СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань бюджету

 

18 грудня 2019 року

 

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені. Зареєструвалося 26 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Прошу Секретаря комітету Цабаля Володимира Володимировича здійснювати підрахунок голосування щодо рішень комітету.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є.

Чи є пропозиції? Так, прошу. Прошу по порядку, так.

 

САЛАМАХА О.І. (Без мікрофону, погано чути) Шановний Юрію Юрійовичу! Члени комітету! Гості! Додатково пропонується включити до порядку денного…

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Мікрофон!

 

САЛАМАХА О.І. Додатково пропонується включити до порядку денного питання про погодження розподілу та змін до розподілу між місцевими бюджетами у 2019 році субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Уряду № 1280-р. Додатково вам будуть роздані матеріали.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Лесю, що у вас?

 

ЗАБУРАННА Л.В. Дякую. У мене багато.

Додатково пропонується включити до порядку денного питання про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я у 2019 році (відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня № 1274-р).

Наступне. Пропонується включити до порядку денного питання про погодження передачі бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Кабінету Міністрів України (відповідно до розпорядження Уряду теж від 18 грудня № 1281-р).

Пропонується також включити до порядку денного питання про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Апарату Ради національної безпеки і оборони (згідно з розпорядженням Уряду теж від 18 грудня № 1278-р).

Пропонується включити до порядку денного питання  про погодження зміни до Порядку та обсягів спрямування нерозподіленого залишку коштів, джерелом формування яких у 2017 році були надходження конфіскованих  коштів (відповідно до постанови Уряду від 11 грудня № 1048).

Пропонується включити до порядку денного питання про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики у 2019 році (відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня № 1284-р).

Пропонується включити до порядку денного питання про погодження перерозподілу видатків державного бюджету Міністерству енергетики та захисту довкілля у 2019 році (відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня № 1277-р).

І останнє. Погодження про перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та захисту довкілля в 2019 році (відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня № 1282-р).

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу, Мінфін.

 

ШКУРАКОВ В.О. Дякую, Юрію Юрійовичу. Прохання також включити до порядку денного сьогоднішнього засідання два питання. Це погодження розпорядження Кабінету Міністрів від 18 грудня № 1281 - про передачу деяких бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів у 2019 році на підтримку реалізації комплексної реформи держуправління.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Уже озвучили!

 

ШКУРАКОВ В.О. Дякую. І друге питання - це підтримати, також розглянути пропозицію - розпорядження Кабінету Міністрів від 18 грудня № 1279-р про здійснення понадпланових державних запозичень в 2019 році.

Дякую. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Так, прошу.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановний Юрію Юрійовичу, шановні колеги, додатково також пропонується включити до порядку денного питання про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству оборони у 2019 році (відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня за номером 1283-р).

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Так, прошу.

 

ЛЮШНЯК М.В. У мене питання до Василя Олександровича з Міністерства фінансів. Чи ми запозичення розглядали на підкомітеті? Дякую.

 

ШКУРАКОВ В.О. Проект розпорядження сьогодні було прийнято Урядом і воно підписано тільки що, і ми подали пропозицію буквально сьогодні.

 

ЛЮШНЯК М.В. Тобто ви подаєте запозичення по ОВДП, так, зараз на комітет без розгляду підкомітету?

 

ЛУНЧЕНКО В.В. Миколо Володимировичу, я як голова підкомітету доповім з цього питання. Добре?

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Шановні колеги, прошу визначитись щодо запропонованого проекту порядку денного та голосувати. Хто за?

 

ЦАБАЛЬ В.В. Проти? Утримались? 1 - проти. 25 – за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Перше питання: про розгляд законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини згідно з Регламентом Верховної Ради і Бюджетним кодексом.

Доповідає заступник голови комітету Копанчук Олена Євгенівна.

 

КОПАНЧУК О.Є. Дякую, Юрію Юрійовичу. Вітання колегам!

За наслідками опрацювання законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, підготовлено та подано на ваш розгляд 30 законопроектів. З них пропонується визначити такими, що не мають впливу на показники бюджету, 7 законопроектів та такими, що впливають на показники бюджету, 23. З яких 18 мають безпосередній вплив та 5 мають опосередкований вплив. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Голосуємо. Хто за?

 

ЦАБАЛЬ В.В. Проти? Утримались? 1 - утримався, 25 – за, рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Одноголосно – за, рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що мають вплив на показники бюджету?

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Двоє утримались, 24 – за, рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Друге питання: законопроект про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2020" рік щодо Фонду розвитку підприємництва № 2589, внесений Президентом України.

Доповідає керівник Головного управління експертно-аналітичного забезпечення Директорату з питань економіки Офісу Президента України Ліпінська Світлана Олександрівна. Прошу.

 

ЛІПІНСЬКА С.О. Шановні народні депутати, шановні учасники засідання! Законопроект щодо внесення змін до Закону "Про Державний бюджет на 2020 рік" щодо Фонду розвитку підприємництва, внесений Президентом України, має на меті забезпечення доступного кредитування малого бізнесу в Україні. Вказаним законопроектом пропонується збільшити надходження до спеціального фонду державного бюджету за рахунок коштів від дострокового погашення векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сумі 2 мільярди гривень та передбачити відповідні видатки Міністерству фінансів за новою бюджетною програмою в Фонд розвитку підприємництва. Можливість фінансування за рахунок вказаного джерела підтверджено також Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Планується, що зазначені кошти буде спрямовано на здешевлення кредитів кінцевим позичальникам шляхом часткової компенсації відсоткової ставки, а також надання часткових гарантій виконання кінцевими позичальниками зобов'язань за кредитами.

Прийняття вказаного законопроекту сприятиме розвитку підприємництва, збільшенню виробництва, створенню нових підприємств та відповідно нових робочих місць. Вказаний законопроект визначено Президентом як невідкладний для позачергового розгляду парламенту. Просимо підтримати вказаний  законопроект.

Дякую за увагу.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається заступнику Міністра фінансів Шкуракову Василю Олександровичу.

 

ШКУРАКОВ В.О. Шановний голово, шановні народні депутати, до вашої уваги представлено законопроект про  внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2020 рік" щодо Фонду розвитку підприємництва. Законопроектом передбачається збільшити надходження до спецфонду держбюджету за рахунок надходжень від дострокового погашення векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у сумі 2 мільярди та спрямувати їх на фінансування нової бюджетної програми в Фонд розвитку підприємництва.

Проект закону є збалансованим, дефіцит бюджету збільшиться за рахунок не боргового джерела надходжень від погашення вказаних векселів Фондом гарантування. Кошти за новою бюджетною програмою планується спрямувати на: півтора мільярда на здешевлення кредитів кінцевим позичальникам шляхом часткової компенсації відсоткової ставки і 500 мільйонів на надання часткових гарантій виконання кінцевими позичальниками зобов'язань за кредитами, що будуть надаватися на "портфельній основі" та покривати сформований банками-партнерами "портфель" кінцевим позичальникам.

Просимо підтримати зазначений законопроект.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові  підкомітету Забуранній Лесі Валентинівні.

 

ЗАБУРАННА Л.В. Дякую.

Ми розглядали сьогодні законопроект на підкомітеті. Зважаючи на невідкладність його, необхідність своєчасної реалізації ініціативи Президента щодо розвитку малого бізнесу та її підтримки урядом, пропонується комітету ухвалити рішення згідно з розданим проектом ухвали, а саме: рекомендувати Верховній Раді законопроект 2589 за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій щодо техніко-юридичних та редакційних уточнень, наведених у розданому проекті ухвали.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є у когось доповнення, зауваження? Прошу.

 

ДУНАЄВ С.В. Озвучте, пожалуйста, банки-партнеры, которые будут участвовать в данной программе по созданию рабочих мест и поддержке малого и среднего бизнеса.

 

ШКУРАКОВ В.О. Зараз ситуація наступна. Міністерством фінансів було ініційовано передачу до управління німецько-українського фонду. Цей фонд був створений в 1999 році для виконання спільних програм за підтримки німецького уряду. Такі програми як … (нерозбірливо), було фінансування і були асигнування, які відкривалися окремими законами. За рішенням уряду зазначений фонд передається зараз повністю в управління до Міністерства фінансів як окрема інституція, яка буде впроваджувати і реалізовувати зазначені заходи.

Сьогодні фондом вже здійснюються заходи саме за рахунок коштів, які були передбачені відповідними запозиченнями від німецького уряду. Реалізуються програми саме у сфері підтримки малого і середнього підприємництва. І друга програма – це підтримка розвитку кредитування в сільській місцевості. Це дві успішні програми, якими дійсно можна пишатися, які спрацювали, насамперед, чому? Сума позик, які були запозичені по тих програмах, становить 7 і 10 мільйонів євро відповідно, але портфель розкручених кредитних інструментів, і були залучені до зазначених програм банки, причому банки не тільки державні, а й комерційні, що дозволило збільшити портфель кредитів для підтримки середнього і малого бізнесу у важкодоступних, скажімо так, місцях, куди банки не можуть дійти,  і ми їх спонукали, щоб вони прийшли на село, сьогодні вже мали відповідний оборот більше мільярда гривень.

Тому наразі зазначений фонд оформлюється і передається до Міністерства фінансів повністю для управління ним. І по всьому тому досвіду, який вже має німецько-український фонд, будуть відбиратися відповідні банки-партнери. Це будуть як державні банки, так і комерційні банки, які здійснюють свою діяльність в Україні.

 

ДУНАЄВ С.В. Фонд в основном настаивает, чтобы это были банки-партнеры Европейского банка реконструкции и развития, по крайней мере, когда работал этот немецкий фонд, это так и было, для поддержки малого и среднего бизнеса. Поэтому скорее всего, что это будет "Укргазбанк", "Укрэксимбанк" и скорее всего, что "Ощадбанк". Какие еще коммерческие банки работали?

 

ШКУРАКОВ В.О. Я хочу звернути увагу, є певні критерії і є певна робота, яка здійснюється. Буде затверджена, скажімо так, програма відповідності для банків. Бо банк має бути зацікавлений прийти і працювати. В чому основна проблема? Банки не йдуть, не хочуть працювати з малим бізнесом, оскільки це додаткові витрати на утримання персоналу, тобто на обслуговування, додаткова маржа зростає. Тобто здорожчання кредитного ресурсу відбувається, відповідно банку нецікаві такі проекти і він ухиляється, йде у великий бізнес.

То наше завдання – зробити такий інструмент, дати можливість банкам зайти саме для підтримки малого і середнього бізнесу. Для того буде фонд і створювати під відповідні критерії, для того буде надаватися банкам відповідний ресурс, після чого вони щороку будуть проходити оцінку на відповідність цим критеріям. Банки будуть відбиратися від їхньої діяльності, від їхньої мережі, їхньої можливості доступу до клієнта і відповідно, як вони будуть здійснювати свою діяльність протягом певного звітного періоду, коли ми їх зможемо оцінити, після чого чи вивести з програми, чи залучити нові банки. Відповідний досвід є. І якщо ви подивитеся, так, сьогодні "Укргазбанк" має великий портфель кредитів саме в НУФ (?), але інші банки комерційні дуже зацікавлені були і брали участь у цій програмі. Це успішна програма була, дійсно.

 

ДУНАЄВ С.В. И самое главное, чтобы как раз эти банки, которые заинтересованы в этом, открывали отделения. Потому что у нас, к сожалению, в сельских местах, наоборот, отделения все закрываются такими банками, как "Ощадбанк", "Укрэксимбанк" сократил тоже опять-таки поле деятельности свое. И конечно же хотелось бы, чтобы эти деньги - участники банки партнеры были заинтересованы прежде всего в процессе кредитования, открывали отделения, чтобы был наибольший доступ как раз к возможности кредитования малого и среднего бизнеса.

Спасибо.

 

ШКУРАКОВ В.О. На це й налаштована програма, яка була з німецько-українським фондом, і це те, що я казав, асигнування 2006 року, це програма перша була, яка фінансувалася за рахунок коштів підтримки німецького уряду – 10 мільйонів євро, плюс там 2 мільйони грант видавався спеціально для того, щоб навчити фахівців банку працювати з середнім, малим бізнесом, і для того, щоб зацікавити банки розгалужувати свою мережу у важкодоступній сільській місцевості для великої кількості…

 

ДУНАЄВ С.В. Я просто это говорю к тому, чтобы это было одним из условий Минфина как раз: работы по направлению этого фонда и наполнению этого фонда, и в том числе чтобы коммерческие банки были заинтересованы.

Спасибо.

 

ШКУРАКОВ В.О. Так я для того і кажу, що ми цю проблему розуміємо і налаштовані на її вирішення.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Так, прошу.

 

ЛЮШНЯК М.В. Микола Люшняк – 166 виборчий округ, група "Довіра".

Я хочу запитати Міністерство фінансів: нехай прокоментує, як були використані кошти в 2017, 2018, 2019 роках, і скільки українська сторона має дофінансувати цю програму, так як ми знаємо, що жодна європейська програма не проходить без дофінансування держави.

Дякую.

 

ШКУРАКОВ В.О. Уточніть, будь ласка, за рахунок яких джерел? Фінансування саме чого і звідки?

 

ЛЮШНЯК М.В. Ми дофінансовуємо щось чи нічого? Українська сторона дофінансовує?

 

ШКУРАКОВ В.О. Маєте на увазі 2016, 2017, 2018 роки. Що мається на увазі? По яких? По кредитах міжнародних фінансових організацій? Це нова програма, яка відкривається з 2020 року, це зміни до 2020 року з метою відкриття нової бюджетної програми.

 

ЛЮШНЯК М.В. Скільки українська сторона дофінансовує?

 

ШКУРАКОВ В.О. Ми ж кажемо, що до програми передбачається відкрити бюджетну програму, спрямувати до спецфонду цієї …, за рахунок погашення векселів спрямувати 2 мільярда гривень.

 

(Загальна дискусія)

 

ДУНАЄВ С.В. То есть в случае непогашения векселей фактически это может быть нулевая программа.

 

(Загальна дискусія)

 

ШКУРАКОВ В.О. За інформацією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у 2020 році ними буде достроково погашено 2 мільярди векселів, які будуть спрямовані без джерел позикового фінансування за новою бюджетною програмою, яку пропонується відкрити змінами до закону, запропонованого вам до розгляду.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Ще є питання?

Переходимо до прийняття рішення. Прошу голосувати.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Одноголосно – за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Третє питання. Законопроект про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2019 рік" (№ 2600), внесений народними депутатами Трухіним та Крульком.

Доповідає співавтор народний депутат Трухін Олександр Миколайович.

 

ТРУХІН О.М. Дякую, Юрію Юрійовичу.

Шановні колеги, відповідно до листа Апарату Верховної Ради до завершення поточного року за видатками на здійснення законотворчої діяльності очікується економія коштів у сумі 30 мільйонів гривень. Перше, з огляду на фактично відпрацьований народним депутатами час – 23 мільйони гривень, з яких оплата праці 14 мільйонів гривень, також у зв’язку з мінімізацією витрат на службові відрядження за кордон та сплату членських внесків до міжнародних організацій ще 7 мільйонів гривень. Разом з тим, зважаючи, що існує нагальна потреба в здійсненні заходів з ліквідації наслідків пожежі в одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, що сталась 4 грудня цього року, пропонується зекономлені Верховною Радою кошти спрямувати на зазначену мету, передбачивши субвенцію обласному бюджету Одеській області в сумі 30 мільйонів гривень.

Відповідно законопроект № 2600 - передбачається здійснити перерозподіл видатків за бюджетними  програмами Апарату Верховної Ради та Мінрегіону в межах загального обсягу видатків загального фонду державного бюджету. Водночас, з огляду на завершення поточного бюджетного періоду, пропонується доповнити закон положенням, згідно з яким залишки коштів за субвенцією зберігаються на рахунках загального фонду обласного бюджету Одеської області для здійснення відповідних витрат у 2020 році з врахуванням їх цільового призначення.

Вважаю, що це дуже нагальне питання. Прошу підтримати та проголосувати по ньому. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається заступнику Міністра фінансів Шкуракову Василю Олександровичу.

 

ШКУРАКОВ В.О. Шановний пане голово, шановні народні депутати, законопроект, запропонований до розгляду, підтримується в межах компетенції Міністерством фінансів. Слід зазначити, що реалізація законопроекту не потребує додаткових видатків з державного  бюджету. Законодавча пропозиція не передбачає залучення додаткових бюджетних коштів, оскільки перерозподіл бюджетних призначень пропонується здійснити в межах загального обсягу видатків загального фонду державного бюджету. Положення законопроекту щодо показників видатків держбюджету підготовлене, збалансоване. Дякую. Просимо підтримати.

 

КРУЛЬКО І.І. Колеги, я вважаю, що така ініціатива, яка от вам до розгляду надана, є абсолютно правильною і логічною. Якщо є економія коштів, а вона є об’єктивна, цю економію коштів ми можемо спрямувати саме туди, де цього найбільше зараз потребують.

Я знаю, що деякі народні депутати підписували відповідний лист про перерахування одноденної заробітної плати якраз на врегулювання наслідків пожежі в коледжі в Одесі. Це є додаткова така можливість, яку ми пропонуємо, щоб ми підтримали.

Але треба мати на увазі одну річ, те, що у нас залишилося фактично два робочі дні в парламенті в цьому році. Тобто це завтра і п'ятниця. І я би попросив всіх, хто це може, щоб після того, я сподіваюся, що комітет позитивно оцінить цю ініціативу, але щоб цей законопроект був внесений на розгляд парламенту і фракції його б максимально підтримали як достатньо такий соціально важливий законопроект.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. В зв'язку з ситуацією, яка сталася в Одесі, при тому що Мінфін каже, що є економія, Рахункова палата не буде заперечувати щодо врегулювання ситуації і перекидки коштів і підтримує даний законопроект.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Добре. Є зауваження?

Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Дякую. Пропонується підтримати таке рішення комітету: рекомендувати Верховній Раді законопроект № 2600 за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Прошу визначитися щодо озвученої головою підкомітету пропозиції рекомендувати Верховній Раді законопроект № 2600 прийняти за основу та в цілому як закон. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Одноголосно – за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Четверте питання. Про погодження переліків  об'єктів будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг, що здійснюється в 2019 році за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету у Харківській області (згідно з листом Харківської обласної державної адміністрації).

Доповідає директор Державного підприємства "Дороги Харківщини" Турченко Ігор Вікторович.

 

(Загальна дискусія)

 

КРУЛЬКО І.І. Одну доповідь зробити, а голосувати кожну окремо.

 

(Шум у залі)

 

ПАЦКАН В.В. Шановні колеги, потрібно по кожному рішенню окреме голосування. Можна коротко скоротити доповідь, але окреме голосування.

 

УРБАНСЬКИЙ А.І. Хвилину на доповідь.

 

КРУЛЬКО І.І. Колеги, щоб ми нічого не порушили, у нас є, це я вам хочу всім нагадати просто. Колеги, увага! У нас є один пункт порядку денного № 4 - про погодження видатків і перелік ряду областей. Тому я пропоную голові підкомітету здійснити наступний регламент: доповідь по всіх чотирьох питаннях і голосування по кожному окремо. Це буде відповідати Закону про комітети і Регламенту Верховної Ради.

 

(Загальна дискусія)

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу, доповідайте.

 

ТУРЧЕНКО І.В. Доповідати?

Доброго дня, шановні депутати. Харківська обласна державна адміністрація просить підтримати проект змін до переліку. В серпні місяці було побудовано нову об'їзну дорогу навколо одного з найбільших міст області – місто Лозова – ще в серпні місяці.

Є сума економії коштів - 5 мільйонів 640 тисяч, ці кошти просимо направити і перерозподілити на розрахунок частково будівництва цієї дороги.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Доповідає голова підкомітету Саламаха Орест Ігорович.

 

САЛАМАХА О.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Харківській області, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 12 грудня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Одноголосно – за. Рішення прийнято.

 

ТУРЧЕНКО І.В. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. У Миколаївській області згідно з листом Миколаївської облдержадміністрації. Доповідає виконуючий обов'язки начальника Управління інфраструктури Миколаївської обласної держадміністрації Сікорський Сергій Васильович.

 

СІКОРСЬКИЙ С.В. Доброго дня, шановний головуючий, шановні депутати! Просимо погодити запропонований перерозподіл у зв'язку з завершенням робіт по поточному середньому ремонту та виникненням економії коштів, а також затягуванням деякими … (нерозб.) тендерних процедур по перерозподілу даних коштів.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо утримання доріг у Миколаївській області, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 12 грудня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Прошу голосувати.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? Проти? Утримались? Одноголосно – за. Рішення прийнято.

 

СІКОРСЬКИЙ С.В. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. У Сумській області згідно з листом Сумської обласної державної адміністрації. Доповідає начальник Управління інфраструктури Сумської обласної держадміністрації Дудченко Володимир Васильович.

 

ДУДЧЕНКО В.В. Шановний Юрію Юрійовичу, шановні народні депутати! Прохання підтримати звернення Сумської обласної державної адміністрації про погодження оновленого переліку реконструкції, ремонту автомобільних доріг місцевого значення на 2019 рік. За рахунок того, що виникла економія при завершенні робіт з поточного середнього ремонту, пропонується ці кошти перевести в експлуатаційне утримання.

Дякую.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Сума?

 

ДУДЧЕНКО В.В. 1 мільйон 570.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету.

 

САЛАМАХА О.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Сумській області, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 12 грудня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Одноголосно – за. Рішення прийнято.

 

ДУДЧЕНКО В.В. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. П'яте питання: про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству внутрішніх справ (розпорядження Уряду № 1233-р).

Доповідає заступник Міністра внутрішніх справ Гончаров Сергій Михайлович.

 

ГОНЧАРОВ С.М. Дякую, шановний пане головуючий! Шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься проект, прошу погодити, розпорядження щодо перерозподілу видатків в межах загального обсягу, передбачених в державному бюджеті для Міністерства внутрішніх справ. Він складається з двох частин: це для забезпечення виплати колишнім працівникам міліції одноразової грошової допомоги в разі інвалідності або часткової втрати працездатності, знімаються видатки з програми "Керівництво та управління діяльністю Міністерства внутрішніх справ" і передається Національній поліції в розмірі 3,1 мільйона гривень.

І друге. Це для виконання міжнародних зобов'язань Україною в рамках контракту на постачання гелікоптерів, перекидка коштів в розмірі 7 мільйонів 326,5 тисяч гривень з програми "Забезпечення діяльності сил цивільного захисту" і збільшення відповідної програми "Створення єдиної авіаційної системи з безпеки та цивільного захисту". Це внутрішній перерозподіл.

Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Не заперечуємо. Підтримуємо.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Зауваження: прорахунки при плануванні, але внутрішній перерозподіл заперечень не має. Наступного разу, будь ласка, звертайте увагу на планування.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету Забуранній Лесі Валентинівні.

 

ЗАБУРАННА Л.В. За результатами розгляду зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 11 грудня за № 1233-р перерозподіл видатків державного бюджету. Проект ухвали викладено у розданих вам матеріалах.

Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є зауваження? Прошу.

 

КУНАЄВ А.Ю. Я хочу коротко прокоментувати, що взагалі-то цим перерозподілом ми забираємо гроші у пожежників, яких мали доукомплектувати необхідним обладнанням, і відправляємо на закупівлю французьких вертольотів, якість яких є під великим питанням, тому що ці вертольоти падають, деякі країни вже повність заборонили їх використання, а ми їх купуємо як щось нове, як якесь ноу-хау, причому за величезні гроші.

Тому я вважаю, що взагалі-то питання цього контракту і доцільності його потребує перегляду, і я не підтримую цей перерозподіл.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу, прокоментуйте, будь ласка, питання.

 

ГОНЧАРОВ С.М. Стосовно питання перерозподілу забирання коштів у пожежників, це в тому числі гелікоптери для служб ДСНС, які здійснюють в тому числі і пошук, рятування в рамках забезпечення цивільного захисту. Це гелікоптери для прикордонної служби, для охорони державного кордону, яке зараз у нас вкрай питання важливе стоїть, або Національній гвардії для виконання завдань, які стоять перед Національною гвардією.

Стосовно питання, що гелікоптери падають, на жаль, все, що колись злітає – колись падає. І питання того, що це є гелікоптери, від яких відмовляються, то, умовно кажучи, частка компанії Airbus на світовому ринку становить близько 40 відсотків в цілому світового ринку, по деяких моделях гелікоптерів навіть більше. Безумовно, ми в тому числі підтримуємо вітчизняного виробника, ми отримуємо, і на сьогодні в тому числі приймаються гелікоптери для Державної прикордонної служби модернізації компанією "Мотор Січ"…

 

МОЛОТОК І.Ф. Невеличкий коментар. Не все, що злітає, падає – іноді і сідає.

 

(Шум у залі)

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Шановний представник Міністерства внутрішніх справ, ви, будь ласка, не іронізуйте про те, що злітає і падає перед членами комітету. Ви після того, як два місяці тому впав вертоліт і наш контракт, ви запросили в корейської сторони і виробника висновки, чому він впав? Наскільки мені відомо, висновки невідомі, так і не з’ясували – це помилка, чи це погодні умови, чи така конструкція. Ви не іронізуйте. От я вас питаю, ви запросили результати, чому він впав? Ви на мільярд купуєте вертольоти. Що ви купуєте?

 

ГОНЧАРОВ С.М. Відразу після отримання інформації про таку подію, яка сталася в Південній Кореї, була запрошена інформація від компанії "Airbus". На сьогодні дійсно продовжується розслідування, там були надзвичайно складні метеоумови. Цей вертоліт якраз був у пошуково-рятувальному вигляді, який займався  проведенням рятувальної операції на одному з суден, і проблема з проведенням дослідження безпосередньо причин аварії ускладнювалась тим, що аварія відбулася в місці, де була надзвичайно велика глибина і важкість проведення рятувальних робіт.

 

УРБАНСЬКИЙ А.І. Уважаемые коллеги, я хотел бы напомнить вам, что мы с вами вот в этой же комнате осенью точно так же иронизировали, говорили, что там какая-то коррупционная складова и не выделили деньги на покупку пожарных машин. Из-за того, что мы там убрали в предыдущей каденции коррупционную складову вітчизняного виробництва и оставили просто покупку техники, недавно, вот здесь вот все мы только что разговаривали о том, что случилась трагедия в Одессе с колледжем. А вы знаете, какими машинами приезжали тушить пожар? Пожарники приехали вовремя, а машины по 50 лет, лестницы не поднимаются наверх. Но вот здесь мой коллега тогда углядел и мы тогда сняли эту строчку в бюджете.

Теперь вы ставите под сомнение такого всемирно известного производителя как "Airbus". Извините, это просто смешно. Давайте мы еще скажем, что "Мерседес" – это плохая машина и так далее, и тому подобное.

Какие были там условия, вы здесь так очень эмоционально спрашивали, направьте депутатское обращение к профильному министерству. Я думаю, что вам там дадут не в рамках сегодняшнего комитета, потому что это слишком долго, а дадут полное объяснение, что там случилось. Это тоже не вопрос. А вот это сейчас здесь, почему вы покупаете вертолеты, да потому что этих вертолетов у нас, в профильных этих министерствах, не существовало с времен Советского Союза, а те старые уже давно списаны и лежат в металлоломе. Так что, нам не развиваться что ли? Я не могу понять. Вы сначала подумайте об этом хозяйственно, а потом уже принимайте решение. И это ваше дело: поддерживать или не поддерживать.

Спасибо.

 

АРІСТОВ Ю. Ю. Дякую.

Миколо, прошу.

 

ЛЮШНЯК М.В. Шановний пане головуючий, знаєте, ціна одного вертольота – це є наше людське життя, яке рятується, часом, коли ми навіть цього не спостерігаємо. Тому я пропоную даний перерозподіл підтримати. Ми маємо розуміти, що сьогодні "Airbus" це є світовий лідер, який надав ті машини, які поставляються в Україну, які будуть рятувати наших громадян, тому беззаперечно прошу підтримати цей перерозподіл для того, щоб ми могли і в подальшому працювати над тим, щоб наші громадяни жили в безпеці. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Прошу.

 

ДУНАЄВ С.В. Уважаемые коллеги, дело в том, что эмоции эмоциями, но есть международное обязательство, которое берет на себя государство. То, что нам необходимо поддерживать своего внутреннего товаропроизводителя, это однозначно. То, что нам нужно, необходимо развивать Запорожье, площадку для строительства наших вертолетов – это тоже однозначно. И создавать рабочие места, чтобы налоги попадали непосредственно в бюджет государства Украина. Потому что таким способом конечно же мы поддержим товаропроизводителя Франции, но не надо забывать, что мы будем тогда поддерживать и рабочие места Французской Республики.

Но у нас есть обязательства как страны – гарантии государства. И кредиты, которые берутся под гарантии государства, они должны выполняться. Иначе тогда идут штрафные санкции. И мы тогда вместе с вами можем не получить тот объем вертолетов, который был заключен по контракту.

И в першую очередь, конечно же, необходимо нам сегодня поддержать данный по крайней мере проект для того, чтобы у нас был единый диспетчерский центр развития малой авиации и поддержки, естественно, безопасности граждан Украины. То есть вот в таком формате лучше поддержать этот проект.

 

КРУЛЬКО І.І. Колеги, це ж питання, яке ми зараз розглядаємо, це питання, яке стосується того, що Україна отримала кредит на закупівлю вертольотів.

 

ДУНАЄВ С.В. Гарантии государства.

 

КРУЛЬКО І.І. Під гарантії держави. Ми маємо свою частину сплатити по тих уже вертольотах, які країна отримала. Які можуть бути питання? Ми або є прогнозованим партнером для всіх і тоді нам довіряють, або ми є непрогнозованим партнером. І ми відповідним чином у своїх партнерів просто втратимо довіру.

Тому я взагалі не розумію, чому тут така жарка дискусія? Це треба підтримати питання. І щоб всі знали, що Українська держава, якщо бере на себе зобов'язання, обов'язково їх виконає. Все логічно.

 

ДУНАЄВ С.В. Мы это и предлагаем.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Просимо підтримати.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Можна? Доповідач, просто поясніть конкретно. Я так розумію, що це не за кредит, а це на якесь створення? Просто детально поясніть.

 

ГОНЧАРОВ С.М. Стосовно того, що це таке. Це дійсно, як було правильно зазначено попереднім доповідачем, це частина п'яти відсотків оплати за отриману техніку. Зараз будуть прийматися додаткові гелікоптери, які будуть надані в грудні місяці, і це частка держави. Оскільки кредит у нас покриває 85 відсотків в цілому контракту, 15 відсотків – це та частка держави, яку сплачують за рахунок державного бюджету. 10 відсотків авансового платежу було зроблено. Це 5 відсотків за фактично поставлений товар.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Підтримуємо!

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Прошу визначитися щодо озвученої головою підкомітету Забуранною Лесею Валентинівною пропозиції погодити встановлений розпорядженням Уряду № 1233-р перерозподіл видатків державного бюджету. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? Проти? Утримались? 5 – утримались. 20 – за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Перерозподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань (розпорядження Уряду № 1111-р).

Доповідає Перший заступник Міністра охорони здоров'я Семиволос Андрій Володимирович.

