Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №29 від 11 березня 2020 року

 

 

 

15 год. 00 хв.  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн 510

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Гевко В.Л., Трухін О.М., Цабаль В.В., Батенко Т.І., Гнатенко В.С., Драбовський А.Г., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кунаєв А.Ю., Кіссе А.І., Лаба М.М., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Пуртова А.А., Пушкаренко А.М., Саламаха О.І., Северин С.С., Тістик Р.Я., Урбанський А.І., Шпак Л.О.

Всього присутніх – 25 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Копанчук О.Є., Лопушанський А.Я., Борт В.П., Герман Д.В., Гончаренко О.О., Задорожній М.М., Кузбит Ю.М., Пасічний О.С.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Больбат О.О., Бурякова Т.С., Войтенко Є.А., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Криволап М.К., Пінчукова А.В., Расчислова Л.В., Симончук К.В., Стадник М.В., Шпак В.П., Климчук Д.І., Клочкова Т.В.

Список запрошених:

від Кабінету Міністрів України

Ковтун Т.В. – заступник Державного секретаря;

від Міністерства фінансів України

Ващенко К.О. – Державний секретар;

Єрмоличев Р.В. – директор Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери;

Діденко С.О. – директор Департаменту видатків бюджету соціальної сфери;

 

від Міністерства освіти і науки України

Мандзій Л.С. – заступник Міністра;

Дементьєв В.В. – державний експерт експертної групи з питань бюджетування директорату стратегічного планування та європейської інтеграції;

від Міністерства розвитку економіки, торгівлі
 та сільського господарства України

Черних О.О. – Державний секретар;

Бояркіна О.А. – директор Департаменту фінансової роботи та господарського забезпечення;

від Міністерства соціальної політики України

Ненюченко Н.В. – перший заступник Міністра;

від Міністерства розвитку громад та територій України

Москаленко В.В. – заступник Міністра;

Бондарчук Н.Л. – директор Департаменту впровадження пріоритетних проектів регіонального розвитку;

від Рахункової палати

Пацкан В.В. – Голова;

Мазярчук В.М. – радник Голови;

Тесленко О.І. – заступник директора Департаменту з питань бюджетної політики;

Джигіль І.М. – головний спеціаліст Департаменту експертизи та аналізу державного бюджету;

від Асоціації міст України

Палійчук Т.В. – експерт;

від Програми USAID РАДА

Когут Ігор – директор.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про погодження передачі бюджетних призначень, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, перерозподілу та розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам:

1) розподіл та перерозподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами (постанова Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 № 152);

2) розподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» (постанова Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 № 176);

3) розподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти (постанова Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 № 179);

4) передача бюджетних призначень, передбачених Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, до Міністерства соціальної політики (розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 № 175-р);

5) передача бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України у 2020 році на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління (розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.03.2020
№ 223-р) /включено до порядку денного додатково за пропозицією голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранної Л.В./.

2. Про погодження розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програми і проектами регіонального розвитку у 2020 році (розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 № 211-р).

3. Різне.

3.1. Про склад Комісії з питань розподілу коштів за напрямами (об’єктами, заходами) за бюджетною програмою «Фонд розвитку закладів вищої освіти» (відповідно до звернення Міністерства освіти і науки України від 31.01.2020 № 1/10-345).

3.2. Щодо внесення змін до представництва народних депутатів України – членів Комітету з питань бюджету у складі комісії для оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.

3.3. Щодо внесення змін до представництва народних депутатів України – членів Комітету з питань бюджету у складі Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проектів.

3.4. Презентація щодо співпраці з Інформаційно-дослідницьким центром при Верховній Раді України за підтримки Програми USAID «РАДА: відповідальне, демократичне парламентське представництво» (яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується Фондом Східна Європа).

 

 

 

 

1. Про погодження передачі бюджетних призначень, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, перерозподілу та розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

1.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра освіти і науки України Мандзій Л.С. про погодження розподілу та перерозподілу між місцевими бюджетами обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2020 році (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 р. № 152).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства освіти і науки України (далі – МОН) від 06.03.2020 р. № 1/10-813 (копія якого роздана народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження розподілу та перерозподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2020 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 р. № 152 «Деякі питання використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2020 році» (далі – Постанова КМУ № 152).

Питання погодження Комітетом розподілу та перерозподілу обсягів міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами унормовано у частині шостій статті 108 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс), згідно з якою Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом може здійснювати розподіл та перерозподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон) у складі загальнодержавних витрат МОН за загальним фондом передбачено видатки за бюджетною програмою 2211230 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами» (далі – субвенція) у сумі 504 458,3 тис. грн, у т.ч. видатки споживання – 334 646,8 тис. грн, видатки розвитку – 169 811,5 тис. грн. Розподіл такої субвенції між місцевими бюджетами у сумі 490 469,9 тис. грн затверджено у додатку № 6 до Закону, нерозподіленими залишилося 13 988,4 тис. гривень.

У постанові КМУ № 152 згідно з:

1) пунктом 1 та додатком до цієї постанови здійснено такі розподіл та перерозподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції у межах загального її обсягу між обласними бюджетами всіх областей та бюджетом міста Києва:

розподіл нерозподілених коштів за субвенцією (видатки споживання) між обласними бюджетами 21 області та бюджетом м. Києва у сумі 13 988,4 тис. грн;

перерозподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції на суму 17 310,3 тис. грн (шляхом зменшення видатків споживання на суму 3 464,3 тис. грн і видатків розвитку на суму 19 740,8 тис. грн та збільшення видатків споживання на суму 20 774,6 тис. грн і видатків розвитку на суму 2 430,5 тис. гривень);

2) пунктом 2 затверджено зміни до Порядку та умов надання субвенції, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2017 р. № 88 (із змінами);

3) пунктом 3 доручено облдержадміністраціям здійснити подальший розподіл обсягу субвенції між обласним бюджетом, бюджетами районів, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад з урахуванням змін до Порядку та умов.

Довідково: відповідно до статті 103-3 Кодексу:

субвенція спрямовується на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, які здобувають освіту в закладах дошкільної освіти (крім закладів дошкільної освіти (ясел-садків) компенсуючого типу, будинків дитини, закладів дошкільної освіти (дитячих будинків) інтернатного типу), закладах загальної середньої освіти (крім спеціальних шкіл, санаторних шкіл, навчально-реабілітаційних центрів), закладах професійної (професійно-технічної) освіти державної та комунальної власності, а саме дітям сліпим та із зниженим зором, глухим та із зниженим слухом, з тяжкими порушеннями мовлення, із затримкою психічного розвитку, з порушеннями опорно-рухового апарату, з порушенням інтелектуального розвитку, із складними порушеннями розвитку (у тому числі з розладами аутичного спектру);

залишки коштів за субвенцією на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення субвенції.

Порядок та умови надання субвенції затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 14.02.2017 р. № 88 (із змінами) та серед іншого передбачають, що:

за рахунок субвенції здійснюється оплата таких видатків:

- проведення (надання) додаткових психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових занять (послуг) особам з особливими освітніми потребами в інклюзивних класах (групах) закладів дошкільної та загальної середньої освіти, а також особам з особливими освітніми потребами, які у закладах професійної (професійно-технічної) освіти одночасно з набуттям кваліфікацій здобувають загальну середню освіту;

- придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку, що дають змогу опанувати навчальну програму для осіб з особливими освітніми потребами в інклюзивних класах (групах) закладів дошкільної, загальної середньої освіти та професійної (професійно-технічної) освіти;

облдержадміністрації здійснюють розподіл субвенції між обласним бюджетом, бюджетами районів, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад пропорційно кількості осіб з особливими освітніми потребами, які здобувають освіту у відповідних закладах освіти.

При цьому слід відмітити, що такі Порядок та умови не відповідають у повній мірі вимогам частини другої статті 103-3 Кодексу, зокрема в частині спрямування субвенції на оснащення кабінетів інклюзивно-ресурсних центрів для надання психолого-педагогічних і корекційно-розвиткових послуг особам з особливими освітніми потребами.

З приводу проведеного розподілу та перерозподілу між місцевими бюджетами субвенції МОН у зверненні до Комітету зазначається про таке:

необхідність перерозподілу коштів обумовлена збільшенням загальної кількості осіб з особливими освітніми потребами у закладах загальної середньої та дошкільної освіти на початок 2020 року у порівнянні із даними станом на серпень 2019 року;

за оперативними даними від департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій з оновленим контингентом осіб станом на 01.01.2020 р. та з урахуванням напрямків надання субвенції її обсяг розподілено таким чином:

на оплату за проведення корекційно-розвиткових занять і придбання спеціальних засобів корекції для учнів інклюзивних класів закладів загальної середньої освіти – 410 114 тис. грн (кількість учнів інклюзивних класів – 19 345 осіб по 21,2 тис. грн на одну особу, з яких 15 тис. грн – видатки споживання, 6,2 тис. грн – видатки розвитку);

на оплату за проведення корекційно-розвиткових занять і придбання спеціальних засобів корекції для вихованців інклюзивних груп закладів дошкільної освіти – 87 572,5 тис. грн (кількість вихованців інклюзивних груп – 4 681 осіб по 18,7 тис. грн на одну особу, з яких 12,5 тис. грн – видатки споживання, 6,2 тис. грн – видатки розвитку);

на оплату за проведення корекційно-розвиткових занять і придбання спеціальних засобів корекції для слухачів інклюзивних груп закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які здобувають поряд з професією загальну середню освіту, – 4 947,8 тис. грн (кількість слухачів інклюзивних груп – 286 осіб по 17,3 тис. грн на одну особу, з яких 11,3 тис. грн – видатки споживання, 6 тис. грн – видатки розвитку);

на придбання спеціальних засобів корекції для слухачів, які навчаються в інклюзивних групах закладів професійної (професійно-технічної) освіти після здобуття повної загальної середньої освіти (видатки розвитку), – 1 824 тис. грн (кількість слухачів інклюзивних груп – 304 осіб по 6 тис. грн на одну особу).

Поряд з тим, зважаючи на вимоги частини четвертої статті 103-3 Кодексу станом на 01.01.2020 на рахунках місцевих бюджетів збережені залишки коштів за субвенцією у сумі 114 533,5 тис. грн (понад 50% з яких – на рахунках місцевих бюджетів 5 областей /Дніпропетровської (11 млн грн), Запорізької (10,6 млн грн), Закарпатської (8,2 млн грн), Київської (8,3 млн грн), Одеської (8,3 млн грн)/ та бюджету м. Києва (11,1 млн грн), що мають використовуватися у наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового призначення субвенції. При цьому змінами до Порядку та умов надання субвенції, прийнятими цією постановою, визначено, що залишки коштів за субвенцією 2019 року, передбачені для оснащення кабінетів інклюзивно-ресурсних центрів, спрямовуються на закупівлю обладнання для таких кабінетів у центрах, що будуть утворені у 2020 році.

Довідково: згідно із звітом Казначейства рівень використання субвенції за 2019 рік становив 74,8% (з державного бюджету місцевим бюджетам перераховано субвенцію повністю – в уточненому обсязі 454 405,8 тис. грн, використання місцевими бюджетами забезпечено у сумі 339 872,3 тис. грн). За зведеними бюджетами 10 областей на бюджету м. Києва рівень її використання нижче середнього (від 57,7% до 72,9%).

Окремо слід відмітити, що здійснене згідно з додатком до постанови КМУ № 152 зменшення видатків розвитку і спрямування їх на видатки споживання не узгоджується з положеннями Кодексу, оскільки відповідно до статті 23 Кодексу зміни розмірів, мети та обмеження в часі бюджетних призначень, крім випадків, передбачених Кодексом, здійснюються лише за наявності у законі про Державний бюджет України (рішенні про місцевий бюджет) відповідного положення. Кодексом та Законом не передбачено відповідних повноважень Уряду щодо встановлення можливості спрямування видатків розвитку на видатки споживання. Відтак, виникає питання щодо відповідності такого перерозподілу визначеному пунктом 8 частини першої статті 7 Кодексу принципу цільового використання бюджетних коштів (згідно з яким бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями та бюджетними асигнуваннями).

Крім того, при оформленні постанови КМУ № 152 не у повній мірі дотримано вимоги нормотворчої техніки щодо оформлення документів з бюджетних питань, зокрема:

виникають питання щодо доцільності виокремлення у додатку до постанови видатків споживання і видатків розвитку, оскільки у додатку № 6 до Закону здійснено розподіл загального обсягу субвенції між місцевими бюджетами;

у додатку до постанови назва місцевого бюджету адміністративно-територіальної одиниці «Міський бюджет м. Києва» потребує приведення у відповідність до назви такого бюджету, визначеної у додатках № 5 та № 6 до Закону, а саме «Бюджет м. Києва».

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Батенко Т.І., Саламаха О.І, а також Державний секретар Міністерства фінансів України Ващенко К.О., Голова Рахункової палати Пацкан В.В. та заступник Міністра освіти і науки України Мандзій Л.С.

Від Міністерства фінансів України і Рахункової палати не було висловлено зауважень щодо здійсненого розподілу та перерозподілу між місцевими бюджетами субвенції, що розглядається.

Голова підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку Комітету Саламаха О.І. вніс пропозицію підтримати таке рішення Комітету: погодити розподіл та перерозподіл між місцевими бюджетами субвенції у межах загального її обсягу відповідно до постанови КМУ № 152 (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Саламахою О.І. пропозицію. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Керуючись вимогами частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України, погодити здійснення розподілу та перерозподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у межах загального її обсягу відповідно до пункту 1  постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 р. № 152 «Деякі питання використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2020 році».

Голосували: «за» - одноголосно.

1.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра освіти і науки України Мандзій Л.С. про погодження розподілу між місцевими бюджетами обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2020 році (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 р. № 176).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства освіти і науки України (далі – МОН) від 04.03.2020 р. № 1/10-770 (копія якого роздана народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2020 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 р. № 176 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 12 лютого 2020 року № 105» (далі – постанова КМУ № 176).

Питання погодження Комітетом розподілу та перерозподілу обсягів міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами унормовано у частині шостій статті 108 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс), згідно з якою Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом може здійснювати розподіл та перерозподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон) у складі загальнодержавних витрат МОН за загальним фондом передбачено видатки за бюджетною програмою 2211230 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» (далі – субвенція) у сумі 1 421 334,9 тис. грн, у т.ч. видатки розвитку – 1 060 000 тис. грн, видатки споживання – 361 334,9 тис. грн (без розподілу між місцевими бюджетами у додатку № 6 до Закону).

Порядок та умови надання субвенції, прийняття яких передбачається у частині другій статті 97 Кодексу, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.04.2018 р. № 237 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 12.02.2020 р. № 105).

Відповідно до цих Порядку та умов субвенція спрямовується на:

1) закупівлю засобів навчання та обладнання, у тому числі комп’ютерного та сучасних меблів, для навчальних кабінетів початкової школи, навчально-методичної та навчальної літератури, зошитів з друкованою основою, у тому числі їх електронних версій та з аудіосупроводом, обладнання та інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень для закладів загальної середньої освіти, що є учасниками всеукраїнського експерименту за темою «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення початкової освіти в умовах реалізації Державного стандарту початкової загальної середньої освіти»;

2) підвищення кваліфікації директорів, заступників директорів з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи, до посадових обов’язків яких належать питання початкової освіти; вчителів початкової школи (у тому числі вчителів класів (груп), в яких діти навчаються мовами національних меншин), за напрямами: здійснення формувального оцінювання учнів; впровадження діяльнісних, зокрема ігрових, методів навчання; конструювання та розроблення навчальних програм; організація інклюзивного навчання; вчителів, які викладають один чи декілька навчальних предметів (інтегрованих курсів) румунською або угорською мовами; асистентів вчителів початкової школи; вчителів іноземних мов (англійська, німецька, французька), які навчатимуть учнів початкової школи;

3) проведення супервізії (професійна підтримка (наставництво, надання допомоги із виправлення помилок, що виникли у роботі) педагогічних працівників).

Виходячи із встановлених Законом бюджетних призначень і визначених згідно з Порядком та умовами надання субвенції напрямів її використання постановою КМУ № 176 здійснено розподіл обсягу субвенції між обласними бюджетами 24 областей та бюджетом м. Києва у загальній сумі 1 421 334,9 тис. грн таким чином:

1) видатки розвитку у сумі 1 060 000 тис. грн, що спрямовуються на закупівлю:

– засобів навчання та обладнання для початкових шкіл – 1 035 000 тис. грн (за інформацією МОН розподіл зазначеного обсягу здійснено пропорційно кількості класів у початкових школах, учнів 1-4 класів у початкових школах та кількості початкових шкіл);

– обладнання та інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень, засобів навчання, у т.ч. навчально-методичної та навчальної літератури, зошитів з друкованою основою для закладів загальної середньої освіти, що беруть участь у експерименті з реалізації Державного стандарту початкової загальної середньої освіти, – 25 000 тис. грн (за інформацією МОН розподіл зазначеного обсягу здійснено виходячи з кількості закладів загальної середньої освіти, що беруть участь у експерименті, перелік яких затверджено наказом МОН від 23.10.2019 р. № 1333 «Про внесення змін до переліку учасників всеукраїнського експерименту за темою «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення початкової освіти в умовах реалізації нового Державного стандарту початкової загальної середньої освіти»).

Слід зазначити, що подальший розподіл таких коштів згідно з Порядком та умовами надання субвенції здійснюється облдержадміністраціями між обласним бюджетом, бюджетами районів, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад з урахуванням таких критеріїв:

35% – на закупівлю комп’ютерного обладнання для початкових класів (розподіл таких коштів між місцевими бюджетами здійснюється з урахуванням кількості початкових шкіл);

40% – на закупівлю сучасних меблів для початкових класів (розподіл таких коштів між місцевими бюджетами здійснюється з урахуванням кількості учнів 1-4 класів у початкових школах);

25% – на закупівлю засобів навчання та обладнання (крім комп’ютерів) для учнів початкових класів (розподіл таких коштів між місцевими бюджетами здійснюється з урахуванням кількості класів у початкових школах).

Крім того, згідно з пунктом 4 постанови КМУ № 237 (із змінами) закупівля засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи (або структурних підрозділів інших закладів освіти, що забезпечують здобуття початкової освіти) та їх доставка здійснюється на засадах співфінансування:

для закладів, розташованих у місті Києві, містах обласного значення та об’єднаних територіальних громадах з адміністративним центром у місті обласного значення, а також фінансування яких здійснюється з обласного бюджету, не менш як 30% – за рахунок коштів місцевих бюджетів;

для закладів, розташованих у районах та в об’єднаних територіальних громадах, не менш як 10% – за рахунок коштів місцевих бюджетів;

для закладів, розташованих у селах (селищах), що мають статус гірських населених пунктів, та в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, не менш як 5% – за рахунок коштів місцевих бюджетів;

2) видатки споживання у сумі 361 334,9 тис. грн, що спрямовуються на:

підвищення кваліфікації педагогічних працівників, у т.ч. вчителів, які забезпечують здобуття учнями 5-11(12) класів загальної середньої освіти, – 211 168,8 тис. грн, та проведення супервізії – 21 053 тис. грн (за інформацією МОН розподіл таких коштів між місцевими бюджетами здійснено пропорційно кількості осіб, що мають підвищити кваліфікацію, а обсяг коштів на супервізію розраховувався відповідно до мінімальної кількості годин на 1 супервізію (10 год.), помножену на кількість закладів загальної середньої освіти з початковою школою та мінімальну вартість оплати праці супервізорів (146,15 грн включно з податками).

Відповідно до пункту 15 Порядку та умов надання субвенції за рахунок зазначеного обсягу субвенції здійснюється оплата таких видатків:

а) не менше 70% обсягу коштів (обласні бюджети) – оплата праці тренерів за підготовку тренерів-педагогів та за підвищення кваліфікації: директорів, заступників директорів з навчально-виховної (навчальної, виховної) роботи, до посадових обов’язків яких належать питання початкової освіти; вчителів початкової школи (у тому числі вчителів класів (груп), в яких діти навчаються мовами національних меншин); вчителів які викладають один чи декілька навчальних предметів (інтегрованих курсів) румунською або угорською мовами; асистентів вчителів початкової школи; вчителів іноземних мов (англійська, німецька, французька), які навчатимуть учнів початкової школи;

б) не менше 20% обсягу коштів (обласні бюджети) – придбання, тиражування матеріалів для забезпечення здійснення закладами післядипломної педагогічної освіти заходів з підвищення кваліфікації: для впровадження нових методик відповідно до Концепції «Нова українська школа»;

в) не більше 10% обсягу коштів – здійснення (у разі потреби) витрат на відрядження для підвищення відповідних педагогічних працівників;

г) на проведення супервізії – пропорційно кількості початкових шкіл із розрахунку необхідності проведення 1 супервізії в 1 закладі освіти;

д) на підвищення кваліфікації вчителів, які забезпечують здобуття учнями 5-11(12) класів закладів загальної середньої освіти, – пропорційно кількості вчителів, які забезпечують здобуття учнями 5-11(12) класів загальної середньої освіти.

Вищезазначені критерії мають застосовувати обласні державні адміністрації при розподілі субвенції між обласним бюджетом, бюджетами районів, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад.

Інформація МОН щодо здійсненого розподілу субвенції між місцевими бюджетами за вищезазначеними критеріями роздана народним депутатам України – членам Комітету.

Крім того, згідно з пунктом 5 Порядку та умов надання субвенції у разі необхідності закупівлю засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи, що відповідно до законодавства є малоцінними матеріальними активами, кошти, визначені розподілом субвенції як видатки розвитку, можуть спрямовуватися на видатки споживання для такої закупівлі. Виникає питання щодо відповідності такого положення визначеному пунктом 8 частини першої статті 7 Кодексу принципу цільового використання бюджетних коштів, згідно з яким бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями та бюджетними асигнуваннями, оскільки Кодексом та Законом не передбачено повноважень Уряду щодо встановлення можливості спрямування видатків розвитку на видатки споживання.

Довідково: згідно із звітом Казначейства рівень використання субвенції за 2019 рік становив 96,4%. З державного бюджету місцевим бюджетам перераховано субвенцію в обсязі 1 061 912,5 тис. грн, використання місцевими бюджетами забезпечено у сумі 1 023 408,1 тисгрн. Повернуто до державного бюджету як невикористані – 38 503,5 тисгрн (за поясненням МОН кошти повернуті до державного бюджету у зв’язку з відсутністю механізму проведення підвищення кваліфікації вчителів 5-12 класів). При цьому слід зауважити, що згідно з розпорядженнями Уряду від 27.11.2019 р. № 1109-р та від 24.12.2019 р. № 1337-р обсяг субвенції у 2019 році було зменшено на 153 087,5 тис. грн та спрямовано на збільшення освітньої субвенції для використання на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти та оснащення у 2020 році закладів загальної середньої освіти обладнанням для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій.

Окремо слід відмітити, що за наслідками проведеного у 2019 році аудиту ефективності використання субвенції Рахунковою палатою серед іншого звернуто увагу на недоліки у плануванні, розподілі та використанні субвенції, що насамперед було спричинено невизначенням чіткого та достатнього переліку засобів навчання й обладнання, що закуповуються за рахунок субвенції та співфінансування з місцевих бюджетів, а також черговості використання коштів з метою створення рівних умов навчання для дітей та впровадження в школах нових освітніх програм відповідно до Концепції «Нова українська школа». Як наслідок, за висновком Рахункової палати, розпорошення коштів між заходами без досягнення за кожним із них запланованих цілей; орієнтація розпорядників субвенції за місцевими бюджетами на швидке та повне їх використання без оцінки здобутків; придбання для більшості початкових класів шкіл неякісних та в окремих випадках сумнівних за безпечністю шкільних меблів та дидактичних матеріалів; неможливість організації освітнього простору відповідно до Концепції «Нова українська школа»; нерівність створених умов для здобуття дітьми освіти, чим порушено право дитини на освіту, що досягається на підставі рівних можливостей, передбачених Конституцією України, Конвенцією ООН про права дитини.

МОН за зверненням Комітету надало інформацію про вжиті заходи за наслідками проведеного Рахунковою палатою аудиту, зазначивши зокрема про підготовку вичерпного типового переліку засобів навчання та обладнання для початкових класів на основі проведених досліджень із з’ясуванням думки вчителів та напрацювання відповідних змін до Порядку та умов надання субвенції і до Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Пуртова А.А., Лаба М.М., Саламаха О.І, а також Державний секретар Міністерства фінансів Ващенко К.О., Голова Рахункової палати Пацкан В.В. та заступник Міністра освіти і науки України Мандзій Л.С.

У державного секретаря Міністерства фінансів Ващенка К.О. не було заперечень щодо розподілу між місцевими бюджетами субвенції, що розглядається.

Голова Рахункової палати Пацкан В.В. також підтримав здійснення розподілу субвенції, зауваживши при цьому про зволікання з прийняттям такого рішення.

Голова підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку Комітету Саламаха О.І. вніс пропозицію підтримати таке рішення Комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенції відповідно до постанови КМУ № 176 (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Саламахою О.І. пропозицію, що була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Керуючись вимогами частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України, погодити здійснення розподілу між місцевими бюджетами у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у сумі 1 421 334,9 тис. гривень (у т.ч. видатки розвитку – 1 060 000 тис. грн, видатки споживання – 361 334,9 тис. грн) згідно з пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 р. № 176.

Голосували: «за» – 16, «проти» – 2, «утрималися» – 0, «не голосували» – 7.

1.3. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра освіти і науки України Мандзій Л.С. про погодження розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти у 2020 році (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 р. № 179).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства освіти і науки України (далі – МОН) від 06.03.2020 р. № 1/10-814 (копія якого роздана народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти у 2020 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 р. № 179 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти у 2020 році» (далі – постанова КМУ № 179).

Питання погодження Комітетом розподілу та перерозподілу обсягів міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами унормовано у частині шостій статті 108 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс), згідно з якою Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом може здійснювати розподіл та перерозподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон) у складі загальнодержавних витрат МОН вперше передбачено бюджетні призначення за бюджетною програмою 2211270 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти» (далі – субвенція) в обсязі 3 753 209, 8 тис. грн (без розподілу між місцевими бюджетами у додатку № 6 до цього Закону).

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.02.2020 р. № 116-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2020 рік, розподіл та перерозподіл освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» субвенцію зменшено на 2 200 000 тис. грн, що передані на збільшення освітньої субвенції (спрямовується на оплату праці педагогічних працівників) для розподілу між місцевими бюджетами з урахуванням уточненого параметру контингенту учнів усіх типів закладів загальної середньої освіти станом на 5 вересня 2019 року відповідно до вимог пункту 10 Прикінцевих положень Закону.

Відтак, станом на 1 березня 2020 року обсяг субвенції становив 1 553 209,8 тис. гривень.

У відповідності з вимогами частини другої статті 97 Кодексу пунктом 1 постанови КМУ № 179 затверджено Порядок та умови надання субвенції у 2020 р., незважаючи, що згідно із зазначеним положенням Кодексу Порядок та умови надання субвенції, що передбачена у державному бюджеті вперше, затверджується Кабінетом Міністрів України не пізніше 30 днів з дня набрання чинності Законом.

Згідно з цими Порядком та умовами:

субвенція спрямовуватиметься на виплату допомоги вчителям закладів загальної середньої освіти з метою покращення їх соціального захисту;

допомога виплачується в розмірі десяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що установлений на 1 січня 2020 року (21020 гривні);

право на отримання зазначеної допомоги мають вчителі, які станом на 1 січня 2020 року працювали на посаді вчителя та мали стаж педагогічної роботи до 10 років включно, а також мають педагогічне навантаження у 2020 році і продовжують обіймати посаду вчителя під час виплати допомоги.

При цьому встановлено, що допомога виплачується вчителям виключно за їх основним місцем роботи у закладі загальної середньої освіти одноразово і в повному розмірі незалежно від обсягу педагогічного навантаження. У разі коли вчитель у 2020 році перейшов працювати на посаду вчителя до іншого закладу загальної середньої освіти і допомогу не отримав, допомога йому виплачується за рахунок міжбюджетного трансферту, переданого місцевим бюджетом, якому планувалася ця виплата, до місцевого бюджету, за яким фінансується заклад загальної середньої освіти, до якого перейшов вчитель згідно з вимогами законодавства.

Відповідно до пункту 2 та додатку до постанови КМУ № 179 здійснено розподіл між обласними бюджетами 24 областей та бюджетом м. Києва субвенції в сумі 1 553 209,8 тис. гривень.

З приводу такого розподілу субвенції МОН у зверненні до Комітету, посилаючись на вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 15.11.2019 р. № 1028 «Про виплату допомоги вчителям закладів загальної середньої освіти», згідно з якими передбачена необхідність забезпечення молодими перспективними вчителями закладів загальної середньої освіти, зазначається:

виплата такої допомоги матиме позитивний вплив на матеріальний стан цієї категорії вчителів, особливо тих, які не мають (або мають невеликий) стаж педагогічної роботи і, як наслідок, невисоку заробітну плату, а також стимулюватиме їх зацікавленість у роботі у закладах загальної середньої освіти;

розподіл здійснено виходячи з кількості вчителів, які мають стаж роботи до десяти років, та вказано, що для розрахунків коштів у розрізі регіонів використано дані статистичної звітності за формою № 83-РВК «Звіт про чисельність, склад та кількість ставок педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти».

Слід зауважити, що зазначені статистичні дані містять інформацію станом на 5 жовтня 2019 року, в той час, як згідно з пунктом 4 постанови КМУ № 179 обласним, Київській міській державним адміністраціям доручено здійснити розподіл субвенції між обласним бюджетом, бюджетами районів, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад пропорційно фактичній кількості педагогічних працівників станом на 1 січня 2020 року, які згідно з Порядком та умовами мають право на отримання допомоги.

Інших пояснень та обґрунтувань щодо здійсненого розподілу субвенції між місцевими бюджетами МОН до Комітету не надано.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Молоток І.Ф., Саламаха О.І, а також Державний секретар Міністерства фінансів України Ващенко К.О., Голова Рахункової палати Пацкан В.В. та заступник Міністра освіти і науки України Мандзій Л.С.

Державний секретар Міністерства фінансів Ващенко К.О. підтримав здійснення даного розподілу між місцевими бюджетами субвенції, підкресливши важливість її надання регіонам.

Голова Рахункової палати Пацкан В.В., не заперечуючи проти здійсненого розподілу субвенції, звернув увагу на необхідність проведення точних розрахунків для забезпечення використання субвенції у повному обсязі.

Голова підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку Комітету Саламаха О.І. вніс пропозицію підтримати таке рішення Комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенції відповідно до постанови КМУ № 179 (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Саламахою О.І. пропозицію, що була одноголосно підтримана присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України, погодити здійснення розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти у 2020 році в сумі 1 553 209,8 тис. гривень згідно з пунктом 2 та додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2020 р. № 179.

Голосували: «за» – одноголосно.

1.4. СЛУХАЛИ:

Інформацію Державного секретаря Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Черних О.О. про погодження передачі бюджетних призначень, передбачених Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у 2020 році, до Міністерства соціальної політики України (згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 № 175-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (далі – Мінекономіки) від 05.03.2020 № 2122-03/14981-01 (копію звернення роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження передачі бюджетних призначень відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 № 175-р «Про передачу у 2020 році частини бюджетних призначень Міністерству соціальної політики».

Відповідно до частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України у разі передачі повноважень на виконання функцій або надання послуг, на яке надано бюджетне призначення законом про Державний бюджет України, передача бюджетних призначень від одного головного розпорядника коштів державного бюджету до іншого для виконання тих самих функцій чи послуг, здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом. Відповідний порядок передачі бюджетних призначень затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Пунктом 1 розпорядження Уряду від 26.02.2020 № 175-р пропонується передати бюджетні призначення, що передбачені у 2020 році за загальним фондом державного бюджету Мінекономіки за бюджетною програмою 1201280 «Доплати працівникам за роботу у зоні відчуження та громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у сумі 620 433,8 тис. гривень /видатки споживання/ Міністерству соціальної політики України (далі – Мінсоцполітики) на бюджетну програму 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Міністерству фінансів України доручено після погодження Мінекономіки зазначеної передачі бюджетних призначень з Комітетом забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Довідково: за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень 2020 року видатки по загальному фонду державного бюджету фактично проведено за бюджетними програмами:

1201280 – не проводились (бюджетні призначення визначено у обсязі 623,5 млн грн);

2501200 – у обсязі 71,5 млн грн, що становить 5,3% річного плану (визначено у обсязі 1357,3 млн грн) та 80,7% плану на звітний період.

Щодо зазначеної передачі видатків державного бюджету слід відмітити наступне.

1. Бюджетна програма Мінекономіки 1201280 «Доплати працівникам за роботу у зоні відчуження та громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» вперше визначена у державному бюджеті на 2020 рік.

Така програма була запропонована Урядом у проекті закону про державний бюджет на 2020 рік, доопрацьованому до другого читання, у обсязі 623,5 млн грн, при цьому на таку суму було зменшено видатки за бюджетною програмою Мінсоцполітики 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Такі зміни до розподілу видатків державного бюджету на 2020 рік Урядом було запропоновано без належного нормативно-правового врегулювання, оскільки відповідних уточнень до повноважень Мінекономіки та Мінсоцполітики не було внесено.

Поряд з цим, варто відмітити, що паспорт бюджетної програми за кодом 1201280 на даний час (за інформацією із офіційних джерел) не затверджено.

За інформацією Мінекономіки кошти у сумі 623,5 млн грн заплановано спрямувати: на забезпечення виплати громадянам, які вивільняються з роботи у зв’язку з достроковим зняттям з експлуатації Чорнобильської АЕС, – 3,1 млн грн, на забезпечення здійснення соціальних виплат працівникам за роботу в зоні відчуження та громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, – 620,4 млн гривень.

Довідково: постановою Кабінету Міністрів України від 05.02.2020 № 57 (роздано народним депутатам України – членам Комітету) внесено зміни до Порядку надання одноразової допомоги у разі припинення трудового договору та одноразової матеріальної допомоги у разі переселення в іншу місцевість працівникам, які вивільняються з роботи у зв’язку з достроковим зняттям з експлуатації Чорнобильської АЕС, затвердженого постановою Уряду від 21.08.2001 № 1090, щодо проведення таких видатків Мінекономіки замість Мінсоцполітики.

2. Постановою Кабінету Міністрів України від 11.09.2019 № 838 «Питання Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства» затверджено Положення про Мінекономіки, в якому відсутня норма щодо покладання на це Міністерство повноважень щодо здійснення відповідних соціальних виплат працівникам, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

При цьому, згідно із пунктом 2 цієї постанови Уряду повноваження, зокрема, щодо формування та реалізації державної політики у сфері праці, зайнятості населення, трудової міграції, трудових відносин, соціального діалогу, набиратимуть чинності одночасно із змінами до законодавчих актів в частині перерозподілу повноважень і функцій центральних органів виконавчої влади із забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері праці, зайнятості населення, трудової міграції, трудових відносин, соціального діалогу, промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення державного нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення.

Відповідно до Положення про Мінсоцполітики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 423 (зі змінами) (витяг роздано народним депутатам України – членам Комітету), Мінсоцполітики згідно із покладеними на нього завданнями, зокрема, організовує роботу з виплати передбаченої законодавством компенсації та допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. При цьому, до цього документа не внесено відповідних змін відповідно до положень Закону про державний бюджет на 2020 рік.

3. У попередні роки у державному бюджеті видатки для здійснення соціальних виплат працівникам за роботу в зоні відчуження та громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачалися Мінсоцполітики у складі бюджетної програми 2501200 /загалом фактичні видатки за цією бюджетною програмою у 2019 році становили 2335,4 млн грн, у 2018 році – 2142,3 млн грн/.

Порядок використання коштів за цією бюджетною програмою затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 № 936 «Про затвердження Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастроф» (зі змінами) (роздано народним депутатам України – членам Комітету). Проте, до вказаного Порядку не внесено відповідних змін у зв’язку із визначенням Мінекономіки головним розпорядником коштів державного бюджету в частині соціальних виплат працівникам за роботу в зоні відчуження та громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Згідно з цим Порядком розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня є структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних і Київської міської держадміністрацій, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (крім м. Києва) рад, Фонд соціального захисту інвалідів, а нарахування та виплата відповідних допомог і компенсацій здійснюється органами соціального захисту населення.

4. Обґрунтування щодо зазначеної передачі бюджетних призначень наведено у листі Мінекономіки, в якому зазначено про те, що на Мінсоцполітики покладено повноваження щодо формування державної політики у сфері соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а бюджетні призначення, які встановлено передати розпорядженням Уряду від 26.02.2020 № 175-р, дозволять здійснити соціальні виплати 87,8 тис. працівникам, а саме:

виплату при переведенні громадянина у зв’язку із станом здоров’я на нижче оплачувану роботу різниці між попереднім заробітком і заробітком на новій роботі на період до встановлення інвалідності або одужання;

виплату збереженої середньої заробітної плати під час переїзду на нове місце проживання;

оплату додаткової відпустки громадянам строком 14 робочих днів (16 календарних днів);

оплату різниці між тривалістю щорічної відпустки, яка надається відповідно до статті 47 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», та тривалістю щорічної відпустки, яка надається відповідно до Закону України «Про відпустки»;

оплату громадянам, які працювали (перебували у відрядженні) на території, яка до 1 січня 2015 року належала до зони посиленого радіоекологічного контролю;

доплату особам, які працюють у зоні відчуження.

При цьому необхідно зауважити, що звернення Мінекономіки до Комітету щодо погодження зазначеної передачі бюджетних призначень не містить достатніх обґрунтувань та розрахунків щодо обсягів такої передачі (зокрема, щодо не здійснення своєчасно передачі повноважень Мінекономіки від Мінсоцполітики стосовно здійснення соціальних виплат працівникам за роботу в зоні відчуження та громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи), як це передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

 

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Крулько І.І., Забуранна Л.В., а також Державний секретар Міністерства фінансів України Ващенко К.О., Голова Рахункової палати Пацкан В.В. та Державний секретар Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Черних О.О.

Державний секретар Міністерства фінансів Ващенко К.О. висловив позицію міністерства щодо підтримки передачі бюджетних призначень, що розглядається.

Голова Рахункової палати Пацкан В.В. висловився за підтримку зазначеної передачі, але водночас звернув увагу на необхідність забезпечення якісного бюджетного планування.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В., інформуючи про результати опрацювання зазначеного питання у очолюваному нею підкомітеті, зауважила на необхідності планування видатків державного бюджету за умови наявності нормативно-правового забезпечення щодо них та внесла пропозицію погодити встановлену розпорядженням Уряду від 26 лютого 2020 року № 175-р передачу бюджетних призначень (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію щодо погодження передачі бюджетних призначень, встановлених розпорядженням Уряду № 175-р. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду і керуючись вимогами частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 № 175-р здійснення передачі бюджетних призначень, що передбачені у 2020 році за загальним фондом державного бюджету Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України за бюджетною програмою 1201280 «Доплати працівникам за роботу у зоні відчуження та громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у сумі 620 433,8 тис. гривень (видатки споживання) Міністерству соціальної політики України на бюджетну програму 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Голосували: «за» – 17, «проти» – 0, «утрималися» – 0, «не голосували» – 1

 (на час голосування на засіданні Комітету були присутні 18 народних депутатів України  членів Комітету).

1.5. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Державного секретаря Кабінету Міністрів України Ковтун Т.В. про погодження передачі бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України (загальнодержавні видатки та кредитування) у 2020 році на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління (згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 223-р) /включено до порядку денного додатково за пропозицією голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранної Л.В./.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Секретаріату Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 8282/0/2-20 (копію звернення роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження передачі бюджетних призначень відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 223-р «Про передачу деяких бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України у 2020 році на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління».

Відповідно до частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) у разі передачі повноважень на виконання функцій або надання послуг, на яке надано бюджетне призначення законом про Державний бюджет України, передача бюджетних призначень від одного головного розпорядника коштів державного бюджету до іншого для виконання тих самих функцій чи послуг, здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом. Відповідний порядок передачі бюджетних призначень затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Також положеннями частини шостої статті 23 Кодексу встановлено, що у разі здійснення передачі бюджетних призначень за загальнодержавними видатками і кредитуванням (крім міжбюджетних трансфертів) може передбачатися збільшення видатків за бюджетними програмами, пов’язаними з функціонуванням органів державної влади, видатків на оплату праці працівників бюджетних установ шляхом зменшення відповідних бюджетних призначень, які мають таке саме цільове обмеження.

Пунктом 1 розпорядження Уряду від 11.03.2020 № 223-р встановлено відповідно до частини шостої статті 23 Кодексу передати бюджетні призначення, передбачені у 2020 році Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України (загальнодержавні видатки та кредитування) у загальному фонді державного бюджету за бюджетною програмою 0421060 «Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління», за розподілом згідно з додатком.

Відповідно до додатку до вищезазначеного розпорядження Уряду пропонується передати бюджетні призначення у сумі 446 435,5 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 365 930,7 тис. гривень), що передбачені у 2020 році за загальним фондом державного бюджету Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України (загальнодержавні видатки та кредитування) за бюджетною програмою 0421060 «Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління» таким головним розпорядникам бюджетних коштів:

Державному управлінню справами за бюджетною програмою 0301010 «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Президента України та Офісу Президента України» в сумі 7 704,3 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 6 315 тис. грн);

Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України за бюджетною програмою 0411010 «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Кабінету Міністрів України» – в сумі 53 549 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 43 892,6 тис. грн);

Міністерству внутрішніх справ України за бюджетною програмою 1001010 «Керівництво та управління діяльністю Міністерства внутрішніх справ України» – в сумі 1 886,7 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 1 546,5 тис. грн);

Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України за бюджетною програмою 1201010 «Керівництво та управління у сфері розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства» – в сумі 41 671,1 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 34 156,6 тис. грн);

Міністерству закордонних справ України за бюджетною програмою 1401010 «Керівництво та управління у сфері державної політики щодо зовнішніх відносин» – в сумі 1 496,3 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 1 226,5 тис. грн);

Міністерству у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України за бюджетною програмою 1501010 «Керівництво та управління у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб» – в сумі 2 335,7 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 1 914,5 тис. грн);

Міністерству оборони України за бюджетною програмою 2101010 «Керівництво та військове управління Збройними Силами України» – в сумі 642,3 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 526,5 тис. грн);

Міністерству освіти і науки України за бюджетною програмою 2201010 «Загальне керівництво та управління у сфері освіти і науки» – в сумі 41 017,5 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 33 620,9 тис. грн);

Міністерству охорони здоров’я України за бюджетною програмою 2301010 «Керівництво та управління у сфері охорони здоров’я» – в сумі 27 773,5 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 22 765,2 тис. грн);

Міністерству енергетики та захисту довкілля України за бюджетною програмою 2401010 «Загальне керівництво та управління у сфері енергетики та захисту довкілля» – в сумі 39 356,8 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 32 259,7 тис. грн);

Міністерству соціальної політики України за бюджетною програмою 2501010 «Керівництво та управління у сфері соціальної політики» – в сумі 49 601,8 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 40 657,2 тис. грн);

Міністерству розвитку громад та територій України за бюджетною програмою 2751010 «Керівництво та управління у сфері розвитку громад та територій» – в сумі 35 884,1 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 29 413,2 тис. грн);

Міністерству цифрової трансформації України за бюджетною програмою 2901010 «Керівництво та управління сфері цифрової трансформації» – в сумі 45 814,1 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 37 552,5 тис. грн);

Міністерству інфраструктури України за бюджетною програмою 3101010 «Загальне керівництво та управління у сфері інфраструктури» – в сумі 26 991,5 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 22 124,2 тис. грн);

Міністерству фінансів України за бюджетною програмою 3501010 «Керівництво та управління у сфері фінансів» – в сумі 4 712 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 3 862,3 тис. грн);

Міністерству юстиції України за бюджетною програмою 3601010 «Керівництво та управління у сфері юстиції» – в сумі 28 607,2 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 23 448,5 тис. грн);

Міністерству культури, молоді та спорту України за бюджетною програмою 3801010 «Керівництво та управління у сфері культури, молоді та спорту» – в сумі 22 651,4 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 18 566,7 тис. грн);

Національному агентству України з питань державної служби за бюджетною програмою 6121010 «Керівництво та функціональне управління у сфері державної служби» – в сумі 14 740,2 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 12 082,1 тис. гривень).

Пунктом 2 розпорядження Уряду від 11.03.2020 № 223-р Міністерству фінансів України доручено після погодження зазначеної передачі бюджетних призначень з Комітетом забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Інформація щодо передачі бюджетних призначень головним розпорядникам бюджетних коштів відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 223-р роздана народним депутатам України – членам Комітету.

Довідково: Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України (загальнодержавні видатки та кредитування) за загальним фондом державного бюджету за бюджетною програмою 0421060 «Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління» встановлено бюджетні призначення в обсязі 1 060 740,5 тис. грн (видатки споживання, з них оплата праці – 869 459,4 тис. грн). За даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень - лютий 2020 року видатки за вказаною бюджетною програмою не використовувалися.

Слід зазначити, що кошти за бюджетною програмою 0421060 «Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління» передбачаються для виконання положень постанови Уряду від 18.08.2017 № 647 «Деякі питання реалізації комплексної реформи державного управління» (із змінами), відповідно до якої утворено у структурі апарату 16 пілотних міністерств (Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерстві енергетики та захисту довкілля, Міністерстві інфраструктури, Міністерстві культури, молоді та спорту, Міністерстві охорони здоров’я, Міністерстві освіти і науки, Міністерстві розвитку громад та територій, Міністерстві соціальної політики, Міністерстві фінансів, Міністерстві цифрової трансформації, Міністерстві юстиції, Міністерстві внутрішніх справа, Міністерстві у справах ветеранів, Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Міністерстві закордонних справ, Міністерстві оборони), Офісі Президента України, Секретаріаті Кабінету Міністрів України, Національному агентстві з питань державної служби та Державному агентстві з питань електронного урядування нові підрозділи (директорати міністерств, генеральні департаменти інших центральних органів виконавчої влади) для виконання завдань з формування державної політики, реалізації ключових національних реформ та координації заходів з впровадження державної політики.

Необхідно зазначити, що постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 року № 647 «Деякі питання реалізації комплексної реформи державного управління» (із змінами) затверджено Порядок використання бюджетних коштів на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління (далі – Порядок).

Із урахуванням змін, внесених до Порядку постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 р. № 1034 «Деякі питання реформування державного управління»», які набрали чинності з 1 січня 2020 року, кошти за бюджетною програмою 0421060 використовуються за такими напрямами:

виплату Державному секретарю Кабінету Міністрів України, його першому заступнику та заступникам, Керівнику Апарату Офісу Президента України, державним секретарям міністерств, Голові НАДС, його першому заступнику та заступникам, фахівцям з питань реформ, посади яких введені у директоратах Секретаріату Кабінету Міністрів України, директоратах Офісу Президента України, директоратах міністерств, генеральних департаментах інших центральних органів виконавчої влади, що утворюються для виконання завдань, пов’язаних із забезпеченням формування державної політики у відповідних сферах, із стратегічним плануванням діяльності та координацією роботи із забезпечення формування державної політики, та Урядовому офісі координації європейської та євроатлантичної інтеграції (генеральним директорам, заступникам генеральних директорів, директорам генеральних департаментів, керівникам експертних груп, державним експертам) з урахуванням положень абзаців другого - двадцять першого пункту 9 Порядку надбавки за виконання особливо важливої роботи, грошової допомоги під час надання щорічної основної оплачуваної відпустки;

виплату заробітної плати іншим державним службовцям у разі, коли виплати особам, зазначеним в абзаці другому цього пункту, були здійснені за рахунок кошторису установи до отримання коштів, переданих за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до Порядку (такі виплати не можуть перевищувати розміру витрат, здійснених до передачі додаткових коштів);

оплату праці членів Комісії з питань вищого корпусу державної служби, крім тих, що входять до її складу за посадою;

здійснення інших заходів, пов’язаних з реалізацією Стратегії реформування державного управління України на період до 2021 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 474 (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 р. № 1102-р), в тому числі на виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення капітального та/або поточного ремонту або реконструкції приміщень, придбання техніки, меблів, систем кондиціювання, інвентарю, іншого обладнання та устаткування, у тому числі для дообладнання приміщень для проведення презентаційних, комунікаційних, інформаційних та тренінгових заходів, придбання ліцензійного програмного забезпечення, створення та впровадження інформаційно-аналітичних систем, зберігання матеріальних активів, придбання експертно-аналітичних послуг, послуг з проведення соціологічних опитувань у рамках здійснення комплексної реформи державного управління /при цьому, положеннями пункту 2 постанови Уряду від 18.08.2017 року № 647 (із змінами) дозволено не застосовувати у 2020 році граничні суми витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету/.

Також Порядком встановлюється, що розмір місячної або квартальної премії державних службовців, не може перевищувати:

30 відсотків посадового окладу – для місячної премії;

90 відсотків посадового окладу – для квартальної премії.

Окрім того, Порядком передбачено, що проект розподілу коштів на оплату праці готується у 2020 році Мінфіном частинами протягом року за пропозиціями Секретаріату Кабінету Міністрів України з урахуванням розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 р. № 1007 «Про передачу деяких бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України у 2019 році на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління» та на підставі інформації, отриманої від державних органів, залучених до реалізації комплексної реформи державного управління, виходячи з чисельності фахівців з питань реформ у директоратах Секретаріату Кабінету Міністрів України, директоратах Офісу Президента України, директоратах міністерств, генеральних департаментах інших центральних органів виконавчої влади та Урядовому офісі координації європейської та євроатлантичної інтеграції (генеральних директорів, заступників генеральних директорів, директорів генеральних департаментів, керівників експертних груп, державних експертів), які призначені, та кількості посад фахівців з питань реформ, конкурси на заміщення яких заплановано.

Відтак, у 2020 році відповідно до внесених змін до Порядку кошти за бюджетною програмою 0421060 будуть використовуватись для здійснення лише надбавки за виконання особливо важливої роботи та грошової допомоги під час надання щорічної основної оплачуваної відпустки, а інші виплати щодо основної та додаткової заробітної плати /посадовий оклад, надбавка за вислугу років, надбавка за ранг державного службовця, надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, премії та матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань/ здійснюватимуться за бюджетними програмами щодо керівництва та управління органів державної влади, залучених до реалізації реформи державного управління /довідково: на всі виплати із заробітної плати, включаючи видатки розвитку, у 2019 році було передбачено 1 230 698,4 тис. грн, а розподілено 611 688,9 тис. грн, у тому числі на оплату праці – 441 827,5 тис. гривень/.

Необхідно нагадати, що попередньо Урядом було прийнято розпорядження від 29.01.2020 р. № 63-р з цього питання, та яким відповідно було запропоновано передати бюджетні призначення у сумі 818 181 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 670 640,1 тис. гривень) головним розпорядникам бюджетних коштів, які забезпечують реалізацію реформи державного управління (розпорядження Уряду від 29.01.2020 р. № 63-р скасовано пунктом 3 розпорядження Уряду від 11.03.2020 № 223-р).

Так, відповідно до пояснень щодо такої передачі бюджетних призначень, які було надано Секретаріатом Кабінету Міністрів України, реалізація такого розпорядження мала на меті фінансове забезпечення подальшого впровадження реформи державного управління та недопущення виникнення заборгованості із заробітної плати фахівцям з питань реформ. Зазначалось, що обсяг видатків, який було запропоновано передати окремим розпорядникам бюджетних коштів, визначався з урахуванням кількості фактично зайнятих посад реформаторських кадрів станом на 01 січня 2020 року та чисельності фахівців з питань реформ з урахуванням запланованих конкурсів станом на перше число кожного місяця протягом року. При цьому зазначалось, що для розрахунку потреби в коштах на оплату праці фахівців з питань реформ у 2020 році Секретаріатом Кабінету Міністрів було отримано від заінтересованих державних органів помісячний план набору відповідних фахівців і спільно з Мінфіном здійснено розрахунки.

Водночас, при розгляді розпорядження Уряду від 29.01.2020 р. № 63-р було висловлено суттєві зауваження до здійснення запропонованої передачі бюджетних призначень, зокрема, стосовно відсутності у поданих матеріалах належних фінансово-економічних обґрунтувань, розрахунків, а також пояснень щодо врахованого у розрахунках високого рівня надбавки за виконання особливо важливої роботи з огляду на ряд доручень Президента Уряду з приводу врегулювання питання оплати праці в органах державної влади, аналізу середньомісячної заробітної плати фахівців з питань реформ у співвідношенні до середньомісячної заробітної плати загалом у відповідному органі державної влади та в цілому по країні.

Відтак, з урахуванням ґрунтовного розгляду цього питання та заслуховування представників Уряду, Комітет на своєму засіданні 4 березня 2020 року ухвалив рішення передачу бюджетних призначень, встановлену розпорядженням Уряду від 29.01.2020 р. № 63-р, повернути на доопрацювання, рекомендувавши Уряду першочергово визначити обсяги передачі бюджетних призначень органам державної влади, залученим до проведення реформи, відповідно до фактичної чисельності фахівців з питань реформ.

Окрім того, було рекомендовано Уряду подальший розподіл коштів здійснити за результатами проведення заходів щодо покращення процесу реалізації Стратегії реформування державного управління, які, зокрема, стосувались наступного:

- здійснити комплексну оцінку виконання завдань та заходів з реалізації Стратегії у 2016-2019 роках, за підсумками якого на підставі індикативних показників охарактеризувати досягнуті результати (якісні зміни в основних сферах суспільного життя) (включаючи виконання індикаторів, визначених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 474-р «Деякі питання реформування державного управління України») та невиконані заплановані завдання і заходи (зазначивши причини та пояснення їх невиконання) /додатково надати в електронному вигляді щоквартальну інформацію про стан виконання плану заходів з реалізації Стратегії у 2016-2019 роках, визначену пунктом 3 розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 474-р/;

- виходячи із стану реалізації Стратегії у 2016-2019 роках, визначитись щодо необхідності актуалізації завдань, перегляду заходів та строків їх виконання, очікуваних досягнутих результатів, а також готовності завершення реформи державного управління у 2021 році;

- запровадити на постійній основі здійснення моніторингу стану реалізації Стратегії, при цьому посилити координацію процесів реформування з боку Кабінету Міністрів України, визначити відповідальних посадових осіб за проведення реформи у кожному органі державної влади та їх персональну відповідальність, налагодити зовнішню та внутрішню комунікацію між усіма учасниками реформи державного управління та запровадити процедури контролю за виконанням відповідних заходів;

- визначити оптимальну кількість структурних підрозділів з питань реформування державного управління та їх чисельний склад, проаналізувавши процес утворення таких структурних підрозділів (їх кількість в кожному з органів влади, покладені на них завдання та функції, взаємодію з іншими структурними підрозділами, роль та вплив цих підрозділів на здійснення реформ та на показники роботи органу влади в цілому), стратегічні плани діяльності, кадровий склад (загальну кількість фахівців з питань реформ, обґрунтувавши визначену граничну чисельність загалом і по кожному органу влади окремо, та їх професійну компетентність), виходячи із цілей створення таких підрозділів та їх функцій, загальної кількості фахівців з питань реформ, визначених Стратегією та Концепцією запровадження посад фахівців з питань реформ;

- провести системний аналіз здійснених заходів з реформування системи оплати праці державних службовців (умов оплати праці фахівців з питань реформ та інших державних службовців (зокрема, надавши фінансово-економічне обґрунтування (включаючи розрахунки) встановленого розміру щомісячної надбавки за виконання особливо важливої роботи для фахівців з питань реформ та аналітичні матеріали співставлення умов оплати праці фахівців з питань реформ та інших державних службовців);

- провести інвентаризацію техніки, меблів, іншого обладнання та устаткування, придбаних за рахунок коштів державного бюджету на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління, та визначитись щодо використання такого обладнання та устаткування відповідно до реальної потреби і з метою уникнення та попередження випадків нецільового використання коштів.

Відтак, з урахуванням такого рішення Комітету /лист від 05.03.2020 № 04-13/10-468 (55454)/ Урядом було ухвалено нове розпорядження від 11.03.2020 № 223-р, в якому обсяг бюджетних призначень, що передаються органам державної влади, зменшено і запропоновано у обсязі 446,4 млн грн проти попередньо визначеного обсягу у сумі 818,2 млн гривень.

Відповідно до пояснень Секретаріату Кабінету Міністрів України до цього розпорядження його ухвалено із урахуванням рішення Комітету та з метою недопущення виникнення заборгованості із заробітної плати.

У матеріалах зазначається, що обсяг видатків, який запропоновано передати головним розпорядникам бюджетних коштів, визначено з урахуванням уточненої інформації, отриманої від міністерств, Офісу Президента України, Національного агентства України з питань державної служби щодо фактично зайнятих посад фахівців з питань реформ в органах державної влади, станом на 1 березня 2020 року та з урахуванням кількості оголошених конкурсів.

Слід зазначити, що у рішенні Комітету рекомендувалось визначити обсяги передачі бюджетних призначень органам державної влади, залученим до проведення реформи, відповідно до фактичної чисельності фахівців з питань реформ, без урахування кількості оголошених конкурсів.

Необхідно зауважити, що в черговий раз звернення Секретаріату Кабінету Міністрів України до Комітету щодо зазначеної передачі бюджетних призначень не містить належних фінансово-економічних розрахунків та обґрунтувань щодо обсягів такої передачі, хоча надання відповідних розрахунків і обґрунтувань передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., а також Державний секретар Міністерства фінансів України Ващенко К.О., Голова Рахункової палати Пацкан В.В. та заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України Ковтун Т.В.

Державний секретар Міністерства фінансів України Ващенко К.О. і Голова Рахункової палати Пацкан В.В. не висловили заперечень щодо передачі бюджетних призначень, що розглядається.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В., зазначивши, що Кабінет Міністрів України із урахуванням рекомендацій Комітету прийняв нове рішення щодо передачі бюджетних призначень на підтримку реформи державного управління, запропонувала підтримати встановлену розпорядженням Уряду від 11 березня 2020 року № 223-р передачу бюджетних призначень згідно із додатком до зазначеного розпорядження Уряду (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітет).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію щодо погодження встановленої розпорядженням Уряду № 223-р передачі бюджетних призначень згідно із додатком до зазначеного розпорядження Уряду. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 223-р передачу бюджетних призначень, передбачених у 2020 році за загальним фондом державного бюджету Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України (загальнодержавні видатки та кредитування) за бюджетною програмою 0421060 «Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління», у сумі 446 435,5 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 365 930,7 тис. гривень) окремим головним розпорядникам бюджетних коштів за бюджетними програмами та в обсягах відповідно до додатку до зазначеного розпорядження Уряду.

Голосували: «за» - одноголосно.

2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра розвитку громад та територій України Москаленко В.В. про погодження розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку (відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 № 211-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства розвитку громад та територій України (далі – Мінрегіон) від 05.03.2020 р. № 7/19.4/3949-20 (копію роздано народним депутатам України – членам Комітету) про погодження розподілу у 2020 році коштів державного фонду регіонального розвитку (далі – Фонд) за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 № 211-р «Про інвестиційні програми і проекти регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися у 2020 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку» (далі – розпорядження КМУ № 211-р).

Відповідно до частини п’ятої статті 24-1 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) розподіл коштів Фонду за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку затверджується Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом у тримісячний строк із дня набрання чинності законом про державний бюджет.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон) у складі загальнодержавних видатків та кредитування Мінрегіону затверджено видатки за бюджетною програмою «Державний фонд регіонального розвитку» у обсязі 7 500 млн грн.

Керуючись вимогами частини третьої статті 24-1 Кодексу, Мінрегіон здійснив розподіл встановленого на 2020 рік обсягу коштів Фонду між областями та містом Києвом на підставі офіційних джерел Державної статистичної служби України з дотриманням таких критеріїв:

80 відсотків коштів – відповідно до чисельності населення, яке проживає у відповідному регіоні;

20 відсотків коштів – з урахуванням рівня соціально-економічного розвитку регіонів відповідно до показника валового регіонального продукту в розрахунку на одну особу (для регіонів, у яких цей показник менше 75% середнього показника по Україні).

Розподіл коштів Фонду за інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку здійснюється за наслідками оцінки та відбору таких програм і проектів, що проводиться утвореною Мінрегіоном міжвідомчою комісією, згідно із затвердженим на виконання положень статті 24-1 Кодексу постановою Уряду від 18.03.2015 р. № 196 Порядком підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку (далі – Порядок).

Довідково: у зазначеному Порядку серед іншого передбачається, що:

– у відборі беруть участь подані в установленому законодавством порядку місцевими і центральними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування інвестиційні програми і проекти;

– на реалізацію інвестиційних програм і проектів, що мають на меті розвиток спортивної інфраструктури та енергоефективності державних і комунальних навчальних та медичних закладів, передбачається не менше 10% коштів Фонду, розподіленого для регіону, за кожним з таких напрямів;

– інвестиційні програми і проекти, що передбачають здійснення заходів з енергозбереження будинків і споруд, повинні бути розроблені відповідно до державних будівельних норм та стандартів та забезпечувати комплексний підхід та максимальну енергоефективність від їх реалізації;

– програми і проекти щодо розвитку спортивної інфраструктури мають бути погоджені з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері фізичної культури і спорту;

– основними умовами відбору регіональною комісією інвестиційних програм і проектів є їх відповідність таким критеріям (для проектів будівництва – наявність затвердженої проектної документації; календарний план реалізації становить від одного до трьох років; співфінансування з місцевих бюджетів на рівні 10%; спроможність забезпечувати утримання об’єктів за рахунок місцевих бюджетів надалі);

– за результатами оцінки відповідності поданих з регіонів інвестиційних програм і проектів вимогам законодавства Мінрегіон подає Кабінетові Міністрів України для затвердження пропозиції щодо розподілу коштів Фонду з переліком інвестиційних програм і проектів.

Відтак, перелік програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися у 2020 році за рахунок коштів Фонду, у тому числі тих, що фінансуються з метою погашення кредиторської заборгованості, зареєстрованої органами Державної казначейської служби станом на 1 січня 2020 року (далі – Перелік), затверджено розпорядженням КМУ № 211-р.

Згідно із затвердженим Переліком здійснено розподіл коштів Фонду на суму 4 752 412,405 тис. грн (63,4% встановленого Законом обсягу Фонду), та включено до нього інвестиційні програми і проекти, що будуть реалізовуватися у 2020 році в 20 областях (за виключенням Закарпатської, Одеської, Сумської, Черкаської) та місті Києві. Водночас 8 011,377 тис. грн спрямовано на погашення кредиторської заборгованості за відповідними програмами і проектами у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Київській та Кіровоградській областях.

Щодо проведеного розподілу у листі Мінрегіону серед іншого зазначається, що до розпорядження включено інвестиційні програми і проекти, які були розглянуті на засіданнях міжвідомчої комісії 20 лютого і 27 лютого 2020 року, а також відмічено, що включені до переліку інвестиційні проекти Донецької та Луганської областей не реалізовуються в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень.

Таким чином, порівняно із затвердженим у Законі обсягом нерозподілений залишок коштів Фонду становить 2 747 587,595 тис. гривень.

Довідково: згідно з розписом асигнувань загального фонду державного бюджету на 2020 рік надання коштів за бюджетною програмою 2761070 передбачено починаючи з квітня поточного року.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Кіссе А.І., Трухін О.М., Крулько І.І, Молоток І.Ф., Лаба М.М., Урбанський А.І., Саламаха О.І., а також Державний секретар Міністерства фінансів України Ващенко К.О., Голова Рахункової палати Пацкан В.В., заступник Міністра розвитку громад та територій України Москаленко В.В. та директор Департаменту впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва Мінрегіону Бондарчук Н.Л.

Державний секретар Міністерства фінансів України Ващенко К.О. і Голова Рахункової палати Пацкан В.В не висловили заперечень щодо запропонованого розподілу коштів Фонду.

У ході обговорення народними депутатами України Кіссе А.І., Крульком І.І, Молотком І.Ф., Урбанським А.І., було зазначено про необхідність розгляду на черговому засіданні міжвідомчої комісії питання щодо включення до Переліку відповідних інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями, які не увійшли до розпорядження КМУ № 211-р. Поряд з тим народним депутатом України Молотком І.Ф. було наголошено на необхідності застосування заходів реагування з боку міжвідомчої комісії щодо зволікання із проведенням попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм і проектів регіональною комісією, утвореною Сумською облдержадміністрацією.

Голова підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку Комітету Саламаха О.І. вніс пропозицію підтримати таке рішення: погодити розподіл коштів Фонду відповідно до розпорядження КМУ № 211-р.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Саламахою О.І. пропозицію. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Керуючись вимогами частини п’ятої статті 24-1 Бюджетного кодексу України, погодити здійснення розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку у 2020 році на суму 4 752 412,405 тис грн згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 р. № 211-р «Про інвестиційні програми і проекти регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися у 2020 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку».

Голосували: «за» – 13, «проти» – 0, «утрималися» – 6, «не голосували» – 2.

 (на час голосування на засіданні Комітету були присутні 21 народний депутат України  член Комітету).

3. Різне.

3.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Голови Комітету з питань бюджету Трухіна О.М. про склад Комісії з питань розподілу коштів за напрямами (об’єктами, заходами) за бюджетною програмою «Фонд розвитку закладів вищої освіти» (відповідно до звернення Міністерства освіти і науки України від 31.01.2020 № 1/10-345).

 

Відмітили:

Положеннями статті 26 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» встановлено, що для розподілу коштів за напрямами (об’єктами, заходами) за бюджетною програмою «Фонд розвитку закладів вищої освіти» (код 2201140) Міністерство освіти і науки України (далі – МОН) утворює комісію, до складу якої входять члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) за рішенням цього комітету (чисельністю не менше 50 відсотків складу такої комісії) та голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

На виконання зазначених вимог Закону МОН звернулось до Комітету з проханням надати кандидатури народних депутатів України – членів Комітету до складу такої Комісії.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» МОН за бюджетною програмою «Фонд розвитку закладів вищої освіти» (код 2201140) передбачено 250 млн гривень.

Слід відмітити, що вимогами частини сьомої статті 20 Бюджетного кодексу України встановлено, що за бюджетними програмами, здійснення заходів за якими потребує нормативно-правового визначення механізму використання бюджетних коштів, головні розпорядники коштів державного бюджету розробляють проекти порядків використання коштів державного бюджету (в тому числі за бюджетними програмами, вперше визначеними законом про Державний бюджет України) та забезпечують їх затвердження протягом 30 днів з дня набрання чинності законом про Державний бюджет України.

На даний час за інформацією, оприлюдненою в офіційних джерелах, рішення Уряду щодо затвердження Поряду використання коштів державного бюджету за бюджетною програмою «Фонд розвитку закладів вищої освіти» не прийнято.

Враховуючи положення статті 26 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», запропоновано визначитися щодо представництва народних депутатів України – членів Комітету у складі відповідної Комісії.

Заступник Голови Комітету Трухін О.М. вніс пропозицію включити до складу Комісії таких народних депутатів: Крулька І.І., Гевка В.Л., Копанчук О.Є., Трухіна О.М., Забуранну Л.В., Кузбита Ю.М., Саламаху О.І., Лунченка В.В., Молотка І.Ф., Драбовського А.Г., Кунаєва А.Ю., Пасічного О.С., Пушкаренка А.М., Тістика Р.Я., Урбанського А.І.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену заступником Голови Комітету Трухіним О.М. пропозицію, що була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та відповідно до вимог статті 26 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» включити до складу Комісії з питань розподілу коштів за напрямами (об’єктами, заходами) за бюджетною програмою «Фонд розвитку закладів вищої освіти» таких народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань бюджету:

Крулька Івана Івановича – першого заступника Голови Комітету;

Гевка Володимира Леонідовича – заступника Голови Комітету;

Копанчук Олену Євгенівну – заступника Голови Комітету;

Трухіна Олександра Миколайовича – заступника Голови Комітету;

Забуранну Лесю Валентинівну – голову підкомітету з питань видатків державного бюджету;

Кузбита Юрія Михайловича – голову підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України;

Саламаху Ореста Ігоровича – голову підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку;

Лунченка Валерія Валерійовича – голову підкомітету з питань доходів і фінансування державного бюджету та державного боргу;

Молотка Ігоря Федоровича – голову підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати;

Драбовського Анатолія Григоровича – члена Комітету;

Кунаєва Артема Юрійовича – члена Комітету;

Пасічного Олександра Станіславовича – члена Комітету;

Пушкаренка Арсенія Михайловича – члена Комітету;

Тістика Ростислава Ярославовича – члена Комітету;

Урбанського Анатолія Ігоровича – члена Комітету.

Голосували: «за» одноголосно.

3.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Голови Комітету з питань бюджету Трухіна О.М. про склад комісії для оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.

Відмітили:

Відповідно до статті 24-1 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс):

у складі державного бюджету створюється державний фонд регіонального розвитку. Кошти державного фонду регіонального розвитку спрямовуються на виконання інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку (у тому числі проектів співробітництва та добровільного об’єднання територіальних громад), що мають на меті розвиток регіонів, створення інфраструктури індустріальних та інноваційних парків, спортивної інфраструктури і відповідають пріоритетам, визначеним у Державній стратегії регіонального розвитку та відповідних стратегіях розвитку регіонів, а також на реалізацію проектів – переможців "Всеукраїнського громадського бюджету";

для оцінки та відбору таких інвестиційних програм і проектів на конкурсних засадах Міністерство розвитку громад та територій України (далі – Мінрегіон) утворює комісію, до складу якої входять члени Комітету з питань бюджету (далі – Комітет) за рішенням цього комітету (чисельністю не менше 50 відсотків складу такої комісії). Комітет на засіданні 6 вересня 2019 року (протокол № 2) визначився щодо свого представництва у складі такої Комісії.

На виконання таких вимог та згідно із затвердженим на виконання положень статті 24-1 Кодексу постановою Уряду від 18.03.2015 р. № 196 Порядком підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, наказом Мінрегіону від 10.09.2019 р. № 212 було затверджено склад комісії для оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.

З метою належного опрацювання пропозицій, що надходять від обласних державних адміністрацій, та забезпечення проведення конкурсного відбору програм і проектів для фінансового забезпечення за рахунок державного фонду регіонального розвитку у 2020 році з урахуванням пропозицій членів Комітету, варто внести зміни до складу такої Комісії, визначивши нове представництво Комітету.

З огляду на звернення народних депутатів України – членів Комітету щодо участі у діяльності такої комісії заступник Голови Комітету Трухін О.М. вніс пропозицію змінити представництво Комітету у комісії, включивши до її складу таких народних депутатів: Крулька І.І., Гевка В.Л., Копанчук О.Є., Лопушанського А.Я., Трухіна О.М., Германа Д.В., Забуранну Л.В., Молотка І.Ф., Саламаху О.І., Шпак Л.О., Кіссе А.І., Кунаєва А.Ю., Лабу М.М., Лунченка В.В., Люшняка М.В., Пушкаренка А.М., Северина С.С., Урбанського А.І.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену заступником Голови Комітету Трухіним О.М. пропозицію, що була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Керуючись вимогами частини третьої статті 24-1 Бюджетного кодексу України, змінити представництво членів Комітету Верховної Ради України з питань бюджету у складі комісії для оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, включивши до її складу таких народних депутатів України – членів Комітету:

Крулька Івана Івановича – першого заступника Голови Комітету;

Гевка Володимира Леонідовича заступника Голови Комітету

Копанчук Олену Євгенівну – заступника Голови Комітету;

Лопушанського Андрія Ярославовича – заступника Голови Комітету;

Трухіна Олександра Миколайовича – заступника Голови Комітету;

Германа Дениса Вадимовича – голову підкомітету з питань сучасних інформаційних технологійта інновацій у бюджетному процесі;

Забуранну Лесю Валентинівну – голову підкомітету з питань видатків державного бюджету;

Молотка Ігоря Федоровича – голову підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати;

Саламаху Ореста Ігоровича – голову підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку;

Шпак Любов Олександрівну – голову підкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству;

Лунченка Валерія Валерійовича – голову підкомітету з питань доходів і фінансування державного бюджету та державного боргу;

Кіссе Антона Івановича – члена Комітету;

Кунаєва Артема Юрійовича – члена Комітету;

Лабу Михайла Михайловича – члена Комітету;

Люшняка Миколу Володимировича – члена Комітету;

Пушкаренка Арсенія Михайловича – члена Комітету;

Северина Сергія Сергійовича – члена Комітету;

Урбанського Анатолія Ігоровича – члена Комітету.

Голосували: «за» – одноголосно.

3.3. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Голови Комітету з питань бюджету Трухіна О.М. про внесення змін до представництва народних депутатів України – членів Комітету з питань бюджету у складі Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проектів.

Відмітили:

Відповідно до положень частини четвертої статті 33-1 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) відбір державних інвестиційних проектів здійснюється Міжвідомчою комісією з питань державних інвестиційних проектів (далі – Комісія) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України /витяг статті 33-1 Кодексу роздано народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету/.

Частиною п’ятою статті 33-1 Кодексу передбачено, що дана Комісія є колегіальним органом, положення і склад якого затверджуються Кабінетом Міністрів України. До складу Комісії входять члени Кабінету Міністрів України, члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) за рішенням цього комітету (чисельністю не менше 50 відсотків складу такої комісії), представники центральних органів виконавчої влади та інших державних органів.

Слід відмітити, що постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2015 № 571 «Деякі питання управління державними інвестиціями» (зі змінами) затверджено Положення про Комісію, її склад та порядок відбору державних інвестиційних проектів.

Пунктом 3 вказаного Положення визначено, що основним завданням Комісії є відбір державних інвестиційних проектів, розроблення та реалізація яких здійснюється з використанням державних капітальних вкладень (крім тих, що здійснюються із залученням державою кредитів (позик) від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій, та проектів, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку).

Враховуючи вищезазначене, Комітет на своєму засіданні 6 вересня 2019 року (протокол № 2) ухвалив рішення визначити склад Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проектів.

Персональний склад цієї Комісії затверджено наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 10.10.2019 № 194 «Про затвердження персонального складу Міжвідомчої з питань державних інвестиційних проектів» (копію роздано народним депутатам України – членам Комітету).

З урахуванням пропозицій народних депутатів України – членів Комітету, доцільно розглянути питання щодо зміни складу Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проектів від Комітету.

З огляду на звернення народних депутатів України – членів Комітету щодо участі у діяльності такої Комісії заступник Голови Комітету Трухін О.М. вніс пропозицію змінити представництво Комітету у Комісії, включивши до її складу таких народних депутатів: Крулька І.І., Гевка В.Л., Трухіна О.М., Цабаля В.В., Кузбита Ю.М., Лунченка В.В., Молотка І.Ф., Пуртову А.А., Саламаху О.І., Гончаренка О.О., Задорожнього М.М., Заремського М.В., Каптєлова Р.В., Кунаєва А.Ю., Лабу М.М., Люшняка М.В., Тістика Р.Я.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену заступником Голови Комітету Трухіним О.М. пропозицію, що була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини п’ятої
статті 33-1 Бюджетного кодексу України, змінити склад Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проектів від Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, визначивши представництво Комітету у цій Комісії з таких народних депутатів – членів Комітету Верховної Ради України з питань бюджету:

Крулька Івана Івановича – першого заступника Голови Комітету;

Гевка Володимира Леонідовича – заступника Голови Комітету;

Трухіна Олександра Миколайовича – заступника Голови Комітету;

Цабаля Володимира Володимировича – секретаря Комітету;

Кузбита Юрія Михайловича – голову підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України;

Лунченка Валерія Валерійовича – голову підкомітету з питань доходів і фінансування державного бюджету та державного боргу;

Молотока Ігоря Федоровича – голову підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати;

Пуртову Анну Анатоліївну – голову підкомітету з питань державних інвестиційних проектів;

Саламаху Ореста Ігоровича – голову підкомітету з питань місцевих бюджетів та бюджетної підтримки регіонального розвитку;

Гончаренка Олексія Олексійовича – члена Комітету;

Задорожнього Миколу Миколайовича – члена Комітету;

Заремського Максима Валентиновича – члена Комітету;

Каптєлова Романа Володимировича – члена Комітету;

Кунаєва Артема Юрійовича – члена Комітету;

Лабу Михайла Михайловича – члена Комітету;

Люшняка Миколу Володимировича – члена Комітету;

Тістика Ростислава Ярославовича – члена Комітету.

Голосували: «за» 20, «проти» 0, «утримався» 1

(на час голосування на засіданні Комітету були присутні 21 народний депутат України  член Комітету).

3.4. СЛУХАЛИ:

Презентацію директора Програми USAID РАДА Когута Ігоря щодо співпраці з Інформаційно-дослідницьким центром при Верховній Раді України за підтримки Програми USAID РАДА: відповідальне, демократичне парламентське представництво» (яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується Фондом Східна Європа). /Презентаційні матеріали роздано народним депутатам України членам Комітету/

У своєму виступі директор Програми USAID РАДА Когут Ігор зазначив, зокрема, про те, що було б доцільно, щоб у Верховній Раді працювала незалежна дослідницька служба, яка може надати будь-яку статистичну, інформаційно-аналітичну підтримку народним депутатам на етапі підготовки законопроектів, аналізу законопроектів, підготовлених Кабінетом Міністрів, на етапі контролю за реалізацією того чи іншого законодавства. При цьому Когут Ігор висловив надію, що після такої презентації з’являться відповідні інформаційні запити народних депутатів, а в перспективі – у структурі Апарату Верховної Ради буде створена незалежна, компетентна дослідницька служба.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. запропонував членам Комітету інформацію директора Програми USAID РАДА Когута Ігоря врахувати в роботі та користуватися ресурсами і можливостями Інформаційно-дослідницького центру і Програми USAID РАДА у своїй діяльності.

Голова Комітету                                                                  Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку