Щодо законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України

щодо зарахування орендної плати за водні об’єкти до місцевих бюджетів, внесений Кабінетом Міністрів України,

реєстр. № 2374а від 20.06.2013 року.

 

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 20 листопада 2013 року розглянув проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування орендної плати за водні обєкти до місцевих бюджетів, внесений Кабінетом Міністрів України, реєстр. № 2374а від 20.06.2013 року.

Проектом закону пропонується з 1 січня 2014 року змінити порядок зарахування до місцевих бюджетів орендної плати за водні обєкти (їх частини), що надаються в оренду Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, районними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями і органами місцевого самоврядування, встановивши, що:

- така орендна плата є складовою доходів загального фонду місцевих бюджетів, які не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, та зараховується відповідно до бюджету Автономної Республіки Крим, обласних, районних бюджетів і бюджетів місцевого самоврядування (зміни до статті 69 Бюджетного кодексу);

- плата за надані в оренду ставки, що знаходяться в басейнах річок загальнодержавного значення, виключається зі складу доходів бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів (зміни до статті 66 Бюджетного кодексу).

Законопроект, як зазначено у пояснювальній записці до нього, підготовлено з метою узгодження положень Бюджетного і Водного кодексів України. Згідно із новою редакцією статті 51 Водного Кодексу водні об’єкти надаються у користування на умовах оренди органами, що здійснюють розпорядження земельними ділянками під водою (водним простором) згідно з повноваженнями, визначеними Земельним кодексом України.

Відтак, у зв’язку із зміною підходу до надання в оренду водних об’єктів, пропонуються зміни до Бюджетного кодексу України в частині зарахування орендної плати за водні об’єкти (їх частини) до відповідних місцевих бюджетів залежно від повноважень органів, що надають такі об’єкти в оренду. Поряд з тим, слід звернути увагу, що редакція змін у порівняльній таблиці не уточнена відповідно до остаточного тексту законопроекту.

Водночас, належить відмітити, що вилучення доходного джерела із частини першої статті 66 Бюджетного кодексу (доходи бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів, що враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів) матиме наслідком збільшення видатків державного бюджету для надання дотації вирівнювання таким місцевим бюджетам. При цьому, згідно із звітом Казначейства України у 2012 році плата за надані в оренду ставки, що знаходяться в басейнах річок загальнодержавного значення, до обласних бюджетів загалом становила лише 5 млн.гривень.

Крім того, у пункті 4 розділу І законопроекту встановлюється, що орендна плата за водні об’єкти (їх частини), яка справляється згідно з договорами, укладеними до 1 січня 2014 року, зараховується відповідно до пункту 15 частини першої статті 69 Бюджетного кодексу (зміни до розділу І «Прикінцеві та перехідні положення Бюджетного кодексу України).

Така пропозиція не відповідає загальним засадам цивільного законодавства щодо свободи договору, визначеним статтею 3 Цивільного кодексу України. Разом з тим, ця пропозиція є недоцільною, оскільки встановлений зазначеними змінами до Бюджетного кодексу порядок зарахування відповідного платежу буде застосовуватися з часу набрання чинності відповідною нормою без виключення.

Міністерство фінансів України підтримує прийняття законопроекту.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради та Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи вважають, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу.

Враховуючи наведене, Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування орендної плати за водні об’єкти до місцевих бюджетів, внесений Кабінетом Міністрів України, (реєстр. № 2374а), за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням таких змін: виключити пункт 4 розділу І законопроекту.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів, щодо яких Комітет є головним 8 скликання”

11 липня 2019 11:50
11 липня 2019 11:47
02 травня 2019 11:48
14 березня 2019 14:46
17 січня 2019 15:48
21 грудня 2018 12:36
06 грудня 2018 18:35
06 грудня 2018 18:33
06 грудня 2018 18:30
22 листопада 2018 15:29