 

СЕМИВОЛОС А.В. Шановні народні депутати! Просимо підтримати розпорядження Кабінету Міністрів щодо перерозподілу бюджетних коштів, які виникли з використання коштів з питань відшкодування вартості лікарських засобів для Полтавської області, де відбувається пілотний проект, оскільки прогнозовані цифри не співпали з практичними, тому що був запроваджений електронний рецепт, і на сьогоднішній день Полтавська область є пілотним проектом, яка вже працює на другому та третинному рівні, надає високоспеціалізовану медичну допомогу та отримує фінансування саме за допомогою Національної служби здоров'я з новим запровадженим механізмом фінансування. Ці кошти потрібні для підтримання пілотного проекту, який показав ефективність даного методу фінансування, механізму фінансування. І ми просимо вас підтримати дане розпорядження Кабінету Міністрів.

 

ДУНАЄВ С.В. А какой пилотный проект? Можете назвать?

 

СЕМИВОЛОС А.В. Був запроваджений пілотний проект щодо запровадження нового механізму фінансування державних гарантій з медичного обслуговування в Полтавській області за допомогою Національної служби здоров'я. Запроваджена так звана система DRG за відшкодування наданих послуг у закладах охорони здоров'я. Первинна ланка працює так, як вся Україна, а з квітня цього року було запроваджено саме пілотування нових механізмів за рік до впровадження нового етапу реформування системи охорони здоров'я. І за цей час заклади Полтавської області стали комунальними некомерційними підприємствами і отримують саме кошти за надані послуги, тобто гроші йдуть за пацієнтом.

Якщо звертатися до показників, то зменшилось перебування пацієнтів на ліжко-місцях, зменшилась госпіталізація кількості пацієнтів, наприклад, з "ОРВИ", які не потребують саме лікування в стаціонарі. І є позитивна динаміка, і цей пілот показав ефективність даного методу і буде запроваджуватись та посилюватись в наступному році на інші регіони.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Не заперечуємо.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Я прошу вас також звернути увагу, тому що Рахунковою палатою проводився аудит в Полтавській, Львівській, Дніпропетровській, Харківській областях. Там було допущено ряд порушень, ми про це з вами вже говорили. І після того, як був проведений аудит, я би хотів розуміти, чи були якісь управлінські рішення щодо використання цих коштів і що було зроблено потім міністерством. Станом на сьогодні я не можу вам сказати, чи так, чи ні. Ми проти перерозподілів, тому що це просто закривається дірка в кінці року, а на підставі нашого аудиту потрібно було зробити якісь управлінські рішення. Я ще раз повторю: Рахункова проти перерозподілу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Прохання підтримати!

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. За наслідками неодноразового розгляду питання на підкомітеті слід відмітити, що такий перерозподіл не підтверджено необхідними фінансово-економічними розрахунками та документами із згоди сторін. Крім того, згідно із постановою Уряду № 135 для забезпечення повного розрахунку за договорами про відшкодування вартості лікарських засобів згідно з виписаними рецептами до 31 березня 2019 року місцевим радам надано право у разі потреби додатково надати обсяг зазначеної субвенції і приймати рішення щодо здійснення відшкодування вартості лікарських засобів з місцевих бюджетів.

Зважаючи на зазначене, пропонується підтримати таке рішення комітету: перерозподіл субвенції між місцевими бюджетами, визначений у розпорядженні Уряду № 1111-р, направити на доопрацювання. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення.

 

СЕМИВОЛОС А.В. Шановні народні депутати, якщо дозволите, ще одна маленька репліка. Справа в тому, що Полтава отримала субвенцію лише за три попередні місяці, і потім був запроваджений саме "пілот" відшкодування вартості послуг за розрахунками Національної служби здоров'я. Тому прогнозовані цифри виявилися дещо меншими, ніж вони потребують. І на сьогодні це є коригування у відповідності до прорахунків тих, які є, і у відповідності до наданих послуг. Тому Міністерство охорони здоров'я звертається до вас підтримати рішення про перерозподіл, будь ласка.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Визначаємося.

 

(Шум у залі)

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Прошу визначитись щодо озвученої головою підкомітету пропозиції про перерозподіл субвенції між місцевими бюджетами, визначеної розпорядженням Уряду № 1111-р, направити на доопрацювання. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? Проти? Утримались? 1 - проти, 24 – за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Шосте питання: про Висновок Рахункової палати  про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у січні-вересні та інформацію щодо виконання державного бюджету у поточному році.

Слово надається голові Рахункової палати Пацкану Валерію Васильовичу для представлення Висновку Рахункової палати. Прошу.

 

ПАЦКАН В.В. Шановні народні депутати, шановний Юрію Юрійовичу, запрошені! Вчора на засіданні підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати докладно розглянуто Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання Закону про Державний бюджет на 2019 рік у січні-вересні.

Не буду зупинятися на показниках січня-вересня. Враховуючи, що сьогодні 18 грудня, ми вже аналізуємо виконання державного бюджету за 11 місяців цього року. Прорахунки при підготовці проекту державного бюджету на 2019 рік, недоліки планування, адміністрування окремих доходів, про які Рахункова палата зазначала у своїх висновках упродовж року, спонукали уряд ініціювати внесення змін до Закону про державний бюджет у частині зменшення як доходів, так і видатків, які Верховна Рада прийняла наприкінці жовтня.

А зараз декілька цифр. Навіть після невиконання плану доходів загального фонду у січні-листопаді становило 51 мільярд гривень, тоді як за той же період минулого року – 11,3 мільярда гривень. Невиконання планових показників спричинено зокрема відхиленням фактичних окремих макропоказників від прогнозованих, врахованих у розрахунку доходів при затвердженні державного бюджету на 2019 рік, насамперед меншим порівняно із врахуванням у бюджеті курсом гривні до іноземних валют. Системні недоліки законодавчого регулювання, планування і адміністрування акцизного податку з тютюнових виробів, зменшення урядом для окремих категорій державних підприємств нормативу відрахування до бюджету частини чистого прибутку після набрання чинності Закону про державний бюджет.

Видатки із загального фонду проведено у січні-листопаді цього року на 68,4 мільярда гривень менше плану. Однією з причин невиконання є неякісне планування видатків окремих бюджетних програм. Свідченням цього є ініціювання головними розпорядниками, те, що ми бачимо зараз постійно, коригування обсягу видатків після внесення змін до Закону про бюджет у жовтні. За таких умов збільшуються ризики відтермінування завершення інвестиційних проектів, збільшення кількості об'єктів незавершеного будівництва, зростання кредиторської заборгованості, видатки на погашення якої на наступний рік не заплановані.

Враховуючи вже давно очевидні проблеми з приватизацією державного майна, уряд прийняв рішення про заміщення недонадходження коштів від приватизації на суму 16,4 мільярда гривень державними запозиченнями. Однак таке технічне рішення призводить до збільшення державного боргу, про що Рахункова палата постійно наголошує в своїх матеріалах.

Як бачимо, результати невтішні. За рахунками Рахункової палати в цьому році державний бюджет не буде виконано як за доходами, так і за видатками. Сподіваюся, що надані Рахунковою палатою результати аналізу виконання державного бюджету в січні-вересні, рекомендації уряду та Міністерству фінансів будуть враховані як в цьому році, так і в 2020 році.

Дякую за увагу.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу заступника Міністра фінансів Шкуракова Василя Олександровича прокоментувати висновки Рахункової палати та проінформувати про поточний стан виконання державного бюджету.

 

ШКУРАКОВ В.О. Дякую.

Шановний голово, шановні народні депутати, шановний голово Рахункової палати! На підкомітеті з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати вчора було розглянуто зазначений звіт Рахункової палати про результати аналізу виконання Закону "Про Державний бюджет України на 2019 рік" у січні-вересні та відповідний проект постанови Верховної Ради з цього питання. Пропозицій та зауважень до зазначених документів Міністерство фінансів не має.

Щодо виконання державного бюджету за січень-листопад 2019 року. Доходи держбюджету за січень-листопад становили 899,7 мільярда гривень, зросли проти аналогічного періоду 2018 року на 56,6 мільярда гривень, або на 6,7%. Виконання розпису за січень-листопад 2019 року склало 95,8%, недовиконання – 39,4 мільярда гривень. Можу перерахувати за окремими категоріями, якщо цікаво. В тому числі за рахунок: ПДВ із ввезених товарів – мінус 36,6 мільярда гривень; дивідендів, нарахованих на акції, - мінус 27,2 мільярда гривень; рентної плати за користування надрами – мінус 11,1 мільярда гривень; акцизного податку – мінус 11 мільярдів гривень, в тому числі через скорочення виробництва тютюну.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А 16,3 за приватизацію?

 

ШКУРАКОВ В.О. 16,4 – приватизація, це фінансування державного бюджету, не відноситься до категорії доходів.

ПДВ з вироблених товарів з урахуванням відшкодування становили мінус 8 мільярдів гривень.

Що було частково компенсовано перевиконанням. Частина чистого прибутку – 16,5 мільярда гривень, це та частина, яка утримується з державних підприємств. Кошти, що перераховуються Національним банком - плюс 17,3 мільярда гривень, власні надходження - плюс 9,7 мільярда гривень, податку на прибуток підприємств - плюс 6,5 мільярда гривень, податку та збору з доходів фізичних осіб - плюс 4,1 мільярда гривень, конфіскованих коштів та коштів, отриманих від реалізації майна, конфіскованого за рішенням судів, 1,4 мільярда гривень плюс.

Доходи загального фонду держбюджету за січень-листопад 2019 року  становили 792,2 мільярда гривень та зросли проти січня-листопада 2018 року на 31,4 мільярда гривень або на 4,1 відсотка. Виконання  росту за січень-листопад 2019 року 93,9 відсотка, недовиконання – 51 мільярд гривень.

Щодо видатків державного бюджету за 11 місяців 2019 року, видатки становили 933 мільярди 500 мільйонів гривень, що більше проти відповідного періоду 2018 року на 90 мільярдів 100 мільйонів гривень або на 10,7 відсотка.

Видатки загального фонду держбюджету становили 834,7 мільярда гривень. Рівень виконання розпису - 92,4 або відрізняється від затверджених показників на суму 68,4 мільярда гривень у зв’язку з фінансуванням соціальних видатків відповідно до зареєстрованих зобов’язань, економією видатків на обслуговування боргу через зміцнення гривні, а також затримкою головними розпорядниками із підготовкою та затвердженням документів, необхідних для затвердження видатків.

Найбільш значущі для держави видатки - соціальні видатки, видатки на оборону та безпеку, на обслуговування державного боргу - були профінансовані у січні-листопаді 2019 року в повному обсязі відповідно до розпису загального фонду державного бюджету, в тому числі на заробітну плату з нарахуванням зросли протягом 11 місяців 2018 року на 30,9 мільярда гривень, або на 20,8 відсотка, до 179 мільярдів 100 мільйонів гривень, на обслуговування державного боргу зросли на 3,5 мільярда гривень, або на 3,1 відсотка, до 114,2 мільярда гривень, на оборону і безпеку зросли на 21 відсоток, або на 28,2 мільярда гривень, до 162 мільярдів 800 мільйонів гривень.

У поточному році урядом забезпечується утримання показника дефіциту державного бюджету в межах запланованого Законом про   бюджет обсягу - 91,1 мільярда гривень або 2,2-2,6 процентів ВВП. За січень-листопад 2019 року державний бюджет виконаний з дефіцитом у сумі 34 мільярди 900 мільйонів гривень, загальний фонд із дефіцитом у сумі 38 мільярдів 100 мільйонів гривень при плані на цей період у сумі 55 мільярдів 300 мільйонів гривень.

Фінансування за борговими операціями державного бюджету за січень-листопад 2019 року здійснювалось, на фінансування загального фонду державного бюджету за січень-листопад 2019 року було запозичено 384 мільярди 200 мільйонів гривень або 100,2 відсотка від плану звітного періоду, в тому числі на внутрішньому ринку 321 мільярд гривень, на зовнішньому – 63 мільярди гривень.

Отримано другий транш кредиту під гарантії Світового банку в обсязі 530 мільйонів євро до розміщення ОЗДП 2018 року на суму 350 мільйонів доларів, здійснені перші за останні 15 років випуски євробондів в євро на суму 1 мільярд євро, залучено кредит на суму 250 мільйонів євро. За січень-листопад 2019 року здійснено погашення суми основного боргу у сумі 337 мільярдів гривень або 97,5 від плану звітного періоду.

Щодо показників боргу готовий зараз доповісти або за результатами розгляду питання по розпорядженню на понад плану.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Молотку Ігорю Федоровичу.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановний Юрію Юрійовичу, шановні колеги! На підкомітеті було ретельно розглянуто Висновок Рахункової палати щодо виконання державного бюджету у січні-вересні 2019 року з пропозиціями щодо усунення виявлених недоліків. На підставі цього Висновку та останніх звітних даних у комітеті підготовлено проект рішення, в якому приведена інформація про стан виконання державного бюджету у 2019 році з табличками матеріалів. Також звернуто увагу на окремі проблемні питання поточного виконання бюджету.

Пропонується комітету ухвалити рішення згідно з розданим проектом ухвали, зокрема, перше, зазначені матеріали взяти до відома та врахувати в роботі.

Друге: передати рекомендації Кабінету Міністрів, наведені у проекті ухвали, щодо врегулювання наявних проблем і усунення недоліків в процесі виконання бюджету у поточному і наступному роках.

Прохання підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є запитання?

Пропонується комітету ухвалити рішення, підготовлене підкомітетом. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Рішення прийнято одноголосно.

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Там же багато доручень Уряду для врахування, для доопрацювання.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Щодо додатково включеного питання про погодження здійснення понадпланових державних запозичень у 2019 році згідно з розпорядженням Уряду від 18.12.2019 № 1279-р.

Доповідає заступник Міністра фінансів Шкураков Василь Олександрович.

 

ШКУРАКОВ В.О. Шановний пане голово, шановні народні депутати! До вашої уваги пропонується розглянути та погодити розпорядження Уряду від 18 грудня 2019 року № 1279 про здійснення понадпланових державних запозичень у 2019 році. Ми просимо дозволити нам скористатися частиною 11 статті 16 Бюджетного кодексу, відповідно до якої Міністерству фінансів у разі сприятливих ринків, інших можливостей дається можливість здійснити державні запозичення для загального фонду державного бюджету понад обсяги, встановлені Законом про державний бюджет, шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики на суму, що не перевищує 10 мільярдів гривень, за умови виконання у 2019 році плану державних запозичень до загального фонду державного бюджету.

Хочу відмітити, що для збереження зазначених коштів пропонується відкрити окремий рахунок, Казначейству доручити відкрити окремий рахунок в Національному банку, куди будуть зараховуватися відповідні понадпланові надходження.

Хочу також проінформувати народних депутатів про фінансування у 2019 році. На 2019-2021 роки припадають піки виплати платежів з погашення та обслуговування державного боргу. В основному через початок погашення ОЗДП, випущених у 2014-2016 роках, в тому числі під гарантію США, та у 2015 році внаслідок реструктуризації державного боргу.

Уточнений план державних запозичень на 2019 рік станом на 18 грудня становить 406 мільярдів гривень, або близько 15,4 мільярда доларів. Фактично державні запозичення станом на сьогодні склали близько 404,6 мільярда гривень і виконані на 99,7 відсотка річного плану. Тому у нас залишився один аукціон, на якому ми будемо розміщувати і пропонувати лінійку паперів, і є можливість запозичити кошти для того, щоб спрямувати і зменшити навантаження на запозичення у 2020 році у першому кварталі.

З урахуванням зазначеного, просимо підтримати розпорядження, запропоноване до погодження Комітету з питань бюджету.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Ні, немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету Лунченку Валерію Валерійовичу.

 

ЛУНЧЕНКО В.В. Доброго вечора, шановні колеги. Дане питання на профільному підкомітеті не розглядалося, оскільки лише сьогодні урядом прийнято таке рішення, та відповідне звернення Міністерства фінансів надійшло до нас нещодавно. Можливість прийняття Урядом даного рішення та його погодження з Комітетом з питань бюджету передбачено новою частиною 11 статті 16 Бюджетного кодексу, яка нещодавно набрала чинності, а саме: 13 грудня.

Належить звернути увагу, що обов'язковими вимогами щодо здійснення таких понадпланових запозичень є виконання у поточному році плану державних запозичень до загального фонду державного бюджету, сприятливі умови на фінансовому ринку, збереження отриманих коштів на кінець поточного року та їх спрямування на фінансування державного бюджету у наступному році з відповідним зменшенням планових обсягів державних запозичень на наступний рік, з дотриманням граничного обсягу річного дефіциту державного бюджету.

Зазначені вимоги відображені у даному розпорядженні Уряду від 18 грудня. Крім того, обсяг таких понадпланових запозичень не повинен перевищувати 25 відсотків від плану державних запозичень до загального фонду державного бюджету на поточний рік, який у 2019 році становить 324 мільярди 764,3 мільйона гривень. Тобто в цьому році не більше 81 мільярда 191 мільйона гривень.

Внаслідок здійснення такої операції у зв'язку зі збільшенням плану державних запозичень на відповідну суму у 2019 році збільшується державний борг.

У зверненні Міністерства фінансів не наведено пояснення фінансово-економічних обґрунтувань щодо такої операції, але ми зараз послухали заступника, і він аргументовано нам доповів по цьому питанню.

Пропонується на засіданні підкомітету визначитись щодо погодження здійснення понадпланових державних запозичень у 2019 році на суму, що не перевищує 10 мільярдів гривень, згідно розпорядження Кабінету Міністрів від 18 грудня 2019 року № 1279-р за умови дотримання вимог, визначених частиною 11 статті 16 Бюджетного кодексу.

Дякую, колеги.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання? Прошу.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Просто так, щоб я зрозумів. Рішення те, що ми на підкомітет виносимо – правильно я розумію? – було зачитано?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ні. Оговорився. Рішення виносимо на Комітет.

 

КРУЛЬКО І.І. У мене ще є запитання. У доповіді голови підкомітету Валерія Лунченка було зазначено,  що ці кошти, які ви плануєте запозичити ще в цьому році, були спрямовані на фінансування бюджету вже наступного року. Чи це так? Чи ви плануєте ці кошти використати для фінансування бюджету ще в цьому, 19-му році? От перше питання.

Друге питання. Якщо ці кошти планується, знову ж таки, те, що в доповіді, для фінансування бюджету наступного року, чи відповідним чином ви плануєте зменшити запозичення, які будуть зроблені в  2020 році? Можна на оці два питання почути відповідь?

 

ШКУРАКОВ В.О. Дякую, Іване Івановичу, за запитання. По першому питанню, я зазначив, коли доповідав саме по розпорядженню, що Казначейству доручено відкрити окремий рахунок в Національному банку, який буде, і тут зазначено в самому розпорядженні, щоб ці кошти не були ніяким чином використані з ЄКР і не списані. Тобто ці кошти будуть спрямовані понадпланові і чітко зазначено - на цей окремий рахунок і буде…Ні в якому разі, щоб не були списані в цьому році, а як перейшли на наступний рік. І відповідно, продовжуючи відповідь на ваше запитання, на друге, відповідним коригуванням обсягу запозичень це передбачено  Бюджетним кодексом. Тобто у 2020 році в момент, коли це буде необхідно по помісячному розпису, що стосується саме першого кварталу, буде проведена  відповідна операція.

 

КРУЛЬКО І.І. Дякую. Чи правильно я розумію, тобто щоб ми зрозуміли як члени бюджетного комітету причини, мотив у прийнятті цього рішення Кабінетом Міністрів. Це передбачається, що на початку 2020 року  доходів державного бюджету буде недостатньо для того, щоб фінансувати видатки і у зв'язку з тим беруться ці запозичення, щоб у 20-й рік можна було захищені статті фінансувати. Правильно ми розуміємо? Ну щоб у нас було розуміння повне.

 

ШКУРАКОВ В.О. Це вперше ми застосовуємо таку норму. Проте слід звернути увагу, що дійсно перший місяць, він завжди важкий по доходах. У нас ідуть сплата по ПДВ, тобто, враховуючи сезонність, свята і все інше, доходів до державного бюджету  надходить менше. Проте наші соціальні зобов'язання і зобов'язання про сплату боргових, вони залишаються. І тим самим, здійснивши це запозичення, ми зможемо розвантажити, наприклад,  навіть і січень місяць.

 

КРУЛЬКО І.І. А який відсоток, відсоткова ставка по цих?

 

ШКУРАКОВ В.О. Зараз кожного аукціону ставка зменшується. Ми пропонуємо великий спектр зараз паперів. Ну, як великий? Середньострокові і короткострокові у нас  в першу чергу використовуються для підтримання ліквідності. А сьогодні вони використовуються для того, щоб були ринкові маркери. Вони, ми ставимо і випускаємо паперами не більше, які котируються, не більше року, не більше 500 мільйонів на аукціон. Щодо чотирьохрічних – у нас остання ставка відсікання і середньозважена ставка була 10,9 відсотків річних по гривні.

Що ж стосується євро, на вчорашньому аукціоні у нас була зафіксована мінімальна ставка за весь час – 2,22 відсотка річних по євро.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Скільки?

 

ШКУРАКОВ В.О. 2,22 сотих річних по євро.

 

ЦАБАЛЬ В.В. …для порівняння з початку?

 

ШКУРАКОВ В.О. З початку року у нас, скажу взагалі, у нас з початку року не було взагалі паперів, які  випускалися більше, ніж на рік. І ставка по них була 19,5 відсотка річних. Сьогодні ми довели вже криву дохідності – менше 11%, дякуючи тому, що і Національний банк знижує облікову ставку.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Прошу визначитися щодо погодження здійснення понадпланових державних запозичень в 2019 році на суму, що не перевищує 10 мільярдів гривень, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів від 18 грудня 2019 року № 1279-р за умови дотримання вимог, визначених частиною 11 статті 16 Бюджетного кодексу. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утрималися? 1 – утримався. 22 – за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Питання про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству оборони в 2019 році, відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня 2019 року за номером 1283-р.

Доповідає Затолокін Сергій Миколайович – перший заступник голови Адміністрації Держспецтрансслужби.

 

ЗАТОЛОКІН С.М. Дякую.

Шановний Юрію Юрійовичу, шановні народні депутати, шановні присутні! Розпорядження 1283-р від 18.12.2019 року має на меті забезпечення військовослужбовців Державної спеціальної служби транспорту в повному обсязі щомісячним грошовим забезпеченням та додатковими видами грошового забезпечення на рівні грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України.

Актом передбачається перерозподіл видатків Держспецтрансслужби шляхом зменшення їхнього обсягу за програмою 2101020 - 14,2 мільйона гривень і збільшення їхнього обсягу за програмою "Забезпечення діяльності Державної спеціальної служби транспорту" 2105010 – на 14,2 мільйона гривень для виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Державної спеціальної служби транспорту. Не потребує додаткових витрат. Прошу погодити.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Співдоповідач – Молоток Ігор Федорович.

 

МОЛОТОК І.Ф. Дійсно, цей перерозподіл внутрішній, на 14,2 мільйона, він дає можливість забезпечити щомісячним грошовим забезпеченням (додатковими видами) для військовослужбовців. Прохання підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу визначатися. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Колеги, хто за? Проти? Утрималися? 1 – утримався. 22 – за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Питання про погодження передачі бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Кабінету Міністрів України в 2019 році, відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня 2019 року за № 1281-р.

Доповідач: Дехтяренко Сергій Стахович, заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів.

 

ДЕХТЯРЕНКО С.С. Доброго дня, шановні народні депутати! В рамках реалізації реформи державного управління з метою недопущення виникнення заборгованості зарплати реформаторських кадрів, які були станом на 1 грудня 2019 року, пропонується провести перерозподіл видатків з програми 421060 "Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління" чотирьом міністерствам: Міністерству культури, Мінекоенерго, Міністерству фінансів, Мінсоцполітики в загальному обсязі 10 мільйонів 78 тисяч 300 гривень.

Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Співдоповідач Забуранна Леся Валентинівна, голова підкомітету з питань видатків державного бюджету.

 

ЗАБУРАННА Л.В. У підкомітеті з питань видатків Державного бюджету дане питання не розглядалося, оскільки лише сьогодні урядом прийнято таке рішення, та відповідне звернення Господарсько-фінансового департаменту Кабінету Міністрів щойно надійшло.

Пропонується на засіданні комітету визначитися щодо погодження здійснення передачі видатків державного бюджету, встановленого розпорядженням Уряду від 18 грудня за № 1281-р.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу визначатися. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? За – 16. Хто проти? Хто утримався? Утрималися – 3.

Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Питання про погодження видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я у 2019 році відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня 2019 року за № 1274-р.

Доповідач Семиволос Андрій Володимирович, перший заступник Міністра охорони здоров'я.

 

СЕМИВОЛОС А.В. Дуже коротко. Міністерство охорони здоров'я просить шановних народних депутатів погодити перерозподіл бюджетних коштів на субвенцію до відшкодування заробітної платні та наданих послуг, які має відшкодувати Національна служба здоров'я.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Співдоповідач Забуранна Леся Валентинівна, голова підкомітету з питань видатків державного бюджету.

 

ЗАБУРАННА Л.В. Дане питання у нас не розглядалося на підкомітеті з питань видатків, оскільки сьогодні теж урядом прийнято це рішення, і відповідне звернення щойно надійшло. В той же час пропонується на засіданні комітету визначитися щодо погодження здійснення  перерозподілу видатків згідно даного розпорядження Уряду.

 

КРУЛЬКО І.І. У мене є запитання до вас. Скажіть, будь ласка, от ви зменшуєте загальні програми "Первинна медична допомога населенню", "Відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань", а кошти всі, які ви акумулюєте, 23,5 мільйона, ви пропонуєте для пілотного проекту для однієї області - Полтавської. Чому такий вибірковий підхід і з чим це пов'язано?

 

СЕМИВОЛОС А.В. Полтавська область в цьому році розпочала пілот, вона отримала найменшу субвенцію. Прорахунки були на основі 2018 року, а залишки коштів, які виявилися через відшкодування лікарських засобів, вони так само прораховувалися на основі даних "пілоту" запровадження рецептів паперових. І після того, як були запроваджені електронні рецепти через медичні інформаційні системи, виявилися залишки. Але надані послуги Полтавою, на другому і третинному рівнях недостатньо цих коштів. Тому ми просимо перерозподілити ті залишки, які утворилися, з однієї програми на іншу. Це в межах Національної служби здоров'я.

 

КРУЛЬКО І.І. Ви поясніть членам комітету, "пілот", який ви розпочали в Полтавській області, по вторинці, він успішний чи не успішний? Чому раптом під кінець року потрібно додатково 23,5 мільйона гривень?

 

СЕМИВОЛОС А.В. "Пілот" в Полтавській області виявився успішним. Щодо статистичних даних, на 11,7% зменшилася середня тривалість перебування пацієнтів на лікарняному ліжку, на 2,8% зменшилася доля госпіталізації з діагнозами, що мають лікуватися амбулаторно, на 7,5% збільшилася середня складність пролікованих випадків в амбулаторних умовах.

В цьому році так само було запроваджено відшкодування за лікарські засоби за допомогою електронного рецепту. Тому, враховуючи ефективність цього "пілоту", який себе зарекомендував навіть за 7 місяців, ми вважаємо, що цей пілот є ефективним і має бути подовжений та розповсюджений на всю територію України. І з 1 квітня наступного року, ми сподіваємося, що такі самі показники або їх ще покращення відбудуться в усіх регіонах.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу визначатися.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за?

 

ЛЮШНЯК М.В. Шановний пане голово! Я хотів би сказати одну річ. Ми можемо виділити пілотний проект на Донецьку, Луганську області, на Тернопільську область, з якої я є мажоритарний депутат. Тобто ми можемо застосовувати пілотні проекти на будь-яку область, але державний бюджет України є загальний для всіх. Тому я би не пропонував розділяти на кращих і гірших. Прошу врахувати мою думку.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Добре.

Прошу голосувати.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Колеги, хто за? За – 12. Проти? Утрималися? 1 – утримався. 1 – проти. 12 – за. Присутні… Погоджено. Рішення прийнято. Відштовхуючись від тієї кількості присутніх, які є зараз, рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Питання про погодження перерозподілу видатків з державного бюджету, передбачених Апарату Ради національної безпеки і оборони (згідно з розпорядженням Уряду від 18 грудня за № 1278-р). Доповідає Демедюк Сергій Васильович – заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони.

 

ДЕМЕДЮК С.В. Шановні народні депутати, прошу підтримати розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 грудня 19-го року № 1278-р "Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Апарату Ради національної безпеки і оборони України  на 2019 рік".

Цей перерозподіл необхідний для створення єдиного центру зберігання та обробки даних, що дасть можливість усім іншим інституційним центрам використовувати обчислювальні ресурси через механізм віртуалізації закритих даних. Це необхідно для побудови закритої мережі і зберігання інформації з обмеженим доступом.

Прошу підтримати. Сума перерозподілу 12 мільйонів 300 тисяч відбувається за рахунок економії поточних видатків. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Співдоповідач. Так.

 

КРУЛЬКО І.І. Можна запитання, будь ласка? Скажіть, зменшення у вас відбувається за рахунок чого?

 

ДЕМЕДЮК С.В. Економії поточних видатків – це відрядження, вдалих закупівель необхідних матеріальних цінностей. Це зменшення закордонних відряджень відбулося. Це поточні видатки.

 

КРУЛЬКО І.І. Ясно.

Ще одне запитання, от враховуючи, яка у нас зараз дата – завтра Святого Миколая. Питання в чому: ви вже це обладнання закупили? Воно у вас є реально, яке треба буде дофінансувати?

 

ДЕМЕДЮК С.В. Воно підібране повністю у відповідності.

 

КРУЛЬКО І.І. Тендери проведені?

 

ДЕМЕДЮК С.В. Ні. Це буде процедура по окремій процедурі в зв'язку з тим, що це обладнання не повинно публікуватися, тому що це саме для зберігання таємної і цілком таємної інформації.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Доповідає Забуранна Леся Валентинівна – голова підкомітету з питань видатків державного бюджету.

 

ЗАБУРАННА Л.В. Пропонується погодити встановлений розпорядженням Уряду від 18 грудня за № 1278-р перерозподіл видатків державного бюджету.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Погодити встановлений розпорядженням Уряду від 18 грудня за № 1278-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу голосувати.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? Проти? Утримались? 2 – утримались. 16 – за. Рішення прийнято.

 

ДЕМЕДЮК С.В. Я дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Питання про погодження перерозподілу видатків  державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики в 2019 році відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня 2019 року за № 1284?р.

Доповідає Ненюченко Наталія Вікторівна – заступник Міністра соціальної політики.

 

НЕНЮЧЕНКО Н.В. Доброго вечора, шановні народні депутати та присутні. Міністерство соціальної політики просить підтримати розпорядження, яким пропонується здійснити перерозподіл видатків між бюджетними програмами, передбачених Міністерству соціальної політики у 2019 році. Збільшення видатків дасть змогу надати одноразову грошову допомогу 31-му постраждалому на Майдані – це 5,3 мільйона гривень – і розширити інформаційне мовлення та збільшення рівня охоплення аудиторії телеканалу телевізійної компанії "Атлант" для  телеканалу з логотипом АТР - 4,6 мільйона гривень. Економія коштів у нас утворилась за бюджетною програмою за напрямком допомоги внутрішньо переміщеним особам, оскільки зменшилась кількість сімей, у листопаді і грудні планована сума.

 

ДУНАЄВ С.В. А за счет чего вообще уменьшилось количество людей, перемещенных, скажите, пожалуйста.

 

НЕНЮЧЕНКО Н.В. Ведеться облік внутрішньо переміщених осіб, і їх була кількість 165,7 тисяч осіб, станом на сьогодні – 165,1 тисяч осіб. І за рахунок оцієї кількості є економія в розмірі 9,9 тисяч гривень.

 

САЛАМАХА О.І. У мене ще питання. А де ці люди поділись, тобто вони виїхали з України, вони кудись переїхали? Вони ж не могли просто зникнути.

 

НЕНЮЧЕНКО Н.В. Я не готова відповісти на це питання, чи вони виїхали. Я не думаю, що вони виїхали з України. Можливо, вони змінили місце, а, можливо, і виїхали з України.

 

ДУНАЄВ С.В. Подождите, у вас же реєстр есть, который вы ведете каждый месяц, и вы не знаете ответа?

 

НЕНЮЧЕНКО Н.В. Я не готова зараз сказати цієї цифри.

 

ДУНАЄВ С.В. А как принимать такое решение за счет того, что есть внутренние сэкономленные ресурсы у вас, в министерстве, а мы не можем его принять из-за того, что не знаем количества людей?

 

САЛАМАХА О.І. А ви допускаєте, що може бути помилка в цифрах?

 

НЕНЮЧЕНКО Н.В. Ні, не допускаю.

 

САЛАМАХА О.І. А чому? Аргументуйте, будь ласка.

 

НЕНЮЧЕНКО Н.В. Тому що ми зробили, в нас за бюджетною програмою на 2019 рік було передбачено 3,2 мільйона гривень і станом на 17 грудня профінансовано 2,9 мільйона і до кінця року в нас залишається фінансування, яке маємо ми спрямувати на внутрішньо переміщених 46,7 тисяч гривень. І залишок у нас 9,9, який є економією коштів. Ми дослідили, подивились на зменшення кількості  осіб.

 

САЛАМАХА О.І. Дивіться, ви просто не відповіли на моє питання, чому ви не допускаєте можливості помилки. Просто ми зараз говоримо не про одну людину і у вас є "енна" кількість людей, які на сьогоднішній день просто у вас зникли. Ви не знаєте, де вони. От мене цікавить просто, ну, насправді ми ж маємо якось відслідковувати, ви маєте бачити розуміння, де є люди, в яких областях, яка кількість, чому зменшується, чому збільшується.

 

НЕНЮЧЕНКО Н.В. Я готова цю повну інформацію…

 

САЛАМАХА О.І. Будь ласка, я закінчу, якщо ви не проти.

 

НЕНЮЧЕНКО Н.В. Так, я вибачаюсь.

 

САЛАМАХА О.І. І ми би хотіли від вас все-таки почути розгорнуту інформацію, вибачте мені, я наголошую, це не одна людина. Ви зараз не можете нам відповісти, де ділись 7 тисяч людей, які є у вас на програмі. Я дуже перепрошую, але для мене це особисто важливе питання, я хотів би почути на це відповідь. Дякую.

 

НЕНЮЧЕНКО Н.В. Ми готові комітету надати розгорнуту всю інформацію.

 

(Загальна дискусія)

 

ЛЮШНЯК М.В. Ми сьогодні маємо проблему окупованих територій і міграцій між ними, і ми сьогодні маємо розуміти, що в бюджетній програмі є ті люди, які десь переїжджають з окупованих територій. Якщо ми сьогодні їх відкинемо, будемо мати проблему, тобто реінтеграція України в тих кордонах, як воно сьогодні є, має підтримувати кожного жителя нашої держави. Тому я пропоную цю постанову підтримати і цей перерозподіл.

Дякую.

 

ДУНАЄВ С.В. Заместителю Министра финансов можно один общий вопрос?

 

КРУЛЬКО І.І. Так, будь ласка.

 

ДУНАЄВ С.В. Скажите, пожалуйста, сегодня приняли решение на Кабинете Министров, какая общая сумма средств, которые были сэкономлены в рамках разных министерств? Вот сегодня мы рассматриваем, общая цифра?

 

ШКУРАКОВ В.О. Дуже правильне питання, але на нього дуже важко відповісти зараз. Тому що прорахувати, скільки економія і яка…

 

ДУНАЄВ С.В. А я объясню, почему я задаю этот вопрос.

 

ШКУРАКОВ В.О. … відбувається по перерозподілах, зараз я вам не можу відповісти на це питання…

 

КРУЛЬКО І.І. Колеги, з приводу цього рішення, яке ми зараз голосуємо, я хотів би сказати одну річ. Шановні колеги, дивіться, про що це рішення, власне? Це рішення про те, що зменшується оплата по одній програмі, яка стосується внутрішньо переміщених осіб, в тому числі оплата ЖКГ, можуть бути різні причини, чому там з'явилася економія.

Я, чесно кажучи, не розумію, чому ви не готові дати відповідь на питання, як внутрішньо переміщені особи, збільшується їх кількість чи зменшується. Ви маєте бути до цього готові. Чи вони повернулися назад, чи вони виїхали в інші країни, чи це, може, з'явилося через те, а ви мали про це сказати, що, можливо, житлово-комунальні послуги змінилися, якісь там показники, розумієте, і менше треба на це державі витратити коштів. Можуть бути різні питання.

Але дивіться, на що ці кошти пропонується спрямувати. Пропонується їх спрямувати в тому числі на програму одноразової допомоги сім'ям, члени сімей яких загинули на Майдані, є Героями Небесної сотні. Ну, слухайте, зараз ми це відправимо, члени сімей просто не отримають допомогу до кінця року. Я хочу, щоб ми до цього підійшли більш зважено. Тому я пропоную це підтримати.

А з приводу тієї довідки, про яку звернувся колега Саламаха, я прошу, щоб ви дали цю довідку. І, будь ласка, коли ви приходите на комітет, будьте готові давати відповідь на питання, які у вашій компетенції. Або нехай приходить той, хто може давати такі відповіді. Ось така вам рекомендація.

 

НЕНЮЧЕНКО Н.В. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Співдоповідач – Забуранна Леся Валентинівна.

 

ЗАБУРАННА Л.В. У підкомітеті з питань видатків державного бюджету це питання не розглядалося, оскільки також тільки сьогодні Урядом прийнято дане рішення і відповідне звернення надійшло щойно.

Нами пропонується на засіданні комітету визначитися щодо погодження здійснення перерозподілу видатків згідно з розпорядженням Уряду від 18 грудня за номером 1284-р.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утрималися? 3 – утрималися. 1 – проти. 16 – за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Питання про погодження зміни до Порядку та обсягів спрямування нерозподіленого залишку коштів, джерелом формування яких в 2017 році були надходження конфіскованих коштів відповідно до Постанови Уряду від 11 грудня за номером 1048.

 

Доповідач Тетеря Василь Михайлович, заступник голови Національної поліції України.

 

ТЕТЕРЯ В.М. Шановний головуючий! Шановні присутні! Народні депутати! Постанова Кабінету Міністрів України від 11 грудня  2019  року  № 1048 розроблена Національною поліцією України за власною ініціативою, відповідно до якої залишок бюджетних коштів у розмірі десь 9 мільйонів 550 тисяч гривень утворений внаслідок економії під час проведення реконструкції гуртожитку, розташованого в місті Сєвєродонецьк Луганської області, спрямовується на придбання в Луганській області житла для поліцейських і працівників поліції головного управління в Луганській області. Це кошти, які були зекономлені за процедурою і будуть направлені для покупки службових квартир у кількості 13 штук.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ставте на голосування!

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Співдоповідач Забуранна Леся Валентинівна.

 

ЗАБУРАННА Л.В. Керуючись вимогами статті 33 Закону про державний бюджет на 2019 рік, пропонується рекомендувати комітету визначитися щодо погодження змін до пункту 4 Порядку та обсягів спрямування нерозподіленого залишку коштів, джерелом формування яких у 2017 році були надходження конфіскованих коштів, внесену постановою Уряду від 11 грудня за № 1048, з дотриманням вимог бюджетного законодавства щодо використання коштів за спеціальним фондом бюджету.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

(Загальна дискусія)

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу визначатися. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В.  Хто за? Проти? Утримались?

13 - за. 1 - утримався. Рішення прийнято. А решта не голосували. 

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ну рішення ж прийнято.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Прийнято. Прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Питання про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та захисту довкілля у 2019 році відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня 2019 року за номером 1277-р.

Доповідач Ковалевський Станіслав Сергійович, заступник Міністра енергетики та захисту довкілля.

 

КОВАЛЕВСЬКИЙ С.С. Добрий вечір, шановний головуючий! Шановні народні депутати! Прошу погодити перерозподіл видатків державного бюджету, визначений розпорядженням Кабінету Міністрів від 18 грудня 2019 року, № 1277-р. Зменшення видатків розвитку за окремими програмами 2401030, 2401070, 2401160, 2407120, 2408140. І збільшення обсягу видатків розвитку за бюджетною програмою 2401590 "Реструктуризація вугільної галузі" на 322 мільйони 622 тисячі гривень. У зв'язку з дефіцитом коштів для виплати зарплати у грудні поточного року одним із джерел виплати зарплати та погашення заборгованості за неї є перерозподіл невикористаних бюджетних асигнувань у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству енергетики та захисту довкілля на 2019 рік у загальному фонді Державного бюджету. Прийняття цього проекту розпорядження дозволить стабілізувати соціальний стан у шахтарських колективах.

Крім того, прошу погодити перерозподіл видатків згідно розпорядження Кабінету Міністрів від 18 грудня 2019 року № 1282 зменшення обсягу видатків за програмою 2401210 і збільшення обсягу видатків за програмою 2401140 "Фізичний захист ядерних установок та ядерних матеріалів" на 5 мільйонів 722 тисячі гривень, що дасть можливість заплатити зарплату цій організації.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Співдоповідач: Забуранна Леся Валентинівна.

 

ЗАБУРАННА Л.В. Дякую.

Обидва звернення, про які доповідав Ковалевський Станіслав Сергійович, не розглядалися на підкомітеті, надійшли також лише сьогодні, і щойно надійшли від Міністерства енергетики і захисту довкілля.

Пропонується визначитися щодо здійснення перерозподілу видатків державного бюджету за обома розпорядженнями.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Перше голосування щодо розпорядження 1277. Прошу визначатися.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? За - 17. Хто проти? Хто утримався?

Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу визначатися щодо розпорядження 1282-р.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? За – 12. Хто проти? Хто утримався? Утрималися – 7.

Рішення прийнято.

 

(Шум у залі)

 

САЛАМАХА О.І. Я перепрошую, а можна по другому питанню більш детально? Як я розумію, більшість депутатів не зрозуміли до кінця суті.

 

КОВАЛЕВСЬКИЙ С.С. По 1282 доповідаю: зменшення обсягу видатків за програмою 240112 і збільшення "Фізичний захист ядерних установок та ядерних матеріалів" на 5 мільйонів 729 тисяч - тоже для того, чтобы оплатить…

 

ТРУХІН О.М. Вибачаюсь, а на які цілі?

 

КОВАЛЕВСЬКИЙ С.С. Зарплата охраны фирмы.

 

САЛАМАХА О.І. Я перепрошую, ви можете більш детально, не просто почитати з листка, а все-таки нам пояснити, куди зарплати, кому зарплати, в якому розмірі зарплати? Просто ми ці матеріали так само маємо написані.

 

КОВАЛЕВСЬКИЙ С. С. Це державне підприємство "38 ВІТЧ", которое содержит охрану ядерных объектов.

 

САЛАМАХА О.І. Дивіться, я дуже перепрошую, цифри, на даному моменті мені не до кінця зрозуміло, що таке цифри. Ви можете нормально нам пояснити? Дивіться, ви подали документи перед комітетом, відповідно підкомітет не зміг до кінця з цим ознайомитись і при всій повазі я особисто не розумію про що іде мова. Будь ласка, поясніть внятно, щоб ми це зрозуміли.

 

ЗАБУРАННА Л.В. Я хочу ремарку внести, немає жодних фінансово-економічних обгрунтувань по даному розпорядженню.

 

КОВАЛЕВСЬКИЙ С.С. Це економія грошей. У нас по програмі державна цільова екологічна програма першочергових заходів были сэкономлены деньги в связи с тем, что не проведены торги, а державне підприємство "38 ВІТЧ", воно так називається, работникам нечем заплатить зарплату. Вот предлагаем перекинуть с этой программы, там где не были проведены торги в рамках министерства, на программу 2401140 " Фізичний захист ядерних установок та ядерних матеріалів" для оплати заробітної плати.

 

(Загальна дискусія)

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Євдокіє Василівно, розпорядження 1282-р, кому і на що перерозподіляється?

 

ЯРОВА Є.В. У зв’язку з тим, що не було прийнято порядки використання коштів і по ПХЗ не використовувались кошти, зараз порядки прийняті, але часу дуже мало, і ми не зможемо ці 14 мільйонів освоїти в повній мірі, а по іншій програмі, там не вистачає коштів на заробітну плату. Тому ми пропонуємо зняти з ПХЗ і дати на нову програму 5 мільйонів на заробітну плату, на "Фізичний захист ядерних установок".

 

(Шум у залі)

 

ЦАБАЛЬ В.В. Колеги, в зв’язку з тим, що при прийнятті в попередньому голосуванні доповідач доповідав одночасно по двох темах і деяким колегам могло, скажімо так, не зовсім була зрозуміла доповідь, яка частина доповіді якого питання стосується, я пропоную проголосувати за відміну попереднього рішення, яке ми проголосували до цього. Хто за? По розпорядженню 1282. Хто за? 15 – за. Рішення прийнято.

 

(Шум у залі)

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Ставлю ще раз на голосування розпорядження за № 1282-р, прошу визначатися.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Це ще раз, повторно.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? Проти? Утримались? Одноголосно утримались. Рішення не прийнято.

 

ЯРОВА Є.В. І що, по зарплаті? І по заплаті шахтарям? Прийняли.

Тут діло в тому, що тут зарплата на підприємство, яке охороняє ядерні установки. Там немає коштів на зарплату. Будь ласка.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Я перепрошую. Тут іде мова. Підприємство яке охороняє?

 

ЯРОВА Є.В. 38-ВІТЧ.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Ну це ПХЗ воно охороняє?

 

ЯРОВА Є.В. Так. ПХЗ.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. То я вам рекомендую: з'їздіть на ПХЗ і подивіться, як воно охороняє. Я там недавно був зі своєю колегою. Ви подивіться, що вони там охороняють! Там прохідний двір!

 

ЯРОВА Є.В. Ну все одно, це зарплата, будь ласка.

 

ТРУХІН О.М. Арсений, молодец.

 

ЯРОВА Є.В. Перегляньте це.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Так ні, будь ласка, є депутат теж звідти обраний, він вам може сказати: там прохідний двір. І що вони там охороняють, що ви розказуєте?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Металолом.

 

ПУШКАРЕНКО А.М. Металолом тягають.

 

ТРУХІН О.М. Я повністю підтримую свого колегу народного депутата, він каже абсолютно чіткі речі. Я знаю цю ситуацію як мажоритарник з цього округу. Тому там дуже неврегульована ситуація.

 

(Загальна дискусія)

 

САЛАМАХА О.І. Колеги, я пропоную, давайте до наступного питання.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо далі. Про погодження розподілу та змін до розподілу між місцевими бюджетами в 2019 році субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (відповідно до розпорядження Уряду 1280).

Доповідає заступник Міністра фінансів Шкураков Василь  Олександрович.

 

ШКУРАКОВ В.О. Шановний пане голово, шановні народні депутати, до вашої уваги пропонується розпорядження Уряду від 18 грудня 1280, підготовлений відповідно до статті 32 Закону України  "Про Державний  бюджет на 2019 рік". Вказаним рішення Уряду пропонується розподілити між місцевими бюджетами 1 мільярд 773 мільйони 100 тисяч гривень нерозподіленого обсягу субвенцій держбюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Внести зміни до  розподілів субвенцій між місцевими бюджетами, затверджених розпорядженням Уряду від 23.01.19 № 39-р, від 05.06.19 № 365-р, у тому числі в частині уточнення назв окремих об'єктів, заходів перерозподілу коштів субвенцій між певних об'єктів місцевим бюджетам.

Реалізація розпорядження Уряду сприятиме ефективному та цільовому фінансуванню заходів щодо соціально-економічного розвитку територій та не потребує додаткових видатків з державного бюджету.

Бюджетна програма КПВК 3511210 збалансована, головний розпорядник Міністерство фінансів. Кошти передбачено у 2019 році в повному обсязі. Прошу визначатися. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. В підкомітеті питання не розглядалося, оскільки лише сьогодні урядом прийнято таке рішення та відповідне звернення Мінфіну щойно надійшло.

Зверну вашу увагу, що таке питання вирішить безліч питань соціально-економічного розвитку регіонів. Пропонується на засіданні комітету визначитись щодо погодження розподілу та змін до розподілу субвенцій на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, здійснено до розпорядження Уряду № 1280-р.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є запитання?

Пропонується комітету визначитися щодо погодження розподілу та зміни до розподілу між місцевими бюджетами в 2019 році субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Уряду 1280. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? Проти? Утримались? 14 – за, 4 - утримались. Рішення прийнято.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Вичерпали порядок денний?

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Ще ні. Переходимо до питання "Різне": пропозиції Комітету з питань бюджету щодо законопроектної роботи Верховної Ради на 2020 рік. Шановні народні депутати, згідно з вимогами Регламенту Верховної Ради на початку чергової сесії за поданням Голови Верховної Ради має затвердитися план законопроектної роботи Верховної Ради. Пропозиції щодо формування  проекту такого плану надаються комітатами до закінчення року.

На виконання доручення Голови Верховної Ради в комітеті підготовлені та роздані в матеріалах такі пропозиції.

З цього приводу слово надається секретарю комітету Цабалю Володимиру Володимировичу. Прошу.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Як було сказано, пропозиції, що запропоновані в розданих матеріалах, сформовано до компетенції комітету та містять перелік законодавчих ініціатив, пов'язаних з реалізацією вимог Конституції, Бюджетного кодексу, Закону про державний бюджет на 2020 рік, Регламенту Верховної Ради та Програми діяльності Кабінету Міністрів. При цьому основою законопроектної роботи комітету має стати розгляд проекту Закону про державний бюджет на 2021 рік, а також законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу та Закону про державний бюджет 2020 року. Прошу підтримати пропозиції згідно з наданим проектом.

Також хочу зазначити, що на січневому засіданні комітету буде затверджуватись план роботи комітету на наступну сесію, при розгляді якого має бути визначено конкретний перелік законопроектів, за якими комітет визначено головним, для включення до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Це так, щоб колеги розуміли, про що. Це нова вимога Регламенту Верховної Ради України про те, що комітети на кожен рік в кінці кожного року готують пропозиції по плану законодавчої роботи на рік, відштовхуючись від Плану дій уряду. План дій Уряду – на рік, і комітети на рік готовлять, а що вони мають зробити відповідно до Плану дій.

 

ЛЮШНЯК М.В. (Без мікрофону) …….. Я хочу також внести деяке питання. Наприклад, позаминулого тижня у нас була робота в комітетах, так? Але ми проводили підкомітети в понеділок. Так? І комітет – в середу. Якщо можна, внести в Регламент, щоб ми могли підкомітети проводити в комітетський день. Це було б для більшої концентрації і впливу народних депутатів на дане засідання.

Дякую.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Насправді, це цього питання не стосується, але хороше зауваження. Я думаю, його окремо треба буде обговорити на комітеті. В даному випадку ми говоримо про законотворчу роботу.

Прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримались? Один - утримався, решта – за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. І на завершення, шановні колеги, для інформування слово надається секретарю  комітету Цабалю Володимиру Володимировичу.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Так, значить, хочу також проінформувати, що 17 жовтня поточного року Верховна Рада України прийняла Закон про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо запровадження електронного документообігу, пов'язаного з законодавчим процесом. Цим законом визначено, що з першого робочого дня наступної сесії, тобто з 4 лютого, всі документи – проектів законів, супровідні документи – створюються у єдиній автоматизованій системі та подаються у формі оригіналів електронних документів з накладенням кваліфікованого електронного підпису. Тобто нам більше з 4 лютого це роздавати не будуть.

З метою забезпечення виконання норм Регламенту Верховної Ради вже оцього, зміненого, фахівцями Управління комп'ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України буде проводитись навчання суб'єктів права законодавчої ініціативи по роботі у єдиній автоматизованій системі – у системі електронного документообігу та системі електронних законопроектів.

Прошу народних депутатів – членів комітету та їх помічників-консультантів - взяти участь у навчанні 20 січня 2020 року о 15.00 за вулицею Шовковична, 4 , учбовий комп'ютеризований клас.

Дякую.

 

(Загальна дискусія)

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Щодо питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим.

 

ГОНЧАРЕНКО О.О. А головне питання? Я прошу вибачення.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Яке?

 

ГОНЧАРЕНКО О.О. Головне - останнє засідання в цьому році. А привітати всіх, наш секретаріат чудовий, з Новим роком?! (Оплески)

Це головне.

Водночас, пропоную голові комітету внести пропозиції про відзначення працівників секретаріату нагородами Верховної Ради.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Шановні колеги! Не заперечуєте? Тоді підтримується.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку