Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №144 від 16 листопада 2022 року

 

 

 

15  год. 15 хв.  м. Київ, вул. Грушевського,5, зала нарад № 1

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Трухін О.М., Бакунець П.А., Батенко Т.І., Борт В.П., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Гончаренко О.О., Драбовський А.Г., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Поляк В.М., Пузійчук А.В., Пуртова А.А., Саламаха О.І., Тістик Р.Я., Фролов П.В., Шпак Л.О.

Всього присутніх – 30 народних депутатів*.

Відсутні:

Члени Комітету: Лопушанський А.Я., Цабаль В.В., Качний О.С., Кіссе А.І., Лаба М.М., Пушкаренко А.М., Северин С.С., Урбанський А.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Фещук С.Л., Больбат О.О., Бурякова Т.С., Войтенко Є.А., Луценко Н.В., Пунда О.Б., Симончук К.В., Климчук Д.І., Клочкова Т.В., Сторожук О.В.

Інші присутні на засіданні особи:

Народні депутати України Железняк Я.І., Южаніна Н.П.

Заступник Керівника Апарату Верховної Ради України – керівник Головного юридичного управління Теплюк М.О.

У зв’язку з відсутністю секретаря Комітету Цабаля В.В. Голова Комітету Арістов Ю.Ю. для здійснення підрахунку голосів під час голосування щодо рішень Комітету визначив голову підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету Молотка І.Ф.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Щодо заяви Голови Рахункової палати Пацкана В.В. про звільнення з посади.

СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету з питань бюджету Арістова Ю.Ю. щодо заяви Голови Рахункової палати Пацкана В.В. про звільнення з посади.

Відмітили:

За дорученням Голови Верховної Ради України до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/ 16.11.2022 надійшла заява Голови Рахункової палати Пацкана Валерія Васильовича про звільнення з посади (копія заяви надана народним депутатам України – членам Комітету та додається).

Щодо даного питання належить звернути увагу на таке.

Верховною Радою України 15 березня 2018 року відповідно до пункту 16 частини першої статті 85 Конституції України та статті 20 Закону України «Про Рахункову палату» /далі – Закон/ призначено Пацкана Валерія Васильовича на посаду Голови Рахункової палати (Постанова Верховної Ради України від 15.03.2018 № 2346-VIII).

Згідно з пунктом 16 частини першої статті 85 Конституції України звільнення з посад Голови та інших членів Рахункової палати належить до повноважень Верховної Ради України.

Статтею 208-2 Регламенту Верховної Ради України /далі – Регламент/ визначено, що: звільнення з посад членів Рахункової палати здійснюється відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України за наявності рішення Комітету (частина шоста); призначення на посаду та звільнення з посади Голови Рахункової палати здійснюється відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради (частина сьома); рішення щодо звільнення з посади Голови, іншого члена Рахункової палати оформляється відповідною постановою Верховної Ради (частина восьма).

Статтею 20 Закону встановлено, що:

строк повноважень Голови Рахункової палати становить шість років (частина шоста);

голова, інший член Рахункової палати до закінчення строку його повноважень звільняється з посади Верховною Радою України у разі настання визначених умов (частина сьома), зокрема у разі подання заяви про звільнення з посади за власним бажанням (пункт 1 частини сьомої).

Слід звернути увагу, що після прийняття Верховною Радою України відповідного рішення про звільнення з посади Голови Рахункової палати застосовуються такі законодавчі норми:

протягом 14 днів з дня дострокового припинення повноважень члена Рахункової палати оголошується конкурс на зайняття посади члена Рахункової палати (частина друга статті 208-2 Регламенту і частина п’ята статті 20 Закону);

у разі відсутності Голови Рахункової палати або неможливості здійснення ним своїх повноважень заступник Голови Рахункової палати тимчасово виконує повноваження Голови Рахункової палати (частина третя статті 21 Закону).

Загалом у представленні та обговоренні даного питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Крулько І.І., Гончаренко О.О., Задорожній М.М., Молоток І.Ф., Гевко В.Л, народний депутат України Южаніна Н.П., заступник Керівника Апарату Верховної Ради України – керівник Головного юридичного управління Теплюк М.О., працівники секретаріату Комітету Ватульов А.В. і Фещук С.Л.

Інформуючи про дане питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю., серед іншого, звернув увагу, що Голову Рахункової палати Пацкана В.В. запрошено на засідання, але він відсутній, та зазначив, що у Комітеті підготовлено проект ухвали з даного питання, що включає відповідний проект постанови Верховної Ради України, опрацьований з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України (проект ухвали надано народним депутатам України – членам Комітету та додається).

Під час обговорення даного питання виникла дискусія щодо відповідного проекту постанови Верховної Ради України.

Зокрема, народний депутат України Крулько І.І. звернув увагу, що:

згідно із Законом Голова Рахункової палати обирається зі складу Рахункової палати за поданням Голови Верховної Ради України, тобто спочатку голосується склад Рахункової палати (це одна постанова Верховної Ради України), а потім – обрання Голови Рахункової палати (це друга постанова Верховної Ради України);

оскільки Пацканом В.В. подано заяву про звільнення його з посади Голови Рахункової палати, він може залишитися членом Рахункової палати.

Заступник Керівника Апарату Верховної Ради України – керівник Головного юридичного управління Теплюк М.О. зауважив, що:

передбачений Законом порядок формування складу Рахункової палати, зокрема шляхом двох голосувань щодо призначення Голови Рахункової палати (спочатку через проміжне голосування шляхом надання йому статусу члена Рахункової палати), не зовсім відповідає змісту пункту 16 статті 85 Конституції України (згідно з якою Верховна Рада України призначає на посади та звільняє з посад Голову та інших членів Рахункової палати);

у нинішній ситуації, коли Голова Рахункової палати Пацкан В.В. написав заяву про звільнення з посади Голови Рахункової палати, з огляду на вимоги Конституції України він має втратити і статус члена Рахункової палати;

для подолання двох голосувань при призначенні Голови Рахункової палати (спочатку членом Рахункової палати, а потім Головою Рахункової палати) підготовлено такий складний і незвичайний проект постанови Верховної Ради України з даного питання для забезпечення одного голосування при звільненні Голови Рахункової палати.

Підсумовуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. запропоновував підтримати рішення Комітету згідно з наданим проектом ухвали, зокрема: рекомендувати Верховній Раді, враховуючи положення пункту 16 статті 85 Конституції України, пункту 1 частини сьомої статті 20 Закону і статті 208-2 Регламенту, звільнити Пацкана В.В. з посади Голови Рахункової палати у зв'язку з поданням ним заяви про звільнення з посади за власним бажанням шляхом прийняття в цілому підготовленого Комітетом відповідного проекту постанови Верховної Ради України такого змісту:

«Про звільнення Пацкана Валерія Васильовича з посади Голови Рахункової палати.

Відповідно до пункту 16 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України постановляє:

Звільнити члена Рахункової палати у зв'язку з поданням ним заяви про звільнення з посади за власним бажанням: Пацкана Валерія Васильовича – Голову Рахункової палати.».

Разом з тим, народний депутат України Гончаренко О.О. озвучив іншу пропозицію для голосування: звільнити Голову Рахункової палати. З цього приводу Голова Комітету Арістов Ю.Ю. запропонував спочатку проголосувати озвучену ним пропозицію згідно з наданим проектом ухвали, а якщо рішення не буде прийнято, тоді проголосувати пропозицію народного депутата України Гончаренка О.О.

Пропозиція Голови Комітету Арістова Ю.Ю. щодо підтримки рішення Комітету згідно з наданим проектом ухвали була підтримана більшістю присутніх на засіданні народних депутатів України – членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України, враховуючи положення пункту 16 частини першої статті 85 Конституції України, пункту 1 частини сьомої статті 20 Закону України «Про Рахункову палату» і статті 208-2 Регламенту Верховної Ради України, звільнити Пацкана Валерія Васильовича з посади Голови Рахункової палати у зв'язку з поданням ним заяви про звільнення з посади за власним бажанням шляхом прийняття в цілому підготовленого Комітетом з питань бюджету такого проекту постанови Верховної Ради України «Про звільнення Пацкана В.В. з посади Голови Рахункової палати»:

 

«Проект

П О С Т А Н О В А
Верховної Ради України

Про звільнення Пацкана В.В.
з посади Голови Рахункової палати

Відповідно до пункту 16 частини першої статті 85 Конституції України Верховна Рада України п о с т а н о в л я є :

Звільнити члена Рахункової палати у зв'язку з поданням ним заяви про звільнення з посади за власним бажанням:

Пацкана Валерія Васильовича – Голову Рахункової палати.

Голова Верховної Ради України                                       Р. СТЕФАНЧУК».

Голосували: «за» – 27, «проти» – 0, «утрималися» – 3, «не голосували» – 0.

Голова Комітету                                                                  Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль

Голова підкомітету з питань
державного фінансового контролю
та діяльності Рахункової палати
                                        І.Ф. Молоток

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку