Щодо проекту закону про внесення змін до статті 79 Бюджетного кодексу України (щодо забезпечення фінансування захищених видатків у разі несвоєчасного прийняття рішення про місцевий бюджет), поданого народним депутатом України В.Ф. Демішканом,

реєстр. № 3429  від 15.10.2013 року.

 

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 6 листопада 2013 року розглянув проект закону про внесення змін до статті 79 Бюджетного кодексу України (щодо забезпечення фінансування захищених видатків у разі несвоєчасного прийняття рішення про місцевий бюджет), поданий народним депутатом України В.Ф. Демішканом, реєстр. № 3429 від 15.10.2013 року.

Законопроектом пропонується врегулювати питання проведення захищених видатків загального фонду місцевих бюджетів та використання капітальних трансфертів, отриманих з державного бюджету, у разі несвоєчасного прийняття рішення про відповідний місцевий бюджет шляхом внесення змін до статті 79 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс).

Згідно із чинною редакцією частини першої статті 79 Кодексу у разі, якщо до початку нового бюджетного періоду не прийнято рішення про місцевий бюджет, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцева державна адміністрація або виконавчий орган місцевої ради мають право здійснювати витрати місцевого бюджету лише на цілі, визначені у рішенні на попередній бюджетний період та одночасно передбачені у проекті бюджету на наступний бюджетний період, схваленому виконавчим органом та внесеному на розгляд відповідної місцевої ради, а щомісячні бюджетні асигнування місцевого бюджету сумарно не можуть перевищують 1/12 обсягу бюджетних призначень, встановлених рішенням про відповідний місцевий бюджет на попередній бюджетний період.

Враховуючи, що з початку нового бюджетного періоду законом про Державний бюджет України, як правило, збільшуються соціальні стандарти та соціальні гарантії, щомісячний обсяг захищених видатків у попередньому бюджетному періоді є меншим, ніж необхідний для їх здійснення у наступному бюджетному періоді. Відповідно до вимог статті 55 та частини третьої статті 76 Кодексу захищеними видатками місцевого бюджету визначаються видатки загального фонду, насамперед, на оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату, придбання медикаментів, забезпечення продуктами харчування, оплату енергоносіїв та комунальних послуг, поточні трансферти населенню. Зважаючи на це, у законопроекті пропонується визначати такі щомісячні бюджетні асигнування з урахуванням необхідності проведення захищених видатків місцевих бюджетів (доповнення до частини першої статті 79 Кодексу). 

Відповідно до чинної редакції частини другої статті 79 Кодексу неприйняття рішення про місцевий бюджет унеможливлює здійснення капітальних видатків за рахунок трансфертів з державного бюджету. Доповнення, запропоновані у законопроекті до частини другої зазначеної статті, надають дозвіл на проведення саме таких видатків.

Запропоновані зміни до частини третьої статті 79 Кодексу передбачають чітке унормування питання застосування норм закону про Державний бюджет України на відповідний бюджетний період при формуванні надходжень та здійсненні витрат місцевого бюджету у разі несвоєчасного прийняття рішення про місцевий бюджет на цей же період.

Належить зауважити, що назва законопроекту не в повній мірі розкриває його зміст, оскільки йдеться не лише про забезпечення проведення захищених видатків місцевих бюджетів, а й про проведення капітальних видатків за рахунок трансфертів з державного бюджету. Тому необхідно у назві законопроекту слова в дужках «(щодо забезпечення фінансування захищених видатків у разі несвоєчасного прийняття рішення про місцевий бюджет)» виключити.

Враховуючи наведене, Комітет ухвалив рішення:

рекомендувати Верховній Раді України проект закону про внесення змін до статті 79 Бюджетного кодексу України (щодо забезпечення фінансування захищених видатків у разі несвоєчасного прийняття рішення про місцевий бюджет), поданий народним депутатом України В.Ф. Демішканом, (реєстр. № 3429), за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу і в цілому як закон з урахуванням такої пропозиції: у назві законопроекту слова в дужках «(щодо забезпечення фінансування захищених видатків у разі несвоєчасного прийняття рішення про місцевий бюджет)» виключити.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів, щодо яких Комітет є головним 8 скликання”

11 липня 2019 11:50
11 липня 2019 11:47
02 травня 2019 11:48
14 березня 2019 14:46
17 січня 2019 15:48
21 грудня 2018 12:36
06 грудня 2018 18:35
06 грудня 2018 18:33
06 грудня 2018 18:30
22 листопада 2018 15:29