СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

7 листопада 2018 року

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, доброго дня. Шановні народні депутати та запрошені, зареєструвалось 15 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим. Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Будуть у вас якісь доповнення?

Горбунов Олександр.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, прошу внести додатково на розгляд сьогоднішнього засідання законопроект 9151 про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік".

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати.

Іван Іванович Куліченко.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. …. Міністерству охорони здоров’я на 2018 рік та розподіл медичних субвенцій між місцевими бюджетами відповідно до розпорядження уряду від 7 листопада 2018 року № 813-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Будь ласка, Дубневич Богдан Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Шановні колеги, є велике прохання від представників Міністерства внутрішніх справ, щоб їх питання розглянули другим, тому що в них якась термінова нарада і вони поспішають.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати наших колег.

Хто за те, щоб затвердити порядок денний, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

По першому питанню доповідає секретар комітету Шкварилюк Володимир Васильович. Будь ласка.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени комітету, гості на комітеті! На ваш розгляд пропонується 69 законопроектів, з них 28 - такі, що не мають впливу на показники бюджету, а 41 - такі, що мають вплив на показники бюджету. Якщо у вас є зауваження, прошу їх висловлювати. Якщо немає, то прошу підтримати по черзі кожен законопроект.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Володимире Васильовичу.

Є пропозиція приймати рішення.

Голосуємо, хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги. По першому питанню все.

Друге питання. Продовжуємо розгляд законопроекту про внесення змін до додатку № 3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (реєстр. № 8414), внесений народними депутатами Довбенком, Матвієнком та іншими.

Прошу до слова Шкварилюка Володимира Васильовича.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякую.

Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени комітету, даний законопроект розглядався на комітеті 3 жовтня, але не було по ньому прийнято рішення. Законопроектом пропонується викласти в уточненій редакції найменування бюджетної програми щодо формування статутного капіталу акціонерного товариства "Експортно-кредитне агентство", а саме, вилучивши з нього слово "публічне", перерозподілити видатки в сумі 112,2 тисячі гривень за рахунок зменшення таких видатків за бюджетною програмою щодо функціонування торгових представництв за кордоном.

У разі підтримки даного законопроекту рекомендувати Верховній Раді законопроект 8414 за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з врахуванням пропозицій комітету з пояснювально-редакційними та техніко-юридичними правками та належним оформленням законопроекту.

Прошу підтримати даний законопроект і обговорити його коротко, тому що він розглядався 3 жовтня.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Володимире Васильовичу.

На засіданні присутній перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Нефьодов Максим Євгенович.

Будь ласка.

 

НЕФЬОДОВ М.Є. Шановні колеги! Дуже просимо підтримати даний законопроект і все-таки приступити до формування ЕКА. Я хочу наголосити тут на певній терміновості цього питання, тому що якщо ми не зможемо зробити це до кінця року, то це питання знову перенесеться на рік наступний. І питання це не лише втрат для українських експортерів, а й знову-таки ми наражаємося на певні політичні проблеми і критику. І пояснити, чому питання про "цілих" 112 тисяч гривень перерозподілу, воно розглядається так довго, ну, чесно кажучи, пояснити і бізнесу трошки важко, тому дуже розраховую на вашу колективну політичну мудрість.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Максиме Євгеновичу. Чи будуть запитання до міністерства? Дякую.

Слово надається заступнику Міністра фінансів Гелетію Юрію Ігоровичу.

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Ми зі свого боку підтримуємо. Ми працювали з колегами. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги! На засіданні підкомітету від 3 жовтня і 16 жовтня поточного року розглядався даний законопроект за № 8414, однак рішення щодо нього не було прийнято і пропонувалось визначатися безпосередньо на засіданні комітету. Але зі свого боку можу додати, що після додаткового вивчення даний законопроект можна підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Віктор Михайлович Пинзеник, будь ласка.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги! Ну як тільки ми створимо Експортно-кредитне агентство капіталом в 400 мільйонів, ну у нас експорт просто "зашкалить". Невже це рішення проблеми? У нас є Експортно-імпортний банк, який призначений обслуговувати зовнішню торгівлю. Ми з бюджету формуємо якесь копійчане агентство. Крім того, воно й статус має приватної компанії. Ну як можна такі речі робити? Я знаю, що є норма закону, я знаю, що є політичні деякі речі, ну таке рішення ми не повинні приймати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Є ще зауваження? Є.

Віктор Кривенко, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Я поважаю Віктора Михайловича, але маю іншу думку з цього приводу. Безумовно, це ганьба, що уряд закладає такі маленькі кошти на Експортно-кредитне агентство. І погоджуюсь з вами, що ні 200, ні 400 мільйонів… Що копійчаний бюджет – 400 мільйонів. Я вважаю, що треба давати більше. Більш того, ми готуємо позов до Адміністративного суду до уряду, що 2 роки вони саботують і не виконують закон, прийнятий парламентом щодо Експортно-кредитного агентства. А це рішення треба підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Є пропозиція, було надано декілька пропозицій, я переходжу до запропонованих проектів рішення.

Перше було запропоноване Володимиром Васильовичем Шкварилюком – прийняти за основу та в цілому даний законопроект з техніко-юридичними правками.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? 1. Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 2 - утримались. 1 – проти. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Дякую, колеги.

Переходимо до 3 питання. Про підготовку до другого читання законопроекту про внесення змін до додатка № 3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2018 рік", № 8496.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Так, на підкомітеті було ретельно розглянуто дане питання. Це питання стосується змін щодо Центральної виборчої комісії. І на підкомітеті було прийнято наступне рішення: рекомендувати Верховній Раді проект Закону за реєстраційним номером 8496 прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній в порівняльній таблиці по даному законопроекту. Прошу підтримати таке рішення підкомітету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Шановні колеги, на засіданні присутній заступник голови Центральної виборчої комісії Радченко Євген Володимирович. Для висловлення позиції пропонується надати йому слово. Будь ласка.

 

РАДЧЕНКО Є.В. Доброго дня, шановні народні депутати! Центральна виборча комісія звертається з проханням підтримати даний законопроект, оскільки перед виборами народних депутатів України, які відбудуться в 2019 році, і президентськими виборами, які будуть дещо раніше, перед Центральною виборчою комісією стоїть ряд нагальних потреб. Перша потреба – це посилення захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах Центральної виборчої комісії Єдиної інформаційної системи виборів. Друге – це створення в секретаріаті комісії окремого підрозділу з кібербезпеки та інформаційних ресурсів. І третє – це оновлення та підвищення безпеки автоматизованої інформаційної телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців".

Власне, в основному на ці потреби і спрямоване прохання Центральної виборчої комісії перерозподілити кошти з державного бюджету.

Інформую додатково, що ми не просимо додаткових грошей. Центральна виборча комісія має суттєву економію коштів, яка створилася за рахунок того, що Верховною Радою було прийнято зміни в Закон про місцеві вибори і в Закон про об'єднання територіальних громад, які стосуються приєднання територіальної громади невеличкого села до більшої громади. Вибори проводити не потрібно. Саме за рахунок цієї економії ми і просимо перерозподілити кошти державного бюджету.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Євгене Володимировичу.

Слово надається заступнику Міністра фінансів Гелетію Юрію Ігоровичу.

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Нами підтримується даний законопроект.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, які будуть пропозиції?

Василь Васильович Амельченко, будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, я сподіваюся, що ми з вами прийняли правильне рішення і оновили склад Центральної виборчої комісії. І я прошу підтримати це рішення комітету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція перейти до голосування та підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію: рекомендувати Верховній Раді законопроект 8496 прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, викладений у запропонованій комітетом порівняльній таблиці до законопроекту.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

Наступне, 4-е питання: урядовий законопроект про внесення змін до додатка 3 до Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік" (щодо реалізації державних інвестиційних проектів) № 9197. Доповідає перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Нефьодов Максим Євгенович. Будь ласка.

 

НЕФЬОДОВ М.Є. Шановні колеги, проект закону розроблено з метою оптимізації структури витрат бюджету для реалізації інвестиційних проектів. За результатами моніторингу виконання проектів і відповідно там проблем із певними проектами, з іншого боку, додаткових можливостей по іншим, ми пропонуємо збільшити видатки за наступними програмами: покращення якості променевої терапії при лікуванні онкологічних захворювань в Національному інституті раку - на 22,3 мільйона гривень, запровадження медичної інформаційної системи в Національному інституті раку - на 15,2 мільйона гривень і створення сучасної клінічної бази для хірургічного лікування очної патології недобудованого лікувального корпусу в місті Одесі на 74 мільйона гривень за рахунок зменшення видатків за бюджетною програмою "Реконструкція і розширення Національного інституту раку" у сумі 111,5 мільйона гривень. Дане рішення розглядалося відповідною комісією, було схвалено, і ми пропонували вам теж його підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Максиме Євгеновичу.  

Слово надається заступнику Міністра фінансів Гелетію Юрію Ігоровичу.

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Мінфіном підтримується даний законопроект.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Ігоровичу.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

За результатами обговорення законопроекту пропонується комітету ухвалити таке рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 9197 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій щодо внесення редакційних та техніко-юридичних уточнень, пов'язаних з усуненням неточностей щодо оформлення законопроекту відповідно до вимог законотворчої техніки. Проект ухвали викладено у розданих вам матеріалах. Прошу підтримати, Андрій Васильович, шановні колеги.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдан Васильович.

Чи є зауваження, пропозиції, шановні колеги?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Тоді голосуємо. Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем пропозицію рекомендувати Верховній Раді законопроект 9197 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, 5-е питання: урядовий законопроект про внесення змін до додатка 3 до Закону "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (щодо фінансового забезпечення Конституційного Суду України) № 9241.

Доповідає заступник Міністра фінансів Гелетій Юрій Ігорович. Будь ласка.

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Шановні народні депутати, Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" від 12 липня 2018 року внесено зміни до Закону України "Про Конституційний Суд України", відповідно до яких винагорода судді Конституційного Суду складається з посадового окладу та доплат, встановлених для судді Верховного Суду.

Для забезпечення реалізації норм закону пропонується здійснити перерозподіл бюджетних призначень між Конституційним Судом та Верховним Судом і головними розпорядниками коштів державного бюджету в обсязі 12 мільйонів 265 тисяч гривень. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Ігоровичу.

Будь ласка, слово надається голові Конституційного Суду Шевчуку Станіславу Володимировичу. Будь ласка.

 

ШЕВЧУК С.В. Дякую.

Шановний пане голово, шановні народні депутати! Прохання підтримати внесений Урядом України проект Закону про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" щодо фінансового забезпечення Конституційного Суду України.

Хочу… Підтримаєте?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Нема питань.

 

ПАВЕЛКО А.В. Станіслав Володимирович, ми вас підтримуємо. Я думаю, що зараз дуже ретельно нам доповів Юрій Ігорович. Вам бажаємо прийняття дуже важливих рішень і праці в Конституційному Суді. Вашим колегам вдячні за працю.

 

ШЕВЧУК С.В. Дякую, дякую за підтримку.

 

ПАВЕЛКО А.В. Є пропозиція надати слово голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрій Васильович.

Шановні колеги, вчора на підкомітеті було ретельно вивчене дане питання і на підкомітеті було ухвалено наступне рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстраційним номером 9241 за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету, пов'язаних з оформленням законопроекту відповідно до вимог законотворчої техніки. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Віктор Михайлович Пинзеник, будь ласка.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги, з кабінетної*** точки зору цей закон не викликає проблем: в одних забрали – другим дали. Але проект сором'язливо відходить від питання: чому додають іншим? Це зовсім питання немає відношення до балансу бюджету, але я вважаю, що ми маємо на нього зреагувати. Бо виявляється, не вистачає до 300 тисяч гривень заробітної плати. Ви знаєте, яке парламент прийняв рішення, коли зарплата в Конституційному Суді в сто разів вища, ніж мінімальна заробітна плата в Україні.

Чи має право в секторі, який фінансується з бюджету, мати право бути такий розрив в зарплаті? Та ніде в світі такого немає!

Я вважаю, що поки ми не наведемо якийсь лад з тою вакханалією, яка сталася в оплаті праці в публічному секторі, я пропоную утриматись від схвалення цього рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Шановні колеги, є пропозиція заслухати наших колег. Вже всі? Тоді є пропозиція - по надходженню пропозицій, по черзі.

Перша пропозиція була надана головою підкомітету, рішення підкомітету, яке озвучив Горбунов Олександр Володимирович, а саме: рекомендувати Верховній Раді законопроект 9241 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? 2. Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 2 - утрималося. 2 - проти. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Станіславе Володимировичу. Рішення приймається.

 

ШЕВЧУК С.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне, шосте питання. Про погодження Переліків об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу.

Перше, у Рівненській області (згідно з відповідним листом Рівненської обласної державної адміністрації). Доповідає заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Ундір Віталій Олександрович. Будь ласка.

 

УНДІР В.О. Доброго дня, шановні народні депутати! Рівненська обласна державна адміністрація просить вас погодити Переліків об'єктів будівництва доріг згідно митного експерименту на Рівненщині. Це 43 мільйони коштів, які спрямовуються на 8 об'єктів, що йдуть по дорогі Н-25 Городище–Рівне–Старокостянтинів та один об'єкт по дорозі Прикладники–Дубровиця–Зарічне.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Віталій Олександрович.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника голови "Укравтодору" Харченку Олександру Івановичу. Будь ласка. Олександре Івановичу, по Рівному.

 

ХАРЧЕНКО О.І. "Укравтодором" розглянуто поданий Перелік об'єктів і погоджено. Просимо вас також погодити, шановні народні депутати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Мінфіну? Немає. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітетом підтримати таке рішення: погодити додатковий Перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг у Рівненській області, що здійснюється в рамках експерименту (поданий листом Рівненської обласної державної адміністрації від 10 жовтня 2018 року) з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Є інші пропозиції? Немає.

Пропонується підтримати комітетом рішення, запропоноване головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 – утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. У Харківській області (згідно з відповідним  листом Харківської обласної державної адміністрації).

Доповідає перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Харківській області Пляка Сергій Михайлович.

Будь ласка.

 

ПЛЯКА С.М. Шановні народні депутати! На ваш розгляд надається уточнений перелік об'єктів, де здійснюється ремонт у поточному році за рахунок перевиконання від митних платежів. Без зміни фінансових показників за рахунок економії вводимо новий об'єкт, на якому вже виконуються роботи.

Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника голови Державного агентства автомобільних доріг Харченку  Олександру Івановичу.

Будь ласка.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні члени бюджетного комітету! Перелік, поданий Харківською облдержадміністрацією, розглянутий та погоджений. Просимо вас також погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Мінфіну?

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг у Харківській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Харківської  облдержадміністрації від 9 жовтня 2018 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу прийняти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ПАВЕЛКО А.В. Вибачте. Андрію Леонідовичу, будь ласка.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Разговаривали на тему того, что выдающаяся дорога построенная - Харьков-Ахтырка - она почему-то маленькая, там всего четыре полосы, а давайте еще 8 миллиардов туда "бахнем", чтобы было 8 полос, потому что из Харькова до Ахтырки, безусловно, ездят больше, чем из Сум до Киева. Из Сум до Киева у нас получается ситуация так, как мы говорили: дополнительные средства не были освоены. Зато Харьков-Ахтырка красиво открывали, кричали лозунги. Замечательно. Просто так красиво было, такая телепередача про открытие этой замечательной дороги, что предлагаю построить 8-полосную. А "Автодору" запланировать еще 8 миллиардов на строительство 40 километров дороги дополнительных там Харьков-Ахтырка.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Леонідовичу.

Ще є запитання чи зауваження? Дякую, шановні колеги.

Є пропозиція перейти до голосування та підтримати запропоновану головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем пропозицію.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Один, два.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Два – проти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. І один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. У Херсонській області (згідно з відповідним листом Херсонської обласної державної адміністрації).

Доповідає заступник директора департаменту будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації Галамага Анатолій Володимирович.

Будь ласка.

 

АДАМЧИК О.О. Доброго дня. Доповідати буду я як заступник голови обласної державної адміністрації. Адамчик Олександр. Ми все-таки подумали, що присилати на бюджетний комітет заступника директора департаменту це все-таки якось неповажно, несерйозно.

 

ПАВЕЛКО А.В. За це ми вам дякуємо.

 

АДАМЧИК О.О. Так, ми з Андрієм Анатолійовичем "посовещались" и он решил.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Це дуже мудре рішення. 

 

АДАМЧИК О.О. Так. Він хотів сам бути особисто присутнім, але в нього всі знаємо, яка ситуація, тому йому прощається.

 

ПАВЕЛКО А.В. Так, будь ласка.

 

АДАМЧИК О.О. Просимо, Херсонська обласна держадміністрація просить виділити 4 мільйони 209 тисяч гривень, погодити виділення з митного експерименту на дорогу Мар'янське-Берислав.

У нас все.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам, Олександре.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника голови Держагентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Перелік, поданий облдержадміністрацією, погоджений. Просимо вас також погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Мінфіну? Немає. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Херсонській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Херсонської облдержадміністрації від 22 жовтня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Є запитання чи зауваження? Немає.

Є пропозиція підтримати рішення, запропоноване головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам. Андрію Анатолійовичу вітання.

Наступне. У Волинській області (згідно з відповідним листом Волинської обласної державної адміністрації). Доповідає заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Кошарук Сергій Дмитрович. Будь ласка.

 

КОШАРУК С.Д. Шановний пане голово, шановні народні депутати! Волинська область звертається з проханням затвердити перелік п’яти об’єктів на двох дорогах, які сполучають обласний центр Луцьк і місто обласного значення Володимир-Волинський, а також два міста обласного значення Володимир-Волинський і місто Нововолинськ.

Загальний обсяг фінансування 307,5 мільйонів. 37,3 кілометрів дороги. Прохання підтримати. Погода сприяє, ми націлені ці кошти освоїти.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Дмитровичу.

Слово надається виконуючому обов’язки заступника голови Державного агентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Перелік розглянутий та погоджений. Просимо вас також погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Мінфіну? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Волинській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Волинської облдержадміністрації від 30 жовтня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального  фонду бюджету. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Переходимо до обговорення. Матвієнко

Анатолій Сергійович, будь ласка.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я хочу підтримати це рішення, але я хотів би в кінці, по дорогах є прохання до вас, до голови комітету, повернутись до проблеми, яку прокоментувати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка.

 

МАТВІЄНКО А.С. Андрію Васильовичу, є проблема, в тому числі інвестиційний проект – це будівництво дороги на … (нерозбірливо) від Івано-Франківська до Тернополя. Зараз виникає сумнів, чи Міністерство економіки включить її чи не включить. Чомусь у когось є якісь сумніви.

Я хочу просто просити вас від імені нашого комітету висловити підтримку цьому проекту інвестиційному і провести його в наступний рік, який ми планували. І якщо можна вас просити, то висловити Мінфіну на підтримку цього рішення в наступному році.

Дякую.

Тим більше, що є Максим Євгенович. Я хотів би, щоб він почув, що ми підтримуємо цю ідею і Мінекономіки хай би провело це рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Перше питання – це по Волині ми приймаємо.

 

МАТВІЄНКО А.С. Інвестиційний проект, який запланований на наступний рік.

 

ПАВЕЛКО А.В. Окремо питання по інвестиційному проекту.

 

МАТВІЄНКО А.С. Але зараз викликало сумнів, що давайте його знімемо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ні.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я хочу просити наш комітет все-таки залишити інвестиційний проект на наступний рік, який ми планували і висловили. Зараз у когось сумніви в Мінекономіки, що хтось хоче зняти… (шум у залі) по цих об'єктах.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція окремо надати листа від комітету за проханням Матвієнка Анатолія Сергійовича і нашого комітету до міністерства.

Дану пропозицію підтримуємо, шановні колеги?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Так!

 

МАТВІЄНКО А.С. Тим більше, "Укравтодор" підтримує цю ідею.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Хто за, прошу голосувати. Дякую. Надати листа.

Молоток Ігор Федорович, будь ласка.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хочу звернутися до колег, до представників "Укравтодору", що саме Волинська область подала інформацію в такому вигляді, і хотілося б, щоб решта областей теж подавала таку ретельну інформацію. Подивіться, будь ласка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Для інших областей як зразок.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Обговорили, голосуємо!

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати рішення, яке запропоноване головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, приймається.

 

КОШАРУК С.Д. Дякую. Це рішення допоможе нам скористатися погодними умовами і зробити більше.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Андрій Васильович!

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Шановні колеги! Прошу додатково включити до порядку денного питання про погодження уточненого переліку об'єктів в рамках експерименту у Львівській області. Якраз тільки що вже надійшли всі документи. Прошу, включіть сьогодні в розгляд.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, хто за те, щоб включити до порядку денного додатково Львівську область? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Доповісте зараз?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А є у нас начальник Служби доріг.

 

ПАВЕЛКО А.В. А! Доповідає начальник Служби автомобільних доріг у Львівській області Кандибор Руслан Васильович. Будь ласка.

 

КАНДИБОР Р.В. Доброго дня всім! Ми виносимо сьогодні питання – це погодження використання коштів з "Митного експерименту" 133 мільйони 400 тисяч гривень. Ці кошти будуть спрямовані на дороги державного значення і місцевого.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Руслан Васильович.

Для співдоповіді слово надається від "Укравтодору" Харченку Олександру Івановичу. Будь ласка.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Перелік об'єктів, ухвалений Львівською обласною державною адміністрацією, "Укравтодором" розглянутий та погоджений. Просимо вас також погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Іванович.

Є зауваження у Міністерства фінансів?Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг Львівської області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Львівської держадміністрації від 7 листопада 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдан Васильович.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Два - утримались. Рішення прийнято позитивно. 

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Переходимо до сьомого питання порядку денного: про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передачі бюджетних призначень, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам. Перше: перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції (розпорядження уряду № 789-р).

Доповідає перший заступник Міністра юстиції Сукманова Олена Валеріївна. Будь ласка.

 

СУКМАНОВА О.В. Шановний головуючий! Шановні народні депутати! Ми просимо підтримати розпорядження Кабінету Міністрів щодо розподілу видатків державного бюджету. Розподіл відбувається за рахунок економії по програмі "Платежі на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів". І ця сума – 500 мільйонів гривень – за рахунок економії в більшій своїй частині піде на розвиток і підтримання пенітенціарної служби на придбання медикаментів, лікарських засобів, харчування, оплати комунальних послуг, оплати грошового забезпечення, а також видатки на капітальний ремонт.

Ще одна частина – на підтримання і щодо оплати комунальних послуг органів пробації, а також невелика частина – щодо придбання  сучасного обладнання для проведення судових експертиз, таких, які будуть визнаватися європейськими і міжнародними судами, а також в справах, пов'язаних з військовими злочинами і справах по тероризму.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олено Валеріївно.

Зараз ми пройдемося, а потім уже до запитань. Чи є заперечення у Міністерства фінансів по даному питанню.

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги! Було ретельно розглянуто дане питання вчора на засіданні підкомітету. І комітету пропонується погодити встановлений розпорядженням уряду від 31 жовтня за № 789-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Переходимо до обговорення.

Вікторе Михайловичу, будь ласка.

 

ПИНЗЕНИК В.М. У мене, власне, не обговорення, а питання є. Упродовж останніх трьох-чотирьох років я постійно бачу в бюджеті норму: передбачити виплату векселями на 7,5 мільярда гривень – виконання рішень судів. Як зрозуміти? Напевно, це ініціатива Мін'юсту, якого Мінфін включає кожного року. Ви кажете, 7,5 мільярда векселями – виплати на виконання судових рішень, а тут 500 мільйонів ви пропонуєте забрати з виконання судових рішень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Будь ласка, відповідь.

 

СУКМАНОВА О.В. Відповідь, вона достатньо очевидна. Справа в тому, що це рішення, за якими не настав юридично строк виплати. Нам Європейський суд з прав людини надав 2 роки на врегулювання питання виконання цього рішення. Міністерством юстиції вже поданий законопроект з цього  приводу, як його виконувати, але в цьому році ми на сто відсотків впевнені, що платежів за виконання не буде.  

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

РУДИК С.Я. Шановна Олено Валеріївно, у мене до вас таке питання. Чи дозволить цей перерозподіл коштів, який ми зараз, дасть Бог, проголосуємо, вирішити наболілу проблему з державними нотаріусами? У нас є величезна проблема. Я депутат-мажоритарник, який представляє Смілу. Там черкаський нотаріус державний приїжджає один раз на тиждень і приймає з 9-ї до 14-ї години. Черга жива, склалася, яка реєструється в якийсь імпровізований журнал, півтори тисячі людей. Ми порахували, що якщо півторатисячний пацієнт чи споживач, людина, яка хоче отримати відповідну послугу, дочекається своєї черги, то її треба чекати 5 років. Чи не могли б ви в рамках існуючих коштів, якщо необхідно для цього, давайте приймемо якесь рішення запровадити постійного нотаріуса для того, щоб зняти ці питання? Тому що по  земельних питаннях, ви знаєте, всі приходять тільки до державного нотаріуса, по питаннях спадщини так само вибирають державного, оскільки кошти, які бере державний, дешевші ніж приватні.

 

СУКМАНОВА О.В. Дякую за запитання, абсолютно слушне. Тому що ця проблема не в тому, що там немає грошей на утримання державного нотаріуса, а в тому, що не хочуть люди, які склали іспит, їхати в село і працювати державними нотаріусами.

Це розпорядження не стосується вирішення цієї проблеми, але зараз ми напрацьовуємо законопроект, який буде найближчим часом поданий, стосовно вирішення проблеми доступу до нотаріальних послуг саме в районних центрах і селах, і саме доступу до послуг державних нотаріусів. Тому що вартість послуг державного нотаріуса і приватного нотаріуса, різниця досягає 3-4 рази. А ми за статистикою дійсно бачимо, що невелика кількість державних нотаріусів оформлює більшість спадкових справ по країні, ніж велика кількість приватних нотаріусів.

Тому це буде трошки інше вирішення, яке навіть не буде, напевно, потребувати додаткових видатків з бюджету.

 

РУДИК С.Я. Я перепрошую. Але місто Сміла – це 68 тисяч населення, це не село.

 

СУКМАНОВА О.В. Ця проблема не тільки в місті Сміла, вона існує, на жаль, по всій країні і в тому числі в районних центрах і в селах також.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олена Валеріївна.

Будь ласка, Андрій Леонідович.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Я предлагаю поддержать. Наконец-то Министерство юстиции занялось правильным вопросом: ремонт исправительно-трудовых учреждений, подготовка тюрем. Заканчивается строк каденции нынешней власти, поэтому предлагаю предусмотреть на следующий год, заложить в бюджет еще полмиллиона гривен на ремонт СИЗО, улучшения условий для содержания. Молодцы, наконец-то начали работать. Большое вам спасибо.

 

СУКМАНОВА О.В. І вам також дякуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Василь Васильович Амельченко, будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, ви бачите в матеріалах, які нам роздані, що стосується розгляду цього питання є дуже серйозні зауваження Генеральної прокуратури. І уряд, і міністерство відповідно відреагували. Тому я пропоную підтримати це питання і прийняти відповідне рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція переходити до прийняття  рішення. Підтримати надане рішення підкомітету, озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію, а саме: погодити встановлене розпорядженням урядом від 31 жовтня 2018 року № 789-р перерозподіл видатків державного бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

СУКМАНОВА О.В. Дякуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, ми з вами проголосували зміни по порядку денному, і наступним пропонується розглянути перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству внутрішніх справ. У вас він за номером 12. Розпорядження уряду № 770-р.

Доповідає заступник Міністра внутрішніх справ Гончаров Сергій Михайлович. Будь ласка, Сергію Михайловичу.

 

ГОНЧАРОВ С.М. Дякую.

Доброго дня, шановний пане головуючий, шановні присутні. На ваш розгляд пропонується розроблене Міністерством внутрішніх справ України розпорядження Кабінету Міністрів від 24 жовтня 2018 року № 770-р про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству внутрішніх справ на 2018 рік.

Перерозподіл видатків з загального фонду державного бюджету забезпечить недопущення, по-перше, виникнення заборгованості з виплати грошового забезпечення особовому складу Національної академії, що обумовлено збільшенням чисельності курсантів першого курсу, питомої ваги військовослужбовців з числа осіб рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом.

Планується передбачити перерозподіл видатків за рахунок економії за бюджетною програмою 1003080 і передати її на бюджетну програму 1003070 "Підготовка кадрів". Різниця обумовлена тим, що діючі військовослужбовці отримують більше грошове забезпечення ніж курсанти, які не проходили військову службу, і це в рази відрізняється.

Друге питання – це перерозподіл видатків з програми "Забезпечення діяльності і сил цивільного захисту" на створення єдиної системи авіаційної безпеки цивільного захисту на суму 360 мільйонів гривень. Додаткових видатків не передбачається. Це перерозподіл всередині.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, на підкомітеті вчора було ретельно розглянуто дане питання і є пропозиція до комітету підтримати встановлений розпорядженням уряду від 24 жовтня за № 770-р перерозподіл видатків державного бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Віктор Михайлович Пинзеник, будь ласка.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги, в мене є два питання з приводу окремих положень цього рішення. Це збільшення видатків розвитку на 360 мільйонів гривень. До кінця року лишається півтора місяці. Коли їх збираються  освоювати? Півтора місяці всього лишається.

Друге. І трошки назва програми мене дивує. Коли мова ішла про Мінтранс чи Міністерство з питань надзвичайних ситуацій, а тут мова іде про створення єдиної авіаційної системи безпеки та цивільного захисту, і на ці цілі передбачається додатково 360 мільйонів гривень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Є ще запитання? Будь ласка, відповідь.

 

ГОНЧАРОВ С.М. Дозвольте прокоментувати? Це не збільшення видатків, воно і передбачено було, єдине, що за іншою програмою. І напрям використання коштів буде так само саме на цивільний захист населення, тому що це, в тому числі закупівля і постачання гелікоптерів, які будуть використовуватись як в гасінні пожеж, так і в рятувальних операціях, які виконує ДСМС.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам, Сергію Михайловичу.

 

ГОНЧАРОВ С.М. В грудні цього року буде передбачено, в нас підписана вже, по-перше, міжнародна угода між урядом Республіки Франція та України щодо контракту і так само підписаний вже контракт по постачанню гелікоптерів. Перші гелікоптери очікуються в цьому році отримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція підтримати зараз. Це питання дуже ретельно вивчалось на підкомітеті, всі мали можливість задати міністерству свої запитання.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію - погодити встановлений розпорядженням уряду від 24 жовтня за № 770-р перерозподіл видатків державного бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Два - утримались. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу. Дякую, колеги. Рішення приймається.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Державному бюро розслідувань (розпорядження уряду № 741-р). Доповідає заступник директора Державного бюро розслідувань Буряк Олександр Олександрович. Будь ласка, Олександре Олександровичу.

 

БУРЯК О.О. Шановний головуючий, народні депутати, присутні! На ваш розгляд пропонується розроблене Державним бюро розслідувань розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2018 року № 741-р про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Державному бюро розслідувань на 2018 рік.

Перерозподіл видатків загального фонду державного бюджету дозволить ефективно та раціонально використати економію коштів, яка виникла внаслідок незаповнення вакантних посад у зв’язку зі складністю процедури призначення за результатом відкритого конкурсу, спрямувавши їх на придбання обладнання довгострокового користування для забезпечення діяльності Державного бюро розслідувань, зокрема експертно-криміналістичного обладнання, комп'ютерної та оргтехніки, серверного обладнання, сейфів, автомобілів спеціального призначення, які на теперішній час взагалі відсутні.

Враховуючи викладене, прошу підтримати пропозицію Державного бюро розслідувань та погодити вищевказаний перерозподіл.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам, Олександр Олександрович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрій Васильович.

Вчора на підкомітеті ретельно розглядалось дане питання, обговорювалось багато варіантів і рішень, і так далі. Але створене нами ДБР треба забезпечувати і забезпечувати їх діяльність. Тому пропонується від підкомітету комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 17 жовтня за номером 741-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Є прохання перейти до обговорення. Віктор Михайлович Пинзеник, будь ласка.

 

ПИНЗЕНИК В.М. У мене тут таке ж питання, як у попередньому випадку. 120 мільйонів передбачається збільшити на видатки розвитку. У попередньому випадку Міністерству внутрішніх справ не треба було проводити тендер, бо вже гелікоптери отримані. У вас 120 мільйонів, ви купуєте техніку. Коли ви її купите? Півтора місяця лишається. Коли ви тендери проведете?

 

БУРЯК О.О. Ну, у нас вся технічна документація готова. Якщо буде перерозподіл, ми майже завтра можемо оголошувати тендер. В 15 днів проведемо, встигнемо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Віктор Михайлович.

Андрій Леонідович Деркач, будь ласка, ваше запитання.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Я хочу задать приблизительно тот же вопрос. Во-первых, почему у нас правительство приносит нам эти документы в ноябре-месяце? На самом деле, страдают конституционные права граждан, потому что ДБР – это единственный орган, который имеет право на сегодняшний день расследовать преступную деятельность НАБУ. И хочу понять, когда у нас начнется все-таки работа ДБР, когда вы заведете первое дело по НАБУ? Когда у вас начнется этот процесс?

 

БУРЯК О.О. Я можу вас запевнити, що ДБР почне працювати в цьому році, а, можливо, навіть в кінці цього місяця. Питання, які справи ми зареєструємо першими, ну тут вже я не знаю.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Ну мы же сами будем обращаться, чего там. Они нам стратегического партнера мучали, Соединенные Штаты Америки, вмешивались в дело Манафорта, они являются продолжением политической силы "детей Сороса", которые они представляют, собственно говоря, продолжают как политическая партия участвовать в избирательном процессе. У нас выборы Президента намечаются. НАБУ у нас – активный участник всех политических процессов. ДБР не работает, НАБУ бесконтрольно. Поэтому, конечно, мы поддержим эту историю. Ну, "дети Сороса" тоже должны быть под контролем и те, кто их поддерживает, в конце концов.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Андрій Леонідович, дякую вам за виступ. Дякую, Олександр Олександрович, за відповіді.

Шановні колеги, пропонується підтримати запропоновану головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Шановні колеги, голосуємо! Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один – утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги. Дякую, Олександр Олександрович.

Переходимо до наступного питання: перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству молоді та спорту (розпорядження уряду № 742-р). Доповідає заступник міністра молоді та спорту Войтович Ярослав В'ячеславович. Будь ласка.

 

ВОЙТОВИЧ Я.В. Шановний пане голово, шановні народні депутати! На ваш розгляд два розпорядження Кабінету Міністрів щодо необхідності здійснення перерозподілу видатків, передбачених Мінмолодьспорту, а саме: збільшення видатків розвитку на 500 тисяч гривень для придбання комп'ютерної техніки та стабілізаторів напруги. Зазначений перерозподіл можливо здійснити за рахунок економії коштів за результатами проведення процедури закупівель за державні кошти для створення системи електронного документообігу.

Та другий, це збільшення видатків розвитку за бюджетною програмою на розвиток спорту серед осіб з інвалідністю та їх фізкультурно-спортивної реабілітаційної в обсязі 23,1 мільйона гривень для будівництва реабілітаційно-спортивного корпусу та лижної асфальтованої спортивно-реабілітаційної траси. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В.  Дякую, Андрію Васильовичу. 

Підкомітетом прийнято рішення рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням уряду від 17 жовтня за номером 742-р. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу. 

Є запитання у колег?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ВОЙТОВИЧ Я.В. Дякую за підтримку.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступний перерозподіл, постанова уряду № 864. Будь ласка, Ярослав Вячеславович, ваше питання.

А, по двом? Будь ласка, по другому вже була доповідь. Є пропозиція заслухати голову підкомітету Горбунова Олександра Володимировича.

 

ГОРБУНОВ О.В. І по другому розпорядженню, теж підкомітетом рекомендується погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням уряду від 24 жовтня за номером 864.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження, заперечення?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству оборони (розпорядження уряду № 768-р). Доповідає директор Департаменту фінансів Міністерства оборони Дяченко Сергій Володимирович. Будь ласка.

 

ДЯЧЕНКО С.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Розпорядження прийнято з метою здійснення перерозподілу видатків споживання шляхом зменшення їхнього обсягу за програмо "Забезпечення діяльності Збройних Сил України" - на 68,2 мільйона гривень та збільшення обсягу за програмою "Підготовка військових фахівців у вищих навчальних закладах" - на таку ж саму суму. Кошти будуть використані на виплату грошового забезпечення та допомоги при звільненні військовослужбовців. Реалізація не потребує додаткових витрат. Прошу підтримати.

Дякую за увагу. 

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергій Володимирович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, підкомітет рекомендує комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 24 жовтня за номером 768-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція перейти до голосування та підтримати дану пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ДЯЧЕНКО С.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Зміни до розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (розпорядження уряду № 757-р). Доповідає заступник Міністра фінансів Гелетій Юрій Ігорович.

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Шановні народні депутати, Кабміном відповідно до частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України та статті 26 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" прийнято розпорядження № 757 від 19.09 поточного року. Вказаним розпорядженням урду внесено зміни в додатки 1 і 2 до розпорядження Кабміну від 13.06.2018 № 423. Зокрема, уточнено окремі місцеві бюджети, яким спрямовується субвенція, здійснено редакційні правки в найменуваннях окремих об'єктів, а також уточнено обсяги фінансування окремих об'єктів. Прошу підтримати та погодити зміни до розподілів, затверджених розпорядженням Кабміну № 757.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. (Не чути) … економічного розвитку окремих територій, відповідно до розпорядження уряду № 757-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Є пропозиція підтримати дану пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства (розпорядження уряд № 743-р). Доповідає заступник Міністра аграрної політики та продовольства Ковальова Олена Вікторівна.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Ми просимо вас підтримати перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству аграрної політики на 2018 рік, затверджених розпорядженням Кабміну 17.10.18 року.

Що ним передбачається? Ним передбачається перерозподілити видатки, призначені Держпродспоживслужбі, видатки загального фонду за програмою 2809020 "Протиепізоотичні заходи та учать у Міжнародному епізоотичному бюро" в сумі 73 мільйона 425 тисяч гривень і перенаправити видатки споживання на збільшення обсягу видатків розвитку.

Даний перерозподіл здійснюється за рахунок економії коштів через використання системи PrоZоrro, а також через економію коштів по причині проведення виключно осінньої імунізації м'ясоїдних тварин. Ці кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення спеціалізованим обладнанням та спецтранспортом ветлікарень. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олена Вікторівна.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В.  Дякую, Андрію Васильовичу.

Вчора ретельно вивчалось дане питання на засіданні підкомітету і було прийнято наступне рішення: пропонувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, згідно розпорядження уряду від 17.10 за номером 743-р. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету та зміни до розподілу коштів за бюджетною програмою щодо державної підтримки галузі тваринництва, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства (розпорядження уряд № 790-р). Доповідає заступник Міністра аграрної політики та продовольства Ковальова Олена Вікторівна. Будь ласка.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Ми пропонуємо до вашої уваги перерозподіл коштів за програмою "Державної підтримки галузі тваринництва" та програми "Фінансової підтримки суб'єктів АПК" шляхом здешевлення вартості за відсотками за кредитуванням.

Що планується? Планується перерозподілити кошти за однією з програм, яка не отримала значного попиту, на ті програми, за якими вбачається нестачу коштів, а саме: необхідно здійснити перерозподіл за програмою 2801540 "Державна підтримка галузі тваринництва", і 200 мільйонів з цієї програми направити на збільшення програми "Фінансова підтримка заходів АПК шляхом здешевлення кредитів". Наразі за цією програмою є 66 мільйонів гривень. Крім того, ми за даною програмою будемо знімати обмеження до суб’єктів господарювання, які мають право брати участь у програмі, в розмірі річного обороту 20 мільйонів гривень. За даними з регіонів програма буде виконана в повному обсязі.

Далі. Пропонується внести зміни до таких програм. Зменшити обсяги видатків за двома напрямами: перше – це часткова компенсація відсоткової ставки за банківськими кредитами, залученими для витрат, пов’язаних з здійсненням діяльності в галузях: вівчарство, козівництво, бджільництво, звірівництво, кролівництво, шовківництво та аквакультура. Невеликий попит. Але є великий попит, пов’язаний з дотацією на утримання корів суб’єктів господарювання, тому 15 мільйонів гривень з цієї програми треба перенаправити на ту програму, де не вистачає коштів, а саме, на утримання корів суб’єктів господарювання.

Крім того, пропонується перерозподілити кошти і перенаправити кошти з часткової компенсації вартості будівництва та реконструкції ферм, які здійснюються за рахунок кредитних коштів, і направити їх на схожу програму - на часткову компенсацію вартості тваринницьких ферм і обладнання, які вже введені в дію.

Ми просимо вас підтримати. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олено Вікторівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Вчора на підкомітеті дуже суперечливо і довго розглядалось дане питання і скажу наступне, що було висловлено дуже багато зауважень щодо складання планів, використання коштів, бюджетування взагалі. І тому по даному питанню підкомітет не прийняв остаточного рішення. Дане питання було винесено на розгляд комітету для прийняття остаточного рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую, пане голово.

Перед тим, як я свою позицію висловлю, скажіть, будь ласка, а правда, що "Наша Ряба" вже отримала близько 800 мільйонів гривень в цьому році?

 

КОВАЛЬОВА О.В. Із 146-и інвестиційних проектів, які мають фінансуватись за цією програмою, три черги – це Вінницька птахофабрика…

 

КРИВЕНКО В.М. Я запитав вас про просту річ.

 

КОВАЛЬОВА О.В. 600.

 

КРИВЕНКО В.М. Скільки? 600?

 

КОВАЛЬОВА О.В. Так. За нашими даними, станом на…

 

КРИВЕНКО В.М. От, колеги, це про що ми з вами говорили, коли влітку я виступав категорично проти цієї програми, коли уряд штучно фактично позбавив доступу маленькі компанії, щоб в кожному селі поставити обмеження там по 5 мільйонів гривень, щоб в кожному селі можна було створити бізнесмена, який щось би збудував в переробці. Тоді говорили, що ні, такого не буде, не буде, як в минулому році, що 1 мільярд 200 отримала одна компанія.

Я нічого не маю проти "Нашої Ряби". Я маю проти того, що державні кошти використовуються фактично тільки для підтримки великого бізнесу. Давайте окрему програму для великого бізнесу писати. І треба їх підтримувати, вони експортери. Молодці! Але коли штучно створюються умови, що це не доходить до малих компаній – це нонсенс. Товариство, ми повинні це зупиняти максимально швидко і ні в якому разі це не погоджувати зараз.

Друге - створення комісії. Я говорив з виконуючим обов’язки міністра. Він обіцяв, що комісія буде прозоро засідати, що те, що створили тільки в одному міністерстві, не залучивши представників інших міністерств, не залучивши представників громадських асоціацій, галузевих асоціацій, переробників, малих, дрібних переробників, говорили, що буде прозоре засідання. Ось ми бачимо наслідки. Ганьба! От ганьба оцим усім білбордам "Уряд Гройсмана". Це просто живий приклад, як використали, на мою думку, комітет. Тому я прошу не підтримувати.

Дякую вам.

 

ПАВЕЛКО А.В. У нас зараз є пропозиція перенести це питання, яке озвучив Олександр Горбунов.

Будь ласка, Андрію Леонідовичу.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Вот та же самая история с Виктором. Выступал на заседании, когда мы обсуждали эту тему. Потом как-то странным образом был проведен комитет и как-то этот вопрос решился в здании Верховного Совета. Но вопрос не в победившей разум "Курочке Рябе", вопрос в том, что на самом деле ситуация заключается в том, что это наиболее коррупционный момент в деятельности Министерства сельского хозяйства. И вы должны как заместитель Министра это отчетливо понимать, что вы пойдете в прокуратуру, в НАБУ и по всем остальным вопросам по данному проекту. Даже сейчас вы дали под стенограмму заключение на тему того, что представители "Мироновского" или там "Курочки Рябы", получили там 600, хотя у нас стояло здесь ограничение, Министерство финансов нас убеждало в том, что это будет не более 150 в одни руки. Правильно я помню по бенефициарам? (Шум у залі) Смотрите, смотрите, там по постанове Кабинета Министров нас убеждали в том, что больше 150 ни одна компания не получит. (Шум у залі)

Дальше мы задали вопрос: "Как вы будете смотреть бенефициаров?" Поморгали глазами, дальше эту историю пропустили так, как она пошла. Теперь мы имеем скандал. Скандал заключается не в том, что не надо дотировать большой бизнес, его, возможно, и надо дотировать, поскольку они являются экспортно составляющими. Вопрос заключается в другом, в том, что когда мы говорим про крупный рогатый скот, то 2 миллиона коров есть у населения. И население… Чем конституционные права населения нашего, граждан сельскохозяйственных предприятий отличаются от тех, которые живут в селе? Население, чем оно отличается от других предприятий, которые там крупные товарные производители? Ничем не отличается. Почему тогда налоги у нас, конституционные права у нас для всех одинаковые, а кто-то потом по перераспределению получает больше? Как мне, мажоритарщику, объяснить, что конкретная бабушка в конкретном селе, которая выращивает корову, не получает дотацию на нее, а какое-то предприятие в основном в Винницкой области, у нас парни из Винницы, они получают каждый раз определенную сумму на дотацию то ли по уху крупного рогатого скота, то ли по какому-то яйцу, которое они выпускают. То есть объяснения логического нет.

Я прошу обратить Министерство финансов на этот вопрос внимание, потому что, еще раз говорю, это серьезная коррупционная составляющая. Эта тема обсуждается практически в каждом селе. Поэтому просим вас при подготовке подобного распределения или перераспределения обратить на это внимание, принести грамотный подготовленный документ. В том числе там я уверен, что по молодняку, по дотации на молодняк есть дефициты, и оно не выплачивается в полном объеме. А вы перераспределяете на другие программы.

Большое спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Леонідовичу. Є ще запитання?  

Є пропозиція переходити до голосування. Першим було перенести це питання. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олено Вікторівно.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки розпорядженням уряду № 771-р.

Доповідає радиник Міністра освіти і науки з фінансових питань Даниленко Світлана Василівна. Будь ласка, Світлано Василівно.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! На виконання розпорядження Кабінету Міністрів 771-р Міністерство освіти і науки просить погодити перерозподіл видатків загального фонду державного бюджету в межах загального фонду, передбаченого міністерству на поточний рік. Даний перерозподіл дасть змогу забезпечити проведення всеукраїнських спортивних заходів та участі шкільних та студентських збірних команд у чемпіонатах світу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Це 771- р, так?

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Да, да.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлана Василівна.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Зразу можна і друге 784-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. 784-р зразу доповісте. Зараз.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. 768?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ні, 784-р.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. А, вибачте.

І це у нас іде перерозподіл, який дасть змогу забезпечити проведення заходів та участь у міжнародних конкурсах, олімпіадах та змаганнях вихованців Національного центру "Мала академія наук".

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, вам.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Чи є заперечення у Міністерства фінансів по 771-р?

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає. По 784-р?

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Також немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Після розгляду на підкомітеті даних питань було винесено рішення рекомендувати комітету погодити встановлені розпорядженням уряду розпорядження від 24 жовтня за номером 771-р та від 31 жовтня за номером 784-р, і прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція погодити встановлений розпорядженням уряду від 24 жовтня 2018 року № 771-р. Хто за, прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне. Хто за те, щоб підтримати пропозицію Горбунова Олександра Володимировича погодити встановлений розпорядженням уряду перерозподіл від 31 жовтня 2018 року № 784-р. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги. Дякую, Світлана Василівна.

Переходимо до наступного питання: перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (розпорядження уряду № 777-р). Доповідає заступник міністра Кругляк Едуард Борисович. Будь ласка.

 

КРУГЛЯК Е.Б. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати України! Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року № 777-р про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства на 2018 рік, передбачений перерозподіл видатків державного бюджету шляхом зменшення їх обсягу за програмою 2751290 "Фінансування фонду енергоефективності" та збільшення видатків за програмою 2754060 "Реалізація державної цільової економічної програми енергоефективності" у сумі 100 мільйонів гривень.

Зазначені 100 мільйонів гривень планується спрямувати за напрямком "Стимулювання об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів" до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини суми кредитів, що дасть можливість скористатися кредитами 873 ОСББ, близько 70 тисяч сімей. Прошу підтримати.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Едуард Борисович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу. Прошу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Василь Васильович.

На підкомітеті було ретельно розглянуто дане питання, і є рекомендація для комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 19 жовтня за номером (страшно сказати) 777-р перерозподіл видатків державного бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Чи є зауваження і пропозиції, колеги? Немає.

А, Серій Іванович Мельник, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я би просив, це мова іде за ОСББ. Вони в цьому році активно використовують кошти. Просив би Міністерство фінансів і профільне міністерство, і агентство, дуже часу мало, щоб прискорили програму угоди, щоб цей процес пішов.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція перейти до голосування та підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству економічного розвитку і торгівлі (розпорядження уряду № 783-р). Доповідає перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Нефьодов Максим Євгенович. Максим Євгенович, будь ласка.

 

НЕФЬОДОВ М.Є. Шановні колеги, пропонується перерозподілити 2 мільйона гривень, зменшивши програму "Функціонування торгових представництв за кордоном", і встановити видатки на відповідну суму для здійснення заходів для впровадження і підтримання роботи бази даних електронної звітності суб'єктів господарювання державного сектора економіки.

Мова іде про те, щоб відмовитися від того, що кожне державне підприємство присилає в Міністерство економіки прошитий нитками і пропечатаний фінансовий звіт і фінансовий план – це, чесно кажучи, вже виглядає абсолютно анахронізмом. Їх навіть неможливо читати, їх там співробітники перенабивають в Еxcel. І вже працює електронна база даних для цього, яка, звичайно, суттєво зменшує трудовитрати на цей процес. Тому дуже просили би підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Максим Євгенович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрій Васильович.

Але ще слід зазначити, що спрямування коштів за запропонованим напрямом, визначені новою бюджетною програмою Мінекономрозвитку, не в повній мірі узгоджуються з бюджетним законодавством в частині визначення цільового спрямування бюджетних коштів шляхом встановлення бюджетних призначень у Законі про державний бюджет.

Але за результатами розгляду на підкомітеті даного питання пропонується підтримати встановлений розпорядженням уряду від 31 жовтня за номером 783-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Мельник Серій Іванович.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я хотів би уточнити питання. От ми буквально там одним із перших питань виділяли кошти на Експортно-імпортне агентство. Торгові агентства, яка їхня роль? Вони чим мають, не тим же експортом? Просувати наш експорт за кордоном? Якісь там копійки виділили і ті вони не використовують.

 

НЕФЬОДОВ М.Є. Дякую за ваше питання. Це два абсолютно різних інструменти. Експортно-кредитне агентство – це взагалі інструмент, який направлений на здешевлення фінансування і зменшення ризиків експортерів при поставці в інші країни.

В той же час як торгівельні представники – це люди, яких набирають в українські посольства, які мають подвійне підпорядкування: МЗС - за штатним розкладом і Міністерству економіки - за функціональними обов'язками. І їхня роль – це, власне, допомагати в знаходженні нових партнерів, в просуванні продукції на виставках і так далі. Там, справді, є економія, пов'язана частково із швидкістю найму і розгортанням цих кадрів, а частково пов'язана із зарплатами, які встановлюються, і так далі.

Тому ці 2 мільйона – це точно не зменшить ефективність роботи агентств, тому що до кінця року вони забюджетовані і всі зарплати забюджетовані і виплачені, там проблем не має бути.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Віктор Кривенко, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Сергій Іванович підняв дуже слушне питання. Безумовно, це катастрофа, що в цьому напрямку у нас економія. І те, що зламана система підтримки торгівлі і розірвана між МЗС і Мінекономіки, і я взагалі вважаю, що слово "торгівля" треба прибирати з Міністерства економіки, тому що два роки не створюється Експортно-кредитне агентство.

Але я про інше. В нас єдина компанія, яка легалізувала програмне забезпечення Acrobat Reader, єдина компанія IBBY, яку 3 роки українська держава дурить. Вона там дала знижку 75 відсотків. Вони вже порахували скільки, якщо вони подадуть позов до суду, інфляція і все, то це буде 15 мільйонів гривень. Їм винні 5 мільйонів гривень 3 роки. Обіцяли всі: попередній міністр фінансів, міністр економіки, всі.

В мене велике прохання: візьміть на контроль цю ситуацію, тому що вона: по-перше, дуже вбиває імідж нашої держави; по-друге, мінімум 10 мільйонів гривень Україна втратить, якщо будуть судові розгляди. І це будуть знову-таки репутаційні втрати, що єдине програмне забезпечення легалізоване, з 2013 року нічого не робиться. Тому прохання взяти на контроль.

 

НЕФЬОДОВ М.Є. Вікторе Миколайовичу, вдячний за підняту проблему.

 

ПАВЕЛКО А.В. Є пропозиція перейти до голосування та підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги.

Наступне питання – зміни до розподілу коштів, передбачених у державному бюджеті за бюджетною програмою щодо здійснення природоохоронних заходів (постанова уряду № 888). Слово надається заступнику Міністра екології та природних ресурсів Вакарашу Віктору Михайловичу.

 

ВАКАРАШ В.М. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Мінприроди просить погодити постанову Кабінету Міністрів від 3 жовтня 2018 року № 888 про внесення змін в додаток постанови Кабінету Міністрів від 18.04.2018 року № 361, яким було затверджено напрями коштів, які спрямовуються до програми 1270.

Перерозподіл чи внесення змін пов’язано з тим, що ми провели аналіз виконання і освоєння коштів за перше півріччя і внесли таку пропозицію з метою, щоб до кінця року були освоєні всі кошти. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, за наслідками розгляду та керуючись вимогами статті 32 Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік", пропонується рекомендувати комітету наступне: погодити зміни до розподілу коштів за бюджетною програмою щодо здійснення природоохоронних заходів у сумі 342,7 мільйонів гривень, згідно з додатком до постанови уряду від 18 квітня за № 361, в редакції постанови уряду від 3 жовтня за номером, знову ж таки страшно сказати, 888 з дотриманням вимог бюджетного законодавства щодо використання коштів за спеціальним фондом бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно. Рішення прийнято.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству екології та природних ресурсів (розпорядження уряду № 782-р). Слово надається заступнику міністра екології та природних ресурсів Вакарашу Віктору Михайловичу. Будь ласка.

 

ВАКАРАШ В.М. Є прохання погодити розпорядження Кабінету Міністрів від 3 жовтня 2018 року № 782, яким передбачено перерозподіл, в тому числі зменшення обсягу видатків розвитку в програмі 1270 і збільшення обсягу видатків споживання за програмою 2401160 – це збереження природно-заповідного фонду. Це пов’язано з тим, що були збільшені ставки податку на землю і необхідно до кінця року розрахуватися з бюджетом, чи з податками за сплату за землю. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Віктор Михайлович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрій Васильович.  

Шановні колеги, за результатами розгляду на підкомітеті зазначеного питання є пропозиція рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядження уряду від 3 жовтня за номером 782-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Є пропозиція приймати рішення та підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один – утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Дякую, Віктор Михайлович.

 

ВАКАРАШ В.М. Дякуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне, передача частини бюджетних призначень та перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених для реалізації державних інвестиційних проектів у 2018 році (розпорядження уряду № 787-р). Доповідає заступник керівника Державного управління справами Прилипко Сергій Іванович.

Сергій Іванович, будь ласка.

 

ПРИЛИПКО С.І. Шановні народні депутати, Державне управління справами просить погодити перерозподіл видатків по розпорядженню 787 за рахунок зменшення 20 мільйонів 157 тисяч гривень (це економія, яка виникла у нас по Маріїнському палацу) на програму по підтримці Міжнародного дитячого центру "Артек" в сумі 10 мільйонів 157 тисяч і на надання медичних послуг по програмі 1270 на поліклініку на Верхній.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Сергій Іванович.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника голови Держагентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу. Будь ласка.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету! Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів від 31.10.18 № 787 передбачене додаткове фінансування в сумі 24 мільйона 215 тисяч 57 гривень на дофінансування об'єкту "Львів-Пустомити-Меденичі" (дорога Т-14-16): на ділянці 17-й - плюс 0,50, на 28-й - плюс 200 метрів. Просимо вас погодити даний перерозподіл.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Іванович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

За результатами опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити відповідно до розпорядження уряду від 31 жовтня за номером 787-р передачу бюджетних призначень та перерозподіл видатків держаного бюджету, передбачених для реалізації державних інвестиційних проектів. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдан Васильович.

Є пропозиція приймати рішення та підтримати запропоновану і озвучену головою підкомітету пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один – утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Було запропоновано додаткове погодження Куліченком Іваном Івановичем перерозподілу деяких видатків, передбачених Міністерству охорони здоров'я на 2018 рік, та розподілу медичної субвенції між місцевими бюджетами відповідно до розпорядження уряду від 7 листопада 2018 року за номером 813-р.

Доповідає Стефанишина Ольга Анатоліївна – заступник Міністра охорони здоров'я. Будь ласка.

 

СТЕФАНИШИНА О.А. Доброго вечора! Дякую за можливість доповісти.

Так, сьогодні урядом було прийнято розпорядження № 813-р, і ми просимо про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я на 2018 рік, та розподіл медичної субвенції з державного бюджету. І звертаємося з проханням погодити перерозподіл деяких…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ми вже бачили ці перерозподіли.

 

СТЕФАНИШИНА О.А. Тобто ці кошти йдуть на перерозподіл на оплату праці лікарів, на діаліз та цукровий діабет.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам, Ольго Анатоліївно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ГЕЛЕТІЙ Ю.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету. Погодити здійснення перерозподілу деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я на 2018 рік, та розподіл медичної субвенції між місцевими бюджетами згідно з пунктами 1 та 2 розпорядження уряду № 813-р.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам, Ольго Анатоліївно. Дякуємо, шановні колеги.

Будь ласка, по мотивах.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Я для стенограммы хочу обратить внимание на то, что Премьер-министр Украины и коалиция не вносят согласно Конституции на согласование Верховным Советом Украины Министра охраны здоровья. В данном случае есть несколько исков в судах, в том числе и в административных судах, на эту тему. У нас на сегодняшний день в Украине действует нелегитимный руководитель Министерства охраны здоровья, поэтому все документы, которые на сегодняшний день подписываются, являются в том числе нелегитимными.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Леонідовичу.

Шановні колеги! Дякуємо вам за пройдені питання.

І зараз переходимо до додаткового питання, запропонованого Горбуновим Олександром Володимировичем.

Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" за реєстраційним номером 9151.

Доповідає автор Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую.

Авторами даного законопроекту є багато колег членів бюджетного комітету, це для всіх. Законопроект дуже потрібний і необхідний на сьогоднішній день.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. По суті, будь ласка.

 

ГОРБУНОВ О.В. Суть його в наступному, що  Прикінцеві положення Закону України "Про Державний бюджет на 2018 рік" доповнити пунктом 26 наступного змісту. Цей зміст дає можливість, як виняток, кошти, які направлені, субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій, для місцевих бюджетів і бюджетів об'єднаних територіальних громад вважати перехідними на 2019 рік.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Мудро.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дуже важливе рішення.

 

ГОРБУНОВ О.В. І є пропозиція, я хочу просто, щоб рекомендувати, значить, щоб сьогоднішній наш комітет ухвалив наступне рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект за номером 9151 за результатами нашого сьогоднішнього розгляду прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету, якщо вони будуть.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Чи є від Міністерства фінансів?

Євген Юрійович Кузькін.

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Да, я два слова хочу сказать. Министерство финансов поддерживает, потому что мы и в прошлом году делали. Но одновременно я хочу сказать, что высококвалифицированные специалисты Рахункової палати при проверке обратили внимание на этот вопрос и рекомендуют використовувати эти кошти с граничным сроком до 1 липня. На мой погляд, це, как бы, не совсем…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ну є бюджетний рік у нас, і нехай буде бюджетний рік.

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Да. Ну вот, как бы, ну я должен позицию Рахункової, на жаль, їх немає. Да. На жаль.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Віктор Михайлович Пинзеник.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги! Я хотів би, щоб всі ми взяли в руки закон прямої дії, який називається Конституція України. Я не пам'ятаю, яка стаття, але ця стаття говорить: "Виключно Законом про бюджет визначається розмір і цільове призначення видатків". Для того, щоб здійснити будь-які видатки, вони мають бути передбачені в бюджеті. Чи можна це передбачити в бюджеті 2018 року? Я не відкрию вам секрет, якщо скажу, що це єдиний закон, який має обмежену дію, строк дії цього закону припиняється о 24 годині 31 грудня. Він не діє у 2019 році. Ця норма, до речі, строку дії бюджету визначена теж в Конституції: "Бюджетний період в Україні з 1 січня по 31-е". Якщо ви хочете здійснити будь-які видатки в 2019 році, ви маєте передбачити ці видатки в Законі про бюджет на 2019 рік. Цей закон не є конституційним, і тому я прошу проголосувати проти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

Є дві пропозиції: від Горбунова Олександра Володимировича та від Віктора Михайловича Пинзеника.

Ставлю за надходженням. Перша пропозиція Горбунова Олександра Володимировича. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 – проти. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Ну в другому голосуванні немає сенсу.

Наступне. Переходимо до питання "Різне".

По питанню про інформування Конституційного Суду України слово надається голові підкомітету Іщейкіну Костянтину Євгеновичу.

Костянтине Євгеновичу, будь ласка.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні колеги! За дорученням Голови Верховної Ради до Комітету з питань бюджету надійшло звернення судді-доповідача Конституційного Суду Мойсика Володимира Романовича з проханням висловити свою позицію щодо пункту 5 Прикінцевих положень Закону України "Про Державний бюджет на 2018 рік", з приводу якого відкрито конституційне провадження у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів щодо відповідності Конституції України такого пункту.

Зазначеним пунктом передбачено зупинити на 2018 рік дію окремих норм законодавчих актів. У підкомітеті з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України ретельно опрацьовано дане звернення, вивчено позицію Міністерства фінансів з цього приводу і рішення Конституційного Суду з бюджетних питань та з врахуванням зазначеного підготовлено проект листа-відповіді судді Конституційного Суду. Зокрема обґрунтовуючи пункт 5 Прикінцевих положень Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік", звернуто увагу на необхідність дотримання конституційних вимог щодо збалансованості бюджету і забезпечення економічної безпеки України, узгодження правових норм, виходячи з фінансових можливостей держави, збереження макроекономічної стабільності та утримання на безпечному рівні боргових зобов'язань держави.

За результатами розгляду зазначеного питання пропонується комітету ухвалити наступне рішення: направити судді Конституційного Суду Мойсику Володимиру Романовичу від комітету лист-відповідь згідно з розданим проектом такого листа, виклавши в ньому відповідні обґрунтування щодо пункту 5 Прикінцевих положень Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік".

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? 1.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 – утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. По питанню щодо організаційних питань підготовки об'єднаного законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження середньострокового бюджетного планування №№ 8044 і 8043 до другого читання.

Слово надається голові підкомітету Іщейкіну Костянтину Євгеновичу. Будь ласка.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановні колеги, ми всі з вами приймали активну участь в обговоренні цього питання на підкомітеті. Тому, з вашого дозволу, тільки установчу частину, бо середньострокове бюджетне планування – це дійсно вже мало тривалий розгляд і ретельно обговорено.

За результатами розгляду на підкомітеті пропонується комітету ухвалити наступне рішення згідно із розданим проектом ухвали. Перше: створити у комітеті робочу групу під головуванням голови профільного підкомітету і уповноваженого заступника міністра фінансів за участю членів комітету та експертів для підготовки необхідних матеріалів на засідання комітету щодо підготовки об'єднаного законопроекту 8044 до другого читання. Друге: доручити зазначеній робочій групі здійснити підготовку відповідних матеріалів щодо об'єднаного законопроекту 8044 за окремою процедурою з урахуванням необхідності узгодження правових норм.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Колеги, є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ні, один утримався.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався, перепрошую, бачу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення прийнято.

Про орієнтовний розклад засідань Комітету з питань бюджету на листопад-грудень 2018 року та січень 2019 року.

Шановні народні депутати, відповідно до Закону про комітети ми маємо затвердити розклад наших засідань з урахуванням календарного плану. Вам роздано орієнтовний розклад засідань на листопад-грудень 2018 року та січень 2019 року. У разі уточнення розкладу засідань депутатів буде поінформовано. Пропонується затвердити такий розклад. Немає заперечень?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, рішення прийнято.

Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку