Комітет Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) на своєму засіданні 22 червня 2023 року узагальнив результати проведених заходів конкурсу на зайняття посади члена Рахункової палати, відмітивши таке.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про Рахункову палату» (далі – Закон) та статті 208-2 Регламенту Верховної Ради України (далі – Регламент) призначення членів Рахункової палати здійснюється Верховною Радою України на підставі конкурсу, за організацію проведення якого відповідає Комітет Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет).

Верховною Радою України 10 квітня 2023 року висловлено недовіру та звільнено з посади члена Рахункової палати Пацкана Валерія Васильовича – Голову Рахункової палати /постанова Верховної Ради України від 10.04.2023 № 3014-ІХ/.

Зважаючи на зазначене та керуючись частиною п’ятою статті 20 Закону і частиною другою статті 208-2 Регламенту, Комітетом у квітні 2023 року оголошено конкурс на зайняття посади члена Рахункової палати (далі – конкурс). Зокрема, Комітет на своєму засіданні 24 квітня 2023 року (протокол № 154) затвердив Оголошення про умови та строки проведення конкурсу на зайняття посади члена Рахункової палати (далі – Оголошення), яке 25 квітня 2023 року розміщено на офіційних веб-сайтах Верховної Ради України і Комітету та опубліковано в газеті «Голос України» від 25.04.2023 № 82.

В Оголошенні, серед іншого, вказано:

перелік документів, що мають бути подані до Комітету особою, яка бажає взяти участь у конкурсі /з урахуванням вимог статті 20 Закону, статті 57 Закону України «Про запобігання корупції» та статті 10 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»/;

кінцеву дату подання зазначених документів – 8 травня 2023 року (не пізніше 17:00 години);

вимоги до члена Рахункової палати, зокрема:

– членом Рахункової палати може бути громадянин України, не молодший 30 років, який володіє державною мовою та однією з офіційних мов Ради Європи, має вищу освіту не нижче ступеня магістра, загальний стаж роботи не менше семи років, стаж роботи у сфері державного контролю (аудиту), економіки, фінансів або права не менше п’яти років та бездоганну ділову репутацію /частина перша статті 19 Закону/;

– не може бути призначена на посаду члена Рахункової палати особа: 1) яка досягла 65-річного віку; 2) яка за рішенням суду визнана недієздатною або дієздатність якої обмежена; 3) яка за станом здоров’я не може виконувати повноваження члена Рахункової палати; 4) яка має не зняту чи не погашену в установленому законом порядку судимість; 5) на яку протягом останнього року було накладено адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією; 6) яка має громадянство чи підданство іншої держави; 7) яка не пройшла перевірку, передбачену законами України «Про очищення влади» та «Про запобігання корупції»; 8) яка не подала декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», за рік, що передує року призначення на відповідну посаду /частина друга статті 19 Закону/.

Своєчасно та з дотриманням вимог Оголошення до Комітету подали документи 9 кандидатів на посаду члена Рахункової палати (далі – кандидати), а саме: Божевський П.І., Володін А.В., Дмитренко Г.В., Клименко К.О., Клочко А.А., Ключка С.С., Хмельков А.В., Хорошко О.В., Чорнуцький С.П.

Керуючись вимогами абзацу четвертого частини другої статті 208-2 Регламенту та враховуючи рішення Комітету від 24.04.2023, Комітетом разом з Апаратом Верховної Ради України забезпечено з 10 травня 2023 року оприлюднення на офіційних веб-сайтах Верховної Ради України та Комітету інформації про кандидатів. На виконання цієї норми у Комітеті попередньо проведено роботу з підготовки в електронному вигляді таких документів кандидатів: автобіографія; мотиваційний лист; копії дипломів про вищу освіту (без додатків); копії документів про вчені звання та наукові ступені (за наявності); копія державного сертифіката про рівень володіння державною мовою; копії сертифікатів чи інших документів про володіння однією з офіційних мов Ради Європи. При цьому, керуючись нормами законів України «Про інформацію», «Про захист персональних даних» і «Про запобігання корупції», приховано окремі відомості, що належать до конфіденційної інформації та інформації з обмеженим доступом. Крім того, не оприлюднено декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» за 2022 рік, наданої всіма кандидатами, оскільки відповідні декларації подано шляхом заповнення відповідної форми на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, а доступ до публічної частини Реєстру декларацій обмежено у зв’язку з технічними роботами, спрямованими на максимальне посилення захисту особистих даних декларантів в умовах воєнного стану (таке пояснення щодо доступу наведено 24.02.2022 на офіційному веб-сайті цього державного органу).

Зазначена інформація про кандидатів буде відображатися на офіційних веб-сайтах Верховної Ради України і Комітету до завершення конкурсу.

Кандидатів відповідно до наданої ними інформації можна охарактеризувати за такими критеріями:

вік: 35-39 років (Ключка С.С., Хорошко О.В.), 40-45 років (Божевський П.І., Клименко К.О., Клочко А.А., Чорнуцький С.П.), 50-55 років (Володін А.В., Дмитренко Г.В., Хмельков А.В.);

трудова діяльність:

– державна служба /на час подання документів/: мають стаж державної служби всі кандидати, з них 3 кандидати (Дмитренко Г.В., Ключка С.С., Чорнуцький С.П.) раніше працювали у Державній аудиторській службі України та 3 кандидати (Божевський П.І., Ключка С.С., Чорнуцький С.П.) мають досвід у сфері внутрішнього контролю (аудиту);

– наукова діяльність: мають наукові ступені 6 кандидатів (Володін А.В., Дмитренко Г.В., Клименко К.О., Клочко А.А., Ключка С.С., Хмельков А.В.), з них 2 кандидати (Дмитренко Г.В., Хмельков А.В.) також має вчене звання;

участь у попередніх конкурсах на зайняття посад членів Рахункової палати, оголошених Комітетом: брали 5 кандидатів (Дмитренко Г.В., Ключка С.С. – у конкурсі, оголошеному у січні 2020 р.; Клименко К.О. – у конкурсах, оголошених у січні та вересні 2020 р.; Володін А.В. – у конкурсі, оголошеному у вересні 2020 р.; Хмельков А.В. – у конкурсі, оголошеному у грудні 2022 р.).

При цьому всі кандидати відповідають вимогам до члена Рахункової палати, визначеним частиною першою статті 19 Закону, щодо віку та стажу роботи.

З приводу визначених цією нормою вимог до члена Рахункової палати щодо володіння державною мовою та однією з офіційних мов Ради Європи (англійською або французькою) необхідно відмітити таке:

згідно з наданими державними сертифікатами про рівень володіння державною мовою (що видані Національною комісією зі стандартів державної мови) кандидати володіють державною мовою на рівні вільного володіння першого ступеня (Ключка С.С., Хмельков А.В.) та другого ступеня (Божевський П.І., Володін А.В., Дмитренко Г.В., Клименко К.О., Клочко А.А., Хорошко О.В., Чорнуцький С.П.), що відповідає вимогам, визначеним статтями 9 і 10 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та пунктом 4 Рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 24.06.2021 № 31;

у поданій кандидатами інформації вказано, що володіють англійською мовою на таких рівнях згідно з рекомендаціями Ради Європи з мовної освіти (CEFR): нижче середнього рівня (А2) – Божевський П.І., Володін А.В.; середній рівень (В1) – Клочко А.А., Ключка С.С., Хорошко О.В.; вище середнього рівня (В2) – Дмитренко Г.В., Хмельков А.В., Чорнуцький С.П.; просунутий рівень (С1) – Клименко К.О.

Щодо здійснення спеціальної перевірки кандидатів звернуто увагу, серед іншого, на такі законодавчі норми:

згідно з пунктом 7 частини другої статті 19 Закону на посаду члена Рахункової палати не може бути призначена особа, яка не пройшла перевірку, передбачену законами України «Про очищення влади» та «Про запобігання корупції»;

частиною другою статті 58 Закону України «Про запобігання корупції» визначено, зокрема, що: рішення про призначення або про відмову у призначенні на посаду, пов’язану із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, приймається після проведення спеціальної перевірки (згідно з підпунктом «а» пункту 1 частини першої статті 3 цього Закону до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, належать Голова та інші члени Рахункової палати); у разі встановлення за результатами спеціальної перевірки відомостей про претендента на посаду, які не відповідають встановленим законодавством вимогам для зайняття посади, орган, який здійснює призначення на цю посаду, відмовляє претенденту у призначенні на посаду.

Враховуючи зазначене та рішення Комітету від 24.04.2023, Апаратом Верховної Ради України необхідні документи всіх кандидатів направлено в установленому порядку для проведення спеціальної перевірки. За результатами спеціальної перевірки стосовно всіх кандидатів відомостей, які не відповідають встановленим законодавством вимогам для зайняття посади, не виявлено.

Для об’єктивної оцінки кандидатів та зваженого прийняття рішення щодо них у підкомітеті з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету 22 і 23 травня 2023 року проведено співбесіди з кандидатами.

Необхідно зазначити, що відповідно до частин третьої та п’ятої статті 19 Закону перебування на посаді члена Рахункової палати несумісне з обійманням посади в будь-якому органі державної влади, іншому державному органі, органі місцевого самоврядування, з представницьким мандатом, зайняттям іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності), входженням до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку, а також член Рахункової палати не може належати до політичної партії. Тому після призначення новий член Рахункової палати має забезпечити у встановленому порядку здійснення відповідних заходів для дотримання вказаних вимог Закону.

Щодо подальших заходів з призначення на посаду члена Рахункової палати частинами третьою-п’ятою статті 208-2 Регламенту визначено, що:

Комітет розглядає документи, подані кандидатами на посади членів Рахункової палати, і попередньо обговорює кандидатів щодо їх відповідності вимогам, встановленим Законом, та подає на розгляд Верховної Ради рішення з висновками щодо кожного кандидата;

рішення Комітету та відомості про кандидатів (частина друга статті 205 Регламенту) надаються народним депутатам не пізніш як за три дні до розгляду Верховною Радою відповідного питання;

обговорення кандидатів на посади членів Рахункової палати проводиться в порядку, передбаченому частиною восьмою статті 205 цього Регламенту;

відбір на посади членів Рахункової палати здійснюється Верховною Радою відкритим рейтинговим голосуванням по кожному кандидату окремо;

Верховна Рада призначає членів Рахункової палати списком, визначеним за підсумками рейтингового голосування, відповідно до кількості вакантних посад відкритим голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради;

якщо за список кандидатів на посади членів Рахункової палати не отримано необхідної для призначення кількості голосів народних депутатів, оголошується повторний конкурс.

За підсумками розгляду даного питання Комітет ухвалив рішення, зокрема: затвердити висновки Комітету щодо кожного з 9 кандидатів на посаду члена Рахункової палати (Божевський П.І., Володін А.В., Дмитренко Г.В., Клименко К.О., Клочко А.А., Ключка С.С., Хмельков А.В., Хорошко О.В., Чорнуцький С.П.), відповідно до яких усі кандидати пройшли перевірку, передбачену Законом України «Про запобігання корупції» (відомостей, які не відповідають встановленим законодавством вимогам для зайняття посади, не виявлено), та відповідають вимогам до члена Рахункової палати, визначеним статтею 19 Закону України «Про Рахункову палату».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Призначення та звільнення членів Рахункової палати”

23 квітня 2024 12:07
23 квітня 2024 12:06
10 січня 2024 17:55
21 грудня 2023 16:47
20 грудня 2023 14:51
22 листопада 2023 09:47
23 жовтня 2023 14:24
15 вересня 2023 09:00
15 вересня 2023 09:00
14 вересня 2023 16:12