Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №74 від 30 грудня 2020 року

 

 

 

15  год. 00 хв.  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн 510

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Гевко В.Л., Лопушанський А.Я., Трухін О.М., Цабаль В.В., Герман Д.В., Драбовський А.Г., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кузбит Ю.М., Кіссе А.І., Лаба М.М., Люшняк М.В., Пасічний О.С., Пузійчук А.В., Пуртова А.А., Саламаха О.І., Тістик Р.Я., Урбанський А.І.

Всього присутніх – 22 народних депутати.

Відсутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Копанчук О.Є., Батенко Т.І., Борт В.П., Гнатенко В.С., Гончаренко О.О., Кунаєв А.Ю., Лунченко В.В., Молоток І.Ф., Пушкаренко А.М., Северин С.С., Шпак Л.О.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Больбат О.О., Бурякова Т.С., Кочубей О.П., Криволап М.К., Пінчукова А.В., Расчислова Л.В., Шпак В.П., Климчук Д.І., Клочкова Т.В.

Список запрошених:

від Міністерства фінансів України

Улютін Д.В. – перший заступник Міністра;

від Міністерства оборони України

Миронюк О.Ю. – заступник Міністра;

Дяченко С.В. – директор Депаратаменту фінансів;

від державного концерну «Укроборонпром»

Фоменко І.О. – заступник Генерального директора з виробництва;

Іванюта С.В. – заступник Генерального директора з фінансово-економічних питань;

від державного підприємства «Антонов»

Казуров В.М. – директор програми Ан-178;

від Рахункової палати

Яремчук І.М. – член Рахункової палати.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про погодження надання у 2020 році державних гарантій за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування програм, пов’язаних із підвищенням обороноздатності і безпеки держави (згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 29.12.2020 р. № 1349, № 1350, № 1351, № 1352).

СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра оборони України Миронюка О.Ю. про погодження надання у 2020 році державних гарантій за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування програм, пов’язаних із підвищенням обороноздатності і безпеки держави, згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2020 року № 1349, №1350, № 1351 і № 1352.

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/ 30 грудня 2020 року надійшли звернення Міністерства оборони України /далі – Міноборони/ від 29.12.2020 р. № 220/8086 та від 30.12.2020 р. № 220/8097, № 220/8098 і № 220/8099 (копії листів роздано народним депутатам України – членам Комітету) з проханням розглянути та погодити у найкоротші терміни постанови Кабінету Міністрів України (прийняті на засіданні Уряду 29 грудня 2020 року) щодо надання у 2020 році державних гарантій, а саме:
«Про надання у 2020 році державної гарантії за зобов’язаннями державного підприємства «Антонов» за запозиченням у сумі, що не перевищує 3.824.080 тис. грн (для закупівлі 3 од. літаків Ан-178-100Р) – постанова КМУ від 29.12.2020 р. № 1352;

«Про надання у 2020 році державної гарантії за зобов’язаннями державного підприємства «Львівський бронетанковий завод» за запозиченням у сумі, що не перевищує 1.197.000 тис. грн (для закупівлі послуг з капітального та регламентного ремонтів 78 од. бронетанкової техніки) – постанова КМУ від 29.12.2020 р. № 1351;

«Про надання у 2020 році державної гарантії за зобов’язаннями державного підприємства «Миколаївський бронетанковий завод» за запозиченням у сумі, що не перевищує 430.000 тис. грн (для закупівлі послуг з капітального ремонту 100 од. бронетанкової техніки) – постанова КМУ від 29.12.2020 р. № 1349;

«Про надання у 2020 році державної гарантії за зобов’язаннями державного підприємства «Харківський бронетанковий завод» за запозиченням у сумі, що не перевищує 1.397.000 тис. грн (для закупівлі послуг з капітального та регламентного ремонтів 87 од. бронетанкової техніки) – постанова КМУ від 29.12.2020 р. № 1350.

При цьому у зверненні Міноборони повідомлено, що після документального оформлення (підписання Прем’єр-міністром України та присвоєння реєстраційного номеру) оригінали зазначених урядових актів будуть надіслані Комітету.

Зазначені урядові акти (а саме постанови КМУ від 29.12.2020 р. № 1349, №1350, № 1351 і № 1352) надійшли до Комітету, але вони є інформацією з обмеженим доступом (містять гриф «для службового користування»), а відтак їх положення не можуть бути оприлюднені.

Основоположні питання щодо надання державних гарантій унормовані статтею 17 Бюджетного кодексу України /далі – Кодекс/, якою серед іншого встановлено, що:

державні гарантії можуть надаватися виключно у межах і за напрямами, що визначені законом про державний бюджет, на підставі рішення Кабінету Міністрів України або міжнародних договорів України для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання - резидентів України;

державні гарантії надаються на умовах платності, строковості, а також забезпечення виконання зобов’язань у спосіб, передбачений законом;

обов’язковою умовою надання державної гарантії є укладення договору між Борговим агентством України (у 2020 р. – Міністерством фінансів України /далі – Мінфін/ до початку функціонування цього Агентства, заходи щодо утворення якого не вживаються до 01.01.2021 р., згідно з пунктом 3-5 розділу VI Кодексу та  пунктом 3 розділу ІІ закону від 13.04.2020 р. № 553-ІХ) та суб’єктом господарювання про погашення заборгованості суб’єкта господарювання перед державою за виконання гарантійних зобов’язань;

істотними умовами такого договору мають бути зобов’язання суб’єкта господарювання: внести плату за надання державної гарантії; надати майнове або інше забезпечення виконання зобов’язань за гарантією; відшкодувати витрати державного бюджету, пов’язані з виконанням гарантійних зобов’язань; сплатити пеню за прострочення відшкодування зазначених витрат; надати гаранту права на договірне списання банком коштів з рахунків суб’єкта господарювання на користь гаранта.

Відповідно до підпункту «б» пункту 1 статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /далі – Закон/ у 2020 році державні гарантії можуть надаватися за рішенням Кабінету Міністрів України та як виняток з положень частини першої статті 17 Кодексу за погодженням з Комітетом для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання - резидентів України за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування програм, пов’язаних із підвищенням обороноздатності і безпеки держави (в обсязі до 10 млрд грн). Водночас, цією нормою встановлено, що зазначені програми затверджуються Кабінетом Міністрів України до надання державних гарантій, а суб’єкти господарювання, щодо яких приймається рішення про надання таких державних гарантій, за рішенням Кабінету Міністрів України можуть звільнятися від зобов’язання надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов’язань та сплачувати до державного бюджету плату за їх отримання.

Крім того, пунктом 5 розділу «Прикінцеві положення» Закону доручено Міноборони, Державній спеціальній службі транспорту, Головному управлінню розвідки Міністерства оборони, Національній поліції, Національній гвардії, Державній прикордонній службі, Службі зовнішньої розвідки, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації, Державній службі України з надзвичайних ситуацій передбачати у межах видатків державного бюджету на їх утримання на відповідний рік протягом строку дії відповідних господарських договорів про закупівлю товарів, робіт і послуг для виконання програм, пов’язаних із підвищенням обороноздатності і безпеки держави, необхідні кошти для їх оплати, включаючи щомісячну сплату відсотків за користування кредитами (позиками), залученими під державні гарантії суб’єктами господарювання - резидентами України, а також визначено, що вказані державні органи беруть бюджетні зобов’язання за зазначеними програмами та Державна казначейська служба реєструє такі бюджетні зобов’язання у межах відповідних господарських договорів та наданих на цю мету державних гарантій.

Постановою КМУ від 26.10.2016 р. № 779 (із змінами станом на 27.12.2020 р.) «Деякі питання виконання програм, пов’язаних з підвищенням обороноздатності і безпеки держави» (копія постанови роздана народним депутатам України – членам Комітету) встановлено, зокрема, що:

залучення суб’єктами господарювання кредитів (позик) під державні гарантії для виконання зазначених програм здійснюється з додержанням таких умов: відсоткова ставка за кредитами (позиками) у національній валюті не може перевищувати більше ніж на 4% облікову ставку НБУ, а строк користування такими кредитами (позиками) становить не менше ніж 36 місяців; відсоткова ставка за кредитами (позиками) в іноземній валюті не може перевищувати більше ніж на 4% Європейську міжбанківську ставку пропозиції (EURIBOR) на строк 6 місяців, а строк користування такими кредитами (позиками) становить не менше ніж 60 місяців; строк користування кредитами (позиками) в національній та іноземній валюті може бути скороченим у разі дострокового повернення залучених кредитів;

витрати із сплати відсотків за користування такими кредитами (позиками) включаються суб’єктами господарювання до ціни товарів, робіт і послуг за господарськими договорами.

Поряд з тим, постановою КМУ від 28.12.2020 р. № 1357 (копія постанови роздана народним депутатам України – членам Комітету) внесено зміни до постанови КМУ від 26.10.2016 р. № 779, згідно з якими змінено умови залучення суб’єктами господарювання кредитів (позик) під державні гарантії в частині відсоткових ставок, а саме: відсоткова ставка за кредитами (позиками) у національній валюті не може перевищувати більше ніж на 6% український індекс ставок за депозитами фізичних осіб UIRD(3м) на строк три місяці, але не більше 30,5% річних; відсоткова ставка за кредитами (позиками) в іноземній валюті не може перевищувати більше ніж на 6% Європейську міжбанківську ставку пропозиції (EURIBOR) на строк шість місяців, але не більше 11% річних (від’ємне значення EURIBOR при розрахунку приймати рівним нулю).

Пунктом 2 рішення РНБО від 18.02.2020 р. «Про основні показники державного оборонного замовлення на 2020 рік та 2021, 2022 роки» (введеного в дію Указом Президента України від 27.02.2020 р. № 59) доручено Кабінету Міністрів України, зокрема: затвердити до 30.04.2020 р. відповідно до статті 6 Закону програми, пов'язані з підвищенням обороноздатності і безпеки держави, для потреб державних замовників з оборонного замовлення, а у двомісячний строк після затвердження зазначених програм – умови надання державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання - резидентів України за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування зазначених програм в обсязі, визначеному статтею 6 Закону, що реалізуються для потреб Міноборони, – до 10 млрд грн /підпункт 3 цього пункту/; забезпечити укладення державними замовниками державних контрактів з оборонного замовлення у тримісячний строк після затвердження Кабінетом Міністрів України таких умов надання державних гарантій /підпункт 4 цього пункту/. Крім того, пунктом 2 рішення РНБО від 05.11.2020 р. «Про пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» по статтях, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони України» (введеного в дію Указом Президента України від 05.11.2020 р. № 486) вищезгаданий підпункт 3 пункту 2 рішення РНБО від 18.02.2020 р. викладено у новій редакції, зокрема, доручено Кабінету Міністрів України затвердити у тижневий строк відповідно до статті 6 Закону програми, пов’язані з підвищенням обороноздатності і безпеки держави, для потреб державних замовників з оборонного замовлення, а у місячний строк після затвердження зазначених програм – умови надання державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання - резидентів України за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування зазначених програм в обсязі, визначеному статтею 6 Закону, що реалізуються для потреб Міноборони – 9530 млн грн, Державної служби з надзвичайних ситуацій – 470 млн грн.

Необхідно зазначити, що відповідно до постанов КМУ від 29.12.2020 р. № 1349, №1350, № 1351 і № 1352 передбачається надання державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань відповідних державних підприємств загалом у сумі, що не перевищує 6.848.080 тис. грн, тобто в межах визначеного підпунктом «б» пункту 1 статті 6 Закону обсягу надання державних гарантій на 2020 рік за відповідним напрямом (до 10 млрд грн).

У зверненнях Міноборони від 30.12.2020 р. щодо постанов КМУ від 29.12.2020 р. № 1349, №1350 і №1351 вказано, зокрема, що:

підставою розроблення проектів цих постанов є виконання Програми підвищення обороноздатності держави та задоволення невідкладних потреб Збройних Сил України на 2020 рік (затвердженої постановою КМУ від 05.11.2020 р. № 1076-15);

цими постановами доручено Міноборони та державному концерну «Укроборонпром» здійснювати контроль за виконанням цієї Програми, цільовим використанням запозичень та фінансовим станом відповідно державних підприємств «Миколаївський бронетанковий завод», «Харківський бронетанковий завод» і «Львівський бронетанковий завод»;

цими постановами зобов’язано державні підприємства «Миколаївський бронетанковий завод», «Харківський бронетанковий завод» і «Львівський бронетанковий завод» надати майнове або інше забезпечення виконання зобов’язань за державною гарантією, оціночна вартість якого становить не менше 100% суми боргових зобов’язань відповідного підприємства;

розмір плати за надання державної гарантії, отриманої позичальником, установлюється на рівні 0,001% річних сум гарантійних зобов’язань.

Щодо постанови КМУ від 29.12.2020 р. № 1352 необхідно зазначити, що за інформацією з офіційного інтернет-представництва Президента України від 29.12.2020 р. за участю Президента України В.О. Зеленського відбулося підписання Меморандуму між Міноборони та державним підприємством «Антонов» про співпрацю щодо будівництва літаків для потреб Збройних Сил України (на першому етапі йдеться про три нові військово-транспортні літаки Ан-178, які отримають ЗСУ та можуть використовуватися для доставки особового складу, озброєння та легкої військової техніки посадковим і парашутним способами, а також для транспортування вантажів).

Разом з тим, у зверненнях Міноборони не наведено фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) щодо надання державних гарантій згідно з постановами КМУ від 29.12.2020 р. № 1349, №1350, № 1351 і № 1352.

Внаслідок реалізації постанов КМУ від 29.12.2020 р. № 1349, №1350, № 1351 і № 1352 щодо надання державних гарантій на відповідну суму збільшиться гарантований державою борг.

Слід звернути увагу, що за ініціативою Кабінету Міністрів України /урядовий законопроект за реєстр. № 3279/ до статей 5 і 6 Закону внесено зміни (згідно із законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ), якими виключено граничний обсяг гарантованого державою боргу на 31.12.2020 р. (згідно з первинною нормою – 318,4 млрд грн) і граничний обсяг надання державних гарантій у 2020 р. (згідно з первинною нормою – 29,3 млрд грн) та передбачено погодження з Комітетом надання державних гарантій за рішенням Кабінету Міністрів України, водночас унормовано (пункт 2 розділу ІІ закону від 13.04.2020 р. № 553-ІХ) тимчасове, до 01.01.2021 р., незастосування окремих норм Кодексу (зокрема, абзацу першого частини першої статті 17, частини першої статті 18 та пункту 2 частини першої статті 40) щодо визначення у законі про державний бюджет граничних обсягів надання державних гарантій та гарантованого державою боргу і щодо обмеження граничного обсягу надання державних гарантій 3% планових доходів загального фонду державного бюджету. Відтак, наразі по суті немає законодавчих обмежень щодо загального обсягу надання державних гарантій у 2020 р., при цьому визначено обмеження (в обсязі до 10 млрд грн) в частині надання державних гарантій за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування програм, пов’язаних із підвищенням обороноздатності і безпеки держави.

Згідно із звітними даними за 11 місяців 2020 р. надано державні гарантії загалом у сумі 24,15 млрд грн, у т.ч. 19,27 млрд грн – за внутрішніми зобов'язаннями Укравтодору відповідно до постанов КМУ від 26.02.2020 р. № 142 «Про затвердження Порядку здійснення Державним агентством автомобільних доріг запозичень під державні гарантії» і від 01.04.2020 р. № 254 «Про затвердження Умов залучення кредитних коштів та надання державних гарантій у 2020 році для забезпечення виконання боргових зобов’язань за запозиченнями Державного агентства автомобільних доріг і переліку об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення у 2020 році та обсягів бюджетних коштів для їх фінансування за рахунок запозичень, залучених під державні гарантії»; 4,88 млрд грн (або 149 млн євро) – за зовнішніми зобов’язаннями Укренерго відповідно до розпорядження КМУ від 26.06.2019 р. № 537-р «Про залучення позики від Європейського банку реконструкції та розвитку для реалізації Проекту модернізації мережі електропередачі». Поряд з тим, станом на 21.12.2020 р. прийнято ще 3 рішення Уряду /постанови КМУ від 16.11.2020 р. № 1110, від 18.11.2020 р. № 1124 та від 09.12.2020 р. №1203/ щодо надання державних гарантій відповідно за зобов’язаннями Державної іпотечної установи (3 млрд грн), Укравтодору (5 млрд грн) і Укренерго (11,3 млрд грн), що погоджено Комітетом, керуючись нормою абзацу першого пункту 1 статті 6 Закону (зміненою законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ). Крім того, відповідно до статті 6-1 Закону прийнято рішення Уряду /постанови КМУ від 25.11.2020 р. № 1151 і від 23.12.2020 р. № 1317/ щодо надання державних гарантій на портфельній основі банкам-кредиторам у межах 4,98 млрд грн, що також погоджено Комітетом. Отже, на даний час (без урахування постанов КМУ від 29.12.2020 р. № 1349, №1350, № 1351 і № 1352) загальний обсяг надання державних гарантій у п.р. за умов оформлення в установленому порядку відповідних правочинів може становити 48,43 млрд грн. Станом на 30.11.2020 р. гарантований державою борг порівняно з початком року збільшився на 52,26 млрд грн, або на 22,1%, і становив 289,19 млрд грн (факт на 31.12.2019 р. – 236,9 млрд грн).

Довідково: в рамках фінансування програм, пов’язаних з підвищенням обороноздатності і безпеки держави, у 2017 р. державні гарантії надані щодо зобов’язань 5 суб’єктів господарювання загалом на суму 1063,7 млн грн, у 2018 р. державні гарантії надані щодо зобов’язань 8 суб’єктів господарювання загалом на суму 5034,8 млн грн (з них ДП «Харківський бронетанковий завод»  – 1324,67 млн грн, ДП «Львівський бронетанковий завод» – 410,07 млн грн, ДП «Миколаївський бронетанковий завод» – 252,25 млн грн), а у 2019 р. такі державні гарантії не надавалися.

Перед початком розгляду даного питання Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поінформував народних депутатів України – членів Комітету, що постанови КМУ від 29.12.2020 р. № 1349, №1350, № 1351 і № 1352 містять гриф «Для службового користування» і з отриманим Комітетом примірником кожної з них можна ознайомитися під підпис, водночас, виходячи з вимог законодавства, попередив присутніх на засіданні про нерозповсюдження інформації з обмеженим доступом, отриманої під час розгляду даного питання, та про відповідальність згідно із законом, а також відмітив, що для належного представлення даного питання на засіданні Комітету присутні уповноважені особи Міноборони разом з представниками державного підприємства «Антонов» і державного концерну «Укроборонпром».

В обговоренні даного питання взяли участь Голова Комітету Арістов Ю.Ю., перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., член Рахункової палати Яремчук І.М., заступник Міністра оборони України Миронюк О.Ю. та директор програми АН-178 державного підприємства «Антонов» Казуров В.М.

Зокрема, перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. повідомив, що для забезпечення надання зазначених державних гарантій у п.р. позичальникам необхідно подати Мінфіну не пізніше 30.12.2020 р. повні пакети необхідних документів відповідно до законодавства.

Член Рахункової палати Яремчук І.М. зазначив, що у Рахункової палати немає зауважень щодо даного питання.

Завершуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. звернувся до народних депутатів України – членів Комітету з проханням визначитися щодо погодження надання у 2020 році державних гарантій згідно з постановами КМУ від 29.12.2020 р. № 1349, №1350, № 1351 і № 1352 шляхом голосування окремо за кожною з цих постанов. За результатами голосування присутніми на засіданні членами Комітету одноголосно ухвалено рішення щодо погодження надання зазначених державних гарантій.

Ухвалили:

За підсумками розгляду даного питання та керуючись вимогами підпункту «б» пункту 1 статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», погодити надання у 2020 році державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання – резидентів України за кредитами (позиками), що залучаються для фінансування програм, пов’язаних із підвищенням обороноздатності і безпеки держави, згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2020 року № 1349, № 1350, № 1351 і № 1352.

Голосували: «за» – одноголосно.

Голова Комітету                                                                 Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку