Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №135 від 15 серпня 2022 року

 

 

 

18  год. 00 хв.  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

(у режимі відеоконференції)

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Цабаль В.В., Батенко Т.І., Борт В.П., Гнатенко В.С., Драбовський А.Г., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кузбит Ю.М., Лаба М.М., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Пасічний О.С., Пуртова А.А., Тістик Р.Я., Шпак Л.О.

Всього присутніх – 20 народних депутатів*.

Відсутні:

Члени Комітету: Лопушанський А.Я., Трухін О.М., Герман Д.В., Гончаренко О.О., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Кунаєв А.Ю., Кіссе А.І., Молоток І.Ф., Пузійчук А.В., Пушкаренко А.М., Саламаха О.І., Северин С.С., Урбанський А.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Больбат О.О., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Луценко Н.В., Новацька О.В., Серік Н.П., Симончук К.В., Шпак В.П., Івашко Т.Ю., Климчук Д.І., Рощенко С.В., Сторожук О.В.

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поінформував народних депутатів України – членів Комітету, що на його звернення більше половини членів Комітету надали згоду на проведення 15 серпня п.р. засідання Комітету у режимі відеоконференції.

Затим, після реєстрації присутності членів Комітету в умовах віддаленого приєднання до участі у цьому засіданні і затвердження порядку денного, члени Комітету перейшли до розгляду питання порядку денного.

________________________________

*Народні депутати – члени Комітету зареєструвалися в умовах віддаленого приєднання до участі у засіданні.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Щодо попереднього розгляду проекту Закону України про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо використання коштів державного дорожнього фонду (реєстр. № 7669 від 14.08.2022), поданого Кабінетом Міністрів України /щодо включення до порядку денного сесії та скорочення строків подання альтернативних законопроектів/.

СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету з питань бюджету Арістова Ю.Ю. щодо попереднього розгляду проекту Закону України про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо використання коштів державного дорожнього фонду (реєстр. № 7669 від 14.08.2022), поданого Кабінетом Міністрів України /щодо включення до порядку денного сесії та скорочення строків подання альтернативних законопроектів/.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/ надійшов на розгляд проект Закону України про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо використання коштів державного дорожнього фонду за реєстр. № 7669 /далі – законопроект № 7669/.

Законопроектом № 7669 пропонується виключити статтю 38 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» /далі – Закон/, якою установлено, що у 2022 р., як виняток з положень статті 24-2 Бюджетного кодексу України, кошти державного дорожнього фонду спрямовуються першочергово на виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, отриманими державою або під державні гарантії, а також на забезпечення потреб сектору оборони.

У пояснювальній записці до законопроекту № 7669 вказано, що:

за оперативною інформацією Укравтодору, станом на 09.08.2022 внаслідок військових дій зазнали руйнувань різного характеру близько 24,8 тис. км автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Київській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській, Черкаській та Чернігівській областях, також зруйновано або пошкоджено 311 штучних споруд;

за інформацією служб автомобільних доріг в областях, першочергово потребують відновлення близько 65 штучних споруд протяжністю 8750 пог. м, які сполучають між собою села, селища, міста з районними і обласними центрами та необхідні для своєчасної доставки гуманітарної допомоги, інших вантажів;

стаття 38 Закону практично унеможливлює спрямування коштів державного дорожнього фонду (навіть в разі їх надходження в необхідному обсязі) на утримання мережі автомобільних доріг загального користування державного значення в належному технічному стані, а також проведення аварійно-відновних робіт на зруйнованих ділянках доріг та штучних спорудах;

законопроект № 7669 дасть можливість здійснити фінансове забезпечення виконання необхідних дорожніх робіт;

прийняття законопроекту № 7669 сприятиме створенню умов для належного забезпечення функціонування економіки та дорожнього господарства.

Відповідно до статей 93 і 96 Регламенту Верховної Ради України необхідно розглянути питання щодо включення законопроекту № 7669 до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України, позитивне вирішення якого буде підставою для розгляду Верховною Радою України законопроекту № 7669 у першому читанні. Поряд з тим, згідно із статтею 101 цього Регламенту Верховна Рада України може прийняти рішення про визначення законопроекту невідкладним після включення його до порядку денного сесії Верховної Ради України, а також про скорочення строків (не більш як наполовину) внесення альтернативних законопроектів, при цьому законопроект, визначений як невідкладний, після завершення його попереднього розгляду включається до порядку денного найближчого пленарного засідання Верховної Ради України і розглядається позачергово.

До Комітету надійшло доручення Голови Верховної Ради України Стефанчука Р.О. (лист від 15.08.2022 № 01/04-2022/134346 (984157), копію якого надано народним депутатам України – членам Комітету) терміново розглянути на засіданні Комітету та підготувати до розгляду Верховною Радою України в установленому порядку законопроект № 7669.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку до законопроекту № 7669 (лист від 15.08.2022 № 16/03-2022/133877 (983730), копію якого надано народним депутатам України – членам Комітету) зазначає, що у цілому не виключає можливості прийняття законопроекту № 7669, одночасно висловлює окремі зауваження до нього.

Завершуючи доповідь з даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю., керуючись нормами статей 93 і 101 Регламенту Верховної Ради України, зазначив, що Комітету потрібно ухвалити висновок щодо доцільності включення законопроекту № 7669 до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України, визначення законопроекту № 7669 невідкладним та скорочення наполовину строків внесення альтернативних законопроектів.

В обговоренні даного питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю. і Цабаль В.В.

Підсумовуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. запропонував визначитися шляхом голосування щодо прийняття рішення Комітету згідно з проектом ухвали (який надано народним депутатам України – членам Комітету), зокрема: рекомендувати Верховній Раді України законопроект № 7669 включити до порядку денного сьомої сесії, визначити невідкладним та скоротити наполовину строки внесення альтернативних законопроектів. За результатами голосування така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні народних депутатів України – членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» щодо використання коштів державного дорожнього фонду (реєстр. № 7669 від 14.08.2022), поданий Кабінетом Міністрів України, включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, визначити невідкладним та скоротити наполовину строки внесення альтернативних законопроектів.

Голосували: «за» – 19, «проти» – 0, «утрималися» – 1.

Голова Комітету                                                                  Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку