Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №98 від 24 серпня 2021 року

 

 

 

14  год. 30 хв.  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн 510

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Лопушанський А.Я., Трухін О.М., Цабаль В.В., Батенко Т.І., Герман Д.В., Гончаренко О.О., Драбовський А.Г., Забуранна Л.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Лаба М.М., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Пушкаренко А.М., Саламаха О.І., Тістик Р.Я., Шпак Л.О.

Всього присутніх – 25 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Борт В.П., Гнатенко В.С., Дунаєв С.В., Каптєлов Р.В., Кіссе А.І., Пузійчук А.В., Пуртова А.А., Северин С.С., Урбанський А.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Фещук С.Л., Больбат О.О., Бурякова Т.С., Криволап М.К., Симончук К.В.

Запрошені:

від Міністерства фінансів України

Улютін Д.В. – перший заступник Міністра;

від Рахункової палати

Пацкан В.В. – Голова;

Мазярчук В.М. – радник Голови.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про погодження розподілу між місцевими бюджетами у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери (розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.08.2021 № 975-р).

На початку засідання Голова Комітету Арістов Ю.Ю. привітав присутніх з державним святом України – 30-ою річницею Незалежності України.

Затим, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поінформував народних депутатів України – членів Комітету, що необхідність проведення засідання Комітету у період позачергової сесії Верховної Ради України виникла у зв’язку із зверненням Міністерства фінансів України щодо погодження згідно з вимогами Бюджетного кодексу України встановленого розпорядженням Уряду № 975-р розподілу субвенції.

При цьому, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. нагадав, що рішення про продовження роботи Комітету до початку шостої сесії Верховної Ради України Комітет прийняв на своєму засіданні 23 липня п.р. з огляду на безперервність бюджетного процесу та з метою забезпечення своєчасного розгляду нагальних бюджетних питань, зокрема щодо погодження Комітетом рішень Кабінету Міністрів України.

СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Міністра фінансів України Улютіна Д.В. про погодження розподілу між місцевими бюджетами у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.08.2021 р. № 975-р.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства фінансів України (далі – Мінфін) від 20.08.2021 р. за № 05230-02-2/26131 (копію листа надано народним депутатам України – членам Комітету) про погодження розподілу між місцевими бюджетами у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.08.2021 р. № 975-р «Деякі питання розподілу у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери» (далі – розпорядження КМУ № 975-р).

Питання погодження Комітетом розподілу та перерозподілу обсягів міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами в межах їх загального обсягу унормовано у частині шостій статті 108 Бюджетного кодексу України, згідно з якою Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом може здійснювати розподіл та перерозподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій.

 

Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (далі – Закон) у складі загальнодержавних видатків та кредитування Мінфіну затверджено видатки розвитку за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери» (далі – субвенція) у сумі 6 100 000 тис. грн (без розподілу між місцевими бюджетами у додатку № 6 до Закону).

Порядок та умови надання субвенції затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 31.05.2021 № 544 «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери», згідно з якими визначено таке:

субвенція спрямовується на:

реалізацію проектів будівництва (нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту) та ремонту об’єктів комунальної власності (за винятком адміністративних будинків), транспортної інфраструктури та соціально-культурної сфери (далі – проекти будівництва), у тому числі розроблення та коригування проектної документації, проведення експертизи проектів в установленому порядку;

придбання медичного обладнання, зокрема спеціального призначення;

завершення проектів будівництва із строком реалізації від одного до трьох років, впровадження яких розпочато у попередні роки;

придбання мультифункціональних спортивних майданчиків;

умовами надання субвенції є: створення, приріст, оновлення та ремонт основних фондів комунальної власності, загальна кошторисна вартість проектів будівництва понад 10 млн гривень, спроможність подальшого утримання за рахунок коштів місцевих бюджетів основних фондів комунальної власності, створення, приріст або оновлення яких фінансується за рахунок субвенції, завершення реалізації проектів будівництва у
2021-2023 роках,
під час придбання мультифункціональних спортивних майданчиків співфінансування з обласних бюджетів та бюджетів відповідних територіальних громад в обсязі не менше ніж по 10 відсотків загальної їх вартості, а також із залучених на зазначені цілі інших джерел, не заборонених законодавством;

для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції у 2021 році обласні та Київська міська держадміністрації подають Мінфіну перелік об’єктів (заходів) для подальшого внесення в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України відповідного проекту акта.

Розподіл субвенції у сумі 3 776 629,7 тис. грн здійснено згідно з розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 16.06.2020 р. № 626-р і від 07.07.2021 р. № 743-р та погоджено Комітетом.

Згідно з розпорядженням КМУ № 975-р розподілено 1 958 680 тис. грн субвенції між місцевими бюджетами Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей за об’єктами (заходами).

Нерозподілений залишок субвенції порівняно із затвердженим на 2021 рік обсягом становить 364 690,3 тис. грн.

Належить звернути увагу, що надані Мінфіном матеріали не містять жодних обґрунтувань та пояснень проведеного розподілу субвенції між місцевими бюджетами, насамперед, щодо дотримання  вимог Порядку та умов надання субвенції в частині напрямів використання субвенції та умов її спрямування на створення, приріст, оновлення та ремонт основних фондів комунальної власності, оцінки поданих пропозицій за об’єктами і заходами та стану їх врахування (зокрема, щодо відповідності встановленим вимогам спрямування коштів на ремонт автомобільних доріг загального користування державного і місцевого значення).

За даними звіту Казначейства про виконання місцевих бюджетів за січень-липень 2021 року з державного бюджету місцевим бюджетам перераховано 1 475 375,6 тис. грн субвенції, або 24,2% уточненого плану на рік, касові видатки місцевих бюджетів за субвенцією становили 591 452 тис. грн, або 9,7% уточненого плану на рік /інформацію щодо розподілу і надання субвенції у 2021 році надано народним депутатам України – членам Комітету/. Зважаючи на такий стан надання субвенції у поточному році, існує ймовірність використання коштів не в повному обсязі та їх повернення до державного бюджету наприкінці бюджетного періоду і недосягнення мети надання субвенції.

Загалом у представленні і обговоренні даного питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Саламаха О.І., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., Голова Рахункової палати Пацкан В.В.

При цьому Голова Рахункової палати Пацкан В.В. не висловив зауважень щодо зазначеного розподілу субвенції.

Голова підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку Комітету Саламаха О.І. вніс пропозицію визначитися шляхом голосування на засіданні Комітету щодо погодження розподілу між місцевими бюджетами субвенції згідно з розпорядженням КМУ № 975-р.

Підсумовуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування озвучену головою підкомітету Саламахою О.І. пропозицію.

За результатами голосування визначений згідно з розпорядженням КМУ № 975-р розподіл між місцевими бюджетами субвенції було підтримано одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

Керуючись вимогами частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України, погодити розподіл між місцевими бюджетами у 2021 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проектів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери згідно з пунктом 1 та додатком до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.08.2021 р. № 975-р.

Голосували: «за» одноголосно

Голова Комітету                                                                 Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку