СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

21-22 листопада 2018 року

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, починаємо сьогоднішнє наше засідання. Прошу всіх сідати. Мінфін зараз приєднується до нас. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені.

Зареєструвалося 18 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету – кворум є, засідання оголошую відкритим. Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснювати підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. До порядку денного зауваження.

 

ПАВЕЛКО А.В. Зараз, ми ще не розглядаємо.

Шановний Володимир Васильович, будь ласка, приступіть.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Працюю.

 

ПАВЕЛКО А.В. Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. І якщо є пропозиції, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Шановні колеги, шановний Андрію Васильовичу! Прошу включити до порядку денного питання про погодження уточнених Переліків об'єктів в рамках експерименту в місті Києві.

 

ПАВЕЛКО А.В. Київ. Дякую.

Василь Амельченко, будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, додатково пропонується включити до порядку денного питання про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2018 рік відповідно до розпоряджень Уряду від 21 листопада за номером 872-р і 873-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Андрій Леонідович Деркач.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Опять продолжается у нас дискуссия на тему Министерства аграрной политики и опять коррупционного налога в виде так называемой поддержки тваринництва. Мы просили предоставить бенефициаров в получении этой помощи на 5 миллиардов. Опять стоят лоббисты, опять "впихуют невпихуемое", опять идет история, связанная с тем, что нам пишет аналитическое управление и наш секретариат пишет о том, что бенефициаров, информации по субъектам, которые получают эту помощь, а реально это называется "коррупционный налог", этих данных нет.

На прошлом комитете мы просили представить Министерство аграрной политики информацию нам, кто конкретно получает. Есть там "Курочка Ряба"? Получает она? Почему получает "Курочка Ряба"? Сколько получает "Курочка Ряба"? Сколько другая, винницкая, "Курочка Ряба" получает? Почему у нас в приоритете идет получения тваринництвом Винницы, а не других организаций? Какая роль Премьер-министра Гройсмана в распределении этих средств? Конкретно пусть выйдет Премьер-министр и объяснит, как он делит средства по тваринництву. Здесь этого нет. Предлагают этот вопрос отложить.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрій Леонідович.

Ще є пропозиції? Куліченко Іван Іванович.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Я перепрошую, прохання розглянути, на початок порядку денного перенести питання по узгодженню субвенції на соціально-економічний розвиток. Завтра останній день, щоб "розігнати" кошти. Мінфін просить, щоб "розігнати" кошти по територіям регіонів. Прохання розглянути раніше.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Ще є пропозиції?

Шановні колеги, є пропозиція пройтись по запропонованим додатковим питанням.

Хто за те, щоб долучити додатково питання, яке озвучив наш колега Дубневич Богдан Васильович? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступна пропозиція Амельченка Василя Васильовича. Хто за те, щоб включити дану пропозицію до порядку денного? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за те, щоб підтримати пропозицію Деркача відхилити питання, яке він озвучив? Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 8.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення не прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

(Загальна дискусія)

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 4. Інші не голосували.

 

ПАВЕЛКО А.В. Пропозиція Куліченка Івана Івановича. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто проти? Немає проти. Утрималися? Двоє утримались. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за те, щоб в цілому прийняти порядок денний сьогоднішнього засідання, прошу голосувати. Хто за? Шановні колеги, голосуємо за порядок денний. Дякую.

Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один проти. Один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

По першому питанню доповідає Левченко Юрій Володимирович, голова підкомітету. Будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Прошу розглянути відповідні списки. Якщо немає ніяких зауважень, пропозицій, прошу їх підтримати.

Але я просто, щоб окремо ще не брати слово, хотів би під стенограму дещо зазначити. Враховуючи те, що, на превеликий жаль, ми вкотре діємо не по Регламенту, вкотре розглядаємо питання, які виносяться на завтра, розглядаємо їх сьогодні, вкотре у нас запізнення початку. І невідомо, коли буде голосування по важливим законопроектам змін до Бюджетного кодексу 9084 і 9000. То я просто під стенограму заявляю, якщо на момент голосування мене не буде присутнім на засіданні, то я прошу зазначити свій голос проти законопроекту 9084 і проти законопроекту про Державний бюджет на 2019 рік - 9000. Тому що не факт, враховуючи, що ми йдемо не по Регламенту, не факт, що я буду присутнім на момент голосування.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, голосуємо по першому питанню, яке доповів нам Левченко Юрій Володимирович.

Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливи на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають впливи на показники бюджет? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги.

Переходимо до наступного питання. Друге питання порядку денного: про погодження Переліків об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ПАВЕЛКО А.В. А, другим питанням.

Шановні колеги, немає заперечень, щоб зараз розглянути питання?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається Куліченку Івану Івановичу.

Питання третє. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передачі бюджетних призначень, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

Перше питання. Зміни до розподілу у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (розпорядження Кабінету Міністрів від 07.112018 № 867-р).

Доповідає виконуючий обов'язки Міністра фінансів Маркарова Оксана Сергіївна.

Будь ласка, Оксано Сергіївно.

 

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги, дане розпорядження Уряду враховує рішення комісії, ухвалене перед тим, як Уряд засідав. На даний момент уточнені всі назви об'єктів, внесені відповідно до рішення комісії зміни та уточнення. Прохання підтримати розпорядження, ухвалене 7.11.2018.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити зміни щодо розподілу між місцевими бюджетами субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до пунктів 1 та 2 Додатку до розпорядження Уряду № 867-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Чи є зауваження чи пропозиції у Рахункової палати? Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція переходити до голосування. Шановні колеги, хто за пропозицію, яку озвучив голова підкомітету Куліченко Іван Іванович, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримались – 2.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Переходимо до другого питання. Повертаємося.

Про погодження Переліків об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України.

Перше питання: у Черкаській області (згідно з листом Черкаської обласної державної адміністрації). Доповідає начальник служби автомобільних доріг у Черкаській області Демиденко Владислав Ігорович.

Будь ласка, Владиславе Ігоровичу.

 

ДЕМИДЕНКО В.І. Доброго дня, шановний пане голово, шановні члени комітету, виноситься на погодження Перелік об'єктів поточних середніх ремонтів по Черкаській області автомобільних доріг загального користування державного значення. Даний Перелік погоджений Державним агентством автомобільних доріг України, а також погоджений Міністерством інфраструктури України. Підкомітет пройшли зміни у порядку перерозподілу між об'єктами фінансування. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Владиславе Ігоровичу.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника Голови Держагентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу.

Будь ласка, Олександре Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. "Укравтодором" перелік, поданий адміністрацією, розглянутий і погоджений. Просимо погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити Перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг у Черкаській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Черкаської облдержадміністрації від 30 жовтня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Чи є зауваження, пропозиції, шановні колеги?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Є пропозиція підтримати озвучене головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримався – 1. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання: у Волинській області (згідно з листом Волинської  обласної державної адміністрації). Доповідає заступник начальника служби автомобільних доріг Волинської області Рижкевич Юрій Володимирович.

Будь ласка, Юрію Володимировичу.

 

РИЖКЕВИЧ Ю.В. Шановні народні депутати, до спеціального фонду обласного бюджету Волинської області в рамках митного експерименту з початку року надійшло 154 мільйони 275 тисяч гривень, в тому числі за жовтень - 46 мільйонів 66 тисяч. У зв’язку з цим Волинська обласна державна адміністрація скоригувала перелік об’єктів будівництва, реконструкції та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення, попередньо узгодила згідно чинного законодавства.

Кошти, які від перевиконання, 46 мільйонів будуть направлятись на ремонт автомобільної дороги М-19 Доманово-Ковель-Чернівці-Тереблече на ділянці від Луцька в напрямку на Ковель. Прохання погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Володимировичу.

Слово надається Харченку Олександру Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Поданий перелік розглянуто і погоджено. Просимо погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Мінфіну? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Волинській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Волинської обласної державної адміністрації від 14 листопада 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Є пропозиції, зауваження? Немає.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати пропозицію голови підкомітету Дубневича Богдана Васильовича. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення приймається.

Наступне – у Закарпатській області (згідно з відповідним листом Закарпатської обласної державної адміністрації). Доповідає заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Мікулін Віктор Петрович. Будь ласка, мікрофон включіть.

 

МІКУЛІН В.П. Шановні народні депутати, просимо погодити уточнений Перелік об’єктів щодо розвитку автомобільних доріг у Закарпатській області в рамках експерименту. Перелік об’єктів погоджений Міністерством інфраструктури та Укравтодором. Перелік об’єктів був погоджений і підкомітетом. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Петровичу.

Слово надається від "Укравтодору" Харченку Олександру Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Перелік розглянули і погодили. Просимо також погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Мінфіну? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений Перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Закарпатській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Закарпатської обласної державної адміністрації від 20 листопада 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Будь ласка, обговорення. Василь Васильович Амельченко.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, по-перше, приємно відзначити те, що Олександр Іванович і ви, пане шановний, колега із Закарпаття, що ми все ж таки побачили в цьому році дорогу від Виноградова до Копані і від Берегова до Виноградова. Знаєте, бюджетний комітет на виїзному засіданні, ми побули, ми побачили, і це питання було там поставлено, і сьогодні я бачу, що рухаємось в правильному напрямку.

Але, користуючись нагодою, я дуже хочу привернути увагу центрального органу виконавчої влади - нашого "Автодору" поважного, що дорога Мукачеве - Рахів це не проблема однієї Закарпатської області. І цю дорогу ми маємо наступного року з'єднати - Мукачеве і Рахів, і це буде у нас кільце туристичне, куди, скажімо, дуже багато туристів приїдуть, на Закарпаття. Тому що, на жаль, сьогодні ця дорога в такому стані, що немає бажання їхати по ній. І тому я дуже прошу, Олександре Івановичу, спільно з Службою доріг Закарпатської області максимальну увагу, дороги - це головна артерія області. І це не ваша тільки проблема регіонального рівня. Це дорога державного значення. Я вже п'ятий раз про це говорю, і дуже прошу, щоб "Автодор" на це зважив.

Дякую за розуміння.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Шановні колеги, ще є запитання, пропозиції?

Шановні колеги! Є пропозиція підтримати голову підкомітету Дубневича Богдана Васильовича з його озвученим рішенням підкомітету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне - у Запорізькій області (згідно з відповідним листом Запорізької обласної державної адміністрації).

Доповідає заступник голови Запорізької облдержадміністрації Антонов Андрій Миколайович.

Будь ласка.

 

АНТОНОВ А.М. Шановний голово комітету! Шановні депутати! Запорізькою облдержадміністрацією спільно зі Службою автомобільних доріг підготовлено уточнений перелік об'єктів, роботи по яких здійснюються в рамках митного експерименту. Даний перелік вже попередньо був погоджений з Агентством автомобільних доріг, з Міністерством інфраструктури та розглянуто без зауважень на підкомітеті Комітету з питань бюджету.

Прохання погодити запропонований перелік.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Миколайовичу.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника голови Держагентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Перелік, поданий адміністрацією, розглянули і погодили. Просимо вас також погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Чи є зауваження у Мінфіну? Немає. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

Богдане Васильовичу!

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Так. По якій області?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. По Запорізькій.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Запорізькій? Бачите, як запрацювалися. Перепрошую.

Пропонується комітету прийняти таке рішення - погодити уточнений перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг у Запорізькій області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Запорізької облдержадміністрації від 19 листопада 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу. Є інші пропозиції, зауваження?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає. Шановні колеги! Є пропозиція перейти до голосування та підтримати озвучену головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем пропозицію.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне - у Полтавській області (згідно з відповідним листом Полтавської обласної державної адміністрації).

Слово надається виконуючому обов'язки заступника голови Держагентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу.

Будь ласка.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановні народні депутати! На ваш розгляд виноситься перелік об'єктів по Полтавській області, сформований на загальну суму 79,8 мільйона гривень, які планується направити на наступну дороги: на Київ-Харків-Довжанський по вулиці Київське шосе і Харківське шосе в межах міста Полтави - на 22,8 мільйона гривень, на дорогу Гадяч-Миргород - 13 мільйонів гривень і на дорогу Гадяч-Опішня - 44 мільйони гривень. Укравтодором поданий перелік, адміністрацією погоджений.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Мінфіну? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений Перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг у Полтавській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Полтавської облдержадміністрації від 16 листопада 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Чи є зауваження, пропозиції?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає. Підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція перейти до голосування та підтримати запропоновану головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем пропозицію.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, було додатково включено, щодо погодження і уточнення Переліків об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів в місті Києві в рамках експерименту.

Доповідає заступник голови Київської міської державної адміністрації Давтян Дмитро Олександрович.

Дмитре Олександровичу, будь ласка.

 

ДАВТЯН Д.О. Добрый день, уважаемые народные депутаты! Город Киев просит вас согласовать перечень объектов по таможенному эксперименту. Мы убираем 7 объектов за счет экономии бюджетных средств по тендерам, а также за счет изменения графика по выполнению работы. Просим добавить 8 объектов, которые мы хотим дофинансировать в этом году, а также дополнительные 80 миллионов, которые будут направлены на капитальный ремонт улицы Заболотного.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Дмитре Олександровичу.

Для співдоповіді слово надається від "Укравтодору" Харченку Олександру Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановні народні депутати! Перелік, поданий КМДА, розглянули, погодили. Просимо вас також погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений Перелік об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів в місті Києві в рамках експерименту, з фінансовим забезпеченням загалом на 434,8 мільйонів та … (нерозбірливо) 148,6 мільйонів гривень, подані листами Київської міськдержадміністрації відповідно від 13 та 14 листопада 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Колеги, чи є зауваження, інші пропозиції?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем пропозицію.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ДАВТЯН Д.О. Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги. Дякую, Володимире Васильовичу.

Переходимо до наступного питання порядку денного, це третє.

Перший розділ ми вже проголосували. Переходимо до другого. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству економічного розвитку і торгівлі (розпорядження Уряду № 818-р). Доповідає державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі Перевезенцев Олексій Юрійович.

Олексію Юрійовичу, будь ласка.

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Дякую.

Шановні народні депутати! Внаслідок виникнення економії бюджетних асигнувань за програмою "Функціонування торгових представництв за кордоном" урядом прийнято рішення перерозподілити видатки в сумі 8,8 мільйонів гривень і спрямувати їх на забезпечення повного погашення боргу зі сплати членського внеску в організацію COSME. Заборгованість утворилася в 2016 році. Комітет підтримав це рішення. Прохання підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олексію Юрійовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні друзі, шановні колеги! Вчора на підкомітеті було ретельно розглянуто дане питання, і підкомітет рекомендує комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 7 листопада за номером 818-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати? Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Ярослав Маркевич.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Скажите, пожалуйста, зачем вам возникла необходимость дополнять эту статью 10.20, если это ежегодные платежи? Вы не знали в начале года, что потребуются эти деньги заплатить? Мы какое-то время уже состоим в организации СОТ и в других организациях, нового не появилось. Или вам Минфин отказал в этих деньгах? Что случилось? Почему такое плохое планирование? Вы же знаете, что эти деньги вам в этом году и в следующем, и так далее, понадобятся.

Говорите, пожалуйста, чуть-чуть громче, ближе к микрофону, вас плохо слышно. Спасибо.

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Это задолженность, которая по членским взносам образовалась в 2016 году. И у нас появилась возможность за счет экономии по программе "Торговое представительство" эту задолженность ликвидировать. Это именно вопрос касается задолженности по членским взносам.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Хорошо. А почему вы берете из торговых представительств? Во всем мире представительства иностранных государств занимаются тем, что толкают свой родной бизнес, отечественный. А вы забираете у них сейчас деньги – финансирование на то, чтобы они продвигали нашу страну, наши предприятия. Почему отсюда? Возьмите из других каких-то мест.

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Дело в том, что на сегодняшний день на законодательном уровне еще не урегулированы вопросы функционирования торговых представительств. Они будут запущены только в следующем году. По этой программе мы не использовали ни одной гривны. Поэтому мы из этого источника и берем.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Правильно. Так давайте запускать их вместо того, чтобы у них деньги забирать.

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Мы на сегодняшний день согласовали уже, наконец-то, с Министерством иностранных дел и с Администрацией Президента Украины регулирование в этой сфере. И мы со следующего года запускаем…

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Вы в следующем году запустите?

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Да.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. То есть вы официально сейчас, под стенограмму…

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Да.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Вы не придете к нам просить забирать у них деньги и передавать их в другое место?

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Нет.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Хорошо. Спасибо.

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Опять-таки, зависит от вас, если вы соответствующе проголосуете законодательные изменения в Закон о внешнеэкономической деятельности.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олексій Юрійович.

Шановні колеги! Хвилиночку уваги! Є пропозиція переходити до голосування та підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Шановні колеги! Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству закордонних справ (розпорядження Уряду № 828-р). Доповідає державний секретар Міністерства закордонних справ Заяць Андрій Іванович. Будь ласка.

 

ЗАЯЦЬ А.І. Доброго дня, шановні народні депутати! Звертаємося з проханням погодити перерозподіл 6 мільйонів 200 тисяч гривень, які необхідні нам для додаткової паспортизації громадян України за кордоном. Цього року різко зріс попит на біометричні паспорти, що викликано безвізовим режимом з Європейським Союзом в першу чергу. І за нашими розрахунками потреба складає 20 тисяч 500 штук. Це з перехідним залишком, для того щоб ми січень-лютий 2019 року могли задовольнити всіх тих громадян України, які звертатимуться з запитом за оформленням паспортів. У разі оформлення цієї кількості до державного бюджету, до загального фонду державного бюджету надійде приблизно 62 мільйони гривень. Просив би вас підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Івановичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.ВІ. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, дане питання вивчалось підкомітетом і прийнято рішення рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням Уряду від 7 листопада за № 828-р. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати? Немає.

Шановні колеги, є питання, запитання, зауваження? Немає.

Тоді пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ЗАЯЦЬ А.І. Дякую за підтримку.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству культури (розпорядження Уряду № 837-р).

Доповідає заступник Міністра культури  Рибачук Юрій Анатолійович. Будь ласка.

 

РИБАЧУК Ю.А. Шановні народні депутати, відповідно до пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2018 року № 837-р Міністерство культури України просить погодити рішення Уряду про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству культури України на 2018 рік.

Ідеться про перерозподіл видатків споживання і видатків розвитку за однією бюджетною програмою 1801560 "Забезпечення діяльності Українського інституту книги". Перерозподіл видатків пропонується здійснити в зв’язку з необхідністю придбати і доставити книжкову продукцію для поповнення фондів публічних бібліотек. Дякую. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, підкомітет прийняв рішення рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням Уряду від 31 жовтня за № 837-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати? Немає.

Хто виступить? Ярослав Маркевич, будь ласка.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. У меня безотносительно к данному конкретному делу. Если уже министерство тратит финансы на закупку книг, то давайте уже, в каком веке живем, начнем тратить какое-то количество денег и на закупку книг в электронном виде, со свободным доступом, который может организовать министерство хоть у себя на сайте, хоть как угодно. Если вы уже заказываете книги в библиотеки, то договаривайтесь с авторами и о другой возможности бесплатного использования их материалов. Это на будущее. Подумайте, пожалуйста.

 

РИБАЧУК Ю.А. Державна установа Інститут книги для того і створена, щоб і це питання також опрацьовувати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Віктор Михайлович Пинзеник.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги, у висновках, які запропоновано нам, сказано, що даний документ поданий в порушення порядку, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України. В мене питання, яким чином тоді ми маємо право говорити про схвалення цього проекту, коли ми говоримо, що порушений порядок і подання?

А тепер по суті питання. Залишається місяць до кінця року, всього-на-всього місяць. Ми говоримо про витрати в 120 мільйонів гривень. Тобто наша мета - витратити гроші чи витратити з якоюсь користю? У мене є сумніви, що зараз, в кінці року, треба приймати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Ще є пропозиції, зауваження, шановні колеги?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Хвилиночку уваги. Переходимо до голосування. Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу проголосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Державному космічному агентству (розпорядження Уряду № 844-р).

Доповідає Голова Державного космічного агентства Дегтяренко Павло Глібович. Будь ласка.

 

ДЕГТЯРЕНКО П.Г. Доброго дня, шановні члени комітету. Прийнятим розпорядженням передбачено зекономлені кошти витратити на виконання завдань космічної програми на 2018 рік, які передбачені відповідними постановами Кабінету Міністрів, якими затверджені попередня космічна програма і концепція космічної програми на 2018-2022 роки. Кошти будуть використані на роботи по створенню сканера надвисокої роздільної здатності для вітчизняного супутника ДЗЗ, на виконання робіт по державному оборонному замовленню і на розвиток та впровадження сервісів системи координатно-часового та навігаційного забезпечення України, особливо поблизу зони АТО.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ДЕГТЯРЕНКО П.Г. Крім того, 24,9 мільйона гривень передбачається витратити на компенсацію військовослужбовцям за належне їм для отримання житло і, нарешті, менше мільйона - 750 тисяч гривень - на модернізацію системи опалювання Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені Макарова.

Прошу погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу. 

Вчора на підкомітеті було розглянуто дане питання. І підкомітет не прийняв рішення, було прийнято рішення кінцеве приймати рішення безпосередньо на засіданні Комітету з питань бюджету сьогодні.

Дякую. Які будуть пропозиції, може, у колег?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дозвольте.

 

ПАВЕЛКО А.В. Василь Васильович Амельченко, будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги! Звичайно, ті пропозиції напрямку використання коштів, які пропонує зараз Космічне агентство, вони заслуговують на увагу. І нам сьогодні не вистачає, звичайно, і житла, і дуже важлива тема - це надання позашкільної освіти Національним центром аерокосмічної освіти молоді імені Макарова, тому що ми маємо сьогодні першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка, ми сьогодні маємо центр "Сузір'я", ми маємо в  Дніпропетровську центр, скажемо так, аерокосмічної освіти. І це все, скажемо, ми маємо - маємо, я маю на увазі, що, на жаль, Леоніда Костянтиновича немає, але нам треба цю тему серйозно піднімати і зробити все, щоб наша космічна галузь, починаючи і з освіти, і з соціальних питань, процвітала у всьому світі.

Я прошу підтримати цей напрямок розподілу коштів.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Ще хто?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. За результатами опрацювання даного питання пропоную рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 14 листопада за номером 844-р перерозподіл видатків державного бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Віктор Михайлович Пинзеник, будь ласка.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги! Великою мірою я хочу підняти ті ж питання, які у попередньому випадку піднімав. Мова іде про виконання якихось програм. Ми що, збираємося за місяць якісь програми виконувати? Я розумію, якби це питання ставилося на початку року. Лишається місяць до кінця року. Закупівля житла – тендери треба провести (місяць до кінця року!), 25 мільйонів гривень. Ну, давайте думати трошки про ефективність витрачання коштів, а не просто про їх витрачання.

Але я попередньо повертаюся до попереднього питання. Користуючись присутністю Голови Рахункової палати, я звертаюся до Голови Рахункової палати: яким чином документ Уряду подається нам всупереч Положенню про Порядок перерозподілу коштів між бюджетними програмами? Я маю на увазі попереднє рішення, схвалене тут.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, відповість Павло Глібович на запитання Віктора Михайловича.

 

ДЕГТЯРЕНКО П.Г. Дякую.

Справа в тому, що щодо житла, то не закупівля, а лише компенсація. Тому можна буде встигнути провести це оперативно.

Щодо модернізації системи опалення Національного центру аерокосмічної освіти молоді, усі документи погоджені, лише треба розпочати фінансування.

Щодо виконання завдань космічної програми, це мова іде про закупівлю комплектуючих, які довготривалого виробництва. Якщо ми зараз не погодимо цю постанову, то виготовлення супутника віддалиться на рік, на наступний рік. Тому я прошу все ж таки підтримати це.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, була одна пропозиція від Амельченка Василя Васильовича, а саме: підтримати наступне: рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 14 листопада за № 844-р перерозподіл видатків Державного бюджету. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримався – 1.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги.

Наступне питання. Перерозподіл та розподіл деяких видатків Державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я (розпорядження Уряду № 856-р).

Доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Ілик Роман Романович.

 

ІЛИК Р.Р. Доброго дня! Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени комітету, Міністерство охорони здоров'я України на виконання пункту 4 розпорядження Кабінету Міністрів від 14.11.2018 № 856-р про перерозподіл та розподіл деяких видатків Державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я, звертається з проханням погодити перерозподіл та розподіл деяких видатків з Державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я на 2018 рік.

Перерозподіл та розподіл видатків, передбачених пунктами 1 і 2 цього розпорядження здійснено з метою забезпечення і лікування громадян України за кордоном, пільгове забезпечення лікарськими засобами громадян України, що страждають на серцево-судинні захворювання, діабет другого типу та бронхіальну астму у програмі "Доступні ліки" та забезпечення оплати за теплопостачання для Національного музею "Садиби Пирогова".

Станом на 29.10 на обліку хворих, що потребують лікування за кордоном, перебуває 37 осіб. Це пацієнти, захворювання яких не лікуються в Україні, хвороби більшості пацієнтів перебувають у стадії загострення і відповідно стан більшості пацієнтів тяжкий або вкрай тяжкий, що викликає занепокоєння та певні ризики щодо неможливості проведення своєчасного лікування. Невчасність здійснення оплати лікування хворих, що призводить до збільшення у подальшому вартості їх лікування, пов'язано з відсутністю на рахунку МОЗ коштів, що зумовлено недостатнім обсягом бюджетних призначень по бюджетній програмі "Лікування громадян України за кордоном".

Враховуючи зазначене, МОЗ пропонує зменшити нерозподілені видатки медичної субвенції для територій Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, за бюджетною програмою "Медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам" на суму 36 мільйонів 500 тисяч.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Роман Романович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, я звертаю вашу увагу на те, що передбачається 37 мільйонів гривень відповідно до потреб Міністерства охорони здоров'я на лікування громадян за кордоном. Багато було з цього періоду протестів. І наш колега Валерій Дубіль звернувся і проведена робота в частині збільшення фінансування на ці потреби.

Тому пропонується прийняти рішення з двох пунктів. Перше, погодити здійснення перерозподілу та розподілу деяких видатків, передбачених Міністерству охорони здоров'я на 2018 рік, згідно з пунктом один та два до розпорядження Уряду 856-р.

І другий пункт, рекомендувати Кабінету Міністрів врегулювати питання збільшення видатків за бюджетною програмою 2301360 "Лікування громадян України за кордоном" за рахунок зменшення видатків за іншими бюджетними програмами Міністерства охорони здоров'я.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іван Іванович.

Чи є заперечення, пропозиції Рахункової палати? Немає. Дякую.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. В мене є пропозиція.

Шановний Андрію Васильовичу, шановні депутати, маленьке уточнення і пропозиція. Погоджуюсь повністю з перерозподілом з програми на програму. Єдине маленьке уточнення, щоб цей перерозподіл зробити у межах двох тижнів, тому що потім уже воно буде не актуально. І достатньо дуже часу, щоб за два тижні зробити даний перерозподіл. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Це дуже важливе зауваження.

Костянтин Павлов, будь ласка,

 

ПАВЛОВ К.Ю. Андрей Васильевич, уважаемые коллеги, уважаемые представители министерства! Еще огромная просьба и предложение: рассмотреть при малейшей возможности увеличение финансирования этого направления. И просил бы рассмотреть вопрос его увеличения, поскольку та сумма, которая сегодня выделяется, она не решает ту проблему, которая есть. Это примерно на 15 человек, не больше, по пересадке того же костного мозга, а на учете у нас стоит на сегодняшний день порядка 70 человек. Поэтому это точно обязанности государства Украина взять на себя заботу об этих людях, которые уже точно не первый день и не первый месяц ждут помощи от государства в отношении проведения лечения за границей.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине.

Шановні колеги, є пропозиція переходити до голосування. Якщо інших пропозицій немає, пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію з уточненням, яке озвучив Шкварилюк Володимир Васильович. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Дякую, Романе Романовичу.

 

ІЛИК Р.Р. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне. Розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України (розпорядження Уряду № 857-р).

Доповідає державний секретар Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Злакоман Сергій Леонідович. Будь ласка.

 

ЗЛАКОМАН С.Л. Доброго дня, Андрію Васильовичу. Доброго дня, народні депутати! Вашій увазі пропонується погодити і схвалити розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на Сході України, затверджений розпорядженням Кабміну номер 857-р від 14 листопада 2018 року на загальну суму 2 мільйони 897 тисяч 178 гривень. Це, в принципі, тимчасове житло для внутрішньо переміщених осіб. Там 4 території. Суми невеликі. Це черговий розподіл цих коштів.

Дякую.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дякуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Сергію Леонідовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги! Пропонується підтримати таке рішення комітету - погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенції на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на Сході України, згідно з розпорядженням уряду номер 857-р.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Шановні колеги! Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за?

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ЗЛАКОМАН С.Л. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання - перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству оборони (розпорядження уряду номер 858-р).

Доповідає заступник Міністра оборони Павловський Ігор Валентинович. Будь ласка.

 

ПАВЛОВСЬКИЙ І.В. Шановний пане голово комітету! Шановні панове народні депутати! Доповідає заступник Міністра оборони України генерал Павловський.

14 листопада 2018 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження за номером 858-р про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству оборони України за 2018 рік, розроблений відповідно до вимог статті 23 Бюджетного кодексу України. Відповідно до зведеного кошторису Міністерства оборони України на 2018 рік, за бюджетною програмою КПКВК 2101210 (КЕК 2210) "Видатки споживання на придбання матеріалів для виготовлення тари" - планувалися бюджетні кошти в сумі 16 мільйонів гривень. Значить, питання полягає в тому, щоб перекинути їх на закупівлю, яка здійснюється за КПКВ 2260 "Видатки розвитку", а саме: для придбання тари для укупорки боєприпасів з метою переміщення боєприпасів між базами, складами і арсеналами для їх укриття.

Доповідь закінчив. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ігорю Валентиновичу. Дякую.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

На підкомітеті було розглянуто дане питання і є рішення рекомендувати комітету розпорядження Уряду від 14 листопада за номером 858-р погодити.

І прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Шановні колеги! Є інші пропозиції? Якщо немає, пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання. Зміни до розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку у 2018 році (розпорядження Уряду № 871-р).

Доповідає заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Парцхаладзе Лев Ревазович.

 

ПАРЦХАЛАДЗЕ Л.Р. Доброго дня, шановні друзі. Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 871 від 14.11. внесено зміни до розпорядження № 372 та розподілено на 186 мільйонів гривень за 46 проектами. Таким чином з 6 мільярдів державного фонду регіонального розвитку розподілений залишок ДФРР після відповідно прийнятого розпорядження становитиме 3,1 мільйон гривень.

Відповідно до частини п’ятої статті 24 Бюджетного кодексу прошу погодити розподіл коштів державного фонду регіонального розвитку і прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Леве Ревазовичу, дякуємо вам.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Павлову Костянтину Юрійовичу.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги! Сьогодні питання опрацьоване на засіданні підкомітету і пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити зміни до розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку відповідно до розпорядження Уряду від 14 листопада № 871-р з урахуванням дотриманням вимог Бюджетного кодексу в частині використання коштів спеціального фонду. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине Юрійовичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати? Немає.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Павловим Костянтином Юрійовичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги. Дякую, Леве Ревазовичу.

Наступне питання. Продовжимо розгляд питання про перерозподіл видатків державного бюджету та зміни до розподілу коштів за бюджетною програмою щодо державної підтримки галузі тваринництва, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства (розпорядження Уряду № 790-р).

Доповідає заступник Міністра аграрної політики та продовольства Ковальова Олена Вікторівна. Будь ласка.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Мінагрополітики звертається до вас з проханням погодити перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Мінагрополітики на 2018 рік, і внесення змін відповідних до додатку до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 року № 128, здійснений розпорядженням Кабміну від 31 жовтня 2018 року № 790.

Метою прийняття даного розпорядження є ефективне використання бюджетних коштів, передбачених Мінагрополітики на державну підтримку галузі тваринництва та фінансову підтримку заходів АПК. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олено Вікторівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Дане питання розглядалось на підкомітеті, але підкомітет не прийняв рішення остаточне щодо підтримки чи непідтримки. Але було зауважено наступним чином: була підтримана позиція перша - компенсація відсотків по банківським кредитам, залученим для покриття витрат, пов'язаних із впровадженням діяльності в галузі вівчарства і так далі, на 185 мільйонів. Інші позиції не отримали підтримки в підкомітеті. Тому було винесено рішення – на розгляд комітету і прийняття остаточного рішення.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, сьогодні в сільському господарстві, в аграрному, промисловому комплексі звичайно є у нас дуже багато проблем. І Уряд в особі Міністерства аграрної політики намагається максимально створити умови, які сприяють. І я впевнений, що спеціальна бюджетна дотація на утримання корів, молочного, молочно-м'ясного і м'ясного напрямку передбачається в 15 мільйонів гривень, як це не смішно виглядає і банально, це тема, яка сьогодні підтримує наших селян.

Що стосується програми на відшкодування вартості будівництва, реконструкції…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Репліка без мікрофону)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я думаю, що документи в управліннях, департаментах сьогодні, регіональних, вже давним-давно підготовлені, і ці кошти будуть витрачені за цільовим призначенням.

Що стосується відшкодування вартості будівництва. Ну ми ж всі розуміємо, що сьогодні тільки велике товарне виробництво можете давати такий, знаєте, розвиток нашого українського агробізнесу. І держава намагається підтримати тих, хто створює робочі місця на селі, хто дає, скажемо, і збільшує внутрішній валовий продукт агропромислового комплексу. Тому я дуже прошу зважити на ці речі, аргументи і підтримати, скажемо, це розпорядження і прийняти позитивне рішення комітету.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василь Васильович.

Будь ласка, колеги, слово надається Люшняк Миколі (наш колега із аграрного комітету).

 

ЛЮШНЯК М.В. Шановний пане головуючий, народні депутати, присутні! Прошу підтримати це рішення, тому що ця підтримка надійде в більше тисячу господарств, які сьогодні є в Україні, які працюють, взяли короткотермінові кредити, і саме ця підтримка спрямується на компенсацію відсоткової ставки.

Дуже дякую вам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Миколо.

Шановні колеги, є пропозиції інші, зауваження?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ми вже другий комітет це розглядаємо. Є пропозиція, все ж таки, переходити до прийняття рішення. І була надана пропозиція від нашого колеги Василя Васильовича Амельченка, а саме: за наслідками розгляду пропонується рекомендувати комітету погодити відповідно до розпорядження Уряду за номером 790-р перерозподіл видатків до загального фонду державного бюджету, зміни до розподілу за напрямами обсягу коштів за загальним фондом за бюджетною програмою щодо державної підтримки галузі тваринництва. Проект ухвали викладено у розданих вам матеріалах. Прошу підтримати.

Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за?

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Три - утримались. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги.

Наступне питання додатково включено було до порядку денного: про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2018 рік відповідно до розпорядження Уряду від 21 листопада за номером 872-р та 873-р.

Доповідає Даниленко Світлана Василівна – радник Міністра освіти і науки з фінансових питань.

Будь ласка, Світлана Василівна.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Шановні народні депутати, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів № 872-р Міністерство освіти і науки просить погодити перерозподіл видатків, який дасть змогу забезпечити у видатках на заробітну плату коледжів і технікумів, які належать до відомства Міністерства освіти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Дуже нагальне питання. І від підкомітету є пропозиція: погодити встановлений розпорядженням Уряду від 21 листопада за номером 872-р даний перерозподіл видатків державного бюджету.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження або заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Є пропозиція окремо голосувати по двох розпорядженнях.

Перше було запропоновано нашим головою підкомітету Олександром Володимировичем, а саме: погодити встановлене розпорядженням Уряду від 21 листопада за № 872-р перерозподіл видатків загального фонду Державного бюджету. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримався – 1.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Погодити встановлене розпорядженням Уряду від 21 листопада за № 873-р перерозподіл видатків загального фонду Державного бюджету. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно. Дякую, шановні колеги.

Тепер переходимо, я б хотів запропонувати, до двох питань загалом: заслухати наших доповідачів, а потім оголосити перерву в нашій роботі до остаточного прийняття рішення.

Перше питання. Про підготовку до другого читання законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України (№ 9084).

Слово надається голові підкомітету Іщейкіну Костянтину Євгеновичу.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановні колеги, підкомітет дуже ретельно пропрацював всі правки і має буквально декілька питань, які потребують додаткового узгодження.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне, по п'ятому питанню, про законопроект про Державний бюджет України на 2019 рік, підготовлений Кабінетом Міністрів до другого читання.

Доповідає виконуючий обов'язки Міністра фінансів Маркарова Оксана Сергіївна.

Будь ласка, Оксано Сергіївно.

 

МАРКАРОВА О.С. Дуже дякую, шановні колеги.

Уряд доопрацював проект Державного бюджету і скерував до Верховної Ради. Цей проект сформований з урахуванням бюджетних висновків, які ми з вами разом обговорювали, є збалансованим і реалістичним.

Доходи передбачені в сумі 1 трильйон 26 мільярдів 131 мільйон гривень, у тому числі доходи загального фонду – 928 мільярдів 507 мільйонів та доходи спеціального – 97.

Видатки проекту передбачено в сумі 1 трильйон 112 мільярдів "з хвостиком", також у тому числі більшу частину по загальному фонду.

Граничний обсяг дефіциту визначено в сумі 89 мільярдів 989 мільйонів, у тому числі граничний обсяг дефіциту за загальним фондом 69,6 мільярда гривень. Ці цифри для нас залишаються незмінними і надзвичайно важливими, так як ми з вами працюємо над фіскальною консолідацією вже третій рік, і це є незмінним пріоритетом як Міністерства фінансів, так і бюджетного комітету і Верховної Ради.

Основними факторами, які вплинули на перегляд прогнозу доходів Державного бюджету, є врахування позицій Бюджетних висновків щодо збільшення на 2 мільярди доходів, перерахованих від Національного банку, перегляд окремих доходів, зокрема податку на прибуток підприємств - частково, та враховано збільшення ціни, в тому числі в результаті збільшення ціни на газ для побутових споживачів. Ми також врахували відхилення Верховною Радою України індексації ставок, які були закладені в законопроекті 9085, який був відхилений, а також врахували новий ресурсний законопроект 9260, який дає нам додаткові 5,2 мільярда до тих цифр, які є на сьогоднішній день. Плюс враховано в законопроекті, законопроект ухвалений уже, вірніше, закон 8487, щодо легалізації так званих єврономерів, він врахований у даному бюджеті за спеціальним фондом - як надходження, так і видатки.

В доопрацьованому до другого читання законопроекті повністю збережено ті пріоритети, які ми закладали в державний бюджет до першого читання, це оборона і безпека, соціальний захист, охорона здоров'я, освіта, розвиток інфраструктури.

Не буду зупинятись на окремих позиціях по кожному з них. Скажу тільки, що оборона і безпека - загалом на 2019 рік передбачено в розмірі 211,9 мільярда, з яких 5 мільярдів - це державні гарантії, соціальний захист - 167,5 мільярда разом, при цьому ще раз в доопрацюванні, хочу звернути увагу, що ми заклали можливість всі платежі від розмитнення євроавтомобілів тих, які знаходяться на різних способах, їх перерахування саме в Пенсійний фонд. Охорона здоров'я - за загальним фондом видатки складають 95,7, що на 3,4 мільярда більше ніж той проект, який було ухвалено, на 3,4, так, мільярда більше, ніж той проект, який було ухвалено до першого читання. Видатки на освіту - загалом цифра в цілому складає 126,9 мільярда, це теж на 4,5 мільярда більше, ніж в проекті бюджету, поданому до першого читання. І також розвиток дорожньої інфраструктури - передбачено ресурс на побудову нових доріг, на що буде спрямовано, та ремонти - спрямовано 55 мільярдів, в тому числі 50,4 мільярда з дорожнього фонду та 4,6 - це ті кошти, які ми плануємо залучити від коштів міжнародних організацій, міжнародних донорів.

Також додатково до другого читання передбачено ряд видатків на природоохоронні заходи, лісове господарство, Фонд регіонального розвитку та інфраструктурні проекти.

Таким чином, ще раз хочу наголосити, що ми спробували максимально врахувати як висновки Бюджетні, які були подані нам Верховною Радою, так і ті рекомендації, які містились в межах реалістичних доходів, які нами було доопрацьовано до другого читання. Хочу ще раз наголосити, що даний законопроект є збалансованим і реалістичним. Ми дуже просили би вас схвалити законопроект в тих межах доходів і видатків, які подані. Звичайно, ми розуміємо, що можуть бути певні зміни всередині самого бюджету. Готові до завершальної стадії нашої роботи вже після робочих груп, які було проведено і розпочато активні дискусії. Сподіваємося, що комітет підтримає законопроект і ми зможемо винести його на розгляд Верховної Ради України.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Слово надається голові Рахункової палати Пацкану Валерію Васильовичу.

 

ПАЦКАН В.В. Доброго дня, шановний пане голово, шановний пане міністре, шановні народні депутати. Рахункова палата проаналізувала між першим та другим читанням державний бюджет. Зупинюсь на деяких цифрах.

Перше, зазначено ріст на 3% реального внутрішнього валового продукту. Це є оптимістичним. Дай Боже, щоб воно відбулося. Але все-таки хочу наголосити, що підтверджується погіршення прогнозу щодо зростання економіки з 3,3% до 2,7%.

Є ризики щодо інфляції, яка на рівні 7,4%. На це є декілька факторів, я мушу на них наголосити. Є сподівання, що все-таки ці фактори не спрацюють і у нас не буде більшої інфляції, ніж зазначено Міністерством фінансів.

Перше – це зростання цін виробників над споживчими цінами. Послаблення офіційного обмінного курсу гривні. Прийняте Урядом все-таки збільшення ціни на газ так само може повпливати.

Доходи державного бюджету порівняно з першим читанням збільшено на 17,8 мільярдів гривень. Саме Рахункова палата проголосила про 17 мільярдів. І я сподіваюсь, що Мінфін разом з бюджетним комітетом все-таки прийняли правильне рішення щодо збільшення доходів бюджету саме на 17,8 мільярдів гривень. Це в першу чергу на 9 мільярдів - орендна плата за користування надрами для видобування природного газу, за збільшення ціни на газ, 2,9 мільярдів - податок на прибуток підприємств за рахунок уточнених очікувань надходжень податку у 2018 році, на 2 мільярди - це кошти, що перераховуються Національним банком України.

При тому хочу зауважити, що прийнятий парламентом у першому читанні законопроект № 9260 щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків та зборів, збільшується на 5,2 мільярда – це за рахунок акцизного податку з тютюнових виробів і екологічного податку.

Видатки державного бюджету порівняно з першим читанням збільшено на 17,8 – це, як уже наголосила Міністр фінансів, на оборону майже 4 мільярди, освіта – 4,3 мільярди, дорожнє господарство – 3,5 мільярдів, медицина – 3,2 мільярди.

Крім того, передбачаються видатки у сумі 20 мільярдів гривень на монетизацію пільг і житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

2019 рік все-таки у нас є роком запозичень. Сподіваємось, що Кабінет Міністрів і Міністерство фінансів отримають всі запозичення, які заявлені, для того, щоб збалансувати бюджет. Наш бюджет, наскільки мені зрозуміло, буде становити, як кажуть, 2,4 трильйона гривень. Так?

 

(Загальна дискусія)

 

ПАЦКАН В.В. Зросли трансферти з місцевих бюджетів. Рахункова палата у висновках щодо проекту про Державний бюджет зазначала про ризики незабезпечення надання пільг. Але все-таки ми сподіваємось, що доопрацьований до другого читання законопроект все-таки забезпечить і таких змін не відбудеться, які б не дали не збалансувати бюджет.

Прошу до другого читання збалансувати і все-таки винести завтра до парламенту бюджет і проголосувати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, у нас є надалі…

Будь ласка, Павло Унгурян.

 

УНГУРЯН П.Я. Шановні колеги, ми сьогодні провели чергове засідання підкомітету з питань доходів Державного бюджету. Ми відмітили, що між першим і другим читанням Уряд вніс багато раціональних пропозицій, які нам збільшують дохідну частину бюджету, але частина цих пропозицій залежить від тих рішень, які будуть ухвалені нашими колегами на засіданні профільного Комітету з питань податкової і митної політики, і, відповідно, як будуть проголосовані у залі в режимі також другого читання. Тому, мені здається, що оті 17,7 мільярда гривень, які ми додатково розглядаємо у якості доходу, ми маємо провести відповідні консультації з нашими колегами з Комітету з питань податкової і митної політики, оскільки такі позиції, як рента, такі позиції, як податок на прибуток підприємств, такі позиції, як екологічний податок, акцизи – це те, що безумовно впливає на формування доходної частини бюджету, і ми зараз маємо якраз-таки зрозуміти, чи є цей баланс, і тому я думаю, що нам зараз дуже важливо, щоб ми не напланували видаткову частину, але все ж таки в консультації з колегами з податкового комітету вийшли на баланс не більше, ніж 3 відсотка дефіциту, про що сказала Оксана Сергіївна.

Тому я вношу пропозицію про повернення консультацій відповідних.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Оксано Сергіївно, коротенько.

 

МАРКАРОВА О.С. Дуже дякую пану Унгуряну. Це абсолютно слушне зауваження. Той бюджет, який ми подали до другого читання, він збалансований, і всі видатки підкріплені доходами за умови, що буде ухвалений ресурсний законопроект.

Як я вже говорила, доходи в даному бюджеті, порівняно з першим читанням, реально збільшені на 12 мільярдів. Якщо говорити про 18, це питання спецфонду, з якого частина доходів і заходить як доходи по спецфонду, і відповідно витрачаються такі само, як і єврономери, тобто вони нам не збільшують загалом ресурс.

Щодо законопроекту ресурсного. Якщо він голосується в повному обсязі, то ті видатки, які ми вже запланували, там, з переплануваннями чи ні в середині, вони є повністю забезпеченими. Звичайно, якщо весь або якісь частини ресурсного законопроекту не голосуються, то нам відповідно треба буде зменшувати видаткову частину. І тому це позиція, яку ми в тому числі підтверджували для всіх народних депутатів, які подають свої поправки щодо неврахування в ресурсному законопроекті певних питань, щоб вони відразу подавали, наприклад, не просто, що ми пропонуємо зменшити ренту, а що ми пропонуємо зменшити ренту і відповідно на ці 600 мільйонів зменшити такі-то видатки.

Тому, я думаю, що тут в чіткій координації бюджетного комітету і податкового комітету ми дійсно можемо доопрацювати бюджет до другого читання.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Будь ласка, Іване Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Для протоколу, не потребує відповіді.

Коли ми розпочинали розглядати бюджет, ми говорили про пільги на землю для "Укрзалізниці". Зараз податковий комітет також його доопрацьовує.

Тобто до цих проблем, які були підняті, додати ще пільгу на землю для "Укрзалізниці".

 

ПАВЕЛКО А.В. Та інші питання, які зараз там розглядаються.

Шановні колеги, я все ж таки пропоную в нашій роботі зробити перерву. Зараз сконцентрувати нашу увагу на роботі підкомітету, який очолює Костянтин Іщейкін, та робочій групі під головуванням Сергія Івановича Мельника.

Перед тим, як ми перейдемо до перерви, я хотів би надати слово. До нас прийшли наші поважні представники громадського об'єднання "Громадський рух учасників АТО та громадян з тимчасово окупованої території "Нова нація".

Греков Микола Олександрович, будь ласка, вам слово.

 

ГРЕКОВ М.О. Дякую вам.

Поважний пане голово, поважні народні депутати! Дозвольте вам подякувати за те, що ви зробили в тому році і виділили в окремий статус учасників АТО з окупованої та анексованої територій, за це вам ми дуже дякуємо. Сьогодні в Україні проживає біля 5 тисяч учасників АТО з окупованої та анексованої територій, які втратили своє житло, і вимушено є переміщеними особами і проживають на території, підконтрольній Україні.

В тому році вами було запропоновано і виділено 25 мільйонів. Але завдяки нашим зверненням і завдяки вам, в цьому році було добавлено 16 мільйонів, і 49 осіб отримали вже ці кошти, вже отримали житло. Вони вас всіх запрошують на входини, вони всі вже щасливі люди. Але залишилось ще декілька тисяч людей, які потребують вашого піклування.

І ми звертаємось до вас, щоб в наступному році ви передбачили мільярд гривень для виконання цієї проблеми. А якщо ви передбачаєте 25 мільйонів, то це 150 років будуть забезпечуватись житлом такі особи.

Мені незрозуміло, чому Міністр соціальної політики Рева і його міністерство саботує цю інформацію і цю проблему, не надає інформацію вам. Хотя мы знаем, что на лето этого года вже на обліку згідно постанови 280, которая была принята благодаря вам, стояло 493 человека. Мы бьемся с этим министерством и не можем получить от них данные ни на лето, ни на 1 ноября. Хотя по нашей информации с областей, уже порядка тысячи человек стоит на данной очереди согласно данного постановления.

Ми вас дуже просимо ще в цьому році, якщо є така можливість, ми знаємо, де є кошти, які були не використані, добавити кошти на 280 постанову, на 719 постанову - це забезпечення житлом учасників АТО, інвалідів 2 групи, а також передбачити на наступний рік мільярд гривен на цю програму, і за 3 роки закінчити дану проблему.

Дуже вам дякуємо. Сподіваємось, що ви нас зрозумієте і підтримаєте. Всі листи були направлені на голову комітету, багатьом депутатам, Прем’єр-міністру, Президенту України. Ще влітку звертався до вас Комітет ветеранів і учасників АТО в особі Бурбака Максима Юрійовича з пропозицією в цьому році добавити 200 мільйонів, але ми розуміємо, що в країні є велика проблема і ми не саме головніше, що є, але просимо вас приділити увагу цьому питанню.

Дякуємо вам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Миколо Олександровичу, дякую і хочу вас запевнити, що….

 

ГРЕКОВ М.О. І просимо вас все-таки попрацювати з міністерством і попрацювати з міністром особисто. Ми не розуміємо, чому саботується вирішення цього питання.

Дуже вам дякуємо. Плідної вам роботи.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Миколо Олександровичу.

Я пропоную нам все ж таки спільне засідання провести з профільним комітетом, вас запросити і це питання розглянути.

 

ГРЕКОВ М.О. Дякуємо вам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, оголошую в нашому засіданні перерву.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, хочу подякувати всім за те, що ми починаємо відпрацьовувати і далі наш порядок денний.

Зараз я хочу привітати на засіданні комітету Першого віце-прем'єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі Кубіва Степана Івановича, він у нас вже традиційно представляє бюджет країни. І я хотів би надати йому слово. Будь ласка.

Ще раз, для стенограми, є кворум, 16 народних депутатів зараз працюють в продовженні нашого засідання. Дякую.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Для стенограми, кворум 15 чоловік – це більше від складу комітету. Так що можна починати засідання. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. 15, так. Дякую.

 

КУБІВ С.І. Шановний пане голово Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету, повністю Мінфін, що теж ніколи так не було, щоб і Міністр Кабінету Міністрів, і заступник Глави Адміністрації Президента – пан Сергій Марченко, так що ми дійсно...

 

(Загальна дискусія)

 

КУБІВ С.І. І хочу сказати, що теж не було такого у нас, щоб спільно, і Голова Рахункової палати, були присутні на засіданні щодо бюджетного процесу, який сьогодні закінчується і буде винесений в Верховну Раду.

Шановний Андрію Васильовичу, хочу сказати, що і робоча група, і бюджетний комітет, і ви, і Міністр фінансів пані Оксана Маркарова разом доопрацювали проект державного бюджету  на 2019 рік до другого читання. Хочу сказати, що він скерований вчасно до Верховної Ради.

Проект бюджету є сформований з врахуванням Бюджетних висновків Верховної Ради. Перш за все, що бюджет є реалістичний, він є збалансований.

Хочу підтвердити, що доходи проекту бюджету на 2019 рік, які передбачені, в тому числі доходи загального фонду, доходи спеціального фонду є визначені в тих об'ємах, які проговорювалися на робочій групі і на засіданні бюджетного комітету. Хочу також сказати, що видатки проекту бюджету на 2019 рік, в тому числі видатки загального фонду і видатки спеціального фонду, є абсолютно збалансованими і реалістичними, які відповідають макропрогнозу і бюджетній політиці уряду, Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку.

Граничний дефіцит державного бюджету визначено в сумі, яка абсолютно сьогодні відповідає реальним параметрам щодо виконання зобов'язань міжнародних фінансових організацій, що дозволяє на сьогоднішній день говорити, що основними факторами, які вплинули на перегляд прогнозу доходів державного бюджету є: перше - це врахування позицій бюджетних висновків щодо збільшення і перерахування додаткових коштів дохідної частини до бюджету, щоб він був збалансований і реалістичний; друге – перегляд окремих доходів, зокрема податку на прибуток підприємств збільшено за рахунок уточнених очікуваних надходжень у податку 2018 року, рентної плати за користування надрами для видобування природного газу, збільшення ціни на газ для побутових споживачів та виробників теплової енергії, власних надходжень бюджетних установ.

Відхилення Верховною Радою України індексації ставок, визначених в абсолютних значеннях, у 2019 році законопроект 9085 відхилено та знято з розгляду, що дозволяє стверджувати про об'єктивні цифри і дані.

Прийняття в першому читанні Верховною Радою України нового ресурсного законопроекту 9260 щодо змін Податкового кодексу, інших законодавчих актів, покращення адміністрування, перегляду ставок окремих податків.

Врахування додаткового ресурсу в зв'язку з прийняттям Верховною Радою внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування відповідно інших засобів, що збільшують дохідну частину.

Врахування надходжень коштів відповідно на сьогоднішній день є збалансованими, і вони говорять про те, що при доопрацюванні до другого читання проекту державного бюджету повністю збережені пріоритети, які закладалися спочатку. Це, перш за все, оборона і безпека, соціальний захист, охорона здоров'я, освіта, розвиток інфраструктури.

Також збалансовані видаткова й дохідна частина зі збереженням всіх параметрів, які дозволяють зберегти макропоказники і зобов'язання перед міжнародними фінансовими організаціями, що дозволяє продовжити якісну співпрацю.

Щодо оборони і безпеки, соціального захисту, охорони здоров'я, освіти і дорожньої інфраструктури, хочу підтвердити, що ці питання проговорені і на підкомітетах, на робочих групах, і в тому числі на запити депутатів Верховної Ради, які ми отримали, відповідно збалансовані цифри.

Також додатково хочу сказати, що в другому читанні були передбачені видатки на природоохоронні заходи, лісове господарство, державний фонд регіонального розвитку, інфраструктурні проводки тощо.

Хочу проінформувати, що Міністерство фінансів в повному складі, Рахункова палата, Міністерство економічного розвитку, попрацювавши індивідуально з підкомітетами бюджетного комітету, рекомендує бюджетному комітету, перш за все, провести обговорення, питання-відповіді, якщо будуть. Ми готові до цього. І другий аспект: прошу вас затвердити відповідно і винести до сесійної зали Верховної Ради.

Дякую, Андрій Васильович, дякую, шановні члени бюджетного комітету, шановні запрошені, шановні журналісти! Дякую.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Дякуємо.

(Оплески)

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Степан Іванович.

Ми заслухали перед цим ще виконуючого обов'язки Міністра фінансів Маркарову Оксану Сергіївну, Голову Рахункової палати Пацкана Валерія Васильовича. І я пропоную перейти до наших висновків по бюджету.

Слово надається голові робочої групи Мельнику Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні колеги, відповідно до доручення голови комітету вчора і сьогодні проведено засідання робочої групи за участю керівництва Мінфіну, Рахункової палати. Робочою групою розглянуто стан врахування Урядом Бюджетних висновків Верховної Ради, а саме: щодо розділу першого Бюджетних висновків. З 92 пропозицій враховано 65, враховано частково 5 і не враховано 22 пропозиції.

Щодо розділу другого Бюджетних висновків: з 99 доручень враховано 26, враховано частково 7 і не враховано 66.

При цьому робоча група заслухала відповідні пояснення і обґрунтування Мінфіну щодо врахованих частково або не врахованих пропозицій у Бюджетних висновках. Також звернуто увагу, що положення показників доопрацьованого законопроекту пов’язані з бюджетоутворюючими законопроектами, які готуються до другого читання, а саме: 9084 – зміни до Бюджетного кодексу і 9260 – зміни до Податкового кодексу.

Отже, для дотримання збалансованості бюджету необхідно спочатку прийняти в цілому відповідні законопроекти, а потім затверджувати державний бюджет для узгоджених позицій.

Крім того, з часу подання Урядом доопрацьованого законопроекту до комітету надійшли додаткові пропозиції народних депутатів, копії яких роздані.

За підсумками розгляду стану врахування Бюджетних висновків і додаткових пропозицій доопрацьованого законопроекту робоча група разом з Мінфіном пропонує комітету підтримати запропоноване робочою групою рішення згідно з розданим вам проектом ухвали, а саме: рекомендувати Верховній Раді: перше – передбачити розгляд у другому читанні законопроекту 9000 після прийняття в цілому пов’язаних з ним законопроектів 9084 і 9260; друге – доопрацьований законопроект 9000 прийняти в другому читанні та в цілому як закон з врахуванням пропозицій Комітету з питань бюджету щодо змін до цього законопроекту, погоджених з Міністерством фінансів.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу.

Шановні колеги, є пропозиція надати слово Василю Васильовичу Амельченку. Будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, є ряд поправок, узгоджених на попередньому засіданні, щодо дати набуття чинності деяких законів. Пропозиції узгоджені Урядом і Міністерством фінансів.

І для стенограми я просто зачитаю такі норми: відповідно до статті 93 Конституції України та статті 89 Регламенту Верховної Ради України під час доопрацювання проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" прошу в текстовій частині законопроекту № 9000 доповнити новими пунктами наступного змісту:

пункт 5 Прикінцевих положень доповнити новим абзацем такого змісту: "абзацу п’ятого частини шостої статті 31 Закону України "Про державну службу" (Відомості Верховної Ради України, 2016 року, № 4, сторінка 43);

Прикінцеві положення доповнити новим пунктом такого змісту: "Пункт 12 частини першої статті 42 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (Відомості Верховної Ради, 2014 року, № 13) доповнити словами: ",а також відсторонення у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України";

Прикінцеві положення доповнити новим пунктом такого змісту: "У пункті 2 розділу ІХ "Прикінцеві та Перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" (Відомості Верховної Ради, 2016 року, № 9, сторінка 89) цифри "2019" замінити цифрами "2020";

Прикінцеві положення доповнити новим пунктом такого змісту: "У пункті 1 розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів та медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі" (Відомості Верховної Ради, 2015 рік, № 24, сторінка 164) цифри "2019" замінити цифрами "2020" (тобто перенесення на один рік пізніше).

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Чи є зауваження, чи є доповнення у Міністерства фінансів?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає. Підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. У Кабінету Міністрів?

Шановні колеги! Є пропозиція з урахуванням всіх обговорених питань підтримати наступне рішення. По-перше, запропоноване робочою групою. І друге - додаток, який озвучив Амельченко Василь Васильович.

Перше. Передбачити розгляд у другому читанні законопроекту 9000 після прийняття в цілому пов'язаних з ним законопроектів 9084 і 9260.

Друге. Доопрацьований законопроект 9000 прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету з питань бюджету щодо змін до цього законопроекту, погоджених з Міністерством фінансів, і з пропозиціями, розданими вам, шановні народні депутати, та озвученими Амельченком Василем Васильовичем.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Уточнення секретаріату…

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. Добро. Будь ласка, зараз є пропозиція від голови робочої групи зараз проголосувати окремо висновки робочої групи, а потім уже доповнення. Погоджуюсь з цією пропозицією.

Ставлю на голосування запропонований Сергієм Івановичем Мельником, головою робочої групи, проект ухвали, який вам роздано.

Перше, передбачити розгляд у другому читанні законопроекту 9000 після прийняття в цілому пов'язаних з ним законопроектів 9084 і 9260.

Друге. Доопрацьований законопроект 9000 прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету з питань бюджету щодо змін до цього законопроекту, погоджених з Міністерством фінансів.

Будь ласка, хто за дану пропозицію, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за?

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Пропозиції, які у вас роздані і які озвучені Амельченком Василем Васильовичем. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за пропозиції Амельченка?

 

ПАВЕЛКО А.В. Амельченка. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Два утримались. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Переходимо до Бюджетного кодексу. Продовжуємо наше засідання по питанню – про підготовку до другого читання законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу № 9084.

Доповість голова підкомітету Іщейкін Костянтин Євгенович. Будь ласка.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрій Васильович, шановні колеги! Законопроект 9084 безпосередньо пов'язаний з реалізацією положень проекту Закону про Державний бюджет на 2019 рік, тому їх положення мають бути узгодженими.

Відповідно членами підкомітету разом з Міністром фінансів були ретельно опрацьовані пропозиції народних депутатів, поданого до другого читання законопроекту. Загалом в порівняльній таблиці узагальнено 185 поправок, щодо яких підкомітетом запропоновано висновки. Водночас, провівши сьогодні додаткові консультації в підкомітеті, визначилися змінити висновки за окремими поправками.

Так, пропозиції щодо внесення змін до Регламенту відхилити.

Оплату праці членів ЦВК врахувати в іншій редакції з уточненням розміру посадових окладів, замінивши цифри 35, 32, 30 відповідно цифрами 30, 27, 25.

Щодо штрафів за порушення у сфері безпеки дорожнього руху врахувати в уточненій редакції, яка вам роздана.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дякуємо.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Щодо продовження митного експерименту. Надати відповідне доручення уряду у Законі про державний бюджет.

За наслідками опрацювання законопроекту пропонується ухвалити наступне рішення комітету: рекомендувати Верховній Раді законопроект 9084 прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтриманих пропозицій у остаточній редакції, викладеній у порівняльній таблиці до законопроекту з відповідними уточненнями.

Дякую за увагу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дякуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтин Євгенович, за дуже важку і наполегливу працю в підкомітеті.

Слово надається виконуючій обов'язки міністра фінансів Маркаровій Оксані Сергіївні по даному питанню до Бюджетного кодексу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Погоджено.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Чи є запитання, зауваження до Бюджетного кодексу?

 

ПАВЕЛКО А.В. До другого читання?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Підтримують.

 

ПАВЕЛКО А.В. Включіть мікрофон і скажіть зауваження. Міністр фінансів.

 

МАРКАРОВА О.С. Підтримуємо доопрацьовану редакцію комітетом.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Іщейкіним Костянтином Євгеновичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за?

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Володимир Васильович.

І, шановні колеги, дозвольте проінформувати вас, що у разі відсутності голови комітету для забезпечення належної організації роботи комітету та своєчасного оформлення розглянутих законопроектів доручаю першому заступнику голови комітету Василю Васильовичу Амельченку підписувати висновки комітету щодо законопроектів та візувати прийняті Верховною Радою закони. Дякую.

Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь в даному комітеті.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку