Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

  

Протокол засідання №151 від 21 березня 2023 року

 

год. 30 хв.  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

(у режимі відеоконференції)

Головує: Голова Комітету Підласа Р.А.

Присутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Лопушанський А.Я., Цабаль В.В., Бакунець П.А., Батенко Т.І., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Гончаренко О.О., Драбовський А.Г., Забуранна Л.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Качний О.С., Кіссе А.І., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Поляк В.М., Пузійчук А.В., Пуртова А.А., Тістик Р.Я., Фролов П.В., Шпак Л.О.

Всього присутніх – 30 народних депутатів України.

Відсутні:

Члени Комітету: Борт В.П., Дунаєв С.В., Лаба М.М., Пушкаренко А.М., Саламаха О.І., Северин С.С., Урбанський А.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Больбат О.О., Бурякова Т.С., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Луценко Н.В., Новацька О.В., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Шпак В.П., Івашко Т.Ю., Климчук Д.І., Клочкова Т.В., Рощенко С.В.

Запрошені:

Улютін Д.В. – перший заступник Міністра фінансів України;

Мазярчук В.М. – радник Голови Рахункової палати.

 

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Підласа Р.А. поінформувала народних депутатів України – членів Комітету про те, що засідання проводиться у режимі відеоконференції і терміновість його проведення пов’язана з необхідністю перегляду прийнятого на засіданні Комітету 20 березня 2023 року (протокол № 150) рішення щодо законопроектів за реєстр. № 9105 і № 9105-1.*

Голова Комітету Підласа Р.А. провела реєстрацію членів Комітету, які підтвердили свою присутність в умовах віддаленого приєднання до участі у засіданні, після чого запропонувала підтримати запропонований порядок денний засідання Комітету, проект якого членам Комітету було надано. /За результатами голосування рішення щодо проекту порядку денного засідання Комітету ухвалено одноголосно («за» проголосували 30 народних депутатів України – членів Комітету)./

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про перегляд рішення щодо проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони (реєстр. № 9105 від 13.03.2023), поданого Кабінетом Міністрів України, та альтернативного до нього проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони та забезпечення гідного рівня оплати праці осіб, які виконують обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України (реєстр. № 9105-1 від 20.03.2023), поданого народними депутатами України Разумковим Д.О., Моканом В.І та іншими.

Порядок денний затверджено одноголосно.

СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету з питань бюджету Підласої Р.А. про перегляд рішення щодо проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони (реєстр. № 9105 від 13.03.2023), поданого Кабінетом Міністрів України, та альтернативного до нього проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони та забезпечення гідного рівня оплати праці осіб, які виконують обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України (реєстр. № 9105-1 від 20.03.2023), поданого народними депутатами України Разумковим Д.О., Моканом В.І та іншими.

________________________________

* Відповідно до частини п’ятої статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» прийняті комітетом акти можуть бути переглянуті, якщо за це проголосує більшість від затвердженого Верховною Радою України складу членів комітету.

Відмітили:

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/, розглянувши на своєму засіданні 20 березня 2023 року (протокол № 150) проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони (реєстр. № 9105 від 13.03.2023), поданий Кабінетом Міністрів України /далі – законопроект № 9105/, та альтернативний до нього проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони та забезпечення гідного рівня оплати праці осіб, які виконують обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України (реєстр. № 9105-1 від 20.03.2023), поданий народними депутатами України Разумковим Д.О., Моканом В.І та іншими /далі – законопроект № 9105-1/, керуючись частиною другою статті 110 Регламенту Верховної Ради України, прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України: за результатами розгляду цих законопроектів у першому читанні законопроект за реєстр. № 9105 прийняти за основу та в цілому як закон (з редакційними та техніко-юридичними правками), що викладено у висновку Комітету від 20.03.2023 № 04-13/3-2023/57234(1141687).

Разом з тим, до Комітету надійшла пропозиція народних депутатів України щодо визначення цільового спрямування додатково передбачених коштів резервного фонду (лист від 20.03.2023 № 4д9/5-2023/57249(1142982) надіслано народним депутатам України – членам Комітету через СЕДО, копія якого додається).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Підласа Р.А., Крулько І.І., Цабаль В.В., Гончаренко О.О., перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В.

При цьому перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. не висловив заперечень щодо такої пропозиції.

За підсумками обговорення даного питання Голова Комітету Підласа Р.А. запропонувала прийняти таке рішення Комітету:

розглянувши законопроект № 9105 та альтернативний законопроект № 9105-1, керуючись частиною другою статті 110 Регламенту Верховної Ради, рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду цих законопроектів у першому читанні законопроект № 9105 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням таких пропозицій Комітету:

– доповнити розділ ІІ законопроекту новим пунктом такого змісту:

«Установити, що передбачені цим Законом кошти у частині збільшення видатків державного бюджету на 2023 рік за бюджетною програмою "Резервний фонд" (код 3511030) можуть спрямовуватися на заходи щодо виплати одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських, яким під час дії воєнного стану надано законодавством право на отримання таких виплат, у загальному обсязі не менше 3.000.000 тис. гривень та на будівництво фортифікаційних споруд у загальному обсязі не менше 2.000.000 тис. гривень».

Відповідно у разі прийняття законопроекту № 9105 Комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради при оформленні відповідного закону належить внести необхідні редакційні та техніко-юридичні правки, пов’язані з ухваленим Комітетом рішенням щодо зазначеного законопроекту.

За результатами голосування така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За підсумками розгляду на засіданнях Комітету з питань бюджету 20 та 21 березня 2023 року проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони, за реєстр. № 9105 від 13.03.2023, поданого Кабінетом Міністрів України, та альтернативного до нього законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо забезпечення видатками сектору безпеки і оборони та забезпечення гідного рівня оплати праці осіб, які виконують обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України (реєстр. № 9105-1 від 20.03.2023), поданого народними депутатами України Разумковим Д.О., Моканом В.І. та іншими, керуючись частиною другою статті 110 Регламенту Верховної Ради України, рекомендувати Верховній Раді України:

за результатами розгляду цих законопроектів у першому читанні законопроект за реєстр. № 9105 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням таких пропозицій Комітету:

доповнити розділ ІІ законопроекту новим пунктом такого змісту:

«Установити, що передбачені цим Законом кошти у частині збільшення видатків державного бюджету на 2023 рік за бюджетною програмою "Резервний фонд" (код 3511030) можуть спрямовуватися на заходи щодо виплати одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських, яким під час дії воєнного стану надано законодавством право на отримання таких виплат, у загальному обсязі не менше 3.000.000 тис. гривень та на будівництво фортифікаційних споруд у загальному обсязі не менше 2.000.000 тис. гривень».

Відповідно у разі прийняття законопроекту за реєстр. № 9105 Комітету з питань бюджету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні відповідного закону належить внести необхідні редакційні та техніко-юридичні правки, пов’язані з ухваленим Комітетом рішенням щодо зазначеного законопроекту.

Голосували: «за» – 29, «проти» – 0, «утрималися» – 0, «не голосували» – 1.

Голова Комітету                                                        Роксолана ПІДЛАСА

Секретар Комітету                                                    Володимир ЦАБАЛЬ
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку