Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №13 від 26 листопада 2019 року

 

 

 

900  година  м. Київ, Столичне шосе, 19
ДП «Олімпійський навчально-спортивний
центр «Конча-Заспа», конференц-зала

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Лопушанський А.Я., Трухін О.М., Цабаль В.В., Батенко Т.І., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Драбовський А.Г., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Кіссе А.І., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Пуртова А.А., Пушкаренко А.М., Саламаха О.І., Тістик Р.Я., Урбанський А.І.

Всього присутніх – 24 народні депутати.

Відсутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Борт В.П., Гончаренко О.О., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Лаба М.М., Лунченко В.В., Северин С.С., Шпак Л.О.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Больбат О.О., Войтенко Є.А., Кочергіна Н.В., Пунда О.Б., Шпак В.П., Климчук Д.І., Клочкова Т.В.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань відповідно до компетенції:

Беленюк Жан Венсанович – народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань молоді та спорту;

Шкураков В.О. – заступник Міністра фінансів України;

Крилюк А.Т. – генеральний директор Державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа»;

Вірастюк В.Я. – український силач, володар титулів «Найсильніша людина України» та «Найсильніша людина світу», член збірної України, яка виборола титул «Найсильніша нація світу», заслужений майстер спорту України;

Верняєв О.Ю. – український гімнаст, олімпійський чемпіон і срібний призер Олімпійських ігор 2016 року, чемпіон світу зі спортивної гімнастики, учасник Олімпійських ігор 2012 року;

Радівілов І.В. – український гімнаст, бронзовий призер Олімпійських ігор 2012 року в Лондоні, чемпіон Європи у вправах на кільцях 2013 року, на його честь названо опорний стрибок «The Radivilov».

 

Інші присутні

Представники Асоціації спортивної боротьби України; українського спортивного телеканалу «XSPORT».

Висвітлення ходу виїзного засідання здійснювалося парламентським телеканалом «РАДА».

До засідання Комітету з питань бюджету члени Комітету разом із Головою Верховної Ради України Разумковим Д.О. відвідали об’єкти Державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа».

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про розгляд питання щодо діяльності Державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа» та надання йому фінансової підтримки з державного бюджету.

До початку розгляду питання порядку денного із вступним словом до присутніх звернувся голова Комітету з питань бюджету Арістов Ю.Ю., який, серед іншого, поінформував, що засідання відбувається на запрошення Генерального директора Державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа» Крилюка А.Т. і для членів Комітету з питань бюджету (далі – Комітет) це є перше виїзне засідання у цьому скликанні Верховної Ради. Також Голова Комітету Арістов Ю.Ю. висловив вдячність всім присутнім за участь у цьому засіданні, насамперед, народним депутатам з інших комітетів Верховної Ради, українським спортсменам.

У своєму виступі Голова Комітету Арістов Ю.Ю. наголосив на тому, що Державне підприємство «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа» (далі – Центр) здійснює підготовку спортсменів до національних та міжнародних змагань. Так, влітку наші спортсмени будуть представляти Україну на Олімпійських іграх у Токіо. На сьогодні, завдячуючи нашим спортсменам, все частіше на міжнародних та всесвітніх змаганнях лунає гімн України і своїми спортивними досягненнями та перемогами наші спортсмени прославляють країну на світовій арені, і держава має створити належні умови для підготовки спортсменів, побудувавши сучасну спортивну інфраструктуру.

У всього депутатського корпусу є розуміння та готовність сприяти у вирішенні питання подальшого розвитку спорту вищих досягнень та створення сучасних об’єктів олімпійської підготовки спортсменів.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. зазначив, що у державному бюджеті на 2020 рік, саме за ініціативи народних депутатів та безпосередньої підтримки Комітету, було додатково передбачено видатки у сумі 411 млн гривень на підтримку заходів з розвитку Центру. Але цих коштів недостатньо для виконання всього комплексу робіт. Наразі підготовлено державний інвестиційний проект щодо будівництва спеціалізованого плавального комплексу олімпійського класу у Центрі, загальна вартість якого 793 млн гривень. Міжвідомчою комісією з питань державних інвестиційних проектів такий проект було підтримано, проте через обмеженість фінансового ресурсу кошти у державному бюджеті на 2020 рік на такий проект не передбачено і тому необхідно спільно з Урядом вишукати всі можливості для вирішення цього питання.

Крім того, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. зазначив, що існує нагальна необхідність здійснення реконструкції та осучаснення споруд та комплексів Центру, і висловив сподівання на конструктивну та продуктивну роботу Комітету з метою спільного пошуку можливостей вирішення нагальних проблемних питань.

Затим, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. надав слово для доповіді щодо питання порядку денного генеральному директору Державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа» Крилюку А.Т.

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію генерального директора Державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа» Крилюка А.Т. щодо діяльності Державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа» та надання йому фінансової підтримки з державного бюджету.

Відмітили:

Генеральний директор Державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа» Крилюк А.Т. висловив вдячність від колективу Олімпійського центру, від спортсменів за увагу до проблем спорту, олімпійського спорту, і зауважив на тому, що через декілька місяців виповнюється рівно 46 років як створений Центр, на території якого виховувалося багато видатних українських спортсменів, олімпійських чемпіонів, чемпіонів світу, Європи, а зараз також проходять навчальні тренувальні заходи з підготовки до Олімпійських ігор 2020 року в Токіо.

Водночас, Крилюк А.Т. наголосив на тому, що спорт високих досягнень – це не тільки олімпійські медалі, чемпіонати світу, Європи, а це й національно-патріотичне виховання, імідж країни, здоров’я нації, оборона країни, зазначивши при цьому, що рівень здобутків наших спортсменів, на жаль, зараз на щабель вищий, ніж рівень інфраструктури, яка існує в країні для їхньої підготовки, і тому необхідно зробити все для того, щоб спортсмени могли тренуватися у нормальних сучасних умовах.

Крім того, Крилюк А.Т. відмітив, що є велика зацікавленість міжнародних тренерів, спортсменів, команд щодо проведення навчальних тренувальних зборів у Центрі, а тому бажано створити належні умови, для чого необхідна державна підтримка, зокрема шляхом надання фінансової підтримки з державного бюджету /інформація щодо діяльності ДП «ОНСЦ «Конча-Заспа» наведена у матеріалах, які роздано народним депутатам України – членам Комітету/.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Арістов Ю.Ю., Драбовський А.Г., Молоток І.Ф., народний депутат України Беленюк Ж.В., заступник Міністра фінансів України Шкураков В.О., Вірастюк В.Я. та висловилися про підтримку Центру і в цілому олімпійського спорту в Україні.

Заступник Міністра фінансів України Шкураков В.О. висловив впевненість у тому, що є можливість подальшого розвитку Центру, та зазначив про те, що підготовлений державний інвестиційний проект щодо будівництва спеціалізованого плавального комплексу олімпійського класу заслуговує на увагу.

За наслідками ознайомлення з діяльністю Центру та заслухавши нагальні питання його функціонування та розвитку, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. вніс пропозицію звернутися від Комітету до Уряду та рекомендувати врегулювати питання щодо передбачення у 2020 році коштів державного бюджету на реалізацію державного інвестиційного проекту для будівництва спеціалізованого плавального комплексу олімпійського класу Державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа».

(Проект відповідного листа до Кабінету Міністрів України роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Звернутися до Кабінету Міністрів України та рекомендувати врегулювати питання щодо передбачення у 2020 році коштів державного бюджету на реалізацію державного інвестиційного проекту для будівництва спеціалізованого плавального комплексу олімпійського класу Державного підприємства «Олімпійський навчально-спортивний центр «Конча-Заспа» за адресою: 03131, м. Київ, Столичне Шоссе,19».

Голосували: «за» - одноголосно.

По завершенні засідання Голова Комітету Арістов Ю.Ю. подякував всім, хто забезпечив організацію засідання та взяв у ньому участь, і висловив сподівання, що досвід сьогоднішньої роботи шляхом безпосереднього ознайомлення із ситуацією на місці, пряме спілкування та обмін думками були конструктивними та будуть результативними.

Голова Комітету                                                                     Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                                 В.В. Цабаль 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку