Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 8 лютого 2012 року розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», поданий Президентом України (реєстр. № 9665).

Законопроект розроблено з метою створення більш сприятливих умов для реалізації Президентом України конституційних повноважень в частині функціонування системи програмних документів. Законопроектом пропонується внести зміни до законодавчих актів України, згідно з якими, зокрема:

проект Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період та прогноз Державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетні періоди ґрунтуються на щорічних посланнях Президента України. При цьому, вилучається повноваження Верховної Ради України щодо визначення бюджетної політики на наступний бюджетний період (зміни до Бюджетного кодексу України);

Програма діяльності Кабінету Міністрів України базується на щорічних посланнях Президента України. Крім того, Кабінет Міністрів України видає акти на основі та на виконання не тільки Конституції та законів України, актів Президента України, а й щорічних послань Президента України (зміни до Закону України «Про Кабінет Міністрів України»);

до переліку основних завдань центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій включається виконання ними щорічних послань Президента України (зміни до законів України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про центральні органи виконавчої влади»);

виключається необхідність розроблення та затвердження щорічної Державної програми економічного і соціального розвитку України (зміни до законів України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» та «Про державні цільові програми»).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму експертному висновку висловило зауваження до положень законопроекту, зокрема, щодо правового статусу щорічних послань та інших програмних документів Президента України.

Поряд з тим, окремі положення законопроекту потребують доопрацювання (відповідні пропозиції викладені у листі-поданні Комітету), насамперед це стосується:

внесення змін до Бюджетного кодексу у частині уточнення повноважень Верховної Ради щодо визначення Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період;

доповнення переліку законодавчих актів, до яких вносяться зміни щодо вилучення положень, де згадується про Державну програму соціального та економічного розвитку.

Беручи до уваги, що на даний час вже почали розроблятися програмні документи на наступний плановий рік, насамперед, проект Основних напрямів бюджетної політики на 2013 рік, даний законопроект потребує прискорення термінів його розгляду і прийняття.

За наслідками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», внесений Президентом України (реєстр. № 9665), та доручити Комітету з питань бюджету у скорочені строки підготувати такий законопроект до другого читання.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів, щодо яких Комітет є головним 8 скликання”

11 липня 2019 11:50
11 липня 2019 11:47
02 травня 2019 11:48
14 березня 2019 14:46
17 січня 2019 15:48
21 грудня 2018 12:36
06 грудня 2018 18:35
06 грудня 2018 18:33
06 грудня 2018 18:30
22 листопада 2018 15:29