Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №89 від 20 травня 2021 року

 

 

 

15  год. 10 хв.  м. Київ, вул. Грушевського, 5, зала № 5

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Лопушанський А.Я., Трухін О.М., Цабаль В.В., Борт В.П., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Гончаренко О.О., Драбовський А.Г., Дунаєв С.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Кіссе А.І., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Пуртова А.А., Пушкаренко А.М., Саламаха О.І., Северин С.С., Тістик Р.Я., Урбанський А.І., Шпак Л.О.

Всього присутніх – 29 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Батенко Т.І., Забуранна Л.В., Лаба М.М., Пузійчук А.В.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Фещук С.Л., Бурякова Т.С., Криволап М.К., Клочкова Т.В., Рощенко С.В.

Запрошені:

від Міністерства фінансів України

Улютін Д.В. – перший заступник Міністра;

Гливка А.О. – радник Міністра;

Корень О.В. – директор Департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів;

від Рахункової палати

Мазярчук В.М. – радник Голови;

Тесленко О.І. – заступник директора Департаменту експертизи та аналізу державного бюджету – начальник відділу з питань макроекономіки.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про погодження розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (розпорядження Кабінету Міністрів України від 19.05.2021 № 468-р).

2. Різне.

Про пропозицію народного депутата України Пузійчука А.В. щодо створення робочої групи з опрацювання питань щодо будівництва (придбання) житла для військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових і правоохоронних формувань, утворених відповідно до законодавства України /включено до порядку денного додатково за пропозицією народного депутата України Пушкаренка А.М./.

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Міністра фінансів України Улютіна Д.В. про погодження розподілу між місцевими бюджетами у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 19.05.2021 р. № 468-р.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства фінансів України (далі – Мінфін) від 20.05.2021 р. № 05220-02-2/15771 (копію звернення роздано народним депутатам України – членам Комітету) про погодження розподілу між місцевими бюджетами у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 19.05.2021 р. № 468-р «Деякі питання розподілу у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» (далі – розпорядження КМУ № 468-р).

Питання погодження Комітетом розподілу та перерозподілу обсягів міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами в межах їх загального обсягу унормовано у частині шостій статті 108 Бюджетного кодексу України, згідно з якою Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом може здійснювати розподіл та перерозподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» у складі загальнодержавних видатків та кредитування Мінфіну затверджено видатки розвитку за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій» (далі – субвенція) у сумі 6 000 000 тис. грн (у тому числі за загальним фондом – 2 661 580 тис. грн, за спеціальним фондом – 3 338 420 тис. грн) без розподілу між місцевими бюджетами у додатку № 6 до Закону.

Порядок та умови надання субвенції затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2012 № 106 (із змінами) «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій», згідно з якими визначено таке:

– субвенція спрямовується серед іншого на:

реалізацію проектів будівництва (нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту) об’єктів комунальної власності;

здійснення заходів Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2019 р. № 880, за винятком поточних видатків;

здійснення екологічних та природоохоронних заходів;

придбання медичного обладнання та транспорту, зокрема спеціального призначення;

придбання обладнання та комунального транспорту, зокрема спеціального призначення, для установ комунальної власності;

розв’язання проблем окремих адміністративно-територіальних одиниць (малих міст, шахтарських та гірських населених пунктів);

здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку регіонів;

реалізацію проектів з енергоефективності та енергозбереження;

реалізацію проектів водопостачання та водовідведення, а також теплопостачання (мереж теплопостачання) (за наявності схеми теплопостачання населеного пункту);

– умовами надання субвенції є: спрямування субвенції на створення, приріст або оновлення основних фондів комунальної власності, наявність затверджених проектів будівництва та результатів проведення їх державної експертизи, спроможність подальшого утримання за рахунок коштів місцевих бюджетів основних фондів комунальної власності, створення, приріст або оновлення яких фінансується за рахунок субвенції, завершення реалізації проектів у поточному році;

– для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції (включаючи пропозиції стосовно об’єктів і заходів, що можуть забезпечуватися за рахунок субвенції) Мінфін утворює комісію, яка розглядає та приймає рішення про включення поданих народними депутатами України, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями пропозицій до проекту акта Кабінету Міністрів України щодо розподілу субвенції між місцевими бюджетами та за об’єктами і заходами;

– у разі коли комісія прийняла рішення про включення до проекту акта Кабінету Міністрів України пропозицій щодо розподілу субвенції між місцевими бюджетами без визначення об’єктів і заходів, до відповідного проекту акта Мінфін включає положення щодо формування та затвердження переліку об’єктів і заходів, що фінансуватимуться за рахунок такої субвенції, відповідними місцевими держадміністраціями, виконавчими органами рад;

– рішеннями відповідних місцевих держадміністрацій, виконавчих органів рад можуть здійснюватися редакційні уточнення найменування об’єктів (заходів) та/або їх місцезнаходження з урахуванням їх цільового призначення, визначеного у відповідному рішенні Кабінету Міністрів України.

Згідно з пунктом 1 та додатками 1 і 2 до розпорядження КМУ № 468-р затверджено розподіл у 2021 році субвенції за загальним фондом державного бюджету в обсязі 1 682 376,2 тис. грн (63,2% бюджетних призначень):

– між місцевими бюджетами всіх областей та міста Києва за об’єктами (заходами) згідно з додатком 1 в обсязі 1 677 376,194 тис. грн;

– бюджету Зіньківської міської територіальної громади Полтавської області згідно з додатком 2 в обсязі 5 000 тис. грн.

Крім того, встановлено, що перелік об’єктів і заходів, які фінансуються у 2021 році за рахунок субвенції згідно з додатком 2, формується та затверджується виконавчим комітетом Зіньківської міської ради Полтавської області.

Нерозподілений залишок субвенції порівняно із затвердженим на 2021 рік обсягом становить 4 317 623,8 тис. грн (з них за загальним фондом – 979 203,8 тис. грн, за спеціальним фондом – 3 338 420 тис. грн).

Належить звернути увагу, що надані Мінфіном матеріали не містять жодних обґрунтувань та пояснень щодо проведеного розподілу субвенції між місцевими бюджетами та за об’єктами і заходами.

Поряд з тим, слід зазначити, що на виконання вимог пункту 20 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» на рахунках загального фонду відповідних місцевих бюджетів збережено залишки коштів за субвенцією в обсязі 234 387 тис. грн для здійснення відповідних витрат у 2021 році з урахуванням їх цільового призначення.

Інформацію щодо надання та використання субвенції у 2020-2021 роках роздано народним депутатам України – членам Комітету.

Довідково: За інформацією Казначейства за січень-квітень 2021 року касові видатки місцевих бюджетів за рахунок залишків коштів за субвенцією становили 32 253,9 тис. грн (13,8% їх обсягу).

Загалом у представленні і обговоренні даного питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю. і Саламаха О.І., перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., заступник директора Департаменту експертизи та аналізу державного бюджету – начальник відділу з питань макроекономіки Рахункової палати Тесленко О.І.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. повідомив, що розпорядженням КМУ 468-р пропонується спрямувати субвенцію на 1 162 об’єкти і заходи в 25 регіонах країни, зокрема, об’єкти охорони здоров’я – 454 млн грн, освіти – 475 млн грн, житлово-комунального господарства – 366 млн грн, культури – 117 млн грн, спорту – 114 млн грн, дорожнього господарства – 93 млн грн, інші заходи – 31 млн грн (на кожний об’єкт в середньому планується спрямувати 1,4 млн грн).

При цьому заступник директора Департаменту експертизи та аналізу державного бюджету – начальник відділу з питань макроекономіки Рахункової палати Тесленко О.І. не висловив зауважень щодо зазначеного розподілу субвенції, зазначивши про необхідність прискорення розподілу між місцевими бюджетами залишку субвенції.

Голова підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку Комітету Саламаха О.І. за результатами опрацювання даного питання у підкомітеті запропонував підтримати таке рішення Комітету: погодити розподіл субвенції відповідно до розпорядження КМУ № 468-р (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Підсумовуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування таку пропозицію (озвучену головою підкомітету Саламахою О.І.), яка була підтримана одноголосно.

УХВАЛИЛИ:

Керуючись вимогами частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України, погодити розподіл між місцевими бюджетами у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (за загальним фондом державного бюджету) згідно з пунктом 1 та додатками до розпорядження Кабінету Міністрів України від 19.05.2021 р. № 468-р.

Голосували: «за» – одноголосно (на час голосування секретар Комітету Цабаль В.В. не був присутній на засіданнні Комітету).

2. Різне.

СЛУХАЛИ:

Інформацію народного депутата України – члена Комітету з питань бюджету Пушкаренка А.М. про пропозицію народного депутата України Пузійчука А.В. щодо створення робочої групи з опрацювання питань щодо будівництва (придбання) житла для військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових і правоохоронних формувань, утворених відповідно до законодавства України /включено до порядку денного додатково за пропозицією народного депутата України Пушкаренка А.М./.

За підсумками заслуховування і обговорення інформації народного депутата України Пушкаренка А.М. щодо звернення народного депутата України Пузійчука А.В., керуючись статтями 15 і 34 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування пропозицію створити у Комітеті з питань бюджету робочу групу за участю народних депутатів України – членів Комітету, працівників Міністерства фінансів України та Рахункової палати для опрацювання питань щодо будівництва (придбання) житла для військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових і правоохоронних формувань, утворених відповідно до законодавства України, а також визначитись щодо участі у роботі зазначеної групи, про що письмово поінформувати Комітет. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

Голосували: «за» – одноголосно.

Голова Комітету                                                                 Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку