Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №132 від 28 липня 2022 року

 

 

 

11  год. 00 хв.  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

(у режимі відеоконференції)

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Лопушанський А.Я., Трухін О.М., Цабаль В.В., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Гончаренко О.О., Драбовський А.Г., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Кіссе А.І., Лаба М.М., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Саламаха О.І., Тістик Р.Я., Шпак Л.О.

Всього присутніх – 25 народних депутатів*.

Відсутні:

Члени Комітету: Батенко Т.І., Борт В.П., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Пузійчук А.В., Пуртова А.А., Пушкаренко А.М., Северин С.С., Урбанський А.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Бурякова Т.С., Войтенко Є.А., Луценко Н.В., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Серік Н.П., Симончук К.В., Шпак В.П., Клочкова Т.В., Рощенко С.В.

Запрошені:

Улютін Д.В. – перший заступник Міністра фінансів України;

Колісник М.О. – заступник Міністра енергетики України;

Яремчук І.М. – член Рахункової палати.

________________________________

*Народні депутати – члени Комітету зареєструвалися в умовах віддаленого приєднання до участі у засіданні.

 

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поінформував народних депутатів України – членів Комітету, що на його звернення більше половини членів Комітету надали згоду на проведення 28 липня п.р. засідання Комітету у режимі відеоконференції.

Затим, після реєстрації присутності членів Комітету в умовах віддаленого приєднання до участі у цьому засіданні і затвердження порядку денного, члени Комітету перейшли до розгляду питання порядку денного.

/У зв’язку з відсутністю на початку засідання секретаря Комітету Цабаля В.В. Голова Комітету Арістов Ю.Ю. визначив заступника Голови Комітету Трухіна О.М. для здійснення підрахунку голосів під час голосування щодо рішень Комітету./

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (щодо фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни та подальшого відновлення) за реєстр. № 7429 /додатковий розгляд/.

Слухали:

Інформацію Голови Комітету з питань бюджету Арістова Ю.Ю. про підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (щодо фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни та подальшого відновлення) за реєстр. № 7429 /додатковий розгляд/.

Відмітили:

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/ на своєму засіданні 16 липня 2022 року (протокол № 130) за підсумками розгляду питання про підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (щодо фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни та подальшого відновлення) за реєстр. № 7429 /далі – законопроект № 7429/ ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 7429 розглянути у другому читанні після прийняття в цілому проекту Закону України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення» (реєстр. № 7427) та за результатами такого розгляду прийняти у другому читанні і в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній Комітетом у порівняльній таблиці до законопроекту, з урахуванням внесення необхідних редакційних і техніко-юридичних поправок за результатами прийняття зазначеного законопроекту та у разі прийняття інших законопроектів щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» /далі – Закон/ до розгляду зазначеного законопроекту. При цьому з 1453 пропозицій у порівняльній таблиці до законопроекту № 7429 Комітетом запропоновано врахувати 35 пропозицій (з них 4 – в іншій редакції, 6 – частково) і відхилити 1418 пропозицій. Відповідно Комітет направив на розгляд Верховної Ради України відповідний висновок /лист від 16.07.2022 № 04-13/3-2022 (115812)/ і порівняльну таблицю до законопроекту № 7429.

Після розгляду Комітетом даного питання до Комітету надійшли звернення окремих народних депутатів України з додатковими пропозиціями до законопроекту № 7429 /відповідні звернення надано народним депутатам України – членам Комітету/. Однак згідно з вимогами частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України такі пропозиції не можуть бути включені до порівняльної таблиці до законопроекту № 7429, оскільки надійшли після встановленого кінцевого терміну їх подання /не пізніше 05.07.2022/.

Разом з тим, згідно з пунктом 4 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» комітет Верховної Ради України при здійсненні законопроектної функції має право вносити пропозиції і поправки під час розгляду на своєму засіданні проекту закону чи іншого акта Верховної Ради України.

Керуючись такою законодавчою нормою, у Комітеті за участю Міністерства фінансів України /далі – Мінфін/ опрацьовані додаткові пропозиції до законопроекту № 7429. Зокрема, на основі додаткових пропозицій народних депутатів України Тимошенко Ю.В., Кучеренка О.Ю. і Крулька І.І. /поданих листом від 27.07.2022 № 162д9/5-2022/123447, який надано народним депутатам України – членам Комітету/) у Комітеті підготовлено одну комплексну пропозицію, узгоджену у робочому порядку з Мінфіном /яка надана народним депутатам України – членам Комітету/, згідно з якою пропонується:

зменшити доходи спеціального фонду державного бюджету за кодом 42030300 «Надходження в рамках програм допомоги урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ» з 188.300.000 тис. грн до 125.100.000 тис. грн /на 63,2 млрд грн/ з уточненням відповідних показників у додатку № 1 та абзаці другому пункту 1 розділу І;

зменшити видатки спеціального фонду державного бюджету за бюджетною програмою «Компенсація суб’єктам ринку природного газу, на яких Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України «Про ринок природного газу» покладено спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, економічно обґрунтованих витрат, понесених ними в цілях виконання покладених на них спеціальних обов’язків, зменшених на обсяг грошових коштів, отриманих у процесі їх виконання в оплату природного газу, та з урахуванням допустимого рівня прибутку, що підлягає врегулюванню згідно із Законом України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» (код 2401170) з 150.100.000 тис. грн до 111.100.000 тис. грн /на 39 млрд грн/ та бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води згідно із Законом України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування» (код 2761510) з 38.200.000 тис. грн до 14.000.000 тис. грн /на 24,2 млрд грн/ з уточненням відповідних показників у додатках № 2 і № 3 та абзаці третьому пункту 1 розділу І.

Поряд з тим, народні депутати України Трухін О.М., Саламаха О.І. та інші подали додаткові пропозиції до законопроекту № 7429 /згідно з листом від 27.07.2022 № 255д9/5-2022/123121, який надано народним депутатам України – членам Комітету/ щодо виключення статті 38 Закону та внесення змін до підпункту «в» пункту 10 частини першої статті 91 і пункту 22-2 розділу VI Бюджетного кодексу України /далі – Кодекс/ щодо фінансового забезпечення виконання дорожніх робіт з місцевих бюджетів.

У разі підтримки на засіданні Комітету зазначених та/або інших додаткових пропозицій їх потрібно включити до порівняльної таблиці до законопроекту № 7429 за авторством народних депутатів України – членів Комітету, які підтримають відповідні пропозиції. У зв’язку з цим, щодо такого рішення доцільно забезпечити поіменні результати голосування, для чого необхідно передусім прийняти відповідне процедурне рішення (яке згідно з частиною третьою статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» має бути підтримано не менш як третиною присутніх на засіданні народних депутатів України – членів Комітету).

Завершуючи доповідь з даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. нагадав, що спочатку необхідно прийняти відповідне процедурне рішення для проведення поіменного голосування щодо додаткових пропозицій до законопроекту № 7429.

В обговоренні даного питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Крулько І.І., Цабаль В.В., перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., член Рахункової палати Яремчук І.М.

Зокрема, перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. зазначив, що Мінфін – не проти додаткової пропозиції щодо зменшення доходів і видатків спеціального фонду державного бюджету, разом з тим, Мінфін – проти додаткових пропозицій щодо змін до Закону і Кодексу стосовно фінансового забезпечення виконання дорожніх робіт. Член Рахункової палати Яремчук І.М. повідомив, що у Рахункової палати немає зауважень з даного питання.

Після прийняття відповідного процедурного рішення було почергово поставлено на поіменне голосування 2 додаткові комплексні пропозиції щодо їх включення до порівняльної таблиці до законопроекту № 7429 та врахування, за результатами такого голосування ці пропозиції додатково включено до порівняльної таблиці до законопроекту № 7429 за авторством відповідних народних депутатів України – членів Комітету, зокрема:

за № 1454 – підготовлену на основі додаткових пропозицій народних депутатів України Тимошенко Ю.В., Кучеренка О.Ю. і Крулька І.І. щодо зменшення доходів і видатків спеціального фонду державного бюджету (пропозиція додається), яку підтримали 18 народних депутатів України – членів Комітету (Арістов Ю.Ю., Крулько І.І., Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Трухін О.М., Герман Д.В., Драбовський А.Г., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Кіссе А.І., Лаба М.М., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Саламаха О.І.);

за № 1455 – підготовлену на основі додаткових пропозицій народних депутатів України Трухіна О.М., Саламахи О.І. та інших в частині запропонованих змін до Кодексу, тобто без пропозиції щодо статті 38 Закону (пропозиція додається), яку підтримали 17 народних депутатів України – членів Комітету (Арістов Ю.Ю., Крулько І.І., Гевко В.Л., Трухін О.М., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Драбовський А.Г., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Кіссе А.І., Лаба М.М., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Саламаха О.І.).

Отже, з 1455 пропозицій в уточненій порівняльній таблиці до законопроекту № 7429 Комітетом пропонується врахувати 37 пропозицій (з них 4 – в іншій редакції, 6 – частково) і відхилити 1418 пропозицій.

Підсумовуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування пропозицію рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 7429 розглянути у другому читанні після прийняття в цілому законопроекту за реєстр. № 7427 та за результатами такого розгляду прийняти у другому читанні і в цілому як закон у запропонованій остаточній редакції (з урахуванням підтриманих двох додаткових пропозицій), викладеній в уточненій порівняльній таблиці до законопроекту № 7429, з урахуванням внесення необхідних редакційних і техніко-юридичних поправок за результатами його прийняття та у разі прийняття інших законопроектів щодо внесення змін до Закону до розгляду зазначеного законопроекту. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні народних депутатів України – членів Комітету. Копія уточненої порівняльної таблиці до законопроекту № 7429 (на заміну) та уточнених додатків № 1, № 2 і № 3 до нього в остаточній редакції додаються.

Ухвалили:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік (щодо фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни та подальшого відновлення) за реєстр. № 7429 розглянути у другому читанні після прийняття в цілому проекту Закону України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення» (реєстр. № 7427) та за результатами такого розгляду прийняти у другому читанні і в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній Комітетом в уточненій порівняльній таблиці до законопроекту, з урахуванням внесення необхідних редакційних і техніко-юридичних поправок за результатами прийняття зазначеного законопроекту та у разі прийняття інших законопроектів щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» до розгляду зазначеного законопроекту.

Голосували: «за» – 18, «проти» – 0, «утрималися» – 1, «не голосували» – 6.

Голова Комітету                                                                  Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку