ПРОТОКОЛ ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №145 від 01.12.2022

 

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

Протокол засідання №145 від 01 грудня 2022 року

15  год. 00 хв.  м. Київ, вул. Грушевського,5, зала № 5

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Лопушанський А.Я., Трухін О.М., Цабаль В.В., Батенко Т.І., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Драбовський А.Г., Дунаєв С.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Качний О.С., Кіссе А.І., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Лаба М.М., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Пуртова А.А., Саламаха О.І., Северин С.С., Тістик Р.Я., Фролов П.В., Шпак Л.О.

Всього присутніх – 28 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Бакунець П.А., Борт В.П., Гончаренко О.О., Забуранна Л.В., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Поляк В.М., Пузійчук А.В., Пушкаренко А.М., Урбанський А.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Фещук С.Л., Больбат О.О., Бурякова Т.С., Войтенко Є.А., Луценко Н.В., Пінчукова А.В., Шпак В.П., Климчук Д.І., Клочкова Т.В., Рощенко С.В.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Щодо результатів проведених заходів конкурсу на зайняття посади члена Рахункової палати.

 СЛУХАЛИ:

Інформацію голови підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету з питань бюджету Молотка І.Ф. щодо результатів проведених заходів конкурсу на зайняття посади члена Рахункової палати.

Відмітили:

Відповідно до статті 20 Закону України «Про Рахункову палату» (далі – Закон) та статті 208-2 Регламенту Верховної Ради України (далі – Регламент) призначення членів Рахункової палати здійснюється Верховною Радою України на підставі конкурсу, за організацію проведення якого відповідає Комітет Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет).

Верховною Радою України 3 вересня 2020 року прийнято рішення про звільнення Яременка О.С. з посади члена Рахункової палати у зв’язку з досягненням шістдесяти п’яти років /постанова Верховної Ради України від 03.09.2020 № 865-ІХ/.

Зважаючи на зазначене та керуючись частиною п’ятою статті 20 Закону і частиною другою статті 208-2 Регламенту, Комітетом у вересні 2020 року оголошено конкурс на зайняття посади члена Рахункової палати (далі – конкурс). Зокрема, Комітет на своєму засіданні 16 вересня 2020 року (протокол № 54) затвердив Оголошення про умови та строки проведення конкурсу на зайняття посади члена Рахункової палати (далі – Оголошення), яке було опубліковано в газеті «Голос України» від 18.09.2020 № 71, а також розміщено на офіційних веб-сайтах Верховної Ради України і Комітету (з кінцевою датою подання документів 1 жовтня 2020 року).

Своєчасно та з дотриманням вимог Оголошення до Комітету надійшли документи від 10 кандидатів на посаду члена Рахункової палати (далі – кандидати).

Керуючись вимогами абзацу четвертого частини другої статті 208-2 Регламенту та враховуючи рішення Комітету від 16.09.2020, Комітетом разом з Апаратом Верховної Ради України забезпечено з 8 жовтня 2020 року оприлюднення на офіційних веб-сайтах Верховної Ради України та Комітету інформації про кандидатів, які подали документи для участі у конкурсі.

На виконання цієї норми у Комітеті попередньо було проведено роботу з підготовки в електронному вигляді таких документів кандидатів: автобіографія; мотиваційний лист; копії дипломів про вищу освіту (без додатків); декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2019 рік (роздрукована після подання з Єдиного державного реєстру відповідних декларацій); копії документів про вчені звання та наукові ступені (за наявності); копії сертифікатів чи інших документів про володіння державною мовою, однією з офіційних мов Ради Європи (за наявності). При цьому відомості, які відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» віднесені до інформації з обмеженим доступом, та відомості про номер контактного телефону і адресу електронної пошти приховано.

Слід звернути увагу, що зазначена інформація про кандидатів буде відображатися на вказаних веб-сайтах до завершення конкурсу.

Згідно з пунктом 7 частини другої статті 19 Закону на посаду члена Рахункової палати не може бути призначена особа, яка не пройшла перевірку, передбачену законами України «Про очищення влади» та «Про запобігання корупції».

Відповідно до частин другої та третьої статті 58 Закону України «Про запобігання корупції», зокрема:

рішення про призначення або про відмову у призначенні на посаду, пов’язану із виконанням функцій держави, приймається після проведення спеціальної перевірки;

у разі встановлення за результатами спеціальної перевірки відомостей про претендента на посаду, які не відповідають встановленим законодавством вимогам для зайняття посади, орган, який здійснює призначення на цю посаду, відмовляє претенденту у призначенні на посаду;

документи, що були подані особою, яка претендувала на зайняття посади, для проведення спеціальної перевірки, у разі призначення її на посаду передаються для зберігання в особовій справі, а в разі відмови у призначенні на посаду повертаються цій особі під розписку, крім випадків, коли встановлено неправдивість цих документів, та інших випадків, передбачених законом.

У зв’язку з цим та відповідно до рішення Комітету від 16.09.2020 необхідні документи всіх кандидатів Апаратом Верховної Ради України були направлені в установленому порядку для проведення спеціальної перевірки. Зазначена перевірка тривала упродовж жовтня-грудня 2020 року.

За результатами спеціальної перевірки стосовно усіх 10 кандидатів інформації, що перешкоджає зайняттю ними посади, не виявлено.

Кандидатів відповідно до наданої ними інформації можна охарактеризувати за такими критеріями:

гендерна складова: 7 кандидатів (або 70%) – чоловіки; 3 кандидати (або 30%) – жінки;

вікова структура: 30-39 років (1 кандидат, або 10%), 40-49 років (7 кандидатів, або 70%), 50-59 років (1 кандидат, або 10%); 60 років і старше (1 кандидат, або 10%);

трудова діяльність:

– державна служба /на час подання документів/: мають стаж державної служби 8 кандидатів, або 80% (з них 4 кандидати є працівниками Рахункової палати /Куненко В.П., Мазярчук В.М., Нагурний Р.В., Ставська Л.С./;

– наукова діяльність: мають наукові ступені 5 кандидатів, або 50%, з яких 2 кандидати також мають вчені звання;

участь у попередніх конкурсах на зайняття посад членів Рахункової палати, що проводилися у 2015-2016 роках та у 2017-2018 роках: 1 кандидат /Наумова О.О./;

участь у конкурсі на зайняття вакантних посад членів Рахункової палати, що оголошений Комітетом у січні 2020 року у зв’язку з розширенням складу Рахункової палати згідно із законом від 14.11.2019 № 293-ІХ (збільшено на 4 особи): 6 кандидатів /Клименко К.О., Куненко В.П., Мазярчук В.М., Наумова О.О., Ставська Л.С., Чугунов І.Я./.

Разом з тим, кандидат Герман Д.В. 3 лютого 2021 року звернувся до Комітету з проханням виключити його із списку кандидатів у зв’язку з відмовою від подальшої участі у конкурсі.

У зв’язку з цим, у подальших заходах конкурсу прийматимуть участь 9 кандидатів.

Для об’єктивної оцінки кандидатів та зваженого прийняття рішення щодо них у Комітеті підкомітетом з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати (далі – підкомітет) 4 лютого 2021 року проведено співбесіди з кандидатами. При цьому під час зазначених співбесід усі кандидати розмовляли і висловлювалися державною мовою, що свідчить про володіння нею /частина друга статті 10 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», згідно з якою рівень володіння державною мовою відповідними особами засвідчується державним сертифікатом про рівень володіння державною мовою, що видається Національною комісією зі стандартів державної мови, набрала чинності у липні 2021 р., тобто така норма не діяла на час оголошення конкурсу і проведення відповідних заходів/.

З приводу вимоги до члена Рахункової палати, встановленої частиною першою статті 19 Закону, щодо володіння однією з офіційних мов Ради Європи (англійської або французької), у поданій кандидатами інформації вказано, що володіють англійською мовою на таких рівнях згідно з рекомендаціями Ради Європи з мовної освіти (CEFR): початковий рівень (А1-А2) – 3 кандидата /Володін А.В., Куненко В.П., Нагурний Р.В./; середній рівень (В1-В2) – 4 кандидата /Дудкін О.М., Наумова О.О., Ставська Л.С., Чугунов І.Я./; рівень вільного володіння мовою (С1-С2) – 2 кандидата /Клименко К.О., Мазярчук В.М./. У зв’язку з цим, виникає питання про відповідність зазначеній вимозі 3 кандидатів, які вказали про володіння англійською мовою на початковому рівні.

Необхідно зазначити, що відповідно до частин третьої та п’ятої статті 19 Закону перебування на посаді члена Рахункової палати несумісне з обійманням посади в будь-якому органі державної влади, іншому державному органі, органі місцевого самоврядування, з представницьким мандатом, зайняттям іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності), входженням до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку, а також член Рахункової палати не може належати до політичної партії. Тому після призначення новий член Рахункової палати має забезпечити у встановленому порядку здійснення відповідних заходів для дотримання вказаних вимог Закону.

Відповідно до частин третьої-п’ятої статті 208-2 Регламенту:

Комітет розглядає документи, подані кандидатами на посади членів Рахункової палати, і попередньо обговорює кандидатів щодо їх відповідності вимогам, встановленим Законом, та подає на розгляд Верховної Ради рішення з висновками щодо кожного кандидата. Рішення Комітету та відомості про кандидатів (частина друга статті 205 Регламенту) надаються народним депутатам не пізніш як за три дні до розгляду Верховною Радою відповідного питання;

обговорення кандидатів на посади членів Рахункової палати проводиться в порядку, передбаченому частиною восьмою статті 205 цього Регламенту;

відбір на посади членів Рахункової палати здійснюється Верховною Радою відкритим рейтинговим голосуванням по кожному кандидату окремо. Верховна Рада призначає членів Рахункової палати списком, визначеним за підсумками рейтингового голосування, відповідно до кількості вакантних посад відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. Якщо за список кандидатів на посади членів Рахункової палати не отримано необхідної для призначення кількості голосів народних депутатів, оголошується повторний конкурс.

Враховуючи вищенаведене, у підкомітеті підготовлено проекти висновків Комітету щодо кожного з 9 кандидатів, а також проект орієнтовного регламенту розгляду Верховною Радою України питання щодо порядку призначення на посаду члена Рахункової палати (оскільки відповідне питання чітко не унормовано).

З огляду на те, що відомості про кандидатів на посаду члена Рахункової палати (частина друга статті 205 Регламенту) розміщені на офіційних сайтах Верховної Ради України та Комітету (крім персональних даних про фізичну особу, визначених Законом України «Про захист персональних даних», та відомостей, які відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» віднесені до інформації з обмеженим доступом), немає необхідності додавати копії документів, що містять відповідні відомості, до відповідних висновків Комітету щодо кандидатів.

Загалом у представленні та обговоренні даного питання взяли участь народні депутати України члени Комітету з питань бюджету Арістов Ю.Ю., Молоток І.Ф., Крулько І.І., Цабаль В.В., Лаба М.М., Пуртова А.А.

Зокрема, доповідаючи дане питання, голова підкомітету Молоток І.Ф. зазначив, що проект рішення з детальною інформацією щодо проведених заходів конкурсу надано народним депутатам України – членам Комітету, та запропонував ухвалити рішення Комітету згідно з наданими проектом рішення і проектом ухвали, зокрема:

1) затвердити:

висновки Комітету щодо кожного з 9 кандидатів на посаду члена Рахункової палати, відповідно до яких щодо 3 кандидатів /Володін А.В., Куненко В.П., Нагурний Р.В./ виникає питання про їх відповідність вимозі статті 19 Закону в частині володіння однією з офіційних мов Ради Європи, зважаючи на вказаний ними початковий рівень володіння англійською мовою;

орієнтовний регламент розгляду Верховною Радою питання щодо порядку призначення на посаду члена Рахункової палати

2) направити Верховній Раді зазначене рішення Комітету, включаючи відповідні висновки Комітету щодо кандидатів, при цьому не додавати відомості про кандидатів, визначені у статті 205 Регламенту, оскільки копії відповідних документів розміщені на сайтах Верховної Ради та Комітету;

3) доручити голові підкомітету Молотку І.Ф. за участю секретаріату Комітету за підсумками розгляду Верховною Радою даного питання забезпечити проведення необхідних організаційних заходів щодо передачі та/або повернення відповідних документів кандидатів.

Проект ухвали, проекти висновків Комітету щодо кожного з 9 кандидатів та проект орієнтовного регламенту розгляду Верховною Радою України питання щодо порядку призначення на посаду члена Рахункової палати надано народним депутатам України – членам Комітету та додаються.

Підсумовуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування озвучену головою підкомітету Молотком І.Ф. пропозицію ухвалити рішення Комітету згідно з наданими проектом рішення і проектом ухвали, що було підтримано більшістю з присутніх на засіданні народних депутатів України – членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити:

висновки Комітету з питань бюджету щодо кожного з 9 кандидатів на посаду члена Рахункової палати, відповідно до яких щодо 3 кандидатів /Володін А.В., Куненко В.П., Нагурний Р.В./ виникає питання про їх відповідність вимозі статті 19 Закону України «Про Рахункову палату» в частині володіння однією з офіційних мов Ради Європи, зважаючи на вказаний ними початковий рівень володіння англійською мовою;

орієнтовний регламент розгляду Верховною Радою України питання щодо порядку призначення на посаду члена Рахункової палати.

2. Направити Верховній Раді України зазначене рішення Комітету з питань бюджету, включаючи відповідні висновки Комітету щодо кандидатів. При цьому не додавати відомості про кандидатів на посаду члена Рахункової палати (частина друга статті 205 Регламенту Верховної Ради України), оскільки копії відповідних документів (крім персональних даних про фізичну особу, визначених Законом України «Про захист персональних даних», та відомостей, які відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» віднесені до інформації з обмеженим доступом) розміщені на офіційних сайтах Верховної Ради України та Комітету з питань бюджету.

3. Доручити голові підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету з питань бюджету Молотку І.Ф. за участю секретаріату Комітету з питань бюджету за підсумками розгляду Верховною Радою України питання щодо призначення на посаду члена Рахункової палати забезпечити:

передачу Управлінню кадрів Апарату Верховної Ради України оригіналів документів кандидата, якого буде призначено членом Рахункової палати;

повернення кандидатам, яких не буде призначено членом Рахункової палати, поданих ними на конкурс документів для спеціальної перевірки, з дотриманням вимог частини третьої статті 58 Закону України «Про запобігання корупції».

Голосували: «за» – 27, «проти» – 0, «утрималися» – 0, «не голосували» – 1.

Голова Комітету                                                                  Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку