СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

5 вересня 2018 року

 

ПАВЕЛКО А.В. Переходимо до наступного засідання комітету за номером 150. Зареєструвалося 16 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснювати підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Шановні колеги, перш ніж перейти до розгляду питань хочу вас проінформувати, що за аналізом роботи всіх комітетів Верховної Ради впродовж минулої восьмої сесії, проведеним Головним організаційним управлінням Апарату, наш комітет забезпечив підготовку значної кількості питань для розгляду на засіданнях комітету та Верховної Ради України і має найвищі рейтингові оцінки серед комітетів. Комітет є першим у багатьох показниках, зокрема: по кількості проведених засідань – 19 та розглянутих на засіданнях комітету питань – 682. Зважаючи на вимоги Регламенту, комітетом розглянуто та надано висновки до 549 законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету, що за кількістю також є найвищим результатом по Верховній Раді України.

Дякую всім за плідну роботу, включаючи секретаріат комітету. І сподіваюся, що поточна сесія буде не менш продуктивною.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання.

Анатолію Сергійовичу Матвієнко, будь ласка.

 

МАТВІЄНКО А.С. Шановні колеги, ви пам'ятаєте про те, що ми маємо експеримент, це митний експеримент, і розподіл виконання більших, ніж планом передбачено, надходжень. На превеликий жаль, на сьогодні практика показує, що перспективу, і об'єктивно не можна цей закон зараз приймати, тому що ми маємо мати надходження грошей до Закону про бюджет на будівництво доріг, а вони мають розподіляти на інші, тоді появляється той, хто "має" митниці, надходження, має ще й платити комусь гроші за показники менші, ніж ми передбачали.

Тому є закон, він внесений мною, Довбенком, Шкварюлюком, Лопушанським і Соловей, щоб ми розглянули. На превеликий жаль, сьогодні він не вставлений в порядок денний. Я не знаю… А, є? А я не бачив, тоді, вибачте.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, пропонується включити додатково до порядку денного питання про погодження перерозподілів видатків Державного бюджету, передбачений Міністерству освіти і науки на 2018, відповідно до розпоряджень уряду від 5 вересня за номерами 622-р і 624-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Я пропоную підтримати.

Є пропозиція четверте питання поставити другим після 27-ї статті.

В цілому хто за те, щоб підтримати порядок денний, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримався – 1.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Вітаємо Голову Рахункової палати. Вітаємо вас у нашій роботі.

По першому питанню доповідає Левченко Юрій Володимирович – голова підкомітету.

Будь ласка, Юрію Володимировичу.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

Товариство, вам роздані відповідні переліки. Якщо ні у кого немає зауважень та пропозицій, прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Володимировичу.

Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Друге питання. Ми переходимо до четвертого. Про погодження зміни обсягів джерел фінансування Державного бюджету у 2018 році (розпорядження уряду № 501-р). Доповідає виконуючий обов'язки Міністра фінансів Маркарова Оксана Сергіївна.

Будь ласка, Оксано Сергіївно.

 

МАРКАРОВА О.С. Дякую.

Шановні колеги, прохання підтримати дане розпорядження. Фактично що ми робимо? Як ви знаєте, в 2014-2016 роках ми фінансували Фонд гарантування вкладів, який кожен раз, коли до нього доснувалися цілий ряд банків, потребував термінового фінансування, і уряд надавав ці кошти в розмірі (на сьогоднішній день) близько 60 мільярдів на платній основі. За 2014 рік за користування кредитами фонд заплатив 3,8 мільярда в цьому році після фактично повного року, початку уже продажів активів банків через в тому числі ProZorro і інші ресурси, фонд почав накопичувати ресурси, якими вже може не  тільки оплачувати користування відсотками, а накопичив певні ресурси, які він зможе повернути нам. І, отримавши відповідну інформацію від Фонду гарантування вкладів, ми з задоволенням погодили його пропозицію достроково погасити нам на 5,5 мільярдів гривень векселів. По-перше, це вплине на фінансову ситуацію в самому фонді добре. По-друге, ці 5,5 мільярдів ми пропонуємо якраз цим розпорядженням замістити запозичення. Тобто це будуть не боргові джерела, які нам не треба буде виходити і запозичувати, а замість ще 5,5 мільярди, які стоять у нас зараз в бюджеті як боргове запозичення, ми отримаємо повернення від Фонду гарантування, і будемо їх всіляко заохочувати і надалі максимально пришвидшувати повернення, яке можливо в рамках їх бюджетів.

Тому просимо такий перерозподіл джерел фінансування погодити, він є в даному випадку позитивний як для державного бюджету в цьому році, так і для фінансової стійкості, покращення Фонду гарантування.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Будь ласка, слово надається Першому заступнику голови комітету Амельченку Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, учора з цього питання відбувся підкомітет, який я проводив, і прийнято було рішення позитивне, і пропонується комітету прийняти рішення згідно з розданим проектом ухвали, а саме: погодити визначену пунктом 1 розпорядження уряду від 18 липня цього року № 501-р зміну обсягів джерел фінансування з загального фонду державного бюджету у 2018 році у сумі 5,5 мільярдів гривень. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василь Васильович.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати? Немає. Дякую.

Колеги, є пропозиція переходити до прийняття рішення. І пропонується комітету прийняття рішення згідно з розданим і озвученим першим заступником голови комітету Амельченком Василем Васильовичем проектом ухвали, а саме: погодити визначену пунктом 1 розпорядження уряду від 18 липня цього року за номером 501-р зміну обсягів джерел фінансування з загального фонду державного бюджету у 2018 році у сумі 5,5 мільярдів гривень. Голосуємо. Хто за? Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, повертаємось до другого питання. Про погодження Переліків об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу.

Перше, в місті Києві (згідно з відповідним листом Київської міської державної адміністрації). Доповідає перший заступник директора Департаменту транспортної інфраструктури Шпильовий Іван Федорович. Будь ласка.

 

ШПИЛЬОВИЙ І.Ф. Шановні народні депутати, шановні учасники наради! Вашій увазі надається на погодження проект перерахування коштів для міста Києва у розмірі 55 мільйонів 181 тисяча гривень за рахунок коштів митного експерименту. Дані кошти будуть направлені на реконструкцію Шулявського шляхопроводу. На сьогоднішній день роботи по Шулявському шляхопроводу здійснюються. Попередньо розглядали сьогодні на підкомітеті, нас підтримали. Опрацьовано питання з "Укравтодором". Тому велике прохання підтримати місто Київ щодо виділення даних коштів.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іван Федорович.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника Голови Державного агентства автомобільних доріг України Харченку Олександру Івановичу. Будь ласка.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету!  "Укравтодором" перелік, поданий Київською міською адміністрацією, розглянутий та погоджений. Просимо вас також погодити. 

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Мінфіну? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу. Будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений перелік об'єктів, щодо яких здійснена реалізація заходів у місті Києві в рамках експерименту, поданий листом Київської міськдержадміністрації від 11 липня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Чи є пропозиції, зауваження? Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Один - утримався.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

 

ШПИЛЬОВИЙ І.Ф. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Переходимо до наступного. У Чернігівській області (згідно з відповідним листом Чернігівської обласної державної адміністрації). Доповідає виконуючий обов'язки голови Чернігівської облдержадміністрації Свириденко Юлія Анатоліївна. Будь ласка.

 

СВИРИДЕНКО Ю.А. Доброго дня, шановні депутати! Мова йде про 9,2 мільйонів гривень коштів від митного експерименту, які ми просимо спрямувати на фінансування відновлення 33 кілометрів дороги між двома районними центрами області, Бобровицьким та Козелецьким районами. Це наш пілотний проект, це приклад державного й приватного партнерства: співпраця обласної державної адміністрації, Служби автомобільних доріг  та підприємства "Земля і воля".

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юлія Анатоліївна.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника Голови Держагентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу. Будь ласка.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Перелік, поданий Чернігівською обласною державною адміністрацією, нами розглянутий та погоджений. Просимо також погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Іванович.

Чи є зауваження у Мінфіну? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу. Будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити перелік об'єктів розвитку автомобільних доріг у Чернігівській області, що здійснюється у рамках експерименту, подані листом Чернігівської обласної адміністрації від 16 липня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдан Васильович.

Є пропозиція підтримати. Голосуємо. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, у Луганській області (згідно з відповідним листом Луганської обласної державної адміністрації).

Слово надається виконуючому обов'язки заступника Голови Державного агентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу. Будь ласка.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановні члени бюджетного комітету, Луганською обласною державною адміністрацією пропонується до розгляду перелік об'єктів на залишки коштів по митному експерименту, два переліки. Один на 4,2 мільйона гривень пропонується спрямувати на автомобільну дорогу Т 1302 КПП "Танюшівка-Старобільськ-Бахмут". І також кошти, що надійшли ще за перший квартал 2018 року обсягом 9,9 мільйона гривень спрямувати на поточний середній ремонт окремими ділянками дороги Н 26 "Чугуїв-Мілове". "Укравтодором" цей перелік розглянутий, погоджений. Просимо вас також погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Іванович.

Чи є зауваження у Мінфіну?

 

ВЕРЛАНОВ С.О. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається  голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити перелік об'єктів розвитку автомобільних доріг у Луганській області в рамках експерименту, подані листом Луганської обласної адміністрації від 30 липня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдан Васильович.

Є пропозиція голосувати та підтримати дану пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги. 

Переходимо до наступного питання. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету,  розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

Перше питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Державній регуляторній службі (розпорядження уряд № 291-р). Доповідає заступник голови Державної регуляторної служби Мірошніченко Олег Миколайович. Будь ласка.

 

МІРОШНІЧЕНКО О.М. Шановні члени бюджетного комітету! Статтею 4.1 Закону України "Про основні засади державного нагляду і контролю у сфері господарської діяльності" визначено, що інтегрована автоматизована система державного нагляду і контролю створюється з метою забезпечення суб'єктів господарювання та органів державної влади, органів місцевого самоврядування інформацією про заходи  державного нагляду і контролю.

Створення та функціонування цієї системи забезпечує центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну регуляторну політику, політику з питань нагляду і контролю в сфері господарської діяльності, ліцензування та дозвільної системи, а саме - Державна регуляторна служба.

Кошторисом на 2018 рік по бюджетній програмі 8681010 "Керівництво та управління у сфері регуляторної політики та ліцензування", КЕКВ 2240, передбачена сума 19 мільйонів 143 тисячі гривень для створення та функціонування інформаційно-телекомунікаційної системи, інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду і контролю.

З метою визначення вартості розробки програмного забезпечення регуляторною службою укладено договір з Науково-дослідним центром судової експертизи з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції України. І за зробленим цією установою висновком про вартість встановлено, що ринкова вартість розробки становить 9 мільйонів 593 тисячі 860 гривень. Але з'ясувалось, що ці кошти повинні відноситися до капітальних видатків, по КЕКВ 3160, а не по 2240.

Тому просимо узгодити такий перерозподіл. Перерозподіл узгоджено з Міністерством фінансів України і видано відповідне розпорядження уряду №  291-р від 10 травня 2018 року. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олег Миколайович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ВЕРЛАНОВ С.О. Погоджуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В.  Шановні колеги, вчора на засіданні підкомітету було розглянуто дане питання і прийнято рішення рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням уряду від 10 травня за номером 291-р. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, хто за запропоноване Горбуновим Олександром Володимировичем рішення, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку  та захисту інформації (розпорядження уряду № 558-р). Доповідає Чаузов Олександр Миколайович – перший заступник голови Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку  та захисту інформації. Будь ласка, Олександр Миколайович.

 

ЧАУЗОВ О.М. Дякую.

Шановний пане голово, шановні народні депутати! Метою здійснення перерозподілу є забезпечення першочергових потреб підрозділів Держспецзв'язку та підвищення їх боєздатності. Перерозподіл видатків бюджету пропонується здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених головному розпоряднику коштів за бюджетними програмами, а саме: зменшення обсягу видатків розвитку на 74 мільйона 879 тисяч гривень за програмою 1020 "Розвиток і модернізація державної системи спеціального зв'язку та захисту інформації"; збільшення обсягу видатків розвитку на 16 мільйонів 983 тисячі гривень та видатків споживання на 48 мільйонів 628 тисяч гривень за програмою 1010 "Забезпечення функціонування державної системи спеціального зв'язку та захисту інформації"; збільшення видатків споживання на 9 мільйонів 276 гривень за програмою 1050 "Підготовка кадрів для сфери зв'язку вищими навчальними закладами III та IV рівнів акредитації", за програмою 1050 "Речове забезпечення військовослужбовців та харчування курсантів".

Зазначений перерозподіл не призведе до виникнення кредиторської заборгованості.

Враховуючи викладене, просимо погодити перерозподіл кошторисних призначень згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 558-р.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Миколайовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ВЕРЛАНОВ С.О. Погодити перерозподіл.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Підкомітетом прийнято рішення рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 22 серпня за номером 558-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження, пропозиції Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається Мельнику Сергію Івановичу.

Будь ласка, Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я хотів би звернути увагу, що при формуванні бюджету нас переконували, що потрібно захищати інформацію, і видатки, передбачені на бюджет розвитку, а тепер ми їх починаємо проїдати.

 

ЧАУЗОВ О.М. Справа в тім, що наші потреби задоволені тільки на 68 відсотків. Мало того, ми постійно виконуємо моніторинг використання коштів і відслідковуємо всі реперні точки щодо впровадження тих чи інших систем зв'язку. Тому з урахуванням цього виник…

А, і друге питання ще. У нас була проведена цільова перевірка Адміністрацією Президента України. Нам було запропоновано збільшити видатки саме на забезпечення боєздатності Держспецзв'язку. З урахуванням цих всіх заходів нами і було підготовлене зазначене розпорядження, що ми і зробили.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція переходити до голосування. Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утрималось – 2.

Рішення прийнято.

 

ЧАУЗОВ О.М. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків Державного бюджету, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства (розпорядження уряду № 562-р). Доповідає заступник Міністра аграрної політики та продовольства Ковальова Олена Вікторівна.

Будь ласка, Олено Вікторівно.

 

КОВАЛЬОВА О.В. … (не чути, без мікрофону) За програмою 2804070 "Селекція у рибному господарстві та відтворення водних біоресурсів у внутрішніх водоймах" на суму 10,5 мільйона гривень та, відповідно, збільшити і встановити обсяг видатків розвитку за програмою 2804020 "Організація діяльності рибовідтворювальних комплексів на суму 10,5 мільйона гривень.

Дане розпорядження опрацьовано з метою зміцнення матеріально-технічної бази рибовідтворювальних комплексів та відповідного збільшення обсягу і кількості молодняку водних біоресурсів у внутрішніх водоймах. Ми вас просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олено Вікторівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ВЕРЛАНОВ С.О. Погоджуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Дане питання ретельно було вивчено на підкомітеті і за результатами опрацювання зазначеного питання є пропозиція погодити встановлений розпорядженням уряду від 22 серпня за номером 562-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Чи є заперечення і пропозиції у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?  

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства (розпорядження уряду № 623-р). Будь ласка, Олена Вікторівна.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Дякую.

Даним розпорядження уряду пропонується здійснити перерозподіл коштів і зменшити обсяг видатків за програмою 2803020 "Проведення земельної реформи" в сумі 111 мільйонів 713 тисяч гривень та збільшити відповідно обсяги видатків розвитку за програмою 2803030 "Загальнодержавні топографо-геодезичні та картографічні роботи, демаркація та делімітація державного кордону". Перерозподіл відбувається за рахунок економії коштів. Даний проект акту розроблений з метою забезпечення виконання загальнодержавних топографо-геодезичних та картографічних робіт демаркації, в тому числі це стосується кордонів нашої країни. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олена Вікторівна.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ВЕРЛАНОВ С.О. Погоджуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Від підкомітету пропонується погодити встановлений розпорядженням  уряду від 5 вересня за номером 623-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Чи є зауваження, пропозиції в Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція голосувати та підтримати озвучене головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки (розпорядження уряду № 566-р). Доповідає радник Міністра освіти і науки з фінансових питань Даниленко Світлана Василівна. Будь ласка.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! На виконання розпорядження Кабінету Міністрів 566-р Міністерство освіти і науки просить погодити перерозподіл видатків загального фонду державного бюджету в межах загального обсягу, передбаченого Міністерству освіти на поточний рік.

Встановлення видатків розвитку необхідні для проведення реконструкції горища, що є на балансі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти з метою облаштування аудиторних приміщень та конференц-залу для проведення навчання залучених працівників та кімнат для архівних документів.

Перерозподіл буде здійснено в межах видатків однієї програми 220470 – це здійснення зовнішнього оцінювання. Зменшуються видатки споживання і натомість видатки розвитку у сумі 2 мільйонів там у нас.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ВЕРЛАНОВ С.О..Погоджуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Вчора на підкомітеті було ретельно вивчено дане питання, є пропозиція погодити перерозподіл видатків державного бюджету згідно розпорядженням уряду від 22 серпня за номером 566-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження, пропозиції в Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Левченко Юрій Володимирович.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

Хотів би запитати, а за рахунок чого у вас там виходить по споживанню економія?

 

ДАНИЛЕНКО С.В.  За рахунок того, що у нас були передбачені кошти для проведення обстеження за програмою "ПІЗА", а Мінфін нам ці кошти потім запланував по міжнародних програмах. І ми там провели, ці кошти були зекономлені, а нам необхідно там відремонтувати це приміщення.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Зрозуміло.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Є пропозиція підтримати  озвучене головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Є пропозиція два додаткових питання, які озвучив Горбунов Олександр Володимирович, зараз розглянути. Не буде заперечень?

Додатково пропонується…

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Також просимо погодити перерозподіл…

 

ПАВЕЛКО А.В. Світлано Василівно!

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Я поторопилась? Извините.

 

ПАВЕЛКО А.В. Назва перерозподілу 624-р. За номером.

 

ІЗ ЗАЛУ. 622-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. А, 622-р від 5 вересня і 624-р. Так, будь ласка.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Просимо здійснити перерозподіл  видатків у межах загального обсягу загального фонду державного бюджету, передбачених Міністерству освіти. Даний перерозподіл дасть змогу забезпечити участь команд України у міжнародних учнівських олімпіадах з інформатики та астрономії, а також здійснити виплату стипендій Президента України переможцям Всеукраїнських учнівських олімпіад та Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідних робіт учнів  членів Малої академії наук. У зв'язку з цим ми зменшуємо видатки за програмою 2201130 "Підготовка робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах соціальної реабілітації та адаптації" в сумі 2 мільйони 216 гривень. Економія бюджетних коштів виникла у зв'язку з припиненням діяльності навчальних центрів. Збільшити їх обсяг за програмою 2201180 "Проведення Всеукраїнських міжнародних олімпіад".

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. У нас на олімпіади 920… На стипендії 1 мільйон 296.

 

ПАВЕЛКО А.В. Воно в розданих матеріалах є.

Дякую.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам, Світлано Василівно.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Я бачу, що Мінфін не проти. І від підкомітету є пропозиція погодити перерозподіл видатків державного бюджету згідно з розпорядженням уряду номер 622-р від 5 вересня цього року.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Мінфін, є зауваження?

 

ВЕРЛАНОВ С.О. Погоджено.

 

ПАВЕЛКО А.В. Погоджено? Дякую.

Шановні колеги! Є пропозиція погодити… А, будь ласка, Юрій Володимирович Левченко.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Хотів би уточнити, а мова йде про зменшення видатків виключно на установи при установах виконання покарання? Виключно?

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Так. Так. Вони закриваються.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Інших там немає, жодних інших?

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Ні-ні.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Добре. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги.

Є пропозиція погодити перерозподіл, встановлений розпорядженням уряду від 5 вересня за номером  622-р.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Наступний. 624-р перерозподіл. Будь ласка.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Даним розпорядженням передбачається збільшення обсягу видатків за бюджетною програмою 2201160 "Підготовка кадрів вищими навчальними закладами III-IV рівня акредитації" на суму 484 817,6 тисяч гривень з метою забезпечення видатків на оплату послуг з підготовки фахівців у вищих навчальних закладах I і II рівня акредитації – це наші коледжі, які є відокремленими структурними підрозділами університетів.

Реалізація зазначеного акту дозволить вищим навчальним закладам здійснити протягом вересня і жовтня поточного року видатків на заробітну плату. Ну, це все так у нас, у мінімальних об'ємах, і комунальні послуги, і виплатити харчування дітям-сиротам. Ці кошти ми беремо із програми 2201177 "Здійснення методичного матеріально-технічного забезпечення закладів освіти в сумі 6 мільйонів 993,8 тисячі та надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття вищої освіти у сумі 36 850 тисяч, і з програми "Освітня субвенція" ми беремо 440 мільйонів 973,8 тисячі за рахунок нерозподілених видатків освітньої субвенції на території Донецької і Луганської областей.

Я хочу сказати, що у нас до кінця року взагалі цих коштів також немає, на листопад і грудень, тому дуже прошу погодити цей перерозподіл, оскільки напруга вже велика – треба платити зарплату, а грошей немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Після вивчення матеріалів підкомітет рекомендує комітету погодити встановлене розпорядженням уряду від 5 вересня за номером 624-р. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ВЕРЛАНОВ С.О. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, колеги, Левченко Юрій Володимирович.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я погоджуюся повністю з джерелами, коли мова йде про окуповані території Донецької, Луганської областей, це зрозуміло, але виходить трошки абсурдна ситуація. Тобто ви пропонуєте знайти кошти для фінансування зарплат педагогічного колективу за рахунок прибирання коштів на забезпечення, власне кажучи, тих, кого вони мають навчати. Мова іде про зменшення видатків на програму надання пільгових дострокових кредитів.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Я розумію вас.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Вибачте, будь ласка, це значить, якби, вилікувати скалку шляхом відрубання руки. Це якось абсурдно, на мою думку.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. А якщо у нас взагалі вже немає де знімати, у нас ця діра в 3 мільярди закладена з початку року. Ми вже зняли з вищих навчальних закладів, університетів, 430 мільйонів, тепер їм немає чим виплачувати в кінці року комунальні. Більш того, зняли з тих же Луганської та Донецької, вже забрали мільярд 100, я до вас приходила, тепер знову знімаємо. Вже немає де брати.

Ми не можемо повністю брати субвенцію освітню, тому що зараз в багатьох областях також напруга з заробітною платою виникає, і нам треба буде ці гроші використовувати додатково на місця для освітньої субвенції. А знімаємо із кредитів, бо у нас сьогодні немає жодної заяви. По положенню до 15 квітня ВУЗи повинні були подати заявки, що вони планують чи як, але ці кошти треб ж планувати, і що вони планують, що до них будуть вступати на такі-то спеціальності за таку-то вартість такі студенти. У них немає на сьогоднішній день такої заяви. Якщо уже, не дай Бог, десь виникне така ситуація, будемо тоді дивитися. Але сьогодні - жодної заяви. Сьогодні 5 вересня.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Два моменти тоді. По-перше, я звертаю тоді увагу Міністерства фінансів, ну, це трошки, знову ж таки, абсурдно, тобто давати гроші на зарплати, але забирати гроші у тих, кого мають навчати ті, які отримують ці зарплати. Ну, це по-перше.

А по-друге, дивіться, якщо немає заявок…

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Немає.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. …тоді, очевидно, ну, дивіться, я просто кажу як практикуючий мажоритарник. До мене постійно звертаються люди, які скаржаться, що немає за рахунок чого забезпечити своїм дітям навчання. Очевидно, що немає відповідно просвітницької кампанії, щоб люди знали, що таке взагалі є, розумієте? Що є взагалі така програма як така, існує.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Ця програма діє з 2002 року.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Вона може діяти, про неї може ніхто не знати. У нас взагалі багато чого діє, але про це ніхто не знає.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Ні, так люди звертались весь час, а потім там виникає проблема, платити треба відсотки.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам, Світлана Василівна.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Хтось не хоче.

 

ПАВЕЛКО А.В. Це, можливо, на наступному підкомітеті ми ще раз повернемося до цього питання.

Шановні колеги, є пропозиція погодити встановлений розпорядженням урядом від 5 вересня за номером 624-р перерозподіл видатків загального фонду державного бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався, рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлана Василівна. Дякую колеги.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Переходимо до наступного питання: перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству молоді та спорту (розпорядження уряду № 568-р). Доповідає заступник Міністра молоді та спорту Даневич Микола Володимирович.

Миколо Володимировичу, будь ласка.

 

ДАНЕВИЧ М.В. Доброго дня, шановний Андрію Васильовичу! Доброго дня, народні депутати! Метою запропонованого проекту акту є забезпечення ефективного використання коштів державного бюджету, передбачених Мінмолодьспорту на 2018 рік, реалізація якого дасть змогу поліпшити матеріально-технічний стан бази олімпійської підготовки, придбати сучасне спортивне обладнання та інвентар, збільшити кількість проведених допінг-проб.

Для досягнення зазначеної мети пропонується здійснити перерозподіл видатків шляхом зменшення видатків за бюджетною програмою 3401320 "Підготовка і участь національних збірних команд в Олімпійських, юнацький Олімпійських, всесвітніх та європейських іграх" за рахунок економії у сумі 34,5 мільйони гривень, яка утворилася внаслідок зменшення чисельності спортсменів, кандидатів до складу національних збірних команд, до участі у зимових іграх 2018 року, проведення меншої кількості навчально-тренувальних зборів, а також у зв'язку із завоюванням меншої кількості медалей, ніж планувалось.

Збільшення видатків за бюджетною програмою 3401220 "Розвиток фізичної культури і спорту вищих досягнень та резервного спорту" на 34,5 мільйони гривень. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Микола Володимирович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ВЕРЛАНОВ С.О.. Підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрій Васильович.

Вчора на засіданні підкомітету дане питання було ретельно вивчене і за результатами розгляду є пропозиція рекомендувати комітету підтримати перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням уряду від 22 серпня за номером 568-р. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Є зауваження, пропозиції у Рахункової палати? Немає. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію погодити встановлений розпорядженням уряду від 22 серпня 2018 року № 568-р перерозподіл видатків державного бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ДАНЕВИЧ М.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Микола Володимирович. Дякую, колеги.

Наступне: перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості (розпорядження уряду № 573-р). Доповідає заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Корзун Анатолій Васильович. Будь ласка.

 

КОРЗУН А.В. Дякую.

Шановні народні депутати! Прохання підтримати рішення уряду про перерозподіл в загальному фонді державного бюджету видатків розвитку в сумі 100 тисяч тисяч (?) гривень, зменшення їх обсягу за програмою 1101160 "Заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вуглевидобувних підприємствах" на 100 тисяч тисяч (?) гривень і збільшення їх обсягу за програмою 1101570 "Державна підтримка вугледобувних підприємств" на часткове покриття витрат із собівартості готової товарно-вугільної продукції на цю ж суму. Це дозволить зменшити заборгованість перед шахтарями і покращити стан галузі.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ВЕРЛАНОВ С.О. Не заперечуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається голові підкомітету Молотку Ігорю Федоровичу.

 

МОЛОТОК І.Ф. Запропонований перерозподіл здійснюється з метою забезпечення у 2018 році виплат заборгованої заробітної плати та заборгованості за неї працівникам вугільних підприємств. При опрацюванні даного питання звернуто увагу на те, що впродовж 2018 року неодноразово комітетом приймалися рішення для врегулювання виплати заробітної плати, виплати працівникам вугледобувних підприємств, що свідчить про не реалістичність запланованих коштів на такі заходи.

Пропонується Міністерству енергетики та вугільної промисловості та Міністерству фінансів України звернути увагу на таку проблематику і забезпечити належне планування відповідних показників у проекті державного бюджету на 2019 рік. Також при зустрічі з працівниками міністерства і при підтримці Голови бюджетного комітету було запрошено на наступну зустріч у підкомітеті Міністра енергетики та вугільної промисловості Насалика Ігоря Степановича, для того щоб ми разом знайшли виходи з цієї критичної ситуації.

За результатами опрацювання даного питання пропонується підтримати встановлений розпорядженням уряду від  20 червня за № 573-р перерозподіл видатків державного бюджету. Проект ухвали викладено у ваших матеріалах. 

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ігорю Федоровичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати? Немає.

Шановні колеги, обговорення.

Матвієнко Анатолій Сергійович, будь ласка.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я так само підтримую. Ігор Федорович якраз говорив про цю проблему. Я також розмовляв із міністерством. І ми через два тижні маємо дійсно серйозно проаналізувати, куди перспектива йде, оскільки незрозуміло, як закінчити цю проблему. У нас просто це не починається.

Тому є пропозиція, я також підтримую, щоб ми через два тижні провели розмову. І можливо, винести на спеціальну розмову з Міністерством енергетики, з нашим комітетом, що нам треба зробити, щоб перестати це вже займати, кожен раз шукаючи, як закрити цю проблему.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

МОЛОТОК І.Ф. Андрій Васильович відповідні доручення вже дав. І ми будемо збирати робочу групу чи підкомітет і стосовно цього будемо працювати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Із залученням міністерства і пана міністра.

Будь ласка, Костянтин Юрійович Павлов.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемые коллеги, мы с таким трудом принимали Закон 8362 буквально перед окончанием прошлой сессии, но тем не менее даже ко Дню шахтера 26 августа вопросы закрыты не были. Я точно понимаю, что на территории, где министр пребывал с визитом, еще немного, его порвали бы сами шахтеры. И уже 2,5 миллиарда, если я не ошибаюсь, да, на сегодняшний день задолженность перед шахтерами по заработной плате.

 

КОРЗУН А.В. Ні, зараз заборгованість перед шахтарями близько 400 мільйонів.

 

ПАВЛОВ К.Ю. В за счет чего вы погасили, если каждый год…

 

КОРЗУН А.В. За рахунок залучення частини бюджетних коштів, які були мобілізовані саме на виконання цього закону, а також за рахунок коштів від реалізації.

 

ПАВЛОВ К.Ю. А какой прогноз о приросте задолженности до конца текущего бюджетного года? И сколько раз еще надо будет снимать с действующих программ и перераспределять на покрытие текущих долгов?

 

КОРЗУН А.В. Якщо той Закон 8362 буде виконано в повному обсязі, ми зможемо залучити 1 мільярд 400 бюджетних коштів, то з урахуванням коштів власних від реалізації вугільної продукції, ми сподіваємося, що ми вийдемо десь в нулі на кінець року.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Дисбаланса нет? Дефицита?

 

КОРЗУН А.В. На даний момент ще є, але у нас зараз дуже потужно йде, на виході декілька очисних вибоїв, ми плануємо суттєво збільшити обсяги видобутку вугілля. Я думаю, на кінець року ми вийдемо на збалансований.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Я надеюсь, за счет уменьшения приобретения пенсильванского угля, а не за счет…

 

КОРЗУН А.В. Безумовно, так. І не тільки пенсильванського, іншого походження також.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Юрій Володимирович Левченко, будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

Я просто хотів би звернути увагу, що тут теж виходить схожа ситуація, як нещодавно з Міністерством освіти. Тобто виплата зарплати – це дуже добре. Просто якщо шахтар отримає зарплату, а потім, не дай Бог, його наступного дня завалить, то толку від тієї зарплати? Тобто ви забираєте з підвищення техніки безпеки і охорони праці, передаєте на зарплату. Знову ж таки, мені здається, логіка трохи абсурдна, тому що, повторюся, зарплата мертвому шахтарю не дуже потрібна.

Я нагадаю, хоча це приватна шахта, вчора на шахті "Експлуатаційна" загинув шахтар. Був обвал породи і загинув шахтар. Це приватна, це не державна шахта, але все одно, це відбувається і продовжується.

То просто поясніть цю логіку, звідки конкретно ви забираєте цих 100 мільйонів, можете конкретно сказати, з яких саме заходів?

 

КОРЗУН А.В. Так, я можу відповісти на це питання. Ми в поточному році, на відміну від попередніх років, вже на сьогодні від річної програми на охорону праці вийшли десь на відсоток, майже на 75 відсотків, тобто на три чверті. В минулому році ми ці кошти дійсно спрямували на закупівлю засобів індивідуального захисту, але нашими правилами безпеки, іншими нормативними актами дуже звужена можливість придбати, тобто відстуня конкурентність на цьому ринку. І ті засоби, які ми придбали від того виробника, не наша вина в цих правилах, ми зараз працюємо разом з Держпраці над зміною цих правил, щоб була конкуренція на цьому ринку – саме засобів індивідуального захисту. І там є питання, на жаль, і з тимчасово окупованою територією, і це не є власне виробництво. Там займаються відповідні служби, я не можу зараз це коментувати. Тобто в наших умовах це фактично безконкурсна закупівля виробів, кошти від придбання яких, можливо, підуть на ту територію. Є таке.

Але ми за власні кошти компенсуємо цю суму. Ми за рахунок реалізації вугілля, я кажу, вже на сьогодні йдемо близько 75 відсотків виконання програми охорони праці поточного року.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Ми ж домовились, окремо проведемо…

 

КОРЗУН А.В. Ми через два тижні… Ми дуже вдячні за те, що ви погодилися розглянути наші проблеми. Ми доповімо все детально і, як кажуть, по всіх полицях розкладемо, щоб все було зрозуміло.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги. Дякую.

Є пропозиція переходити до прийняття рішення. Пропонується, зважаючи на соціальну складову питання, що ми розглядаємо, погодити встановлений розпорядженням уряду від 22 серпня 2018 року № 573-р перерозподіл видатків державного бюджету. Хто  за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався, рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

КОРЗУН А.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Переходимо до наступного питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.08.2018  № 590-р) Доповідає голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України Хромаєв Тимур Заурбекович. Будь ласка.

 

ХРОМАЄВ Т.З. Дякую.

Шановні народні депутати, просимо погодити перерозподіл, який передбачений розпорядженням Кабінету Міністрів № 590-р від 22.08 цього року, яким передбачено перерозподіл бюджетних асигнувань в межах загального обсягу бюджету на цей рік за програмою 6151010, це на споживання. Просимо перерозподіл зробити на бюджет розвитку з метою фінансування в обсязі 5 мільйонів 2 тисячі на фінансування придбання обладнання ІТ, захисту протипожежної безпеки і зміну теж деяких інших конструкцій. Це саме за рахунок економії наших витрат, поточних витрат. Тобто це все в межах бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Тимур Заурбекович.

Будь ласка, чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ВЕРЛАНОВ С.О. Не заперечуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. На підкомітеті прийнято рішення рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 22 серпня за номером 590-р перерозподіл видатків державного бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження, пропозиції в Рахункової палати? Немає.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучене головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК  В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ХРОМАЄВ Т.З. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Тимур Заурбекович. Дякую, колеги.

Переходимо до наступного питання. Розподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції на погашення заборгованості різниці між фактичною вартістю послуги та встановленими тарифами (постанова уряду № 705). Доповідає заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Кругляк Едуард Борисович. Будь ласка.

 

КРУГЛЯК Е.Б. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати України! Прошу погодити розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах згідно постанови 705 від 29 серпня 2018 року. Постанова Кабміну прийнята. Тут в розподілі я хотів би звернути увагу, що ми дуже просимо погодити, тому що є ситуація, яка склалася в місті Києві, і цей розподіл дозволяє вирішити питання цієї серйозної ситуації в місті Києві.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Едуард Борисович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ВЕРЛАНОВ С.О. Ні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається голові підкомітету Молотку Ігорю Федоровичу. Будь ласка.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановні колеги, шановний Андрію Васильовичу, для інформації. Законом "Про Державний бюджет на 2018 рік" передбачено субвенцію місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю теплової  електроенергії…

 

(Загальна дискусія)

 

МОЛОТОК І.Ф. Може, вам не цікаво, звичайно, гаряча вода буде  в Києві чи ні.

 

МАТВІЄНКО А.С. Ігорю, вибач, я винен.

 

МОЛОТОК І.Ф. Будь ласка.

…Послуг централізованого опалення, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення на суму 1 мільярд гривень. Враховуючи необхідність погашення заборгованості у зв'язку з передачею повноважень ПАТ "Київенерго" до комунального підприємства міста Києва у сумі 729,5 мільйонів, урядом затверджено розподіл субвенції постановою 705 від 29 серпня, згідно з якою бюджету міста Києва збільшили обсяг субвенції до 729,5 мільйонів гривень та зменшення обсягу субвенції всім обласним бюджетам на 66 відсотків.

Після обговорення підкомітетом пропонується комітету прийняти таке рішення: погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенції на погашення різниці між фактичною вартістю теплової електроенергії відповідних послуг та тарифами у сумі 1 мільярд гривень згідно з додатком № 1 до порядку та умов надання субвенцій, затверджених постановою уряду від 29 серпня за номером 705 з урахуванням дотримання вимог Бюджетного кодексу в частині використання коштів спеціального фонду бюджету. Рекомендувати уряду вжити заходів щодо цільового та ефективного використання коштів зазначеної субвенції з метою забезпечення погашення різниці між фактичною вартістю теплової електроенергії, відповідних послуг і тарифами з дотриманням вимог чинного законодавства.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ігорю Федоровичу.

Будь ласка, іде обговорення. Павлов Костянтин Юрійович.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемый Эдуард Борисович, скажите, пожалуйста, распределение этого миллиарда решает ли проблему по территории всей Украины или только в городе Киеве? И по какому принципу шло распределение именно этой суммы между областями Украины в части закрытия той проблемы, которая точно существует на территории всей Украины?

 

КРУГЛЯК Е.Б. Ця постанова і додаток не вирішує проблеми всієї України, у нас різниця в тарифах по державі, яка прийнята територіальними комісіями з урахуванням цього мільярда, це близько 4,3 мільярда гривень. Цей мільярд був у бюджеті на цей рік, був він розподілений… Була ще 110-а постанова, ми по ній доповідали влітку, був розподіл рівний по 23 відсотки, але з цієї ситуації, яка склалася в Києві, було прийнято рішення уряду для того, щоб вирішити питання по місту Києва.

По місту Києву склалася ситуація яка? Значить, з урахуванням того, що є заборгованість у різниці тарифів між "Київенерго" і неможливість розрахуватися з НАК "Нафтогаз України", тут вирішується питання яке? Створено підприємства "Київтеплоенерго", яке буде правонаступником "Київенерго" в разі погашення заборгованості різниці тарифів "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України", і в цьому випадку НАК "Нафтогаз України" спише із штрафних санкцій і пені для "Київенерго" на суму приблизно 161 мільйон, що дозволить "Київтеплоенерго" укласти договір на постачання, на газ для виробництва теплової енергії і гарячої води для мешканців міста Києва і організацій та увійти нормально в опалювальний сезон.

 

ІЗ ЗАЛУ. (Мікрофон не ввімкнено, не чути)… Згідно чого він був прийнятий?

 

КРУГЛЯК Е.Б. Згідно Закону 1730. Це дозволить підприємству вийти в реструктуризацію заборгованості на (нерозб.) і вирішити  питання.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Наступний Мельник Сергій Іванович, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я хотів би звернути увагу, що у нас складається дуже складна ситуація з різницею в тарифах, особливо в цьому році. І я вважаю, що профільне міністерство має тоді (або НКРЕКП) або піднімати тарифи, або давайте ми віддамо тарифи на міста. По місту Хмельницькому за цей рік 200 мільйонів плюс. Що, почнеться опалювальний сезон, вони будуть кивати на уряд, а уряд на них? Якщо НКРЕКП не піднімає, і у нас позиція уряду не повертати різницю, і ми як страуси поховали, то давайте їм віддамо ці тарифи і нехай вони піднімають. Бо просто тупикова ситуація. Ми не можемо розгребти цих 4 мільярди минулих років, а в нас за 1 рік за цей буде плюс 4 мільярди. Якщо зараз ще ціна на газ виросте хоча би на 30 відсотків, ми відстаємо, НКРЕКП постійно по теплопостачанню відстає з доведенням до фактичної собівартості тарифів. Тому я вважаю, що профільне міністерство має тут заявити своє слово.

Щодо цього розподілу, мені здається, що можна було б і іншим шляхом тут піти: взяти на себе дебіторів-кредиторів і закрити це питання перед "Нафтогазом". Тому що, знаєте, на всю країну 7 відсотків, а на "Київенерго" 89 відсотків. Ну трошки якось воно…

 

КРУГЛЯК Е.Б.  Сергію Івановичу, значить, ця заборгованість різниці в тарифах, про яку я казав, 4,3 мільярда, з урахуванням цього мільярда, що у 2018 році, це різниця в тарифах, яка склалася на 01.01.2016 року. І я вважаю, що зобов'язання держави це питання вирішити. Тільки от сьогодні був Комітет Верховної Ради з питань регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства, там  доповідав національний регулятор сьогодні. Значить, у національного регулятора, що стосується теплоенергетики, залишилось 44 чи 47 підприємств, по воді – 57. Всі інші підприємства галузі житлово-комунального господарства - сьогодні тарифи регулюються органами місцевого самоврядування. Ми аналізуємо ситуацію, вона різна, все залежить, вибачте мені, і від рівня міського голови, і від рівня виконавчих органів влади на місцях. Є питання, але в основному в таких містах, як Хмельницький, який вже не ліцензіат НКРЕКП, і в основних обласних центрах, дійсно сьогодні підприємства теплоенергетики і водопровідно-каналізаційного господарства уходять від збитків.

 

МЕЛЬНИК С.І. Едуарде Борисовичу, ви знаєте, що замість того, щоб підняти тарифи, вони в межах тарифу, затвердженого за рахунок інших статей витрат, собі на утримання затвердили кошти. Це взагалі вже, знаєте, переходить будь-що.

 

КРУГЛЯК Е.Б. Так прописано в законі. Ще одну фразу, якщо можливо.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Одну реплику, и все. Без вопроса.

 

(Шум у залі)

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЛОВ К.Ю. Самая большая проблема на сегодняшний день в том, уважаемые коллеги, что комиссия НКРЕКП массово собирается, и уже факт по Кривому Рогу, на 300 тысяч обслуживания населения, факт избавления от лицензиатов по НКРЕКП существует, для того чтобы потом города искали у себя средства на покрытие разницы в тарифах. И городам будет, извините меня, полная… Понимаете? Я извиняюсь за свой французский.

 

ПАВЕЛКО А.В. Олег В'ячеславович Медуниця, будь ласка.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Дивіться, шановний пане заступник міністра, от вам Сергій Іванович говорив не про те, що він проти прийняття цього документу чи про те, що існуючий порядок речей його якось обурює, звичайно, не про те, що там тарифи ці, аж в 2016 році не був взаємозалік проведений, а про те, що треба якось змінювати існуючий порядок речей. От ми зараз як депутати не відчуваємо, що міністерство є мотором в цьому процесі. Ви маєте запропонувати, що ми маємо в парламенті змінити для того, щоб ми різницю в тарифах на 1 січня 2019 року не закривали бюджетними коштами 2025 року. Бо воно до того йде, що ми і далі будемо дотувати з державного бюджету тих, хто найбільше споживає теплоенергії, води. А відповідно тих, які менше споживають, в селах, вони отримують менше таких можливостей. Це несправедливо.

Скільки разів ми говорили про те, що нам треба знайти можливість, щоб НКРЕКП, місцеві ради, де вони є, автоматично підвищували тарифи, коли збільшується мінімальна заробітна плата, коли збільшується тариф, коли збільшуються податки, якщо вони збільшуються. Ну так же ми не можемо жити далі. От що ви пропонуєте? Як нам от далі? Ви зараз нічого не пропонуєте. Ви пропонуєте тільки одне: взяти взаємозалік провести.

 

КРУГЛЯК Е.Б. Я хотів би нагадати шановним народним депутатам, що прийнятий 626-й закон, який з травня 2016 року забороняє різницю в тарифах. І в цьому законі чітко прописано, що тарифи повинні бути економічно обґрунтовані. Тому іде розмова, щоб розрубити цей вузол, який склався на 01.01.16. Це кошти, які не були погашені ні в 2015, ні в 2014 і ні в 2017-му. 

Сьогодні є національний регулятор, він незалежний, Мінрегіон на нього не впливає… (Шум у залі) Ну не впливає Мінрегіон на НКРЕКП, це незалежний регулятор, який на сьогоднішній день мінімізував кількість підприємств, які є ліцензіатами, але це тільки підприємств, що стосуються теплоенергетики, виробляють 75 відсотків теплової енергії України.

Дійсно, сьогодні розроблений і порядок тарифоутворення. Все це є на виконання Закону про житлово-комунальні послуги. І у нас з 1 січня 2016 року…

 

ПАВЕЛКО А.В. Едуард Борисович, будь ласка…

 

КРУГЛЯК Е.Б. …нема різниці в тарифах. Можуть бути збитки підприємств. Але цей вузол потрібно вирішити з 2016 року, на 01.01 2016 року. От і все.

 

ПАВЕЛКО А.В. Едуард Борисович! Дякуємо. Всі хочуть висловитися.

Левченко Юрій Володимирович, потім Білоцерковець.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я просто хотів би як київський мажоритарник сказати, що це, на мою думку, абсолютно неправильний шлях вирішення проблеми в місті Києві. Я не буду, власне кажучи, в цьому вигляді підтримувати. Тому що в місті Києві теплоенергетичний комплекс не переходить зараз від одного приватного власника чи до управляючого до іншого приватного управляючого. В місті Києві теплоенергетичний комплекс повертається під контроль громади від Ахметова. (Шум у залі)

Ні, я ж з вами не сперечаюсь, я кажу, правильніше було б по-іншому зробити. Правильніше було б зробити відповідні зміни до законодавства України діючого, так? І відповідні законопроекти зараз знаходяться у Верховній Раді ще з червня минулого року, так? Щоб вся заборгованість як кредиторська, так і дебіторська лишалася на минулій юридичній особі, яка займалася цим питанням. На ній має лишатися ця заборгованість. А не після того, коли це вже відбувається, коли закінчується договір, "Нафтогаз", державна структура, каже столиці, що, вибачте, будь ласка, ми не будемо з вами підписувати договір новий, поки ви не розберетеся з боргами минулої юридичної особи – приватної! Не державної, не комунальної, приватної – одної особи з прізвищем Ахметов.

Так от, замість того, щоб  це зробити, я звертаюся до всіх колег, тому що більшість в цьому комітеті – це просто представники більшості. Замість того, щоб цей законопроект ухвалити на один абзац, то ми зараз займаємося, що місту Києву даємо 750 мільйонів державних коштів, а до інших областей зовсім по-іншому ставимось. Це абсолютно неправильно і абсолютно абсурдно! Тільки для того, щоб розібратися з тим управлінням пана Ахметова, який знищував це "Київенерго" роками. Так?

Тому, вибачте, будь ласка, я вважаю, що це абсолютно неправильний підхід. Інших підхід запропонований – це був би правильний підхід. Тому я з цього приводу, не буду однозначно за це голосувати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Володимировичу.

Я пропоную всім нашим колегам висловлюватися своє бачення на підкомітетах, будь ласка. І зараз нам дуже важливо перейти вже до голосування.

Білоцерковець Дмитро Олександрович.

 

БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ Д.О. Дякую.

Я хочу додати для всіх колег, що якщо сьогодні  це питання не буде вирішено фактично, ми будемо мати велику проблему стосовно підготовки до опалювального сезону. Фактично газу в Києві не буде, і буде питання не лише гарячої води…

 

ІЗ ЗАЛУ. Не лякайте. Не лякайте нас. Давайте, не з того почали.

 

БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ Д.О. Секунду. А може бути також і проблема з теплом у киян. Тому на сьогоднішній день через те, що ми маємо унікальну ситуацію, коли енергоактиви повертаються до користування громадою, ми маємо підтримати на сьогоднішній день громаду міста Києва у вирішенні цього питання.

І тут дійсно є принципова позиція "Нафтогазу", який не дозволяє підписати мирову угоду і підписати вже договір на поставку газу саме через цю проблему: проблему різниці в тарифах.

 

ІЗ ЗАЛУ. … (Без мікрофону)

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Дмитро Олександрович.

 

(Загальна дискусія)

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Для протоколу, 10 секунд, фраза для протоколу просто. Я пропоную представникам групи "Удар" у фракції БПП заблокувати завтра трибуну з вимогою ухвалити відповідний законопроект, щоб цієї проблеми не було.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Юрію Володимировичу, ви дуже конструктивну річ запропонували.

Будь ласка, слово надається голові Рахункової палати Пацкану Валерію Васильовичу.

 

ПАЦКАН В.В. Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Так як це питання вже, бачу, набирає там більш глибокої актуальності, я пропоную звернення від бюджетного комітету. І ми дослідимо цю ситуацію, яка склалася в НКРЕКП. Дамо свої рекомендації від Рахункової палати. І це набагато зніме більше інсинуації, можливо, змінить і ситуацію.

Але якщо ні, за сприянням бюджетного комітету, Рахункової палати там, де будуть порушення, ми не будемо замовчувати, попросимо порушити  кримінальні справи.

 І вже поки я тут, за півроку діяльності Рахункової палати  11 карних справ порушено згідно звітів Рахункової палати. Це проміжний звіт.

 

ПАВЕЛКО А.В. Це дуже добре.

 

ПАЦКАН В.В. Так що, якщо буде звернення бюджетного комітету, ми обов'язково включимо до плану перевірок на наступний період і допоможемо і міністерству.

 

(Загальна дискусія)

 

ІЗ ЗАЛУ. І пару депутатів візьміть до себе за згодою, щоб володіли ситуацією.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Валерій Васильович, дуже дякуємо вам. Ми обов'язково відпрацюємо це питання.

Шановні колеги! Є пропозиція переходити до прийняття рішення. І пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Молотком Ігорем Федоровичем пропозицію підтримати таке рішення комітету: погодити  розподіл між місцевими бюджетами субвенції на погашення різниці між фактичною вартістю теплової енергії відповідних послуг та тарифами  відповідно до постанови уряду від 29 серпня 2018 року за  номером 705.

Хто за, прошу голосувати.

 

ІЗ ЗАЛУ. А другий пункт?

 

ПАВЕЛКО А.В. Який?

 

ІЗ ЗАЛУ. І другий теж.

 

ПАВЕЛКО А.В. По першому пункту. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Двоє - утрималися. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. По другому пункту, будь ласка.

 

МОЛОТОК І.Ф. Рекомендувати уряду вжити заходів щодо цільового та ефективного використання коштів з метою забезпечення погашення різниці між фактичною вартістю теплової (електричної) енергії відповідних послуг з тарифами з дотримання вимог чинного законодавства.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за даний другий пункт?

 

МЕЛЬНИК С.І.  (Без мікрофону)

 

ПАВЕЛКО А.В. З уточненням Сергія Івановича і з запропонованим другим пунктом Ігоря Федоровича Молотка. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Едуарде Борисовичу. Дякую, колеги.

Переходимо до п'ятого питання порядку денного. Законопроект про внесення зміни до пункту 33, розділу VI "Прикінцеві положення" Бюджетного кодексу", № 8599, поданий народними депутатами Матвієнком. Довбенком, Шкварилюком та іншими.

Доповідає співавтор законопроекту народний депутат Матвієнко Анатолій Сергійович.

Будь ласка.

 

МАТВІЄНКО А.С. Шановні колеги! Я хочу звернути вашу увагу на документ, який називається розділ VI "Прикінцеві та перехідні положення" до кодексу фінансів. Я хочу сказати, що ми зробили дуже добру справу, що ми почали  будівництво доріг. У нас з'явилися місцеві, державні. І зробили дуже добрий крок, і це видно не тільки в нашій розмові, а кожен сьогодні на кожній території. Хтось більше, хтось менше. Потім ми почали дуже добру справу, що давайте тим, хто погано працює, давайте придумаємо індикатив. І дамо цим індикативом, щоб вони додатково отримали гроші. Потім виявилося, що мало там, територій п'ять залишилося, давай зробимо всі області індикативи. І ці індикативи побудували ніби за логікою, хто працює більше по експерименту, збирає більше митниці, то половину, 50 направляємо в бюджети, а 50 – у місцеві бюджети, де будівництво доріг. Здавалося, було б і з цим погодитись, але чомусь вклинився в минулому році так званий експеримент, це компенсатори, які зараз забирають у бюджет місцевих бюджетів і перерозподіляють на якусь політику. Яку – невідомо. І цей документ, очевидно, є неправильний. Ще можна залишити по індикативу, нехай би вони залишилися, а це не можна допускати. Тому що одному дають багато, і хто це має ніхто не знає, і скільки цих грошей.

Тому пропонується внести ці зміни і знати, відповідна норма вам роздана, зняти ці норми, залишити тільки індикатив і залишити будівництво доріг, і не забирати у тих, хто невідомо за якою політикою організовує такі експерименти. Тому зняти його. Я прошу підтримати. Мені видається, є чесний розподіл бюджету для державних і місцевих бюджетів.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Анатолію Сергійовичу.

Слово надається заступнику Міністра фінансів Верланову Сергію Олексійовичу. Ми вітаємо вас у роботі нашого комітету. Дуже приємно. Будь ласка, ваша позиція.

 

ВЕРЛАНОВ С.О. Дуже дякую.

Міністерство фінансів не має зауважень до законопроекту, ми  його підтримуємо. Нами неодноразово було проаналізовано стан розподілу, і, власне, ми вважаємо, що на сьогоднішній день ті функції, які вказані норми містили, вони виконані, і ті диспропорції, які виникають, вони дійсно не є такими, що відповідають цілям, зазначеними для цього збору, тому ми підтримуємо законопроект.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Олексійовичу.

Будь ласка, слово надається виконуючому обов'язки заступника Голови Державного агентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу.

Будь ласка,  Олександре Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Ми також підтримуємо поданий проект закону. Враховуючи ту ситуацію, що ви всі добре знаєте, що ми мали по першому півріччю недонадходження коштів, і автоматично ми повинні були б компенсувати за рахунок нашої основної бюджетної програми 3111020 1 мільярд 137 мільйонів гривень. Враховуючи те, що ми не маємо досить серйозних надходжень до дорожнього фонду і немає його перевиконання, виникає ризик того, що ми вимушені будемо знімати кошти з програми, зупиняти об'єкти, по яким вже розпочаті роботи. І справа в тому, те, що Анатолій Сергійович почав говорити, на сьогоднішній день навіть по першому півріччю тільки серйозні кошти в регіонах тільки всього-на-всього мають 6 областей, а перерозподіл буде йти за рахунок всієї України, всіх областей. Тобто переможців буде шестеро, а постраждає вся держава. І, в принципі, я вважаю, погоджуюся з Анатолієм Сергійовичем, якщо є перевиконання, то перевиконання так, але без компенсаторного механізму.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ви підтримуєте даний законопроект?

 

ХАРЧЕНКО О.І. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Іщейкіну Костянтину Євгеновичу.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги! Знову хотілось би першу тезу сказати, що головні дискусії у нас  відбуваються на підкомітеті. І бюджетний комітет працює за принципом, що якщо комусь дійсно потрібно, є бажання щось змінити, приділяється йому увага, і вчора ми з колегами приділили розгляду цього законопроекту години півтори. На жаль, жодного із представників наших колег…

 

МАТВІЄНКО А.С.  (не чути, без мікрофону) … я не знаю. Мене – ні.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Анатолію Сергійовичу, цього не може бути…

 

МАТВІЄНКО А.С. Сьогодні говорив "Автодор" одне, а вчора говорив інше. Ну, так не буває.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Підождіть. Цього не може бути  в принципі. Як вас не запросили?

 

МАТВІЄНКО А.С. Ніхто.

 

МАТВІЄНКО А.С. Мене особисто…

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Ну це питання до секретаріату.

 

МАТВІЄНКО А.С. Ніхто, ніхто.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Це технічні питання, ви вирішите. Але як факт: на підкомітеті авторів законопроекту не було.

Далі, теза друга.

 

МАТВІЄНКО А.С. Не запросили.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановні друзі, ми з вами пам'ятаємо, як розвивався процес, Анатолій Сергійович дуже коротенько його розповів, стосовно розповсюдження митного експерименту. І ви знаєте, що тоді наш комітет був розірваний на декілька шматків, і тільки думка про те, що ми об'єднаємо всіх і розповсюдимо на Україну, дала змогу об'єднати комітет одним рішенням.

Далі. Після того, як він був виписаний, я хочу звернути вашу увагу, що ніхто протягом 9 місяців цього року відповідні питання не піднімав. Таким чином я чітко розумію, що області, які отримували ці кошти і розраховували на компенсації, робили тендери, заключали договори, проводили роботи, деякі провели роботи наперед, відповідно поставили це в плани, бо їх розрахувати фахівцям достатньо легко. І зважаючи на те, що ми всі рішення стратегічні по Бюджетному кодексу приймаємо з вами наприкінці року і плануємо його на наступний рік, цієї думки завжди притримувалося Міністерство фінансів, котре ніколи не давало нам зняти чи додати чи додаткові погодження протягом року, чи зняти якісь суттєві положення Бюджетного кодексу.

Тому на підкомітеті було прийнято рішення, що, підтримуючи саму ідею, ми не можемо підтримати в такому вигляді законопроект, який має розірвати зал навпіл відповідно з областями, які мають і які не мають. (Шум у залі) Одну хвилинку! Ви теж займаєтесь політикою…

 

МАТВІЄНКО А.С. Ні.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Ну як?

 

МАТВІЄНКО А.С. Я не розриваю…

 

ПАВЕЛКО А.В. Анатолий Сергеевич, по очереди.

 

(Шум у залі)

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Відповідну ситуацію підготувати для розгляду у пропозиції на бюджет 2019 року.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Це рішення підкомітету, колеги.

Анатолій Сергійович Матвієнко.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я хочу сказати всім, хто, на жаль, не запросив мене вчора на засідання. Ми залишаємо норму "індикатив". І це є чесно. Хто збирав гроші, надходження, той хай і ділить: половину на себе, а половину в державу. І нема проблеми. І хто заробив, той і отримав. А йде мова про компенсатори. От про що йде мова. Це в когось заберуть, тому що є цей механізм, який політичний, він не є справедливий. Це політичний номер. Хтось буде керувати чи в Кабміні, чи в Президента, я не знаю в кого, буде забирати з тієї маленької кількості фінансів, які даються на будівництво місцеве і державне. Ну, так не можна! Ну, це створений політичний механізм. І тому не можна його залишати, бо він є несправедливий. Бо комусь одному дозволяється, а комусь не дозволяється.

І ми нічого не розвалюємо, тому що залишаємо індикатив і ми його не чіпаємо. І бюджети кожної області не страждають. І ми забираємо у когось, чому це так, я не розумію.

Тому я пропоную, якщо ми розглянемо на сесії, ми побачимо, а сьогодні  це є справедливо. І давайте рухатися не від того, що хто сховає, а хто ні, а давайте будемо об'єктивно. Тому пропоную до всіх колег моїх, давайте підтримаємо це. Ми його, може, і не пройдемо до кінця цього року.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Богдан Васильович Дубневич, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Знаєте, шановні колеги члени бюджетного комітету, я би вас дуже попросив, зараз буде  формуватися новий бюджет, активно його обговорювати під час того, коли він формується. Це перше. Ви завжди були, Анатолію Сергійовичу, я це пам'ятаю і підтверджую.

Тепер стосовно Мінфіну. А чого ми журимося? Це ж вони придумали цю "бецелку", то хай вони шукають гроші.

 

(Загальна дискусія)

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. В мене нічого не заберуть, у мене сховано. (Сміх)

Ні, вони придумали оцей механізм якийсь конспекторний…

 

(Загальна дискусія)

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Ні, то чого ми маємо його ліквідувати? Вони придумали ту пісню, хай вони собі співають! Чому ми полегшуємо їм життя? Я щось ніяк не можу зрозуміти. Я не можу це зрозуміти: чому ми полегшуємо їм життя?

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, ще раз, підкомітет пропонує даний законопроект відправити на доопрацювання.

 

МАТВІЄНКО А.С. … (Без мікрофону)

 

ПАВЕЛКО А.В. Анатолію Сергійовичу, давайте рухатись по наданим пропозиціям. Перша була пропозиція - відправити на доопрацювання і включити дану норму на наступний рік в Бюджетний кодекс. Друга була пропозиція - підтримати даний законопроект.

 

МАТВІЄНКО А.С. … (Без мікрофону)

 

ПАВЕЛКО А.В. Я пропоную перейти до запропонованих рішень і розпочати з "на доопрацювання". Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. На доопрацювання. Підніміть руки. 4. Не прийнято рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримались – 5.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення не прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Не прийнято рішення.

Наступне, підтримати даний законопроект. Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В.4.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 6. Рішення не прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення не прийнято.

Давайте відкладемо це питання, цей законопроект на наступне засідання і доопрацюємо його в підкомітеті.

 

МАТВІЄНКО А.С. … (Без мікрофону)

 

ПАВЕЛКО А.В. От давайте цю помилку ліквідуємо. Анатолію Сергійовичу, на підкомітеті сядемо і приймемо загальне рішення всього комітету. Можемо і завтра зібратися і  провести підкомітет. Приймається?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Приймається.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за дане рішення, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Дякую, колеги.

 

МАТВІЄНКО А.С. Можна репліку? Якщо ми робимо помилку, то маймо честь її виправити.  (Без мікрофону)

 

ПАВЕЛКО А.В. Анатолий Сергеевич, я думаю, что все члены комитета вас поддержат в этом вопросе. И мало того, для наших аргументов необходимо, чтобы мы на следующий год заложили его в Бюджетный кодекс, необходимо в нашем комитете иметь общую позицию. И я думаю, что здесь вас полностью все поддержат, все члены комитета, Анатолий Сергеевич.

Рішення приймається.

Переходимо до питання "Різне". Щодо проекту Орієнтовного графіку розгляду проекту закону про Державний бюджет на 2019 рік відповідно до Регламенту Верховної Ради.

Відповідно до Конституції, статті 37 Бюджетного кодексу та статті 153 Регламенту Верховної Ради Кабінет Міністрів має не пізніше 15 вересня подати до Верховної Ради законопроект про державний бюджет на наступний рік.

Враховуючи строки та вимоги до спеціальних процедур розгляду і прийняття законопроекту про державний бюджет, що встановлений главою 27 Регламенту Верховної Ради, у комітеті підготовлено проект Орієнтовного графіку розгляду проекту закону про Державний бюджет на 2019 рік, який вам роздано. Проект графіку розроблено з урахуванням календарного плану проведення дев'ятої сесії і затверджено Постановою від 5 липня за номером 2493.

Пропонується комітету схвалити Орієнтовний графік розгляду проекту закону про Державний бюджет на 2019 рік відповідно до Регламенту Верховної Ради і направити такий графік Голові Верховної Ради для розповсюдження у Верховній Раді. Немає заперечень?

Будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В.  Є пропозиція. В частині там, де ухвалили, написано: "Схвалити Орієнтовний графік і направити такий графік Голові Верховної Ради для розповсюдження у Верховній Раді України". Я пропоную так: "і направити такий Орієнтовний графік Голові Верховної Ради для розповсюдження у Верховній Раді України, а також Кабінету Міністрів України".

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Приймається.

 

ПАВЕЛКО А.В. Добро. Доповнимо.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Тому що вони мають подавати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Приймається. Доповнити дане рішення.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Голосуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за те, щоб з запропонованим додатком Юрія Володимирович Левченка? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Я ще раз хотів би наголосити по попередньому питанню. Ми запропонуємо першому заступнику голови комітету очолити робочу групу по опрацюванню питання законопроекту, автором якого є Матвієнко …

 

 (Загальна дискусія)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, щоб ми черговий раз на комітет не збиралися і не приймали рішення, нам треба його підготувати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Далі. По питанню про бюджетне забезпечення у 2018 році здійснення заходів щодо лікування громадян України за кордоном. Слово надається автору звернення народному депутату Дубілю Валерію Олександровичу.

Будь ласка, Валерію Олександровичу.

 

ДУБІЛЬ В.О. Шановні колеги, хочу до вас звернутися. У нас склалася критична ситуація з тим, що у нас більше двох тижнів живуть під Міністерством охорони здоров'я люди, рідні тяжкохворих, яким не вистачає коштів. Минулого року було виділено на це питання 628 мільйонів на 208 пацієнтів, а в цьому році було заздалегідь виділено менше, і тоді я виступав на бюджетному комітеті, виділено 389 мільйонів, а пацієнтів навіть більше – 226. І тоді ще в лютому я подав законопроект, щоб виділити додатково 302 мільйони.

На сьогоднішній день кошти використані вже в травні – 141 пацієнт, 61 стоїть в черзі і 107 чекають чергу. Міністерство охорони здоров'я, переконаний, що спеціально затягує питання розгляду питання постановки в чергу через те, що коштів немає, і замість 20 діб розглядають питання від 3 до 6 місяців. Тому на сьогоднішній день це критична ситуація, тому що це стосується життя, і я прошу вас, щоб ми разом з вами подивилися, де взяти ці кошти. Я вам скажу, наприклад, от Національна служба здоров'я у нас 194 мільйона за бюджетною класифікацією 2308010, але використано повинно бути на сьогоднішній день 107 мільйонів, використано всього лише 3,4. 

Далі. Пілотний проект з трансплантації, план до кінця року – 112 мільйонів. На сьогоднішній день повинно бути використано 56, використано 0. Більше того, щодо останньої програми, є позитивний висновок Міністерства фінансів щодо можливості використання цих 112 мільйонів.

Я прошу, пропонується підтримати відповідне доручення комітету з рекомендацією Кабінету Міністрів доручити Міністерству охорони здоров'я спільно з Міністерством фінансів ретельно проаналізувати стан виконання бюджетних програм Міністерства охорони здоров'я та ініціювати відповідний перерозподіл видатків з метою збільшення за бюджетною програмою 2301360 "Лікування громадян України за кордоном".

І ще прошу колег буквально декілька хвилин, тут у нас є Юрій Андрєєв, який очолює Національний рух пацієнтів за трансплантацію, прошу надати йому слово.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, дуже коротко. Комітет повністю підтримує дане звернення.

 

АНДРЄЄВ Ю. Доброго дня! Я представляю тут людей, які є важкохворими, які потребують термінових операцій. Шкода, що сьогодні тут немає їхніх родичів, які живуть під Міністерством охорони здоров'я, вони зараз внизу, чекають результату. Чесно, я не знаю, що їм казати. Вони надіються, ви – це остання інстанція, яка може їм допомогти. Вони зверталися до Міністерства охорони здоров'я, до уряду – результату немає. Ми дуже просимо вас вирішити це питання якомога швидше, щоб відправити цих людей на необхідне лікування. Мінімальна сума – це якраз ті 300 мільйонів, про які  казав пан народний депутат Валерій Дубіль, ми дуже просимо вас.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Я думаю, що ви зараз побачите, що всі народні депутати, які входять у бюджетний комітет, пропозицію нашого колеги Дубіля Валерія Олександровича підтримають.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, на жаль, альтернативи такій пропозиції немає. Тобто іншого джерела, як перерозподілити внутрішні ресурси головного розпорядника коштів Міністерства охорони здоров'я, сьогодні немає такої можливості у Міністерства фінансів. Тому у нас була попередньо проведена робоча ділова зустріч з першим заступником міністра Маркаровою і Юрієм Миколайовичем Джигером, і Павло Ковтунець. Сьогодні це напрацьоване рішення, воно єдине можливе, і єдина надія – нам його зараз підтримати. Я прошу всіх підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Є пропозиція підтримати внесену народним депутатом Дубілем Валерієм Олександровичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати.

 

ІЗ ЗАЛУ. Прошу, в тижневий термін. У людей немає часу чекати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Одноголосно. Дякую, колеги. Рішення прийнято.

Наступне питання. Про орієнтовний розклад засідань Комітету з питань бюджету на вересень, жовтень 2018 року.

Шановні народні депутати, відповідно до Закону про комітети ми маємо затвердити розклад наших засідань з урахуванням календарного плану. Вам роздано орієнтовний розклад засідань на вересень, жовтень 2018 року. У разі уточнення розкладу засідань депутатів буде поінформовано.

Пропонується затвердити такий розклад. Немає заперечень?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Тоді, хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

І останнє. Шановні колеги, хочу поінформувати, що в п'ятницю 14 вересня заплановано виїзне засідання комітету у місті Одесі. Запрошую всіх взяти участь в такому засіданні. З цього приводу ви вже бачили персональне Павла Якимовича Унгуряна запрошення. Я також всіх закликаю взяти участь в даному заході.

Дякую, шановні колеги.

Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим.

Дякую всім за участь і бажаю успіхів.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку