Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №19 від 20 грудня 2019 року

 

 

 

900 година  м. Київ, вул. Грушевського, 5, зала № 2

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Трухін О.М., Батенко Т.І., Гнатенко В.С., Гончаренко О.О., Драбовський А.Г., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Лаба М.М., Лунченко В.В., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Пуртова А.А., Саламаха О.І., Северин С.С., Тістик Р.Я., Урбанський А.І.

Всього присутніх – 23 народні депутати.

Відсутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Лопушанський А.Я., Цабаль В.В., Борт В.П., Герман Д.В., Каптєлов Р.В., Кіссе А.І., Люшняк М.В., Пушкаренко А.М., Шпак Л.О.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Джинджириста Л.Я., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Кочергіна Н.В., Криволап М.К., Луценко Н.В., Пунда О.Б., Стадник М.В., Стасовська Г.М., Климчук Д.І., Клочкова Т.В.

Список запрошених:

Рябчин О.М. – заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України;

Пацкан В.В. – Голова Рахункової палати;

Акредитовані при Верховній Раді України засоби масової інформації

Телеканал «5 канал».

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та захисту довкілля (розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2019 № 1282-р) /повторний розгляд/.

СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра енергетики та захисту довкілля України Рябчина О.М. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та захисту довкілля України на 2019 рік (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.12.2019 № 1282-р) /повторний розгляд/.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету
(далі – Комітет) надійшли звернення Міністерства енергетики та захисту довкілля України (далі – Мінекоенерго) від 18.12.2019 № ВР/1.3-18.2.2-15297 та № ВР/1.1-18-15306 (копії листів роздані народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2019 № 1282-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та захисту довкілля на 2019 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України
(далі – Кодекс). Згідно із зазначеними вимогами Кодексу перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Пунктом 1 зазначеного розпорядження Уряду встановлено здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень Мінекоенерго на 2019 рік у загальному фонді державного бюджету перерозподіл видатків розвитку державного бюджету шляхом:

зменшення цих видатків за бюджетною програмою 2401210 «Державна цільова екологічна програма першочергових заходів приведення у безпечний стан об’єктів і майданчика колишнього уранового виробництва виробничого об’єднання «Придніпровський хімічний завод» на 2019-2023 роки» на 5 729,7 тис. гривень;

збільшення таких видатків за бюджетною програмою 2401140 «Фізичний захист ядерних установок та ядерних матеріалів» на 5 729,7 тис. гривень.

Міністерству фінансів України доручено забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету після погодження зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету з Комітетом.

Довідково: за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень-листопад 2019 року видатки по загальному фонду державного бюджету фактично проведено за бюджетними програмами:

2401140 – у обсязі 23 231,8 тис. грн, що становить 85,2% річного плану (27 263,5 тис. грн) та 93,3% плану на звітний період;

2401210 – видатки взагалі не проводились (при цьому річний план становить 14 914,6 тис. грн).

Слід відмітити, що звернення Мінекоенерго від 18.12.2019
№ ВР/1.3-18.2.2-15297 до Комітету щодо зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету не містить будь-яких фінансово-економічних розрахунків щодо обсягів такого перерозподілу та обґрунтувань щодо обсягів запропонованих змін бюджетних призначень, хоча надання відповідних розрахунків передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

З огляду на вищезазначене, Комітет, на своєму засіданні 18 грудня поточного року (протокол № 18), не прийняв позитивного рішення щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету, встановленого пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2019
№ 1282-р.

Відтак, Мінекоенерго у своєму листі від 18.12.2019 № ВР/1.1-18-15306 додатково надало відповідні фінансово-економічні розрахунки та обґрунтування щодо обсягів перерозподілу видатків державного бюджету, встановленого розпорядженням Уряду від 18.12.2019 № 1282-р.

Так, за обґрунтуваннями, наведеними у листі Мінекоенерго, за бюджетною програмою 2401210 «Державна цільова екологічна програма першочергових заходів приведення у безпечний стан об’єктів і майданчика колишнього уранового виробництва виробничого об’єднання «Придніпровський хімічний завод» на 2019-2023 роки» утворилась економія коштів у обсязі 5 729,7 тис. грн через:

– довготривалий процес затвердження вищезгаданої Державної цільової екологічної програми /затверджено постановою Уряду від 21.08.2019 № 756/ та відповідного Порядку використання коштів /затверджено постановою Уряду від 23.10.2019 № 912/, у зв’язку з чим кошти в обсязі 3 262,4 тис. грн на супровід Проекту Європейської Комісії «Екстрені заходи з ліквідації аварійного стану Придніпровського хімічного заводу» не будуть використані;

– обмаль часу для використання коштів за такими заходами, як «ідентифікація та інвентаризація відходів переробки уранових руд, які будуть виявлені у процесі приведення в безпечний стан об’єктів майданчика». У свою чергу, ведення бази даних інвентаризації та подальшого поводження з відходами за комп’ютерною програмою, розробленою в рамках проекту Європейської Комісії, здійснення заходів аварійної готовності та дотримання вимог законодавства з охорони навколишнього природного середовища (реагування на виявлені факти порушення технічної безпеки, аварії та надзвичайні ситуації, формування запасів будівельних матеріалів тощо), та проведення робіт з підтримки безпечного стану об’єктів також матимуть наслідком невикористання коштів у поточному році у обсязі 1 040,8 тис. грн;

– зменшення ціни на виконання заходів Державної цільової екологічної програми за результатами електронних торгів (вивільнено кошти у обсязі 1 426,5 тис. грн).

Щодо збільшення видатків за бюджетною програмою 2401140 Мінекоенерго у своєму листі зазначило, що за умов постійного недофінансування Державного підприємства «38 відділ інженерно-технічних частин» (далі – ДП «38 ВІТЧ») для виконання заходів з фізичного захисту та охорони об’єктів колишнього уранового виробництва виробничого об’єднання «Придніпровський хімічний завод» (далі – ВО «ПХЗ») (при потребі у 50 048,1 тис. грн передбачено 27 263,5 тис. грн або 54,5%) відсутня можливість для встановлення для працівників ДП «38 ВІТЧ» належного рівня заробітної плати, придбання пального для забезпечення належного догляду за всією територією колишнього ВО «ПХЗ» (загальна площа 2,68 млн кв. метрів), закупівлі засобів індивідуального захисту.

За поясненнями Мінекоенерго та наведеними розрахунками мінімальна додаткова потреба цього підприємства становить 5 729,7 тис. гривень, які запропоновано направити на виплату заробітної плати працівникам підприємства та сплату нарахувань на неї.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Молоток І.Ф., Лунченко В.В., Трухін О.М., Дунаєв С.В., Гончаренко О.О., а також Голова Рахункової палати Пацкан В.В., заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України Рябчин О.М.

Голова Рахункової палати Пацкан В.В. наголосив на неприпустимості недофінансування захищених статей бюджету.

Народні депутати України Дунаєв С.В. і Молоток І.Ф. запропонували доручити Мінекоенерго забезпечити ефективне використання коштів, передбачених, зокрема, на спрямування виплат заробітної плати працівникам відповідно до зазначеного розпорядження Уряду та поінформувати Комітет з порушеного питання.

Заступник Голови Комітету Трухін О.М., зазначивши, що такий перерозподіл здійснюється з метою належного рівня фінансового забезпечення діяльності ДП «38 ВІТЧ», що здійснює фізичний захист колишнього уранового виробництва ВО «ПХЗ», запропонував повторно визначитися щодо погодження здійснення перерозподілу видатків державного бюджету, встановленого розпорядженням Уряду від 18 грудня 2019 року № 1282-р.

Підсумовуючи, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування пропозицію погодити встановлений розпорядженням Уряду від 18 грудня 2019 року № 1282-р перерозподіл видатків державного бюджету з урахуванням озвученого народними депутатами Дунаєвим С.В. і Молотком І.Ф. доповнення. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду Комітет з питань бюджету прийняв рішення:

1) керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2019 № 1282-р здійснення в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству енергетики та захисту довкілля України на 2019 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків розвитку шляхом:

зменшення цих видатків за бюджетною програмою 2401210 «Державна цільова екологічна програма першочергових заходів приведення у безпечний стан об’єктів і майданчика колишнього уранового виробництва виробничого об’єднання «Придніпровський хімічний завод» на 2019-2023 роки» на 5 729,7 тис. гривень;

збільшення таких видатків за бюджетною програмою 2401140 «Фізичний захист ядерних установок та ядерних матеріалів» на 5 729,7 тис. гривень;

2) рекомендувати Кабінету Міністрів України доручити Міністерству енергетики та захисту довкілля України забезпечити цільове та ефективне використання коштів державного бюджету, передбачених у 2019 році за бюджетною програмою 2401140 «Фізичний захист ядерних установок та ядерних матеріалів» (з урахуванням змін, внесених цим розпорядженням Уряду), і за підсумками 2019 року надати Комітету з питань бюджету детальну інформацію про використання коштів за цією бюджетною програмою.

Голосували: «за» - 19, «проти» - 0, «утрималися» - 0, «не голосували» - 4.

Голова Комітету                                                        Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                     В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку